Zero kesedaran.

Wednesday, 26 October 2016

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Annyeong chumuseyo (selamat malam), jalja (tidur lena) aku ucapkan pada sya2kids pabila melihatkan mereka mula mencari port tidur. Mata aku masih melekat pada peti tv dengan variety show, Runningman yang memang aku akan tonton sampai lewat malam. Lagipun esok Sabtu, even kena jaga Aidil aku still need time for me time. Ini je la waktu yang ada, sunyi tanpa hingar bingar dan jerit pekik sya2kids.

Perut berkeroncong kosong, kreeeeeeeeuk! bunyinya minta diisi. Aku memikir apakah yang masih ada di dapur sewaktu jam 12.30am begini. Ahah! megi. Terbayang megi kari bersama telur mata. Slurp! sedapnya. Dalam kepala sudah terbayang, tapi badan masih lagi melekat di sofa. Siang tadi, sudah berlengas di dapur menjadikan aku sangat malas untuk ke dapur, argh! tiada bibik pula untuk aku minta megi barang semangkuk. So, fikir cara terpantas untuk masak megi.

1) Rendam dalam air panas.
2) Press dengan presscooker, Noxxa.

Ok, jom kita try guna cara kedua. Biasanya, reheat lauk pauk aku akan bubuh dalam bekas Tupperware lebih dahulu dan tekan butang reheat. Biarkan beberapa ketika, lauk akan panas hidang sahaja dengan Tupperware nya sekali.

Then, pabila si megi bagaikan tidak sabar-sabar sehingga melambai-lambai manja, aku gegas mengoyak plastiknya, menuang dalam Tupperware bersaiz segiempat sama, sekali dengan perencah, bersama dengan air dan pecah telur sebiji. Angkat Tupperware dan masuk dalam encik Noxxa, tutup, memastikan butang wap keluar di kedudukan yang sepatutnya dan langkah terakhir pilih high press 0.2minit. Berjalan dengan keyakinan dan kembali ke sofa menyambung menonton Runningman.

2 minit berlalu dan isyarat daripada Noxxa menyuruh aku bangkit untuk songket butang wap, ke dapur dengan rasa teruja dan aku songket butang wap dengan menggunakan jari sahaja. Tiada sebarang wap keluar, musykil sekejap tapi tidak menghalang untuk aku terus buka penutupnya. Alangkan ajaibnya megi di dalam air tidak kembang sepenuhnya. Ok, ini siapa tipu siapa ni? dengan rasa tidak bersalah, aku menutup kembali dan high press 0.2 minit lagi.Tidak sabar mahu makan. menunggu megi sampai Runningman sampai ke penghujungnya.

Noxxa beri isyarat kedua dan aku berjalan ke dapur semula, sempat meneguk lebihan air milo sya2kids yang masih bersisa di atas meja. Haus! Sama seperti tadi, wap tidak keluar tetapi bau hangit menusuk-nusuk ke lubang hidung. Ah sudah! daripada dalam periuk anti-lekat kedengaran bunyi cisss-cisss-cisss, dengan rasa keterujaan melampau tutup Noxxa aku buka, dalam periuk anti-lekat aku jengah. Omooo! ottokhe-ottokhe? (macam mana ni?), ottokaji? (apa aku hendak buat?) fizikal Tupperware sudah pun berubah bentuk, yang pasti ianya sudah pun bocor, lekas-lekas aku pindahkan megi telah kembang ke dalam mangkuk kaca, tidak kisahla kimia ke tidak aku hendak makan juga. Sayang nak buang megi sebungkus dengan sebiji telur, membazir amalan syaitonnn!.

Aku tinggalkan periuk anti-karat atas singki selepas Tupperwarenya aku campak dalam tong sampah. Malas hendak claim-claim baru, beli baru je senang. (berlagak tak ni) alahaiii, tak payah beli pun tidak ngape. Tak urgent! Dan aku makan megi dengan aman. Sekian cerita sengal, zero kesedaran tuan empunya bloghijau. Jangan tiru aksi ini, beringat ye.



You're never a loser until you quit trying.

Syukurnya, Noxxa masih boleh digunakan. Kottak.... matiler hendak beli piuk anti-karat tu, mahaiii weih! Jumpa lagi di entry akan datang. Daaa... =)

5 pasang kaki:

eima said...

huuusiishhh sape ajar ko guna noxxa camtu wei ....aku pun tak reti sbb tak mampu beli mahai kot ....
ke ko pandai2 sendri ni hihihi

Ida Puanstoberi said...

wah. ada noxxa. huhuu.

tapi nak cakap juga.. bahaya dah megi tu sbb tupperware dah melintuk lintuk dah tu.. tapi takpe lah. dah telan pun kan. hihihihi.
masak megi plg simple adalah rendam dlm air panas je. Tpi tu lah.. tak blh nak letak telur la tapi.. hihi.

ch@ said...

Manja:
aku beli main kutu hari tu, masa dia blm rega rm700++
patutnya nak masak megi, lebur je terus dlm piuk antilekat tu, tapi tah gila apa on that night... sasau da.

kekDa:
kan kekDa, tapi syg nak buang, nak masak blk pun da mls. ngap je la.
tupperware bebas kimia, tapi mesti ada sikit punya pasal da berubah bentuk. daoakan kita pjg umur ye kekDa, kekeke.

Jue said...

hahahha
pandai sgt nie....
meggie dgn sdebijik telur...
mmg sedap

fiza lokman said...

Terlebih kretif lain pulak jadinya kekekeke... telo dan meggi wajib ada dlm gerobok dapo sebagai menu 'ikat perut' hehehe..

 
Copyright © Diari Umi | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in