Happiness.

Monday, 20 June 2016

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Pagi sunyi, seorang bangun bawa bantal turun on tv, sambung berguling depan tv. Hari masih awal, seorang lagi bangun, hisap jari kanan dengan tangan sebelah lagi memeluk bantal busuk, menyertai insan yang pertama bangun tadi. Tengok sahajalah rancangan yang kakak Auni tengok. Suasana masih terasa sunyi yang hanya kedengaran audio Korea daripada laptop emak, dan suara peti tv Oggy and the cockroaches. 

"umi kita nak keluar ke hari ini?" tanya Auni dengan suara tenggelam timbul. mesti dia sdah nampak outfit atas tempat penggosok baju depan biliknya sebelum turun tadi.
"sudah gi mandi, abi nak bawa kita tengok Boboiboy" 
"tengok Boboiboy kat mana umi? kan ada kat tv" Auni sudah duduk tegak, Adli sudah pun mengangkat kepala bagaikan teruja.
"abi hendak bawa pergi panggung wayang" bukan sahaja tigaaskar yang teruja, aku pun turut sama. Auni lekas-lekas sahaja mengejut Arrizqi, mamat tu pantas sahaja bangun bila kakak yang kejut. Terus bersiap dan menunggu tuan Erwandi. Kami perlu bersiap terlebih dahulu, biasalah anak tiga ada sahaja kelengkapan yang hendak di bawa.

Aku mengenakan heels, konon-konon, yang hendak dituju tu bukan calang-calang tempat One Utama, so haruslah bergaya lebih sedikit. Entah macam mana, tapak kasut aku tertanggal, ini kali gelakkan diri sendiri, heels sudah lama benar terperuk dalam almari sampai gam pun sudah haus. Tidak mengapa, aku gagahkan jugalah berjalan masuk panggung wayang. Kali pertama, aku dan tuan Erwandi bawa tigaaskar ke panggung wayang. Siapa yang paling riuh? sudah tentu-tentulah Arrizqi. Kami duduk berlima satu barisan, popcorn satu seorang, air juga satu seorang, terkial-kial aku hendak habiskan. So far, everything going well. Ada peluang boleh bawa pergi tengok wayang lagi ni, hihiii.

Keluar sahaja panggung wayang, tuan Erwandi belanja aku kasut baru, setahun sekali sahaja dapat kasut baru, huhuuu. Ditambah gaya dengan handbag from Zalora, so Raya nanti request baju sepasang sudahlah. Bila kenyang sahaja perut, masuk kereta semuanya hanyut. Dah kena bangun awal pagi, tu yang ganti tidur balik semula. Bagus anak-anak.

Keep talking, face to face, eye to eye ;)

Kehormatan. Kesyukuran. Petunjuk. 

 My heart twinkle-twinkle :D


"Angry birds dah keluar ke belum ea?" tanya tuan Erwandi dalam perjalanan balik daripada kenduri di rumah abah. Hati aku berbunga, yeay! ada peluang hendak going to jalan-jalan. Aku hanya mengajak dia just pusing-pusing The Mines, tempat dating dedulu. 

Tatkala aku sibuk menguruskan sukaneka Adli yang lepas, tuan Erwandi send wassapp codebar masuk panggung wayang again, hooooraaaahhhhh! aku berbelah bahagi the end setuju pergi, bila lagi weih, bukan senang hendak outing sambil layan movie begini. Arrizqi yang tidak berapa sihat juga menjadi segar bugar bila kata hendak ke panggung wayang, memasing sudah pandai.

Ya, macam biasalah yang paling busy bercakap Arrizqi, sudah sediakan seat satu seorang memasing bergaduh pula hendak dengan emak, cis! Arrizqi masih juga cari pangku aku, hendak tangan umi katanya. Sehingga tertinggal jauh tuan Erwandi dihujung sana bila Auni dan Adli berkongsi kerusi, aduhaiii la anak. Outfit on that day pun from tuan Erwandi, punya sayang belikan baju Didi di Isooka.com, orang hendak belanja, aku ok saja bah! Habis tawaf satu Times Square, haruslah berjalan ke Sungei Wang tempat memori berkasih, gittu. Naik, turun, naik, turun, apapun tidak aku beli, buntu. Jika masuk kedai buku, aku tahulah mahu beli apa, kekeke. Baju, seluar, blouse hrmmm aku lebih suka beli online. Kasut, handbag aku sudah ada. Jalan-jalan saja, cuci mata.

Boboiboy kuasa lima! oiii... tu movie yang lepaslah :) 

Yang tidak reti duduk diam.

Bila sudah beranak tiga, bergelar isteri ini, bila outing memang sekejap sahajalah. Bukan kerana anak mengadu hendak balik, bukan kerana sudah letih tetapi entah mengapa, tiada apa yang menarik perhatian. Cuma puas hati bila dapat sedut udara selain daripada rumah, sudah berhari-hari mengadap rumah, mengadap kerja rumah, bosan oit! tepu. Lagi-lagi aku ialah bekas pelari olahraga, bekas kaki berjalan masa bebujang dulu, kena pula duduk rumah, mental breakdown terus. Tidak perlu masuk panggung wayang pun tidak mengapa, tidak perlu shopping beli apa-apa pun tidak mengapa, dapat pergi berlari di taman, itu lagi bagus, dapat berjalan pusing satu mall, jadilah. Ataupun just keluar pergi makan, sudah. Just simple me. Tempat paling aku suka ialah, kedai buku atau pun kedai kraf, hiiii. Sila nota.

H.O.M.E

Always find time for the things that make you feel happy to be alive. Be happy and smile :) 

So, sekian sahaja entry entah apa-apa hari ini, manalah Arrizqi ni tidak bangun lagi, sunyi ja ni. Jumpa lagi nanti, daaa. Mau layan drama Korea bah! 

2 pasang kaki:

eima said...

KAN ..SKRG NI NK BERJLN LAMA DAH LARAT .... KAMI PUN BKNNYE BERJLN SGT KAT MALL TUJU KEDAI NK BELI ... MKN PASTU BLK ....

Nabila Syifa said...

haha..askar2 dah membesar dengan sihat.. tak menang tangan emaknya

 
Copyright © Diari Umi | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in