Konvokesyen dan Hari Anugerah Kecemerlangan.

Sunday, 18 November 2018

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Annyeonghaseyo!

Alhamdulillah, minggu sibuk berakhir pada hari semalam, namun akan bersambung lagi pada minggu hadapan yang merupakan juga minggu terakhir persekolahan sesi 2018. As mom, like end of every year, mom sibuk dengan menghadiri jemputan majlis anugerah atau pun majlis perpisahan akhir tahun. Selagi berpeluang, mom ikut hadir sahaja bagi meraikan tiga askar.

Rabu lepas, Majlis Konvokesyen Tabika untuk Arrizqi, untuk tahun ini majlis Arrizqi, mom pergi without tuan Erwandi, mom ditemani adiknya Myra, jadi dapatlah mom meraikan dengan rasa selesa berbanding tahun lepas. Sewaktu kami sampai di Ivory Hall, Country Holmes Rawang, orang telah pun ramai, dewan sudah pun sesak dan kami berdiri sahaja sehingga majlis bermula. Arrizqi telah pun mengikut guru kelasnya untuk diuruskan. Selesai ucapan dan bebelan yang entah apa-apa (sama je macam tahun-tahun sudah), jadi mom layankan Adli sahaja yang sudah mula sibuk hendak makan. Kelaparan.

Mom keluar mencari makan dan masuk semula ke dewan, menunggu satu demi satu acara berlangsung. Bila sudah pastikan abang Adli, kakak Auni dan mak usu dapat tempat duduk, mom lari mendapatkan Arrizqi. Allahuuu anakku itu sudah menjadi tok batin, selempangnya sudah tidak dikedudukan, Arrizqi tiada bahu berbanding dua orang rakannya yang lain. Terbahak mom melihatkan keadaan dia.
"dah 5 kali aku betulkan mek, jatuh juga" bebel cikgu Khaida buat mom ketawa, Arrizqi asyik la mengusik mom, dengan memanggil umi-umi-umi.
Mom pinkan selempang Arrizqi supaya tidak jatuh lagi, dan kembali ke tempat duduk abang kakak yang sudah pun lengang. Siap boleh pilih hendak duduk mana lagi, ihiks!
Mom tidak ke depan sewaktu Arrizqi ambil scroll, bateri handphone mom sudahpun habis. Mom wakilkan mak usu. Mom nampak Arrizqi naik pentas, alahaiii comel je. Sebagaimana kakak Auni dan abang Adli, nama Arrizqi juga dipanggil yang pertama sebagai penerima pelajar cemerlang, sebab itu Arrizqi memakai selempang. Mom bangga dengan Arrizqi, tahniah Arrizqi.

Tanpa menunggu majlis habis, kami terus balik sahaja berikutan abang Adli sudah pun mengajak balik, rindukan bantal busuknya barangkali. Sempat singgah di kedai cuci gambar dan temankan mak usu ke kedai perabot. Kami tapau sahaja makan tengah hari berikutan tn Erwandi tidak balik ke rumah, hendak masak pun badan sudah letih.

Hari Sabtu, mom minta bantuan mak usu lagi untuk menghantar mom dan abang Adli ke Majlis Anugerah abang Adli pula, di sebalik rasa bangga mom sebak dan terharu dengan kejayaan anak-anak mom. Mom tidak sangka sehingga begini sekali peningkatan abang Adli. Sewaktu tn Erwandi memberitahu abang dapat nombor 1 dalam kelas, emak rasa... wow! sebab abang Adli bukannya suka expose diri sebagaimana kakak Auni dan Arrizqi. Abang Adli ni tersendiri, senyap-senyap sahaja dia terpilih sebagai penerima anugerah nilam dan beberapa anugerah lain dalam tahun ini. Abang Adli sudah buat mom rasa sangat bangga, mom hanyalah mahukan yang biasa-biasa sahaja. Alhamdulillah!

Mom sendirian sahaja apabila abang Adli di ambil cikgu yang menguruskannya, mencari tempat duduk sendiri dan terpinga-pinga di dewan yang agak mewah itu. Mujur mom berjumpa semula dengan kawan mom yang sampai sama-sama tadi, tergelak pula bila mom ikut dia pada mulanya lepas tu dia menghilang dengan anaknya, end up kami jumpa semula, hahahaaa.

Majlis berjalan lancar sahaja, satu demi satu acara dan menumpang rasa bangga dengan kejayaan anak-anak orang lain, sehingga abang Adli naik pentas, mom setia menunggu di tempat duduk. Waktu abang Adli melintas tempat mom, mom terus sahaja ajak duduk dan abang Adli ajak balik. Loh! tidak tunggu majlis selesai, kami balik dan mom meminta mak usu ambil kami. Kami singgah makan tengah hari lebih dahulu selum balik ke rumah. Alhamdulillah.

Untuk kakak Auni yang akan bertukar sesi persekolahan, tahniah juga kerana berjaya kekalkan prestasi kakak, walaupun kakak tidak naik pentas bukan bermakna kakak tidak pandai, bukan-bukan. Mom bangga, kakak fight sehingga darjah 4 duduk di kelas yang sama, kakak tidak turun kelas dan kakak naikkan peratus kakak pada peperiksaan akhir tahun dari B ke A. Itu dah cukup baik bagi mom. Kekalkan sahaja prestasi kakak, maintain.

Juga untuk tn Erwandi, tahniah sebab dapat menyambung pelajaran, semoga tuan terus diberi kejayaan dan kecemerlangan dan menjadi contoh buat anak-anak. I love u. Yang terakhir, untuk mom...... eh! tak payah la, haahhaaaa mom tiada kejayaan yang best-best pun, ihiks!

Itu sahaja agenda mom untuk minggu ini, dan bersambung pada minggu hadapan. Mom simpan memori dalam bloghijau ini untuk bagi semangat pada hari-hari mendatang. Yeay!

Album:

 See? Arrizqi is .......

 Chukhahae Arrizqi shiii...

And his friends.

Arrizqi with mom, abang kakak and teachers. 

Dua orang tu paling cilik dalam kelas, lahir bulan yang sama.

The portrait of the day.

Abang Adli!

Kami sama tak? 

Abang and his friend, mom and friend.

Geng bas sekolah 2018.


0 pasang kaki:

 
Copyright © Diari Umi | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in