Emak dan "me time" 2.

Saturday, 8 April 2017

Temujanji dengan kakak.
 
Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Sabtu, routine untuk hari Sabtu الحمدلله , telah aku beres kan. Cuci seragam sekolah Sya2kids, cuci kasut sekolah, menyediakan hidangan pagi, rumah juga telah aku kemaskan. Hari ini, aku mahu bertenang sahaja menyiapkan hobbies art project sambil menonton drama Korea. Sedang aku mengemas meja kerja, aku menerima text wassapp daripada group D'sista, salah seorang kakakku mengajak kami ke jamuan perkahwinan adik beliau di Ampang. Pada mulanya, aku memang tidak berhasrat untuk mengajak tuan Erwandi kerana aku tahu, dia bukan mudah di ajak untuk ke majlis kawan-kawan sebelah aku. Dia lebih suka duduk di rumah sahaja pada waktu cuti tanpa mengetahui perasaan kami yang di rumah ini, bagaikan hendak koma dengan suasana rumah sama sahaja 24/7 seminggu.

Namun hasrat aku bertukar jadi pergi apabila, seorang lagi kakak aku di Shah Alam mengajak sama. Jika aku hendak pergi, seorang lagi kakak di Cheras, akan mengambil aku di Sg. Buloh daripada Shah Alam menuju ke Ampang. Haaa, bila tiga orang ni bergabung memang suka buat kerja gila. Memikirkan bila lagi mahu bersua dengan semua kakak kesayangan's ini, maka aku bertindak jom pergi. Aku meminta kebenaran keluar pada tn.Erwandi, bagaikan rela dan tidak sahaja dia menjawab "pergilah!". Ye la, aku bakal tinggalkan rumah tanpa anak-anak. Eh! aku selalu ok je, dia keluar jumpa kawan tanpa kitorang, kenapa pula aku tidak boleh berbuat demikian. Aku juga masih punya kawan-kawan. Aku juga masih punya perasaan mahu gembira.

Sebuah kereta berhenti di hadapan pagar rumah,
"umi kawan umi dah sampai" jerit Adli.
"selalu abi je yang jumpa kawan, hari ni umi pulak jumpa kawan." Sambung Adli lagi.
"ok, saya pergi dulu. Jangan nakal-nakal." Aku keluar pergi diiringi Sya2kids. Ah! rindunya. KakAzi bertukar tempat duduk, memberi laluan kepada aku yang solo ini di sebelah pemandu. Senang untuk dia menguruskan anaknya Imani dan Naqib di tempat duduk belakang. Aku bersalaman dengan Zila, rindunyaaa. Aku bersalaman dengan kakAzi, rindunyaaa. Mereka berdua ini merupakan sahabat, sama-sama menangis, sama-sama ketawa, sama-sama menempuh kehidupan melakar kenangan sebagai memori paling manis untuk diingati.

Keadaan dalam kereta sangat riuh, kami bertukar khabar, kami ketawa, kami bertukar cerita dan bila tiba masa untuk mengisi minyak kereta, kami sama-sama menghulur wang berikutan minyak sudah naik harga. Ini sangat nostalgia, situasinya kelihatan sama seperti dahulu. Hendak menyampaikan Ampang, ditambah jalan raya yang sibuk, perjalanan yang lama terasa terisi, apatah lagi melayan konset mini Imani anak ke dua kakAzi yang sangat havoc. Naqib senyap sahaja dengan tabletnya.

Kami tiba di Ampang apabila majlis sudah tiba ke penghujung- khemah sedang dikemas. Kami di sambut dengan kakak sulong D'sista, kakLia bersama dengannya dua orang anak beliau, Qaseh dan Adam. Adam dah besar, masa kakLia datang rumah aku sebelum ini, Adam masih belum setahun pun.الحمدلله. Aku melihat senyuman meleret kakLia, bersalaman. Rindunya... Daripada jauh, kami diperhatikan along-abang angkat aku daripada sekolah menengah lagi. Kerana dia, aku rapat dengan isterinya yang menjemput kami semua ke majlis ini.

Kami bukan hendak dirai dengan beria sangat pun, kami hanya mahu berjumpa dan bertanya khabar sahaja. Kami hanya mahu duduk dan bertukar cerita sambil ketawa sahaja- jika boleh. Kami bertemu semula selepas masing-masing be rumah tangga. Pertemuan kali terakhir pun pada majlis perkahwinan Zila yang lepas sehingga dia sudah kembali solo, kini kami bertemu lagi. Syukur.

Walaupun sekejap, aku gembira sangat bagaikan segala masalah rumah di angkat pergi, terapi sebegini memang diperlukan sebulan sekali. Dalam pada kekecohan itu sempat juga aku berjumpa dengan mamaAlong, kakNgah dan adikJun, rindunya... bersalaman dengan mereka, kami berpelukan tanpa pedulikan orang lain, kami tidak pandai untuk menceritakan bagaimana hubungan kami ini yang sebenarnya 😅. Too complicated.

Tiba masa kami bergerak pulang, Zila dan kakAzi ambil keputusan untuk shopping di kawasan rumah aku sahaja, just for killing time with sista. Kami berjalan di The Store, kakAzi and the kids, aku dan Zila as her assistance. Syukur lagi sekali, Imani sangat sporting yang kebiasaannya, dia tidak berapa sangat dengan orang yang tidak dikenali. End up, kami berhenti makan di KFC. Dan tepat agakkan aku, tnErwandi and sya2kids takkan senang selagi aku tidak balik rumah, hrmmm he texts me dengan pertanyaan. "Balik bila?, lama lagi ke?." Dan aku rasa, memang dia sahajalah yang very enjoyable bila keluar jumpa kawan tanpa aku menyibuk. Ok, aku malas hendak fikir, sebab sepatutnya aku off sahaja telefon bila sedang menghabiskan masa dengan kawan-kawan begini. My mistake.

Sedang kakAzi dan Naqib di kaunter pesanan, aku dan Zila menemankan Imani. Imani kelihatannya bagaikan tidak senang duduk, elok sahaja Zila angkat untuk pangku, seluarnya basah.
"awak, ni air apa?" aku menoleh, sentuh dan bau.
"huahaha, da tembus pampes dak ni. Angkat dia kejap, buka suar dia." Aku mengangkat beg ajaib kakAzi. Ma'ai, very the berat. Imani da pun tidak reti diam, dia mula tidak selesa. Zila bergaduh dengan Imani hendak buka seluarnya, hahaaa. Aku selongkar beg ajaib kakAzi mencari pampes, beg ajaib bagaikan poket doremon ini kebiasaannya hanya mampu di galas oleh kaum ibu sahaja. Tadaaa...

Aku membantu Zila menguruskan Imani, menukarkan pampes dan kakAzi kembali ke meja dengan hidangannya.
"kenapa?" tanyanya.
"biasalah budak-budak." Aku menjawab. Anak aku dah tiga, perkara sebegini memang sudah aku biasa. Bagi Zila, walaupun tiada rezeki anak, dia punya anak saudara yang dijaganya. Kami ok sahaja. Selesai makan, kami berangkat pulang, aku galaskan beg kakAzi yang berat dan dia uruskan Imani. Nama sahaja kakak, tapi dia bertubuh lebih kecil daripada aku dan Zila.

Aku pulang ke rumah dengan rasa puas hati, Sya2kids pun sudah wangi selepas mandi malah Arrizqi sudah pun terlelap di sofa. TnErwandi naik dan bersiap, turun semula, berseri-seri untuk keluar, huih! padan la suruh aku balik lekas-lekas, cis!

Betul la, keluar macam ni sahaja pun sudah boleh buat hati aku gembira. 
Sisters are joined Heart to Heart. Sisters may not always be at my side but they are always in my heart.
Sekian entry, jumpa lagi entry seterusnya daaa...

Album.



0 pasang kaki:

 
Copyright © Diari Umi | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in