Thursday, 24 January 2019

Hari terakhir di sekolah jauh. - Arrizqi.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Annyeonghaseyo!

Akhirnya, I bersyukur ke hadrat ilahi pabila permohonan Arrizqi bertukar sekolah diluluskan on the spot. Syukur seribu rahmat. Arrizqi melalui hari akhirnya di sekolah jauh dengan tragedi. Dia yang seorang ini memang sangat beragam rare orangnya. 

Selasa lepas, I sedang bergelumang dengan dapur menerima pesanan ringkas daripada guru kelasnya untuk mengambil Arrizqi di sekolah. Teacher Haliza memberitahu bahawa baju dan seluar dan kasut stokinnya sudah basah lecun. Penat tacher Haliza menahan jelingan maut Arrizqi menyebabkan keputusan teacher menghubungi I.

Pada hari yang sama keputusan perpindahan Arrizqi sudah pun diluluskan, Arrizqi diterima masuk ke sekolah sama abang-kakak. Sudah alang-alang I sampai di sekolah, teacher Haliza mengumpulkan semua dokumen Arrizqi untuk di bawa ke sekolah abang-kakak, walaupun surat rasmi perpindahan belum lagi diserahkan, tetapi teacher Haliza sudah bersiap siaga. Kerani sekolah jauh juga sama-sama membantu menguruskan, syukurnya mereka ada membantu I sama.

Apabila I ke kelas untuk mengambil Arrizqi, nampak sahaja fail oren yang I kepit pantas guru sedang mengajar menegur I,
"pindah sekolah ke puan?" 
"ye cikgu, hari ni hari terakhirnya di sini."

Arrizqi mengemas beg dan mengikut I untuk balik terus, baunya ku semangat.
Arrizqi telah melabur amanah saham perut, tidak sempat untuk buka seluar menyebabkan baju dan seluarnya basah habis, mungkin dia cuba membasuh baju dan seluarnya sendiri, alahaiii kasihan Arrizqi.

Namun nampak sahaja muka I, mukanya ceria sedikit. I mengusik-ngusik dia menyatakan busuk, Arrizqi hanya bagi senyuman malu-malu. Duduknya rapat dengan tingkap kereta, sedikit sahaja punggung di tempat duduk kereta, dia menjaga "wangian" daripada I. Namun, I kisah apa... he is my little hero, I sudah lali dengan ini semua, malahan anak orang lain pun pernah sahaja I tangani, walau dalam kereta sendiri. Kakaknya juga pernah begitu. Abangnya pernah muntah di atas meja sekolah. Alhamdulillah kesemuanya masih cemerlang dalam pelajaran. Mereka masih berani untuk pergi ke sekolah.

Sampai di rumah Arrizqi ingat pesanan I tadi, baju masuk mesin basuh, mandi dan cuci kasut sekolah. Arrizqi patuh dengan ceria sahaja. Bila dia selesai uruskan dirinya sendiri, dia makan dan tidur. Aku menyudahkan kerja-kerja yang masih belum selesai dan berkali-kali datang menghimpit Arrizqi yang sedang tidur. Sungguh, I miss him. 

Jam 5.15petang, I mengajaknya untuk mengambil abang-kakak balik sekolah. Arrizqi ok sahaja, hari ini dia temankan I esok dia sudah masuk sekolah semula. Alhamdulillah! I tidak perlu berulang-aling jauh-jauh lagi, syukur. Terima kasih atas doa-doa kalian, terima kasih kepada mereka-mereka yang membantu I dalam perpindahan Arrizqi ini, cerita lain kali k. Ihiks!


Sekian sahaja cerita, jumpa lagi.

No comments: