Sunday, 22 August 2021

Planner-Journal. Kertas dan Pen.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Annyeonghaseyo!

Hari ini kita buka topik kisah planner, rasa agak banyak aku buat entry tentang planner ni, planner yang dibuat sendiri. Paling tidak aku hanya guna buku nota kosong from front to the back, wah gitu! Last aku buat entry tentang planner pada tahun 2016, usah fikir aku berhenti pada takat itu sahaja ya, no no no! tanpa planner siapalah aku.

Aku belajar setiap kali menyediakan planner untuk tahun berikutnya, apa yang menarik, apa yang patut ada, apa yang patut aku gunakan dan paling penting apa yang aku selesa. Aku lebih suka menggunakan bahan recycle sahaja, habiskan segala kertas yang bersepah di rumah. Hanya buku dan sebatang pen!

Saaayaaanggg!

2011-2014 aku masih terikat dengan kerja, tambahan lagi baru belajar hendak mengelolakan rumah tangga yang beranak dua, huru-hara. Bila di opis sambil buat kerja, jika sempat aku isi, jika tidak aku tinggal sahaja dua tiga hari. Masa tu planner just memang untuk rancangan keesokkan hari atau luahan menyakitkan hati.

Bermula 2015 aku sudah berhenti kerja, pindah masuk rumah baru dan bersalin anak ke tiga. Jadi, masa tantrum banyak dihabiskan di rumah sahaja, proses membesarkan daktiga. Aku dan tuan asben masih struggle untuk mengendalikan rumah sendiri. Proses menyesuaikan diri dengan jadual dan perbelanjaan, aku pula proses menyesuaikan diri menjadi surirumah sepenuh masa. Tantrum teruk menyebabkan aku perlu mencari hobi menarik.

Sha whiteymommy banyak temankan aku pada tahun-tahun yang ku anggap tahun merudum, bloghijau pun ikut ke laut tah mana, tak dan. Anak berderet cenonet-cenonet tidak lari daripada menunggang balikkan rumah, tambahan kawan juga sudah mulai tidak ada. Sha yang banyak sharing aku tentang planner ni, tentang handlettering dan daripada situ sedikit sebanyak, aku belajar dengan komputer bersaiz notebook sahaja. Susah? ye susah. 

Semakin lama rasa seronok bila daktiga sudah masuk fasa explorace- main antara mereka sahaja. Jadi aku boleh fokus lebih sedikit lagi dengan kesukaan. Daripada membeli buku yang hanya kosong sahaja, lebih baik aku buat sendiri. Kertas A4 ada, kita gunakan. Kertas warna, manilakad, wrapping paper, aku memang simpan semua segala. Gigih belajar menjahit buku, hendak guna benang dan jarum yang bagaimana. Untuk tahun 2015 hingga 2017, aku buat sendiri daripada bersaiz, A4 kepada saiz A5, template dalam juga taste aku sendiri daripada melintang kepada menegak, daripada essay menjadi carta alur, ikut suka hendak buat bagaimana. Kulit notebook pun daripada kotak kek Secret Recipe. Tengok orang tampal stickers, kita ada banyak majalah dan buku lama, just selongkar dan gunting yang mana sesuai, cantik dan menarik. Sendiri je yang hendak baca pun, untuk simpanan dan juga rujukan. 

Mencuba beberapa method buatan tangan, terasa pula hendak cuba yang ring official planner, aku dapatkan yang 2nd hand sahaja itu pun dah RM90, tak apa for me masih mahal (sayakan surirumah) janji hati suka. Awal-awal memang suka, sebab benda baru jadi teruja hendak menulis dalam tu, makin lama-makin terseksa, hahaaa! hendak menulis dalam tu susah bangat bila tangan besar, asyiklah terlanggar dengan ring, hendak buka katup ring aku malas. Setahun guna, ok cuma bukan jenis yang aku suka, lagipun tidak muat setahun dalam tu, terpaksa cari clear ring planner untuk sambung 6 bulan terakhir. Fuh! Sha sahaja yang tahu keluhan aku menulis dalam tu, hahaaa. 

#paperdorablegreendiary2018 & #cleargreenplanner2018

Tahun seterusnya, tuan asben beri organizer free daripada Prudential, ahaaa biasalah benda baru akan teruja lebih walaupun warnanya grey, puas perah otak hendak jadikan hijau. 2019 aku tidak buat template sendiri, just write on. Bermula juga aku sakan bershopping stickers. Awalnya banyak geng planner yang bagi sebabkan aku beginner, dorang nak gain bakat aku yang tidak berapa sangat ni. Adalah dua tiga kali membeli, lepas tu aku back perangai lama balik, just tulis dan conteng malas hendak kalut menampal. Aku belajar hand-lettering join challenge everymonth yang disediakan oleh host-host hebat dalam lettering. Busy jugalah dengan tempahan gift, kad ucapan, guestbook disamping quilling aku selitkan lettering yang tidak seberapa. Udah daripada planner tadi jadi mengumpul notebook, pen dan stickers pula kisahnya, aduh!

#sya2prudentialplanner2019

Guna planner prudential ni best, nipis, besar senang hendak menulis cuma ruang kecik, aku terpaksa guna notebook spare untuk wish note birthday teman-teman kesayangan. Kira kena guna dua journal.

Tahun 2020 tahun mencabar, namun sempat lagi bertemu dengan Sha sebelum kena kuarantin kaw-kaw. Sha menjual sebahagian notebooknya kepada aku, termasuklah dengan beberapa helai kemeja dan juga ring planner lagi bersaiz A5. Besar sedikit daripada sebelumnya. Macam biasa, insert pun dah ada dan yang aku suka ianya kosong, plain. Kali ini insert dalam aku pakai cop-cop pula, hahaaa. Larat cari cop tarikh dan cop huruf, so nampak lebih kemas sedikit. Isi dalam masih panjang-panjang, planner-journal. Berusaha hendak memahamkan planner, planner-journal, journal, bullet-journal. Nampak je mudah planner, rupanya ada banyak lagi yang daku tidak tahu. Selama ini aku more kepada planner-journal.
 
#sya2greendiary2020

Disebabkan banyak sangat join lettering-challenge, ada sebahagian notebook aku bagi teman lain, ada yang lain aku copy balik jadikan stickers. Guna sendiri. Sejak ada PdPR, ada kemudahan printer berwarna, aku tumpang guna sebaiknya juga, print stickers, heheee. Melihat aku buat stickers sendiri, mana-mana teman sedekat yang kenal dengan aku menempah juga stickers untuk kegunaan mereka sendiri, terjebak kisah lain pula. Alahaaaiii!

Jadi for tahun 2021, aku belajar bullet-journal pula. Tidak mahu membazir, aku guna notebook yang dibeli daripada Sha. Tengok mahal pula notebook kosong sampai RM35 dan ke atas. Kertas kualiti tapi masih juga kosong dalamnya, sama je kan? Mengukur baju di badan sendiri kekdahnya, ayuh deco insert. From zero to wow! (ceh perasan). Yang masih sama juga conteng sendiri, sedikit hiasan dan stickers yang masih tidak digunakan. Sofar, awal-awal colourful. Insert yang dilukis sendiri mengikut tema setiap bulan namun macam biasalah lepas enam bulan dia akan jadi malas dan ke laut. Tambah-tambah pengaruh duduk rumah sambil Kdrama makin kuat, memang itu sahajalah yang aku hadap, hehe! janji stay at home.

Template insert tu berubah setiap minggu. #diygreenotes2021

Entahlah, aku pun tidak tahu mengapa suka benar menghabiskan dakwat pen dan kertas. Menulis tentang perjalanan hari-hari je pun, nampak sangat perjalanan hari tu tidak sama setiap hari, hehee! Buat planner cantik-cantik ini terapi, bukan aku hendak menunjuk aku hebat, tidaaak... aku masih je belajar lagi, apa yang baru aku praktikkan. Lagi-lagi bila ada masalah mental, aku kena banyak meluah melepas apa yang berbuku. Kadang tak boleh pun hendak tulis lebih senang menangis sahaja.

Bila dah pandai beli kertas stickers.

Tajuk lagu Nu'est pun boleh onz...

Untuk tahun 2022 aku masih berfikir, hendak recycle tahun 2020~ dah susun tempohari atau hendak guna notebook sahaja macam 2021, mudah dan ringkas. InsyaaALLAH- mudah-mudahan. Sekian cerita santai-santai tentang kegemaran aku nan satu. Nanti kita share pasal quilling pula, baru-baru ini tuan asben sudah belikan mini shredder maka bolehla onz projek seterusnya. Daaa...

Always expect good things to happen!

2011, 2012, 2013, 201420152016 , 2017 = #diygreendiary

5 comments:

Ako Retna said...

hahahhaha cha mmg kreatif dari dulu smp skrg...
bagi k ret, dapat menulis je dah ok...
nak jd kreatif mmg x terpikir dek akal hahaha...

menulis sekadar luahan hati...
nak jadikan jurnal yg cantek2 mcm awak, mmg rasanya smp bebila pun x kan menjadi :p

Syaz Eym said...

Cantik betul hasil kerja orang berseni, suka tengok 😊

ch@ said...

kakRetna: kakRetna punya kegembiraan bukan pada art macam ni, bidang lain. Ini je yg kita suka buat utk isi masa.

Syaz Eym: terima kasih.

Azhafizah MN said...

Saya pun suka guna planner. Setiap tahun mesti ada, prudential tu best jugak pakai sebab senang nak lipat. Mudah nak menulis pun.
Kagum betul tulis banyak siap berseni bagai tu.

elin nur said...

Slm..sy br berjinak nk buat bujo ni.. Suka sgt tgk org buat.. Kreatif sungguh.. Betul buat bnda ni sebagai terapi yg tgh serabut..wpun dah mak org tp suka bnda2 mcm ni.. Kalah anak2 ni😂.. Knp la br tau.. Huhu... Hbis sy belek pinterest Instagram tgk cth.. Skg sy gila print sticker sndiri.. Sb nk beli bencinta betul.. Kat Pinterest byk.. Tinggal print je.. Tp byk keje la nk kena gunting plk.. Xpela buat yg terdaya dlu..