Ragam beranak empat, ceh~kononnya!

Friday, 17 June 2016

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

안녕하세요!
It's school holiday, hurey! Jeritan anak-anak yang kegembiraan, berseri-seri muka dengan senyuman lebar sampai ke telinga sebaik sahaja sesi persekolahan tamat pada hari akhir waktu tengah-hari untuk Adli dan petang untuk Auni, Aidil. Arrizqi juga tidak kurang sibuknya, bagaikan dia juga turut sama berasakan cuti sekolah, Arrizqi sudah bersedia dengan jadual untuk menghabiskan masa cuti sekolah bersama kakak dan abang. Tidak sudah-sudah, mulutnya mewar-warkan berita abi hendak balik rumah tok mama. 

Hari pertama dan kedua minggu pertama cuti sekolah, aku masih menjaga Aidil berikutan kakWan masih lagi belum bercuti untuk menguruskan minggu cuti sekolah dengan Aidil. Ini betul-betul menguji kesabaran iman dan kekentalan fizikal juga kekuatan emosi apabila empat orang anak-anak berada dalam satu tempoh yang agak lama. Dua hari sahaja menjadikan rutin harian aku lari tempo nya, mujur aku sudah siap dengan segala kelengkapan dan persiapan menghadapi cabaran dua hari bersama empataskar, hihiii.

Syukurnya, semua berjalan dengan lancar, mereka tidak langsung mengganggu perkerjaan aku. cuma aku perlu pantau apabila si Aidil ini sangatla takut dengan kucing, jeritannya sahaja bisa menggegar lima hingga enam buah rumah  berhampiran, tigaaskar jenis renjer dengan perangai jenis mengusik. Aku risau juga jika Aidil ini mengadu pada emaknya, matilah aku keseganan, tigaaskar memang melasak berbanding Aidil yang hanya seorang tanpa beradik lain. Sambil tangan menggulung untuk hobbies art projek kolaborasi, mata aku ke youtube laptop melayan drama Korea, sesekali tangan menaip berbalas wassapp dengan team art atau team Korea, telinga tetap aku panjang-panjangkan mendengar mereka berempat beraktiviti. Sekejap main permainan lelaki- tuan Erwandi belikan set Super Wings, sekejap main sorok-sorok, sekejap main cikgu-cikgi, sekejap main pondok-pondok, sekejap lagi berkejaran yang paling gelihati, masuk tandas, minum air dan cuci tangan mereka akan beratur seperti di sekolah. Ikut turn. maklumlah tiga sudah bersekolah, jadi Arrizqi yang tidak faham apa, hanya mengikut arahan sahajalah. They was supercute kids, siyes aku tergelak secara senyap dengan pangai dorang.

Masa tengah meriuh tu, memang aku hanya diam buat kerja aku sendiri, mereka bermain berempat dan aku tidak berniat langsung untuk masuk campur menjadi orang ke lima. Biar sahaja mereka saling bertingkah dan berbalas komunikasi. Antara tigaaskar yang agak pendiam sedikit ialah Adli, dia hampir ikut perangai abinya, memerhati, sedikit pemalu dan berterus terang bila bercakap atau bertanya. Auni, dia ialah leader walaupun di sekolah dia pemalu sebaliknya di rumah, dia suka beri arahan, tidak ikut siaplah kena jerit. Berkuasa veto menjadikan Aidil, Adli, Arrizqi hanya menurut perintah. Aku biarkan sahaja, sebab aku akan terhibur bila Auni tersilap, tersasul satu perkataan bila memberi arahan. Lekas-lekas aku pangkah "oit Teacher Auni, awak sudah salah tu" selepas itu yang tiga lagi akan sama-sama tergelak untuk Auni. Kadang dorang mengejek Auni semula.
"kan umi kata tadi, kakak calah" Adli yang pelat S. Nadanya lembut sahaja.
"ahahah... kakak salah, Danish-Danish kakak Oni salahla tadi" Arrizqi, ini paling kepoci. Semua hendak cerita.
"diamlah adik" Auni memasam muka sedikit, tapi dia tidak ambil hati sangat. Aidil hanya tersengih, kurang menyampuk dan kurang juga bercakap. Dia tidak seperti Auni yang petah-petah berhujah, memberi jawapan dan alasan dan bercerita tentang sekolah jika ditanya. Mungkin faktor Aidil anak tunggal, dia tiada teman untuk berbalas bercakap. Elok juga dia ada di sini, bermain dengan tigaaskar.

Waktu makan juga tidak susah, aku masakkan sahaja yang ada di dapur, bila mereka berempat memenuhkan tempat duduk, lead baca doa ialah Auni juga, walhal kebiasaannya Adli. Bila Adli juga tidak mahu mengalah, ikut sama baca doa makan, senang aku minta je empat-empat baca doa makan, haaa terasa macam duduk kat tadika pula gamaknya, menadah tangan beramai-ramai begitu. Arrizqi pula yang terlebih excited, biasalah bila hal makan, Arrizqi yang nombor satu. Hari pertama Aidil di rumah aku, sebaik sahaja sudah makan dia tinggal sahaja pinggan atas meja. In umi house, no... habis makan, angkat pinggan letak di sinki. Tiga kali aku panggil minta dia angkat pinggan kotornya, sudahnya aku minta bantuan Auni. Thanks Auni, and setelah dua bulan di rumah aku Aidil mula biasa dengan peraturan rumah ErwandiSyahida ini. Bila sudah biasa all mama yang buat, datang rumah acik Sya yang nampak je macam lembik tapi garang ni, haaa kenalah berdikari ya. Arrizqi yang belum empat tahun pun, pandai bawa pinggan kotor letak dalam sinki, pakej basuh sekali lepas tu banjirlah dapur emak, sobs!

Bila kakWan datang waktu petang untuk ambil Aidil balik rumah, aku akan minta maaf dengannya ada terkasar dan tertinggi suara pada Aidil. ialah anak seorang kan? risaulah sekiranya dia simpan dalam hati. But, semuanya berjalan dengan baik. Hujung minggu pertama cuti sekolah, Aidil hanya datang mengucapkan selamat bercuti, dia sudah mahu pulang ke kampung, begitu juga dengan tigaaskar, yang akan bercuti di rumah tok mama pada hari Sabtunya. KakWan akan kembali berkerja selepas raya nanti, itupun tengokla macam mana keadaanya, di minta bantuan aku menjaga Aidil lagi, I is ok je, no problem punya. Sekian entry untuk hari ini, selamat berpuasa. Daaa.


HAPPINESS is secretly watching your kids play make-believe. HAPPINESS is when you realize that your kids have turned out to be good people. 


4 pasang kaki:

shaizhar abu bakar said...

dah jadi dairi umi 4 askar.

Jue said...

Tetiba baca ada 4 askar..ingat tertinggal satu part penting dlm hidup ko wahai adik...namapun sama bermula dengar A...ooo rupanya anak member ye....
alamak kalau tertinggal satu part penting nie..malu rasanya sbb mcm dah lama tak bertanya khabar nie...

miss u so much

ch@ said...

abangShai: hahahaaa... tu yg kena buh plus 1.

Masya said...

makin riuh rendahlah rumah umi yer.... jaga ank org ni risau jgkkan mujo dah sekolah okeylah tu... rumah blog umi pun dah bertukar lain.. maklumlah dah lama tak berkunjung sini.... haihh blog sendiri pun dah bersawang.. ni maraton pelan²...

 
Copyright © Diari Umi | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in