Titian Laksamana. Sang Saka Biru.

Friday, 28 April 2017

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Annyeong 🤗! Cuti sekolah bermula, emak juga mula hendak pening kepala. Awal-awal lagi tn.Erwandi sudah programkan emak dan tiga askar balik kampung, Johor. Disebabkan tuan busy dengan hari polisnya, maka mohla kita berangkat meninggalkan rumah yang pimai-pimai tang tu juga, huhuuu. Kami berangkat lepas solat Jumaat bersama satu-satunya adik emak, pakCu Is. PakCu sampai di rumah emak masih bersilat mengerjakan rumah, mengemas itu ini. Maklumlah, Sya2kids baru balik daripada sekolah.

Masuk hari ke empat di rumah tokMama, Sya2kids sudah mula membising pasal asyik duduk dalam rumah sahaja. End up, tokPapa ajak pergi naik jambatan baru di Bandar Kota Tinggi. Let's go-let's go! emak pun ikut sama teruja. Bersiap seadanya berikutan emak tidak ada membawa banyak baju, end up lagi pinjam baju tok mama, tudung tok mama and handbag pun tok mama punya. Love is about sharing 😋.

Sampai sahaja tempat yang dituju, waaah! ini tempat yang nostalgia. Sekolah menengah dan sekolah agama emak terletak di sebelah sana sahaja, Sya2kids sudah berlari menyeberangi sungai melalui jambatan yang di namakan sebagai Titian Laksamana. Yang gayat, yang kepoci, yang tidak duduk diam, sibuk menayang skill masing-masing manakala emak just habiskan masa dengan tok mama. She talk about her life as well, bertukar cerita, sesekali berhenti untuk mengambil beberapa keping gambar.

Asyik sangat berbual, Auni datang mengajak ke seberang, Adli dan Arrizqi bersama tok papa sudah pun bermain di taman sebelah sana. Rupanya sepanjang kami berbual tadi mereka hanya dengan tok papa maka emak menyeberang jambatan dengan kepala yang berdenyut-denyut. Tiba di taman, emak biarkan Sya2kids bermain, dan menungu di tepi sahaja sambung berbual dengan tokpapa dan tokmama, takkanla emak mahu bermain sama pula kan? hendak berjogging pakaian pula tidak sesuai jadi emak hanya memantau mereka dengan outfit Didi berwarna biru. Apabila petang hampir bertukar suasana, Sya2kids sudah mengajak tokpapa balik.

Puas hati sangat la dapat main. Tiba waktu malam, badan Arrizqi tiba-tiba panas. Eh! sudah kenapa? sesema tidak, batuk pun tidak, demam sahaja yang datang.
"kenapa abi tak datang-datang sini lagi? abi ni lambat la" Arrizqi mengadu pada masa emak demah dahi dan badannya menurunkan suhu. Ok now I know kenapa dia tiba-tiba demam. Arrizqi sudah rindu sama itu tnErwandi. Hrmmm... ottoke? text tnErwandi menyatakan Arrizqi demam. TnErwandi share gambar dia bersama skuad jabatan tempat dia berkerja. Ok disebabkan dia depan sekali, mudah sahaja Arrizqi buat pengecaman, turut disertakan video raptai penuh acara perbarisan sempena sambutan  hari polis nanti. Esoknya, Arrizqi beransur sihat sedikit, pantang kepala tidak pening lekas sahaja berlarian keliling rumah mengejar ayam dan menyedut madu kelulut tokpapa, Sabojela.

Malam hari tiba, panas badan Arrizqi datang semula mujurlah dia senang makan ubat dan tidak pula merengek minta ngempeng, aku upahkan sahaja video tnErwandi berkawad, maka diamlah dia bawa ketiduran. Hari Polis tiba pada 25hb Mac emak beria-ia bangun pagi hari on tv rangkaian national RTM 1, muahaha- tak penah-penah kan! tunggu punya tunggu punya tunggu sampai naik mengantuk akhirnya give up. Tunggu tnErwandi muncul di tv la, kawad dan perbarisan sempena Hari Polis kotla ternampak sipi-sipi ke, nampak kelibat je ke, jadilah buat hilang rindu seminggu tidak berjumpa. Hasilnya tak ada, krik-krik-krik sehinggalah dapat video pertama daripada tnErwandi sendiri, rakaman perbarisan hari polis di mana tnErwandi sendiri terpapar di berita utama Selamat Pagi Malaysia, hehe 😅.

Terima kasih kepada siapa-siapa yang perasan, yang tidak perasan... tak mengapa nanti emak kongsikan, hihiii. Kecohlah tnErwandi masuk tv selama dua hari itu dan esoknya masuk pula suratkhabar, bapa dia sendiri yang perasan anaknya masuk dalam suratkhabar sedangkan tuan punya badan sudah selamat tiba di Johor melepas rindu dan tidak ambil port pun. Adeih! Tahniah-tahniah... Dua hari selepas itu, kami semua bertolak balik Sg. Buloh dan emak back to normal routine. No masuk paper, no masuk tv, no payment, no holiday, no mc and mom just a mom. Emak just an ordinary mom. Doakan emak sentiasa sihat je, that's it. Ok emak stop sini dulu sambung tengok Kim Nam Gil - crush baru but Joo Ji Hoon si always emak favourite so jumpa lagi pada next entry... daaa!
Keep calm and be unique, be 100% fabulous and be positive. 😘

Album:

My 'adik-adik'. Eh salah! Inila Sya2kids (tigaaskar).


Eh! pehal pic ni jadi kecik pulak? Sya2kids da besar konon-konon, perangai bergambar yang skema memang tidakla...

She is not my sista ok, but... she is my mom... sobs!

 Eh? haaa, depan sekali ko... 😎 [silau]!

Memorable memory, kan ayang kan? - eh?

Notahijau: Siap taip entry ni selama sebulan, melampau! 😅. Jumpa entry seterusnya, lawatan Sya2bros jumpa bomba atau hari sukan sekolah cikOni atau aktiviti biasa-biasa je, tengokla pe jadi nanti. Daaa.


Emak dan "me time" 2.

Saturday, 8 April 2017

Temujanji dengan kakak.
 
Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Sabtu, routine untuk hari Sabtu الحمدلله , telah aku beres kan. Cuci seragam sekolah Sya2kids, cuci kasut sekolah, menyediakan hidangan pagi, rumah juga telah aku kemaskan. Hari ini, aku mahu bertenang sahaja menyiapkan hobbies art project sambil menonton drama Korea. Sedang aku mengemas meja kerja, aku menerima text wassapp daripada group D'sista, salah seorang kakakku mengajak kami ke jamuan perkahwinan adik beliau di Ampang. Pada mulanya, aku memang tidak berhasrat untuk mengajak tuan Erwandi kerana aku tahu, dia bukan mudah di ajak untuk ke majlis kawan-kawan sebelah aku. Dia lebih suka duduk di rumah sahaja pada waktu cuti tanpa mengetahui perasaan kami yang di rumah ini, bagaikan hendak koma dengan suasana rumah sama sahaja 24/7 seminggu.

Namun hasrat aku bertukar jadi pergi apabila, seorang lagi kakak aku di Shah Alam mengajak sama. Jika aku hendak pergi, seorang lagi kakak di Cheras, akan mengambil aku di Sg. Buloh daripada Shah Alam menuju ke Ampang. Haaa, bila tiga orang ni bergabung memang suka buat kerja gila. Memikirkan bila lagi mahu bersua dengan semua kakak kesayangan's ini, maka aku bertindak jom pergi. Aku meminta kebenaran keluar pada tn.Erwandi, bagaikan rela dan tidak sahaja dia menjawab "pergilah!". Ye la, aku bakal tinggalkan rumah tanpa anak-anak. Eh! aku selalu ok je, dia keluar jumpa kawan tanpa kitorang, kenapa pula aku tidak boleh berbuat demikian. Aku juga masih punya kawan-kawan. Aku juga masih punya perasaan mahu gembira.

Sebuah kereta berhenti di hadapan pagar rumah,
"umi kawan umi dah sampai" jerit Adli.
"selalu abi je yang jumpa kawan, hari ni umi pulak jumpa kawan." Sambung Adli lagi.
"ok, saya pergi dulu. Jangan nakal-nakal." Aku keluar pergi diiringi Sya2kids. Ah! rindunya. KakAzi bertukar tempat duduk, memberi laluan kepada aku yang solo ini di sebelah pemandu. Senang untuk dia menguruskan anaknya Imani dan Naqib di tempat duduk belakang. Aku bersalaman dengan Zila, rindunyaaa. Aku bersalaman dengan kakAzi, rindunyaaa. Mereka berdua ini merupakan sahabat, sama-sama menangis, sama-sama ketawa, sama-sama menempuh kehidupan melakar kenangan sebagai memori paling manis untuk diingati.

Keadaan dalam kereta sangat riuh, kami bertukar khabar, kami ketawa, kami bertukar cerita dan bila tiba masa untuk mengisi minyak kereta, kami sama-sama menghulur wang berikutan minyak sudah naik harga. Ini sangat nostalgia, situasinya kelihatan sama seperti dahulu. Hendak menyampaikan Ampang, ditambah jalan raya yang sibuk, perjalanan yang lama terasa terisi, apatah lagi melayan konset mini Imani anak ke dua kakAzi yang sangat havoc. Naqib senyap sahaja dengan tabletnya.

Kami tiba di Ampang apabila majlis sudah tiba ke penghujung- khemah sedang dikemas. Kami di sambut dengan kakak sulong D'sista, kakLia bersama dengannya dua orang anak beliau, Qaseh dan Adam. Adam dah besar, masa kakLia datang rumah aku sebelum ini, Adam masih belum setahun pun.الحمدلله. Aku melihat senyuman meleret kakLia, bersalaman. Rindunya... Daripada jauh, kami diperhatikan along-abang angkat aku daripada sekolah menengah lagi. Kerana dia, aku rapat dengan isterinya yang menjemput kami semua ke majlis ini.

Kami bukan hendak dirai dengan beria sangat pun, kami hanya mahu berjumpa dan bertanya khabar sahaja. Kami hanya mahu duduk dan bertukar cerita sambil ketawa sahaja- jika boleh. Kami bertemu semula selepas masing-masing be rumah tangga. Pertemuan kali terakhir pun pada majlis perkahwinan Zila yang lepas sehingga dia sudah kembali solo, kini kami bertemu lagi. Syukur.

Walaupun sekejap, aku gembira sangat bagaikan segala masalah rumah di angkat pergi, terapi sebegini memang diperlukan sebulan sekali. Dalam pada kekecohan itu sempat juga aku berjumpa dengan mamaAlong, kakNgah dan adikJun, rindunya... bersalaman dengan mereka, kami berpelukan tanpa pedulikan orang lain, kami tidak pandai untuk menceritakan bagaimana hubungan kami ini yang sebenarnya 😅. Too complicated.

Tiba masa kami bergerak pulang, Zila dan kakAzi ambil keputusan untuk shopping di kawasan rumah aku sahaja, just for killing time with sista. Kami berjalan di The Store, kakAzi and the kids, aku dan Zila as her assistance. Syukur lagi sekali, Imani sangat sporting yang kebiasaannya, dia tidak berapa sangat dengan orang yang tidak dikenali. End up, kami berhenti makan di KFC. Dan tepat agakkan aku, tnErwandi and sya2kids takkan senang selagi aku tidak balik rumah, hrmmm he texts me dengan pertanyaan. "Balik bila?, lama lagi ke?." Dan aku rasa, memang dia sahajalah yang very enjoyable bila keluar jumpa kawan tanpa aku menyibuk. Ok, aku malas hendak fikir, sebab sepatutnya aku off sahaja telefon bila sedang menghabiskan masa dengan kawan-kawan begini. My mistake.

Sedang kakAzi dan Naqib di kaunter pesanan, aku dan Zila menemankan Imani. Imani kelihatannya bagaikan tidak senang duduk, elok sahaja Zila angkat untuk pangku, seluarnya basah.
"awak, ni air apa?" aku menoleh, sentuh dan bau.
"huahaha, da tembus pampes dak ni. Angkat dia kejap, buka suar dia." Aku mengangkat beg ajaib kakAzi. Ma'ai, very the berat. Imani da pun tidak reti diam, dia mula tidak selesa. Zila bergaduh dengan Imani hendak buka seluarnya, hahaaa. Aku selongkar beg ajaib kakAzi mencari pampes, beg ajaib bagaikan poket doremon ini kebiasaannya hanya mampu di galas oleh kaum ibu sahaja. Tadaaa...

Aku membantu Zila menguruskan Imani, menukarkan pampes dan kakAzi kembali ke meja dengan hidangannya.
"kenapa?" tanyanya.
"biasalah budak-budak." Aku menjawab. Anak aku dah tiga, perkara sebegini memang sudah aku biasa. Bagi Zila, walaupun tiada rezeki anak, dia punya anak saudara yang dijaganya. Kami ok sahaja. Selesai makan, kami berangkat pulang, aku galaskan beg kakAzi yang berat dan dia uruskan Imani. Nama sahaja kakak, tapi dia bertubuh lebih kecil daripada aku dan Zila.

Aku pulang ke rumah dengan rasa puas hati, Sya2kids pun sudah wangi selepas mandi malah Arrizqi sudah pun terlelap di sofa. TnErwandi naik dan bersiap, turun semula, berseri-seri untuk keluar, huih! padan la suruh aku balik lekas-lekas, cis!

Betul la, keluar macam ni sahaja pun sudah boleh buat hati aku gembira. 
Sisters are joined Heart to Heart. Sisters may not always be at my side but they are always in my heart.
Sekian entry, jumpa lagi entry seterusnya daaa...

Album.



 
Copyright © Diari Umi | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in