Titian Laksamana. Sang Saka Biru.

Friday, 28 April 2017

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Annyeong 🤗! Cuti sekolah bermula, emak juga mula hendak pening kepala. Awal-awal lagi tn.Erwandi sudah programkan emak dan tiga askar balik kampung, Johor. Disebabkan tuan busy dengan hari polisnya, maka mohla kita berangkat meninggalkan rumah yang pimai-pimai tang tu juga, huhuuu. Kami berangkat lepas solat Jumaat bersama satu-satunya adik emak, pakCu Is. PakCu sampai di rumah emak masih bersilat mengerjakan rumah, mengemas itu ini. Maklumlah, Sya2kids baru balik daripada sekolah.

Masuk hari ke empat di rumah tokMama, Sya2kids sudah mula membising pasal asyik duduk dalam rumah sahaja. End up, tokPapa ajak pergi naik jambatan baru di Bandar Kota Tinggi. Let's go-let's go! emak pun ikut sama teruja. Bersiap seadanya berikutan emak tidak ada membawa banyak baju, end up lagi pinjam baju tok mama, tudung tok mama and handbag pun tok mama punya. Love is about sharing 😋.

Sampai sahaja tempat yang dituju, waaah! ini tempat yang nostalgia. Sekolah menengah dan sekolah agama emak terletak di sebelah sana sahaja, Sya2kids sudah berlari menyeberangi sungai melalui jambatan yang di namakan sebagai Titian Laksamana. Yang gayat, yang kepoci, yang tidak duduk diam, sibuk menayang skill masing-masing manakala emak just habiskan masa dengan tok mama. She talk about her life as well, bertukar cerita, sesekali berhenti untuk mengambil beberapa keping gambar.

Asyik sangat berbual, Auni datang mengajak ke seberang, Adli dan Arrizqi bersama tok papa sudah pun bermain di taman sebelah sana. Rupanya sepanjang kami berbual tadi mereka hanya dengan tok papa maka emak menyeberang jambatan dengan kepala yang berdenyut-denyut. Tiba di taman, emak biarkan Sya2kids bermain, dan menungu di tepi sahaja sambung berbual dengan tokpapa dan tokmama, takkanla emak mahu bermain sama pula kan? hendak berjogging pakaian pula tidak sesuai jadi emak hanya memantau mereka dengan outfit Didi berwarna biru. Apabila petang hampir bertukar suasana, Sya2kids sudah mengajak tokpapa balik.

Puas hati sangat la dapat main. Tiba waktu malam, badan Arrizqi tiba-tiba panas. Eh! sudah kenapa? sesema tidak, batuk pun tidak, demam sahaja yang datang.
"kenapa abi tak datang-datang sini lagi? abi ni lambat la" Arrizqi mengadu pada masa emak demah dahi dan badannya menurunkan suhu. Ok now I know kenapa dia tiba-tiba demam. Arrizqi sudah rindu sama itu tnErwandi. Hrmmm... ottoke? text tnErwandi menyatakan Arrizqi demam. TnErwandi share gambar dia bersama skuad jabatan tempat dia berkerja. Ok disebabkan dia depan sekali, mudah sahaja Arrizqi buat pengecaman, turut disertakan video raptai penuh acara perbarisan sempena sambutan  hari polis nanti. Esoknya, Arrizqi beransur sihat sedikit, pantang kepala tidak pening lekas sahaja berlarian keliling rumah mengejar ayam dan menyedut madu kelulut tokpapa, Sabojela.

Malam hari tiba, panas badan Arrizqi datang semula mujurlah dia senang makan ubat dan tidak pula merengek minta ngempeng, aku upahkan sahaja video tnErwandi berkawad, maka diamlah dia bawa ketiduran. Hari Polis tiba pada 25hb Mac emak beria-ia bangun pagi hari on tv rangkaian national RTM 1, muahaha- tak penah-penah kan! tunggu punya tunggu punya tunggu sampai naik mengantuk akhirnya give up. Tunggu tnErwandi muncul di tv la, kawad dan perbarisan sempena Hari Polis kotla ternampak sipi-sipi ke, nampak kelibat je ke, jadilah buat hilang rindu seminggu tidak berjumpa. Hasilnya tak ada, krik-krik-krik sehinggalah dapat video pertama daripada tnErwandi sendiri, rakaman perbarisan hari polis di mana tnErwandi sendiri terpapar di berita utama Selamat Pagi Malaysia, hehe 😅.

Terima kasih kepada siapa-siapa yang perasan, yang tidak perasan... tak mengapa nanti emak kongsikan, hihiii. Kecohlah tnErwandi masuk tv selama dua hari itu dan esoknya masuk pula suratkhabar, bapa dia sendiri yang perasan anaknya masuk dalam suratkhabar sedangkan tuan punya badan sudah selamat tiba di Johor melepas rindu dan tidak ambil port pun. Adeih! Tahniah-tahniah... Dua hari selepas itu, kami semua bertolak balik Sg. Buloh dan emak back to normal routine. No masuk paper, no masuk tv, no payment, no holiday, no mc and mom just a mom. Emak just an ordinary mom. Doakan emak sentiasa sihat je, that's it. Ok emak stop sini dulu sambung tengok Kim Nam Gil - crush baru but Joo Ji Hoon si always emak favourite so jumpa lagi pada next entry... daaa!
Keep calm and be unique, be 100% fabulous and be positive. 😘

Album:

My 'adik-adik'. Eh salah! Inila Sya2kids (tigaaskar).


Eh! pehal pic ni jadi kecik pulak? Sya2kids da besar konon-konon, perangai bergambar yang skema memang tidakla...

She is not my sista ok, but... she is my mom... sobs!

 Eh? haaa, depan sekali ko... 😎 [silau]!

Memorable memory, kan ayang kan? - eh?

Notahijau: Siap taip entry ni selama sebulan, melampau! 😅. Jumpa entry seterusnya, lawatan Sya2bros jumpa bomba atau hari sukan sekolah cikOni atau aktiviti biasa-biasa je, tengokla pe jadi nanti. Daaa.


1 pasang kaki:

Ida Puanstoberi said...

anak buah akk sorang dah menyertai sang saka biru.
nun jauh di sandakan.
baru kawen bln lps.
isterinya pun sang saka biru.
di terengganu.

Naseb lah badannnnn :D

 
Copyright © Diari Umi | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in