Zero kesedaran.

Wednesday, 26 October 2016

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Annyeong chumuseyo (selamat malam), jalja (tidur lena) aku ucapkan pada sya2kids pabila melihatkan mereka mula mencari port tidur. Mata aku masih melekat pada peti tv dengan variety show, Runningman yang memang aku akan tonton sampai lewat malam. Lagipun esok Sabtu, even kena jaga Aidil aku still need time for me time. Ini je la waktu yang ada, sunyi tanpa hingar bingar dan jerit pekik sya2kids.

Perut berkeroncong kosong, kreeeeeeeeuk! bunyinya minta diisi. Aku memikir apakah yang masih ada di dapur sewaktu jam 12.30am begini. Ahah! megi. Terbayang megi kari bersama telur mata. Slurp! sedapnya. Dalam kepala sudah terbayang, tapi badan masih lagi melekat di sofa. Siang tadi, sudah berlengas di dapur menjadikan aku sangat malas untuk ke dapur, argh! tiada bibik pula untuk aku minta megi barang semangkuk. So, fikir cara terpantas untuk masak megi.

1) Rendam dalam air panas.
2) Press dengan presscooker, Noxxa.

Ok, jom kita try guna cara kedua. Biasanya, reheat lauk pauk aku akan bubuh dalam bekas Tupperware lebih dahulu dan tekan butang reheat. Biarkan beberapa ketika, lauk akan panas hidang sahaja dengan Tupperware nya sekali.

Then, pabila si megi bagaikan tidak sabar-sabar sehingga melambai-lambai manja, aku gegas mengoyak plastiknya, menuang dalam Tupperware bersaiz segiempat sama, sekali dengan perencah, bersama dengan air dan pecah telur sebiji. Angkat Tupperware dan masuk dalam encik Noxxa, tutup, memastikan butang wap keluar di kedudukan yang sepatutnya dan langkah terakhir pilih high press 0.2minit. Berjalan dengan keyakinan dan kembali ke sofa menyambung menonton Runningman.

2 minit berlalu dan isyarat daripada Noxxa menyuruh aku bangkit untuk songket butang wap, ke dapur dengan rasa teruja dan aku songket butang wap dengan menggunakan jari sahaja. Tiada sebarang wap keluar, musykil sekejap tapi tidak menghalang untuk aku terus buka penutupnya. Alangkan ajaibnya megi di dalam air tidak kembang sepenuhnya. Ok, ini siapa tipu siapa ni? dengan rasa tidak bersalah, aku menutup kembali dan high press 0.2 minit lagi.Tidak sabar mahu makan. menunggu megi sampai Runningman sampai ke penghujungnya.

Noxxa beri isyarat kedua dan aku berjalan ke dapur semula, sempat meneguk lebihan air milo sya2kids yang masih bersisa di atas meja. Haus! Sama seperti tadi, wap tidak keluar tetapi bau hangit menusuk-nusuk ke lubang hidung. Ah sudah! daripada dalam periuk anti-lekat kedengaran bunyi cisss-cisss-cisss, dengan rasa keterujaan melampau tutup Noxxa aku buka, dalam periuk anti-lekat aku jengah. Omooo! ottokhe-ottokhe? (macam mana ni?), ottokaji? (apa aku hendak buat?) fizikal Tupperware sudah pun berubah bentuk, yang pasti ianya sudah pun bocor, lekas-lekas aku pindahkan megi telah kembang ke dalam mangkuk kaca, tidak kisahla kimia ke tidak aku hendak makan juga. Sayang nak buang megi sebungkus dengan sebiji telur, membazir amalan syaitonnn!.

Aku tinggalkan periuk anti-karat atas singki selepas Tupperwarenya aku campak dalam tong sampah. Malas hendak claim-claim baru, beli baru je senang. (berlagak tak ni) alahaiii, tak payah beli pun tidak ngape. Tak urgent! Dan aku makan megi dengan aman. Sekian cerita sengal, zero kesedaran tuan empunya bloghijau. Jangan tiru aksi ini, beringat ye.



You're never a loser until you quit trying.

Syukurnya, Noxxa masih boleh digunakan. Kottak.... matiler hendak beli piuk anti-karat tu, mahaiii weih! Jumpa lagi di entry akan datang. Daaa... =)

Keluar drpd. keserabutan:(Beday Arrizqi-4thn).

Thursday, 20 October 2016

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Aku membaca wassapp, menarik nafas dalam-dalam, mental dan fizikal serta keikhlasan hati perlu di pertingkatkan sebaik sahaja membaca baris ayat bahawa aku perlu menjaga Aidil untuk setengah hari esok (Sabtu), ini bermakna overtime (gaji tak tambah pun-aku baik! hahaaa) and routine pagi aku just macam biasa. Bangun awal, mengendali rumah sediakan breakfast, mendobi, cuci uniform, cuci kasut, cuci tandas. Ok, kita hendak buat-buat sakit or cemana ni? tiada maknanya, hanya mampu berharap orang bawa kita keluar daripada tengok suasana rumah ni, bowring!

Pagi yang indah, cuacanya sangat baik, isi planner for today 1st, owh! today is Arrizqi's birthday. Aidil sampai, Auni dan Adli bangkit mencari Ipad-biasalah sarapan pagi dorang. Aku? buatkan air, roti bakar dan minta Aidil makan nasi goreng yang emak sediakan. Kalau tadi sudah ready air nescaffee o, now dorang request milo, amboi kemain...

Arrizqi bangun menuruni tangga terus mencari aku di dapur, dia ni malamnya bertemankan abang dan kakak, tapi sepertiga malam dia akan tidur berjalan naik tangga mencari emak di bilik, hahaaa. Aku sambut dia dengan senyuman serta menghulurkan dakapan...
"Assalamualaikum, selamat pagi!" dan aku sambung menyanyi lagu happy birthday untuk dia. Senyum dan berusaha melarikan mukanya.
"adik bucukla" hahahaaa dia malu sebab ada Aidil sedang memerhati.
"umi nak cucu milo, dalam cawan je" ewah, panjang pula permintaannya. Aku tuangkan milo yang sudah aku buat di atas meja makan.
"sedapnya bau roti bakar, umi buat roti bakar ea" demi korang, emak redah ja beli Seri Kaya petang semalam, ngam-ngam hulur duit belanja yang terakhir daripada abi Erwandi untuk minggu ini.
'umi kita sambut birthday adik tak?" tanya Auni, mulut kepoci tangan busy dengan skrin Ipad.
"abi beli kek tak?, adik mintaklah hadiah kat abi dik" itu Adli, si tukang support. Mentanglah ulangtahunnya baru sahaja berlalu.

Hari Sabtu, kebiasaannya memang dapur akan tutup maka kita tunggu sahajalah abi Erwandi punya rancangan, ikut hati aku ni boleh saja makan apa yang ada di dapur tu, but today is Arrizqi special day, mana hendak pergi ea. Balik sahaja Aidil di ambil emaknya, aku meneruskan kerja macam biasa, weih! house manager ni memang tak boleh duduk diam sahajalah. Ada je benda yang nak dikerjakan, entah ngape gittu! lagi cuti, lagi berderet kerja menunggu, patutnya rest sahaja.

Abi Erwandi mengajak Arrizqi sahaja yang keluar, mencari makan tengah hari. Baru feeling hendak ikut, hrmmm redho sahajalah, mengadap bau rumah lagi 24/7hari mendatang. Sedang mata aku sipi-sipi hendak lelap, abi Erwandi call bertanya hendak pergi taman layang-layang atau tidak, janganlah tanya-tanya tapi guna istilah ajak. "Jom kita pergi taman layang-layang petang nanti" sedap sikit bunyinya. Pasalnya, bila tanya ni jawapan itu sah-sah memang aku akan jawab dengan "ya" "jomlah kita" "mestilah nak" hahahaaa.Aku kan memang kaki berjalan.

Selesai makan tengah hari, sebaik sahaja aku menunaikan solat Asar, mereka sudah pun menunggu dalam kereta. Hrmmm! ini satu lagi yang aku kureng gemar, aku masih hegeh-hegeh lagi, dorang sudah tidak sabar-sabar, aku derk kan ajelah! Pasalnya, bila enjin kereta tu sudah hidup aku jadi kelam kabut dan harus akan ada benda yang aku hendak buat atau bawa, boleh jadi terlupa hendak buat. Mencik! Dalam kereta, Arrizqi tidak habis-habis menyanyi lagu hari lahir untuk diri sendiri, dia masih belum potong kek.

Kami ke taman layang-layang, sengaja aku pakaikan warna terang-terang untuk sya2kids ni, supaya mudah untuk dicari ketika hilang dari pandangan. Sakan mereka berlari, peluh usah dikata... lecun. sya2kids ni memang berlari sahaja la hobinya, mereka lebih laju daripada aku dan abi Erwandi. Tersemput-semput hendak mengejar dorang. Next time datang bawa basikal sendiri, ngehehe!




 Senyap-senyap Arrizqi dapat kek Spiderman.


Orang lain punya beday, dia ni yang habiskan keknya. Sebab? kek tu Spiderman.

Malam tiba, lekas-lekas aku kerah sya2kids untuk mandi sebelum masing-masing hanyut ketiduran keletihan, Arrizqi bagaikan tidak sabar-sabar untuk potong kek, dia asyik teringat akan keknya sepanjang siang tadi. Bila dia sudah mengerti, bila dia sendiri yang mengaturkan apa yang perlu dibuat bila sambutan kecil begini diadakan, lagi pula sambutan ulangtahun kelahiran abang Adli masih segar dalam ingatan Arrizqi. Dorangkan brotherhood. Makan sambil berborak, bergurau, dorang ini macam-macam hal tau, keletah dorang ni sangat buat hati aku berbunga-bunga. Semakin besar, semakin mudah uruskan mereka membuatkan aku rindu pula saat tapak kaki mereka sebesar dua jari. Alhamdulillah...

A baby makes love stronger, the days shorter the nights longer, savings smaller and a home happier.

Jumpa lagi di entry akan datang, daaa... rumah aku sedang huruhara ni, hiiii!

Hanya di Zalora!

Wednesday, 12 October 2016

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Macam biasa, sebaik sahaja Auni dan Adli ke sekolah, si Erwandi ke tempat kerja, rumah menjadi sunyi. Arrizqi busy dengan bantal dan tilamnya hanya kedengaran suara daripada tv sahaja. Pada waktu ini, rumah sudah pun di sapu dan bahan untuk menu tengah hari sudah dinyahbeku. Aku mengadap laptop, membelek mana-mana drama Korea yang sudah terlepas sambil buat art. Seperti hari ini, art akan ditutup disebabkan aku update blog. 

Beberapa minggu yang sudah berlalu. Balik kepada tajuk...

Setiap kali aku klik link Korean Drama kegemaran, makanya akan keluar jugalah penggoda-penggoda yang memaksa mata untuk tergoda. I hate it! the end, tangan pun klik jugalah. Memang sudah lama berangan hendak berbelanja di laman sesawang yang satu ini, entah daripada mana datangnya kekuatan maka beli sahajalah. Buat hadiah diri sendiri, ye dak? hendak minta orang sudah segan, bajet sudah over. Sebelum ini, Zalora sendiri offer baucer, dapatlah rm200 buat beli handbag (yang talinya sudah putus) dan jubah masih boleh dipakai.

Jadi, bila mata terpandangkan COD, ok la meh kita try test tengok dan beli. Makin klik, makin lawa. Argh! ini memerlukan pengecilan skop pencarian. Bajet bawah rm100 dan lebih rm75 untuk free delivery. Eh! masih lagi banyak yang menggoda, sila kecilkan skop pencarian sekali lagi, kali ini buat pilihan dengan warna, black or grey or cream. Aduhaiii pening-pening-pening. The end, teringatkan beg sandang ala-ala Korean girl, more too young katanya. Jom pilih, muahaha. Pengaruh kuat sangat!

Mula panik bila dapat email penghantaran sedang dalam perjalanan sedangkan sudah bersiap untuk keluar mengambil anak-anak pulang daripada sekolah. Jika sudah tersurat itu rezeki kita, dengan rasa rendah dirinya meminta siErwandi tunggukan sebentar siap disertakan dengan wang belian.

Dengan rasa tidak sabarnya, sampai sahaja di rumah, surprise!!! ehehehe, mestilah suka. Sebuah kotak berbalut exclusive Zalora, diletakkan di almari buku. Mata ini terjeling-jeling dengan perasaan tidak sabar. Kena hantar sekalian bala tentera ke sekolah dahulu baru boleh buka, jika tidak... keadaan bertambah huruhara apabila masing-masing sudah pandai request beg sekolah baru, masaklah emak canni. Baru pertama kali mencuba COD, baru pertama kali mengguna wang simpanan, aaaahaih!

Masuk sahaja ke rumah, the line is clear, kotak Zalora di buka dengan penuh kasih dan sayang, amboiii Korean sangat ni, comelnya-comelnya beg titew... tangkap gambar kasi interframe send ke geng-geng Korea, hahaaa menunjuk tidak hagak-hagak. Puas hati. Tersangat. Dan pertama kalinya VinceBag di bawa pulang ke Selangor. Sukaaa sangat. Selesaaa sangat. Bila impian jadi kenyataan, happy! Terima kasih Zalora. 

 The present to myself...

 Tadaaa...

Being happy is fun.
Dengan tidak adilnya, Zalora bagaikan sengaja menghantar email, web, iklan akan item-item yang hots bikin poket rabak dan bikin mata penasaran, mencik-mencik. Bila sudah terjebak, tunggu dan lihat sahajalah apa akan jadi selepas ini. Wiii! alaaaa, saje menghargai diri sendiri - klise, nyampah!

Ok, back to reality. Aku mahu pergi hantar bala tentera ke sekolah, ok babai. See you next time, annyeong gheseyo!

Happy time!: (Ulangtahun Adli - 5thn).

Wednesday, 5 October 2016

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Annyeonghaseyo, aku demam Scarlet Heart Ryeo, hahaha! - tiba-tiba je kan.

Isnin jam 5.30 pagi. Aku bangkit seperti biasa, bersiap seadanya, blouse dan skirt labuh sambil memikirkan beg tangan mana harus aku pilih. Outfit sya2kids dipilih oleh Arrizqi lewat malam tadi bersepah di sofa, pada kakWan emak Danish Aidil juga telah ku beritau agar menghantar keperluan pada awal pagi kerana kami semua akan keluar pada jam 7pagi. Ruang bawah rumah telah pun riuh papa dan mama sudah bangkit, bersiap.

Auni dan Adli memilih untuk menghantar tok mama dan tok papa ke TBS daripada sekolah, aku juga mengambil kesempatan yang sama apatah lagi Arrizqi yang sedia tahu dia memang akan diangkut bersama. Kami keluar rumah jam 7 pagi sebagaimana yang dijanjikan. Penduduk tempatan mula berkenderaan masing-masing menuju tempat kerja. Jalan raya sudah sesak. AbiErwandi memandu tenang ditemani waze dan berita-berita tentang laluan sesak.

Keluar sahaja jalan kampung menuju lebuh raya, sudah ada kemalangan daripada arah bertentangan, lori membawa pokok bunga terbalik melintang tengah jalan menjadikan laluan tinggal satu lane sahaja, kenderaan menuju arah dalam kampung bertambah panjang dan yang membuat kesesakan bertambah, lampu isyarat dan kawasan sekolah, hah! berderet. Sepanjang perjalanan ke TBS, memang aku terpegun dengan pemandangan betapa banyaknya kenderaan beratur atas jalan raya, huhuuu. Serius, dalam kereta sya2kids tidak henti-henti bercerita tentang kenderaan yang banyak, kereta jadi robotlah, jumpa bas terbang la, jumpa kereta berlumba la, entah macam-macam yang dorang imaginasikan, merepek akibat terlalu banyak tengok kartun sampai tidak kering gusi kitorang dibuatnya.

Kami tiba di TBS jam 8.30pagi sempat bersarapan dan melayan drama sya2kids dengan menu-menu tersendiri, seorang mihoon goreng, seorang mi goreng dan seorang lagi nasi goreng. Airnya milo ais sahaja, dua gelas untuk tiga orang. aku huruhara sebab abiErwandi ke tandas. Aku? macam biasa, tiada menu sebab aku tahu aku yang akan menghabiskan semua akhirnya nanti. Selesai makan di tingkat atas, kami turun ke terminal bas papa dan mom, papa nun jauh dihadapan, belakangnya abiErwandi dan brotherhood, Auni, aku dan mom the girls in family bersaing berselisih dengan pasukan polis bersenjata, fan girling-fan girling... hahaha, mujurla suami aku pun si saka biru. Saja. Tapi aku perasan abiErwandi siap berhenti berpaling menoleh aku, mom dan Auni. Jeles lettew!

After mom and papa turun ke bas, kami terus keluar daripada bangunan TBS, aduh pening kepala akibat laluan keluarnya berpusing satu arah mujur abiErwandi yang drive, kalau aku harus berhenti sekejap mencari kekuatan, kalau dah sya2kids pun bising, mengadu pening aku suruh saja mereka duduk tertib-tertib. Mengelak kesesakan yang masih bersisa abiErwandi memandu ke Taman Tasik Permaisuri. Aku? dia ni kaaannn... time aku pakai skirt ni la dia hendak beriadah, sudah berkali aku salah outfit grrr-grrr-grrr...  takpe sempena birthday boy esok hari, Adli jadi kita layankan. Berpeluh mereka di sana, sempat membuang bagai, sempat memburu pokemon, sempat membuat segala aktiviti, kami kembali ke Sg. Buloh. AbiErwandi menurunkan aku di pasaraya untuk membeli barang dapur, huh! kali pertama aku menggunakan kad swap-swap aja... muahaha teruja weih. Selesai berbelanja, tapau makan tengah hari dan kembali ke rumah.


  sya2kids.

 "kitorang gayatlah umi" - Auni.
"gayat? bukan korang ke yang berlari laju atas tu tadi masa mula-mula sampai, ceh!" - umi.


Aku meneruskan tugas seperti biasa, mengambil Danish dan Thaqif pulang daripada sekolah walaupun Auni bercuti. Tanggungjawab perlu di galas. Syukurnya, sekolah agama bercuti selama satu minggu maka tugas aku selesai pada waktu tengah hari. Bersambung hari esoknya, rutin kembali tapi agak lega sedikit bila ada abiErwandi, dia mengambil Adli dengan membawa Arrizqi bersama, mencari kek dan hadiah untuk birthday boy. Puasla brotherhood tu berjalan. Aku mengambil Auni, Danish dan Thaqif balik sekolah dengan mini. Mudah bawa mini ni, main selit-selit ja.

Sampai di rumah, menanti abiErwandi pulang bersama brotherhood. Kemas meja serba sedikit membiarkan Auni dan Danish bersembang entah apa-apa dan mereka pulang dengan Adli interframe his tobot tak sudah-sudah.
"adik tak dapat hadiah pun umi, hari nikan harijadi abang Aie" that's Arrizqi say apabila dia berhegeh bawa kek yang lebih besar daripada diri dia sendiri. Dan kami menyambut hariulangtahun Adli dengan sederhana sahaja, meriah sedikitlah sebab ada Danish. Dia pula yang seronok potong kek mengalahkan birthday boy. Whatever la anak-anak janji korang gembira dan emak dapat makan kek, hahaha. 








 Adli turns 5 yeras old. 
Everyone wants happiness, no one wants pain. But you cant have a rainbow without a little rain.- QuoteGram.

Ok sekian sahaja entry panjang berjela madah berhelah hari ini, aku mahu sambung membelek beg baru from Zalora with love, acceh! Duit poket sendiri tu, muehehe... hashtag syukurselalu. Jumpa lagi, daaa...

 
Copyright © Diari Umi | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in