Keluar drpd. keserabutan:(Beday Arrizqi-4thn).

Thursday, 20 October 2016

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Aku membaca wassapp, menarik nafas dalam-dalam, mental dan fizikal serta keikhlasan hati perlu di pertingkatkan sebaik sahaja membaca baris ayat bahawa aku perlu menjaga Aidil untuk setengah hari esok (Sabtu), ini bermakna overtime (gaji tak tambah pun-aku baik! hahaaa) and routine pagi aku just macam biasa. Bangun awal, mengendali rumah sediakan breakfast, mendobi, cuci uniform, cuci kasut, cuci tandas. Ok, kita hendak buat-buat sakit or cemana ni? tiada maknanya, hanya mampu berharap orang bawa kita keluar daripada tengok suasana rumah ni, bowring!

Pagi yang indah, cuacanya sangat baik, isi planner for today 1st, owh! today is Arrizqi's birthday. Aidil sampai, Auni dan Adli bangkit mencari Ipad-biasalah sarapan pagi dorang. Aku? buatkan air, roti bakar dan minta Aidil makan nasi goreng yang emak sediakan. Kalau tadi sudah ready air nescaffee o, now dorang request milo, amboi kemain...

Arrizqi bangun menuruni tangga terus mencari aku di dapur, dia ni malamnya bertemankan abang dan kakak, tapi sepertiga malam dia akan tidur berjalan naik tangga mencari emak di bilik, hahaaa. Aku sambut dia dengan senyuman serta menghulurkan dakapan...
"Assalamualaikum, selamat pagi!" dan aku sambung menyanyi lagu happy birthday untuk dia. Senyum dan berusaha melarikan mukanya.
"adik bucukla" hahahaaa dia malu sebab ada Aidil sedang memerhati.
"umi nak cucu milo, dalam cawan je" ewah, panjang pula permintaannya. Aku tuangkan milo yang sudah aku buat di atas meja makan.
"sedapnya bau roti bakar, umi buat roti bakar ea" demi korang, emak redah ja beli Seri Kaya petang semalam, ngam-ngam hulur duit belanja yang terakhir daripada abi Erwandi untuk minggu ini.
'umi kita sambut birthday adik tak?" tanya Auni, mulut kepoci tangan busy dengan skrin Ipad.
"abi beli kek tak?, adik mintaklah hadiah kat abi dik" itu Adli, si tukang support. Mentanglah ulangtahunnya baru sahaja berlalu.

Hari Sabtu, kebiasaannya memang dapur akan tutup maka kita tunggu sahajalah abi Erwandi punya rancangan, ikut hati aku ni boleh saja makan apa yang ada di dapur tu, but today is Arrizqi special day, mana hendak pergi ea. Balik sahaja Aidil di ambil emaknya, aku meneruskan kerja macam biasa, weih! house manager ni memang tak boleh duduk diam sahajalah. Ada je benda yang nak dikerjakan, entah ngape gittu! lagi cuti, lagi berderet kerja menunggu, patutnya rest sahaja.

Abi Erwandi mengajak Arrizqi sahaja yang keluar, mencari makan tengah hari. Baru feeling hendak ikut, hrmmm redho sahajalah, mengadap bau rumah lagi 24/7hari mendatang. Sedang mata aku sipi-sipi hendak lelap, abi Erwandi call bertanya hendak pergi taman layang-layang atau tidak, janganlah tanya-tanya tapi guna istilah ajak. "Jom kita pergi taman layang-layang petang nanti" sedap sikit bunyinya. Pasalnya, bila tanya ni jawapan itu sah-sah memang aku akan jawab dengan "ya" "jomlah kita" "mestilah nak" hahahaaa.Aku kan memang kaki berjalan.

Selesai makan tengah hari, sebaik sahaja aku menunaikan solat Asar, mereka sudah pun menunggu dalam kereta. Hrmmm! ini satu lagi yang aku kureng gemar, aku masih hegeh-hegeh lagi, dorang sudah tidak sabar-sabar, aku derk kan ajelah! Pasalnya, bila enjin kereta tu sudah hidup aku jadi kelam kabut dan harus akan ada benda yang aku hendak buat atau bawa, boleh jadi terlupa hendak buat. Mencik! Dalam kereta, Arrizqi tidak habis-habis menyanyi lagu hari lahir untuk diri sendiri, dia masih belum potong kek.

Kami ke taman layang-layang, sengaja aku pakaikan warna terang-terang untuk sya2kids ni, supaya mudah untuk dicari ketika hilang dari pandangan. Sakan mereka berlari, peluh usah dikata... lecun. sya2kids ni memang berlari sahaja la hobinya, mereka lebih laju daripada aku dan abi Erwandi. Tersemput-semput hendak mengejar dorang. Next time datang bawa basikal sendiri, ngehehe!




 Senyap-senyap Arrizqi dapat kek Spiderman.


Orang lain punya beday, dia ni yang habiskan keknya. Sebab? kek tu Spiderman.

Malam tiba, lekas-lekas aku kerah sya2kids untuk mandi sebelum masing-masing hanyut ketiduran keletihan, Arrizqi bagaikan tidak sabar-sabar untuk potong kek, dia asyik teringat akan keknya sepanjang siang tadi. Bila dia sudah mengerti, bila dia sendiri yang mengaturkan apa yang perlu dibuat bila sambutan kecil begini diadakan, lagi pula sambutan ulangtahun kelahiran abang Adli masih segar dalam ingatan Arrizqi. Dorangkan brotherhood. Makan sambil berborak, bergurau, dorang ini macam-macam hal tau, keletah dorang ni sangat buat hati aku berbunga-bunga. Semakin besar, semakin mudah uruskan mereka membuatkan aku rindu pula saat tapak kaki mereka sebesar dua jari. Alhamdulillah...

A baby makes love stronger, the days shorter the nights longer, savings smaller and a home happier.

Jumpa lagi di entry akan datang, daaa... rumah aku sedang huruhara ni, hiiii!

4 pasang kaki:

AMIIZAA said...

as salams mama CH

happy belated birthday buat ARZIQI
moga menjadi anak yg bijak dan solleh:)

Ida Puanstoberi said...

senyum senyum je akk baca.
betul. kalao jadi hw full time memang kena ada masa keluar. kalau tidak, pitammm boring.

jaja_NorLiza said...

Kita ni cam sama...bila diajak keluar..walau sejengkal...mmg xkan menolak..rugi rasanya...duk rumah mmg urusan xkan selesai..tak habis2!!!!

ch@ said...

Amiiza:
wa'alaikumussalam. Hi sista! welcome back ;)
thank u for the wishes.

kekDa:
twehehehe, terbelengu rasanya kekDa.

kakJaja:
meh kita duet "kita serupaaa..." hihihi...

 
Copyright © Diari Umi | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in