Out of House.

Tuesday, 6 September 2016

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Ahad. Aku berguling ke kanan, ada Arrizqi. Keningnya aku raut, pipinya mendapat morning kiss, dia memang beruntung sebab tidur dengan emak. Eh? nanti kejap! Bukankah dia tidur bersama Adli dan Auni semalam? tajam betul deria bau Arrizqi, berjaya mencari emak di bilik. Arrizqi berkalih sedikit, marah tidurnya diganggu. Aku cium lagi, kiri-kanan-atas-bawah kawasan muka dia sehingga Arrizqi merengus marah.
"umey..." hahaha, terus aku bangun menuju bilik mandi. Memikirkan agenda untuk hari ini. Apalah sangat, rutin harian- mengemas rumah, mendobi, memikir menu, itu sahajalah seperti biasa.

#sya2kids yang pantang sahaja cuti sekolah, semuanya pakat bangun awal. Belum selesai aku membereskan kerja rumah, rumah sudah mula hingar dengan terjerit, terpekik, terlolong, aduh... kepala aku yang berserabut bertambah berselirat. Oh! hujung minggu ku. Jam sudah 11pagi, laju pula jam ini bergerak bila semua anak berkumpul di rumah, aku berehat sambil menekan geram keypad remote astro, channel 392/393- Sudah tiada channel free, jika tidak 394/395 panjang sikit. Alamak... tepu-tepu.

Laptop sudah kena conquer, Ipad memang aku tidak reti main, handphone bateri kong malas nak cas, rela dan tidak aku layan juga 392. Drama baru. Sedang aku hayal dengan mata hendak terkatup balik semula, turun Erwandi dengan haruman mewangi, hrmmm... hendak pergi kerja la tu. B.o.r.i.n.g!
"hendak gi kenduri Jln. 6 tu tak?" dia bertanya, alamak malasnya lahai hendak aku bersiap.
"malaslah" aku menjawab antara dengar dan tidak. #sya2kids terutamanya Arrizqi sudah menyerbu Erwandi dengan seribu satu persoaalan.
"abi hendak pergi mana?" dua tiga kali.
"adik hendak ikut bi, bolehla-bolehla" dia memujuk dengan memek-memek muka sekali.
"jomlah, pergi siap. lepas tu kita gi jalan" ahaaa, tegak telinga aku, suka-suka. Eh! kejap kena jual mahal dulu, jangan nampak teruja sangat.
"nak keluar tak?" Erwandi tanya lagi.
"kejaplah!" aku menjawab pendek, sebenarnya menunggu mesen cuci baju berhenti. Aku hendak sidai baju dahulu. Aku buat kerja lambat-lambat, sengaja buat dia menunggu. Bukan selalu.

Kami keluar rumah, jalan kaki sahaja menuju ke khemah pengantin. Kereta para tetamu sudah pun penuh di kini kanan jalan, selesai makan dan berjumpa dengan keluarga pengantin, kami terus berkereta dan keluar daripada suasana rumah, suasana kampung. Huyeah! terasa segar udara yang aku sedut. Terasa segar biji mata melihat kesibukkan jalan raya.

Erwandi memberhentikan kereta di parking VIP di sebuah menara. Entah, tiada bernama pula menara tersebut, macam tidak berorang sahaja, menunggu dia selesaikan urusannya, dalam kereta sudah mula haru biru berikutan #sya2kids yang tidak reti duduk diam, aku mulala hendak hangat. Agak lama juga kita semua menunggu dia, sempatlah menyuruh Adli mengeja beberapa perkataan mudah. Arrizqi yang nampak abinya menuju kereta dahulu, dia sudah selesaikan urusannya.

"hendak pergi mana?" Erwandi bertanya, sebaik sahaja dia masuk ke tempat duduk pemandu, agak temper bila mendengar aku menjawab entah.
"Adli hendak pergi mana?" tanyanya kepada Adli.
"kita taktahu hendak jawabla abi, kita taktau" jawapan Adli buat aku ketawa perlahan.
"adik? Arrizqi hendak pergi mana?" soalan bertukar orang.
"adik... adik pun taktaula abi. Adik tak takut naik kapal terbang" eh! tiba-tiba pula jawapan Arrizqi tidak ada sangkut paut langsung. Menyimpang jauh benor da ni. Kali ini, ketawa aku betul-betul besar. Arrizqi memang menghiburkan.
"kakak?"
"kakak nak pergi jalan-jalan bi" jawab kakak Auni. Relevan dengan soalan, Erwandi membelokkan kereta menuju ke menara berkembar Petronas.
"kita pergi situ" kata Erwandi sambil menunjuk bangunan yang tersergam depan mata.
"mana bi? mana?" Adli.
"tu yang macam nombor 11 tu, kakak pandai lukis bangunan tu" Auni.
"becaaaaaaanyaaa, adik takutla bi" Arrizqi. La pulak... tadi naik kapal terbang tidak takut. Adeih! macam-macam hal tau.

"ini kedai beli-beli" kata Auni bila kereta menuju lot parking bawah tanah. Lepas tu mereka sudah mula meriuh berlawan kredibiliti bercakap masing-masing. Kami berjalan mengelak tempat sesak, #sya2kids mahu berlarian terutamanya Adli. Bukan hendak membeli belah pun, saja killing time dengan #sya2kids, yang Erwandi pun sudah seperti Jung Joon Young yang katanya mahu jadi master Pokemongo. Argh! hari ini aku mesti mencari peluang... twehehe.

Kita jelajah kawasan luar, masih kelihatan air pancut menari, #sya2kids sudah berlari menuju kolam. Aku memerhati dan mengawal mereka dengan lebih dekat, melabuh duduk bersebelahan Erwandi yang masih busy Pokemongo. Selesai bergambar, kita berjalan lagi mencari taman permainan. Ha'a, matahari tengah mencanak atas kepala, hendak pergi main. Layankan-layan. Mata menerawang pandang... #sya2kids di depan, berkejaran. Arrizqi yang berpimpin dengan Erwandi, aku suruh berlumba dengan abang kakak.
"go!" emak pula hendak berdating dengan abi korang. Yeay! dapat pun merasa macam dedulu. We're already married (icon senyum-icon senyum).
"abi....! tu orang boleh mandi" Adli mula merengek. Pantang betul, nampak kolam. Haih!
"mana ada baju, takyah la, tu pergi sana tu" kita menuju ke park permainan. Hah! sekejap sahaja hilang daripada pandangan mata. Mujurlah aku pakaikan biru muda yang agak terang, sama kesemuanya... jadi mudah untuk cam. Lecun dengan peluh, kita balik cari tempat ada penghawa dingin, masing-masing tidak cukup air. Hahaha! dorang so sweet. Jalan dengan emak, macam keretapi. Macam manalah tidak jadi perhatian orang. Itu belum lagi part tergelak ketawa, memang aku segan juga bila orang pandang-pandang, hehe!

 
 Que sera-sera, whatever will be... will be


 Letih soh pose, 
"montot kita panasla umi!" ahahaha, tak ya tengah panas terik emak sibuk nak bergambar.

 
 Good times + crazy siblings = Amazing memories. -Unknown-
 Dorang yang suka naw sabotaj gambar kita tau, takmo kawan!

Habis pusing, kali ini Arrizqi yang berbunyi,
"bila hendak balik rumah kita ni" itu ialah warning bahawa dia sudah letih. Dan naik sahaja kereta, Arrizqi dahulu yang lena. Sekian untuk hujung minggu ini. Terima kasih Erwandi, bawa kita jalan-jalan. Lepas ini, bawa je kitorang gi taman, beli air dan bawa beberapa jenis biskut. Itu sahaja. Tiada vacation pun tidak mengapa, kita tak kisah. Yang penting, bawa keluar daripada berlengas rumah, menghirup udara fresh! Dapat makan kat luar sebulan sekali pun, kita sudah ok.

Berhenti sini dahulu, jumpa lagi di lain entry. Cantik tidak rumah baru kita [bloghijau]? Thanks whitey mommy.

5 pasang kaki:

Nad MamaZN said...

mana tau tetibe tuan erwandi buat surprise gi jalan2 naik aeroplane.. arrizqi kan x takut naik kapal terbang.. in shaa Allah, 1 fine day.. akan ada harinya.. moga sentiasa berbahagia, sahabat :)

ch@ said...

kakNad: Amiiin, terima kasih doanya kakNad.

Salina@IbuAqil said...

Alolololo cha...
Akak rindu sgt dgn cha anak2 smua..
Cha url blog lama akak privatekan..
Akak buat url baru..
Nk tutup buku lama buka buku baru..
Si abg pun muka dh makin bujur x bolat mcm adk2 dia ber3 tu dh..
Hihihihi

Jue said...

assamualaikum adik comel
lama akakmu tak masuk kat sini
puas hati baca cerita ala2 novel dari mu
maraton kakakmu nie...
dah besar anak2nya...RINDU
emaknya masih gilakan korea...
hahahhahahha

oklah nanti ada masa...kita jumpa lagi...
apa2 pun rumah baru nie cantik

ch@ said...

ibuAqil: nanti ibu update la url ngn kita, wassapp ke, iG ke. kita save kat sidebar. tqtq.

sistaJue: Wa'alaikumussalam sista! i miss u too, three four, five. hope u and family baik2 aja. thanks tau sudi singgah. makin lama makin besarla dorang. poning aih!

 
Copyright © Diari Umi | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in