Emak hampa.

Sunday, 28 August 2016

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Annyeong...! Sambil-sambil dengar carta era 40, dengan perut kenyang serta kerja rumah yang masih berbaki aku dengan selamba menaip entry, muahaha. By the way sudah habis taip di blogdroid, entah apa gila tidak mampu publish pula makanya kita repeat sambil exercise jari jemari yang bagaikan disuntik botox, menaip wassapp pun manjang typo.

Sometimes you will never know the true value of a moment until it becomes a memory.

Yesterday, cewah kita semua ke karnival jualan amal di sekolah agama Auni. Mengikut pengalaman yang lepas- karnival jualan bersama BSN di sekolah kebangsaan, apabila kita sampai pada awal pagi semuanya masih belum bersedia. Makanya, jam 10pagi barulah aku kerah sya2kids untuk pergi mandi, hrmmm emak juga yang kena mandikan berikutan malas mengadap dengan macam-macam drama, menyampah pula aku hendak berlawan cakap dengan mereka bertiga ini, bila semua pandai bercakap emak kena mengalah. Aku sudahla bermandi peluh kepanasan, menyapu daripada tingkat atas, tangga, tingkat bawah, daripada depan hingga belakang, kemas dapur, cuci sidai baju sekolah, buat sarapan ditambah lagi dengan drama berbabak-babak, sebelum api keluar aku me'naga' baiklah aku turuti sahaja segala permintaan.

Semoga, tnErwandi bawa kita berjalan-jalan hari ini tengok dia pakai baju cantik tadi, kikiii. Sampai sahaja di sekolah Auni, lain pula drama yang ditayangkan. Auni yang tadinya riuh mempromosi segala mainan dan aktiviti telah disediakan jadi patung yang membisu. Adli yang tadinya tanya dengan bermacam persoalan juga diam, hanya berdiri dan bergerak dengan kuasa suruhan. Arrizqi, awal-awal sudah menarik diri, dia berada dalam kondisi yang kurang sihat. Hendak bermain, tapi hendak emak ikut main sekali, apahal? Ini jugalah salah satu lagi perangai yang menambah ke'tekanan' emak. Ok fine, kupon tnErwandi beli RM10, kita beli makan sahajalah. keropok lekor, ayam goreng, sosej dan nugget. Shopping done, dah jom balik.

TnErwandi memandu keluar daripada perkarangan sekolah bukan menghala ke rumah, sebaliknya keluar daripada keserabutan kampung. Aku mengurus dan membebelkan Adli, Arrizqi yang mengisi perut.
"Lepas ni, hantar je Auni pepagi, biar dia main dengan kawan-kawan dia" tnErwandi bersuara dengan muka ketat.
"Yes tuan!" aku menjawab sambil merengus geram dengan kerenah Adli, ada kena mamat sorang ni kang, mendidih temperature aku dibuatnya, hendak makan ayam-ayamnya panas. Arrizqi senyap sahaja di penjuru pintu, makan ayam dengan selamba. Aku berpindah ke tempat duduk belakang bertukar dengan Adli, merapikan rambut Auni yang sudah serabai di tiup angin.
"Hendak pergi mana ni Yang?" aku bertanya. Macam tiada hala tuju saja melihat tnErwandi memandu.
"Entah!"
"Gi OU je la, ke IKEA boleh cuci-cuci mata" Eh? tiba-tiba je mulut aku bersuara, hehehe. Dan destinasi kita One Utama sambil jalan, sambil dating, sambil Pokemongo.

Adli di kiri, Auni di kanan aku, Arrizqi dengan tnErwandi, sebelah lagi Pokemongo. Macam mana hendak dating dengan tnErwandi kalau sudah begini gayanya. Kalau dia simpan Pokemongo pun, Adli dengan Auni pula pegang tangan aku, hrmmm. Aku menggumam mengetap-ngetap bibir sendirian, menjeling jeles dengan Arrizqi. It's ok, tunggu peluang lain sekejap lagi. Masing-masing leka dengan sekeliling shopping mall. Adli berbual-bual dengan Auni dihadapan, ok... aku mendekat dengan tnErwandi, baru sahaja tangan dia aku capai, Auni dan Adli berpatah balik semula, get ready untuk pegang tangan aku. Argh! tergelak sahaja tnErwandi, dia tau aku rindukan dia sangat-sangat, ingin dating macam masa bercinta dahulu. Auni dan Adli disuruh berjalan sendiri, Arrizqi juga namun arahannya juga di abaikan, when #sya2kids ship with their mom, aptb!

Sedang aku leka mundar-mandir, brotherhood (Adli-Arrizqi) naik keretapi dan Auni bermain sendiri, tnErwandi memanggil aku, aku datang kepadanya.
"Tu tengok bawah, makanan Korea" Oh! terharu, dia tahu apa yang aku suka. Selesai sya2kids bermain, kami menyambung berjalan cuci mata lagi. One Utama ni, kalau aku datang seorang memang aku sesat even datang hari-hari pun. Daripada dulu lagi, memang aku tidak pernah faham struktur OU, hahaha. Berjalan turun eskulator menuju tingkat bawah tempat berlangsungnya KFood Fair. Makanan-makanan famous Korea. Aku memang makan Kimchi, cuma yang aku teringin ialah yang namanya dumpling. Lain yang aku cari, lain yang aku jumpa. Dumpling aku lupakan, jom kita pose dengan Song Song Couple, Song Joong Ki and Song Hye Kyo from Decendant Of The Sun POSTER, hahaha! Jadilaaah...

Kami makan ayam goreng, KFC kerana aku kalah undian. Aku hendak Pizza Hut's, sya2kids sepakat ayam KFC, argh!. TnErwandi gelak lagi sekali, terhibur barangkali melihat isteri tewas dengan anak-anak. Aku ok, hati bunga-bunga dengan kasih sayang penuh lepas dibelikan Macaroon, rm25 6pcs. Daya tarikan Macaroon sangat kuat pabila sya2kids asyik request hendak makan, 'no way, it's mine'. TnErwandi tanya aku lagi, hendak ke mana. Kalau keluar tidak ke kedai buku, namanya bukan Syasya la. Aku akan cari helah, bila aku hendak ke kedai buku, ada je benda yang aku rengekkan agar tnErwandi setuju ke kedai buku, miahaha. Aku masuk Popular yang kesudahannya buku sya2kids lebih banyak daripada aku yang hanya mahukan gam dan benang untuk hobbies art. Cis!







Selesai membakar lemak, kami pulang ke rumah. Adli sudah berzikir hendak balik rumah. Ok, terima kasih tnErwandi bawa kami jalan-jalan. Esok kita pi beli barang dapur ea. Sekian cerita semalam. Ok daaa...jumpa lagi di lain entry (icon senyum-icon senyum!) hendak poie goreng keropok kejap.

4 pasang kaki:

Nad MamaZN said...

anak kedua mmg camni ke ek? mak nak berjalan sakan lepas dah smggu dok terperap kat umah, dia plak nak balik umah cepat2.. grrr! sama la tu, adli ngan nayli.. kawen kan dua2 ni kang baru tau, hahaha!

miss u cha!

eima said...

hahaha ...nad dah nk berbesan tu ...so cute ...

mmg anak kedua ni pening nk handle ... aku yg ada 2 anak ni pun pening ...

shomel sgt bila bygkan ch@ br nk pgg tangan Tuan tapi anak dah potong stim ..keh keh

Salina@IbuAqil said...

Hikhikhikhik
Kalau dgn askar 3 org tu cha kena bnyk beralah..
Relakan jari manis mu itu menjadi rebutan si askar..
KIV pegang tgn tnErwandi mlm2 skit le yunk..
Hikhikhikhik
Rindu cha ngn anak2 ibu yg lain..
Cha akak dh tukar url blog ye blog lama private..
Nak tutup buku lama bkk baru..
Muahxxx!

ch@ said...

kakNad: tah tu, bila kat rmh sibuk interview, hendak pergi mana, jomla kita jalan2. bila da kuar sibuk nak balik. jomla kita berbesan, kak.

Manje: stres tau, kita ni kalau boleh x mahula tinggalkan memmory yg sweet2 tu.

ibuAqil: apa? KIV? lama la lagi cenggitu. apa url barunya bu? ti update ea.

 
Copyright © Diari Umi | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in