Bonding time at Senai Airport.

Wednesday, 27 July 2016

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Cuaca sangat baik, suasana dalam rumah mama kecoh dengan suara tigaaskar berlaga dengan emak dorang. Mengendalikan perangai Arrizqi sahaja membuatkan aku rasa bagaikan mengendali 7 orang yang berperangai aneh-aneh. Mendengar rengekan budak umur tiga tahun yang sudah pandai bercakap adalah sangat menjengkelkan berbanding dengan rengekan bayi atau budak yang memang belum pandai bercakap, darah aku boleh mendidih dengan tiba-tiba.

Raya kedua, jam 2 petang... mata mula rasa hendak tidur balik semula, sipi-sipi hendak terlelap mama sudah pun get ready dengan outfit of the day nya hari ni. Hendak pakai yang ringkas-ringkas sahaja, katanya. Biasalah, bila dengan anak melebihi dua orang, jam 2 petang tu berlalu macam tidak berbuat apa-apa ja, menyiapkan dorang sahaja sudah makan masa satu jam, plus aku pula yang bersiap. Aku ialah manusia ringkas tapi leceh, biar ringkas tapi perlu baju senada dengan tudung, tudung senada dengan seluar, baju sesuai dengan seluar, beg tangan lagi, aksesori lagi, kasut lagi, semuanya akan aku ambil kira. Lebih-lebih lagi bila keluar ke tempat yang jarang-jarang dapat pergi.

Bila tuan Erwandi yang memandu, aku tidak risau sangat soal masa, daripada zaman bercinta dahulu dia yang menghantar atau mengambil aku di stesen bas, masanya sangat ngam-ngam waktu bas tiba atau bas bertolak walaupun terpaksa meredah jalan sesak. Jadi, kami tiba awal di Lapangan Terbang, Senai. Aku and kids, pertama kali sampai di Lapangan Terbang, Senai. Perkara yang mesti bila tiba di tempat baru ialah, menghabiskan masa dengan jalan-jalan mencuci mata dan bergambar.

Satu kedai yang berjaya menarik perhatian aku ialah MPH, bookstore, dibiar duduk seorang dalam kedai buku pun, aku rela. Habis satu pusingan meninjau keadaan dalam lapangan terbang, aku masuk semula ke MPH. Killing time konon-kononnya tapi 2 buah novel, 1 buku wordsearch dan 1 buku quotes- sejak 30an ni suka betul baca buku quote. Terbang melayang hampir rm100 (icon nangis-icon nangis)! Keluar daripada MPH, tuan Erwandi mengajak melepak minum kopi. Amboi! kemain...

Satu-satunya kedai kopi yang buka dalam tu ialah Old Town, jomlah-jomlah. Sambil mengopi, kita wordsearch, tuan Erwandi tukang layan tigaaskar yang sangatla tidak reti duduk di tempat masing-masing the end dia bangun temankan Arrizqi yang hendak ke tandas. Antara tiga orang yang paling suka macam-macam sememangnya ialah Arrizqi. Budak petah yang pandai menjawab dan suka cari gaduh bila permintaan tidak ditunaikan but, he is still handsome and cute and clever boy, not to forget he is very active like his sister, Auni.

Penantian berakhir apabila aku keluar daripada tandas, adik aku aka pakSu dan isteri dan babyAkma sudah pun bertukar salam dengan mama dan tigaaskar. Eh? aku kehilangan tuan Erwandi, once again dia temankan Arrizqi ke tandas, tak sudah-sudah si kepoci tu hendak membuang ja, tangki bocor barangkali, manalah tidak bocor banyak sangat minum air sejuk lepas tu melompat-berlari-melompat-berlari, jalan memang kurang. Jika tidak tergelincir sekali memang bukan Arrizqi la namanya, Adik aku and family hendak bersolat dahulu, makanya kami still stay menunggu, thanks to wordsearch sebab masa aku berlalu tanpa rasa bosan. Mama sibuk dengan selfie dan tigaaskar, dia suka betul hendak interframe, dia ialah nenek bercucu empat.

Mereka mencari kapal terbang, sayup-sayup aku dengar suara Arrizqi panggil tuan Erwandi, minta tuan Erwandi datang kepadanya, mengajak supaya tuan Erwandi pun melihat kapal terbang, semua yang ada di lobi menuju lift bertoleh berpaling dengan suaranya. Aku sengih disebalik buku, segan. Tidak berapa lama berkeluh kesah, ternampak babyAkma berlari terkedek-kedek dengan senyuman manisnya, comel betul. Kami terus sahaja berangkat pulang ke rumah kerana tidak sanggup melayan drama tigaaskar di shopping mall. Lagipun baru hari raya kedua, kedai pun masih belum banyak yang buka.

Malam itu sangat meriah, apabila semua berkumpul, keluarga kecil je kot. Aku masih menggosok outfit yang tidak sudah-sudah, untuk esok hari. Papa memujuk menantunya untuk lewatkan perjalanan balik Sg. Buloh pada tengah hari esok kepada lewat petang sebaik sahaja papa beraya habis ke rumah adik-beradiknya saban tahun. Aku juga buat perangai malas-malas, sebaik sahaja rumah terakhir kami kunjungi, moga-moga tuan Erwandi cancelkan rancangan untuk balik malam itu juga. Namun... tuan Erwandi berkeras dan gegas mengajak balik Sg. Buloh juga. Tidak sempat untuk membelek babyAkma dengan lebih lama. Hrmmm, tertewas pada tiga suku perjalanan, dia melencong ke Hulu Langat, aku da hagak da. Redho sahajala, yang penting esok mesti sambung beraya lagi ye, muahaha.

Jam 2pagi, kami sampai di Hulu Langat. Flet dan terus tidur sahaja lah di rumah yang tidak berorang, esoknya lekas-lekas aku bersiap untuk meneruskan perjalanan. Alhamdulillah, semuanya baik-baik sahaja. Sekian sahaja entry ringkas, ringkas ke...? untuk kali ini. Kita sambung lagi entry seterusnya, tentang....... apa ea? tunggu je la :) Jumpa lagi dan Salam Aidilfitri. Daaa...

Album:



Drama King of the day.


 Brotherhood.


Tentang emak dan tiga askarnya.


 Mom and me. 
Tengok je la pangai brotherhood tu. Pening!.

Times is the most valuable gift a father can give to his children. - MochaDad.



Ceria Aidilfitri 2016.

Monday, 25 July 2016

안녕...

Tahun lepas dengan tema mak ko hijau. Tahun ini kita bersama tema, merahnya makNgah!

Malam raya yang agak menceriakan, juadah biasa hari Raya juga sudah dinikmati pada akhir Ramadhan setiap kali berhari raya di rumah mama, papa. Aku dan mama memasing berlengas di dapur bermula sejak pagi lagi. Sambil merendang, sambil mendengar cerita mama, hal-hal tetang persatuannya, tentang dirinya, tanpa aku yang mendengarnya siapa lagi telinga yang harus dia pinjam. Sekejap aku tersengih, sekejap terlepas ketawa aku, sekejap bergenang air mata aku, emosi pula pada akhir Ramadhan kali ini. Ye la, tahun lepas aku bersama dengan keluarga mertua, tahun ini aku berpeluang dengan mama pula.

Adli, Arrizqi macam biasalah, dengan aktivitinya sekejap bergaduh, sekejap baik, Auni diam sahaja kadang dia tidur, orang berpuasa katakan, jadinya tahun ini banyak kepada dia sahajalah. Kebetulan, result peperiksaan pertengahan tahun pun sudah keluar, kalau awal tahun tempoh hari habis dilibas semua A, kali ini untuk mata pelajaran UPSR ada satu B, Matematik. Sokeyla Auni, keep it up. Untuk result sekolah agama, dia meningkat dengan baik sekali, inshaaALLAH Auni, kita usaha sama-sama okey.

Malam Raya, takbir di peti televisyen bergema satu rumah, mendapatlah aku perlian daripada tuan Erwadi, eh! malam ni takde Korea? hampeh betul. Lantak situ. Sambil melepak, mama sudah siap sediakan jadual untuk Hari Raya pertama nanti. Tigaaskar, hrmmm bising oit! tolong tok Papa isi duit raya masuk dalam sampul, macam-macam hal disembangkan sampai tergelak besar orang tua tu, tidak cukup lagi, habis dipaw tok Papa. Sabarjela!

Pagi Raya, nah! sebeban Outfit Of The Day untuk keluarga aku dan juga papa. Terkial-kial aku menggosok dengan mulut membebel mengejut tigaaskar untuk bangkit. Balik sahaja solat Aidilfitri, kami makan dahulu kerana sudah kelaparan. Siap sahaja makan dan berkemas acara yang puncaknya ialah bermaafan di pagi Aidilfitri. Alhamdulillah, macam-macam drama. sampai naik terkedu tigaaskar tu yang selalunya bukan main berani dan ceria, kali ini bila suruh bersalam semuanya kaku malah saling tolak menolak. Aduhaiii! geram ada, gelihati pun ada. They was so cute! (takpe, ini memang perasaan seorang emak).

Selesai bermaafan dan berfotografi, kami berangkat ke kampung mama, rumah arwah ibu bapanya. Hari itu mama dan adik beradiknya akan berkumpul, masing-masing dengan menu, dengan busana, dengan keluarga sendiri. Boleh dikatakan hari keluarga jugalah, bertukar cerita dan bermesra setelah lama tidak berjumpa. Aku hanya sibuk dengan tigaaskar dan tuan Erwandi, mengenalkan dia dengan sepupu-sepupu, papa dengan biras-birasnya, kami membiarkan mama dan adik beradiknya, menyelesaikan misi-misi yang belum sudah.

Kenyang sahaja perut, selesai perbincangan kami hanya menunggu arahan mama untuk berangkat pulang, keluar daripada kekalutan dan kebelengasan badan. tigaaskar sudah siap aku tukarkan dengan baju lain yang masih lagi sedondon. Mereka tidur dalam kereta setelah seharian bermain. Agenda untuk esok, masih lagi mama yang pegang, haha! Oh, mama minta tolong tuan Erwandi untuk jemput adik aku di Lapangan Terbang, Senai. 

Tajuk da macam rancangan televisyen pula, back to normal routine, senyum-senyum raya kan sebulan, cuti nanti boleh sambung beraya lagi, hiii... mata mengantuk tahap maksima, tapi menaip gak entry untuk bloghijau ini, selagi bulan Raya jadi kita cerita pun tentang raya sahajalah. Jadi, tunggu entry selanjutnya, beraya di lapangan terbang, jumpa lagi. See ya, Salam Aidilfitri.

Jom, tengok album:

Tentang emak dan tiga askarnya.

It's not easy being a mother. If it were easy, fathers would do it. - The Golden Girls.

Bila anak tu lebih pada dua, nama nak pose ala potret dan ala skema, memang taklah.


 The love of a family is life's greatest blessing. - unknown.

 Every child is an artist.- Picasso.

Paling meriah raya kali ini diserikan dengan dua perangai bujang terlebih peramah ni. Songeh banyak betul.

Berhenti sini dahulu, puas belek album raya 2016? hiii, maaflah aku tidak pandai mengolah cerita part by part, biasanya memang aku pulun satu entry. Hiii, jumpa lagi, daaa.

Auni: Puasa for the 1st time.(Auni beday-7thn)

Tuesday, 19 July 2016

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

No family is perfect... we argue, we fight. We even stop talking each other at times, but in the end family is family... the loves will always be there- unknown

Hari pertama Auni berpuasa ketika kami semua bercuti balik Johor pada cuti sekolah yang lepas. Kebetulan Ramadhan jatuh pada ketika cuti sekolah. Rumah tokMama biasa sahaja, suasananya tenang sahaja, pagi bangun sahur aku sudah dikejutkan dengan bunyi dan bauan daripada kuali di dapur, harum. Jam 5.00pagi, semua orang di meja makan kecuali Adli dan Arrizqi. Auni, sememangnya tiada masalah untuk bangun dan bangkit daripada tidur. Sudah banyak kali menonton Upin Ipin, maka dia sudah tahu sedikit-sedikit tentang puasa, lagipun sudah 7 tahun, ikut emak... seumur 6 tahun sudah berpuasa penuh.

Jadi, dengan mamai dia habiskan juga sepinggan nasi bersama seekor ikan goreng, tokMama duduk di sebelahnya tukang layan, aku sendiri pun blur awal-awal pagi, makan sedikit sahaja. Ambil peluang diet konon-kononnya. Bulan puasa manalah ada aktiviti sangat, aku hanya menghabiskan masa dengan drama Korea sahaja sampai tuan Erwandi pun naik temper, ngehehe. Menyibuk betul dorang ni, kacau jadual. Berbuka hari pertama, seadanya. Biasa-biasa sahaja (actually, aku dah lupa menu apa). Jadi aku hanya di rumah, tuan Erwandi pergi bazar Ramadhan. Sebenarnya lagi, aku suka bazar Ramadhan sebab, cuci mata dan dapat jalan-jalan.

Balik Sungai Buloh dan Auni kembali ke sekolah, hanya minta nasi dan ikan goreng pada masa sahur. Rela dan tidak aku buka mata juga menemankan dia bersahur, tuan Erwandi udah di kata... dia lebih rela berkepit dengan bantal selimutnya. Berpuasa kali ini, sahur aku bertemankan Auni dan aku berharap agar Auni tidak minum atau makan atau lebih bermain di sekolah.

Sekolah pagi, tiada masalah sangat, dengan cuaca yang redup banyak membantu, dia berpuasa sehingga waktu tengah hari. Tiba waktu petang aku menghantarnya, masih lagi dengan pesanan supaya menjaga puasa. Bulan puasa, jadual waktu persekolahan sesi petang juga berubah, Auni balik sejam lebih awal daripada biasa, hrmmm... hari pertama aku keluar ambil dia jam 4petang sampai kena gelak dengan tuan Erwandi, sebab awal melampau. Dalam kereta aku mula menemuramah dengan soalan, 

"Auni ada minum air hari ini?"
"ha a, ustazah suruh rehat saya minumlah air" aduh! jantung aku macam kena panah, darah tiba-tiba naik ke kepala. Disebabkan aku puasa dan ada orang lain dalam kereta yang sama aku cuba cool.
"loh, Auni dikira tidak puasala hari ni, kan saya dah pesan jangan minum air"
"ustazah kata rehat, saya beli air kat mesin seringgit tu" ok, salah aku sebab bekalkan dia duit rm1. Tidak ngapela Auni weih! hendak buek camno... Alasan mengapa dia bolos puasa setelah berhari-hari. 

Hari seterusnya, pun terjadi lagi apabila dia masuk ke astaka tempat aku menunggu dengan muka cargas. 
"umi saya minum air tadi" huh, sentap emak. Kali ini bukan aku yang membebel tetapi emak-emak lain yang sama-sama menunggu anak balik sekolah, hahaha. Hendak turun air mata dia kerana malu. Dalam kereta pun diam sahaja, sudah sampai rumah dia beritahu...
"orang lain tu boleh je minum, saya minumlah juga" ok emak bertenang sahaja. Perkara sudah berlalu pun. Esoknya cuaca lebih mendung daripada biasa, dan aku berpesan...
"cuaca tak panas sangat hari ini, Auni jangan minum kat sekolah, tidur je atau duduk dalam kelas diam-diam" aku perhatikan dia berjalan masuk sekolah bersama Aidil.
"hari ini saya hendak puasa" katanya sewaktu aku mengambilnya pulang daripada sekolah petang.
Dan hari itu puasanya penuh.

Hari berikutnya, sekali lagi dia berbuka di sekolah dengan alasan,
"saya tak tahan la, tu yang saya buka. Satu hari je, esok saya puasalah semula" makanya, kita layankan ajalah. Di mana ada kemahuan di situ ada jalan. Sebagaimana yang dia janji, tiga hari puasanya bolos selebihnya dia puasa penuh hingga hari terakhirnya.

Seronok bila tiba waktu berbuka, riuh sangat dengan tigaaskar ni, tiba waktu azan Maghrib sahaja masing-masing sudah siap mandi dan bersedia di meja makan. Lebih-lebih lagi bila tuan Erwandi ada dan berbuka bersama, terasa kemeriahannya. Aku hanya gelak dengan perangai dorang memasing. Kebiasaannya yang makan melebihi lebih orang lain ialah si Adli. Dia tersangatla pantang bila melihat meja penuh dengan macam-macam makanan, Auni yang berpuasa pun, dia hanya makan dua jenis hidangan dengan kuantiti ngam-ngam badan dia.










Sebagai hadiah dia berpuasa tuan Erwandi merancang sambutan hari lahir yang ke 7 bersama dengan majlis berbuka puasa team sepupu rapat tuan Erwandi sendiri. Mujur ada adik tuan Erwandi yang membantu menyiapkan persiapan. Alhamdulillah, tertunai hajat masing-masing berkumpul dan bergembira bersama keluarga masing-masing. Dua hari sebelum Aidilfitri, kami terus bergerak pulang ke Johor. Terima kasih pada tuan Erwandi yang sudi belanja, muehehe.

Keesokkan harinya kami berangkat pulang ke Johor untuk menyambut hari raya, alhamdulillah #syukurselalu . Perjalanan harinya yang bersederhana sahaja. 

Percubaan.

Monday, 18 July 2016

Hobbiesartproject


 
Copyright © Diari Umi | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in