Cahaya Petunjuk Rezeki.

Thursday, 15 October 2015

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Annyeong! saeing-il chukahamnida Ersyad Arrizqi! Korea lagi, haha menyambil sebelum bermulanya Six Flying Dragons, owh! drama ni best. Qiqi sudah pun tiga tahun, petah, lincah dan tidak mudah mengalah. Oh my Qiqi sudah pandai bergasak, bergusti, membuli sampai tahap emak pun naik pelik, siapa yang abang sebenarnya ni?

Emak beritahu yang mudah sahaja, hari ini birthday Qiqi, so Qiqi sudah besar tak boleh manja-manja sangat. Qiqi menjawab selamba,
"eh, mana ada? adik kecik lagi kan?"
"haaa, kan da cakap adik kecik lagi" Hah! langsung dapat free kiss. Geram betul dengan mulut tidak padan kecik tu. 

Semalam seharian di rumah sahaja, hujan-berhenti-hujan balik semula masih juga berguling di rumah. Hari bermalas-malasan. Hendak petang baru Qiqi bising semula.
"abi, hari ni hari jadi adik kan, kan?" 
"mana ada, ye ke? esoklah" tuan Erwandi menjawab entah dan tidak sahaja. Cuti kali ini barulah puas menatap tuan Erwandi puas-puas. Jika tidak dia sibuk dengan kerja.

Siap emak masak tengah hari dan menggoreng jejemput untuk mengisi perut sebelah petang, tuan Erwandi keluar memulakan misi. Gembiranya si Qiqi melihat kek untuk hari jadinya, perasaan tidak sabar semakin menjadi-jadi. Riuh rumah sewaktu hendak makan malam.


Meeting di meja makan. Love this pic. so much.


Adorable Qiqi.


Ini kek.

Qiqi tahu dan steady sahaja memotong kek. Bukan hendak makan sangat pun, lebih kepada hendak main kereta yang ada di atas kek sebenarnya. Pandai tuan Erwandi pilih kek. Selamat hari lahir Norersyad Arrizqi.

It is so nice to have you Ersyad Arrizqi, who brings happiness to the family. Thanks Qiqi and happy 3th birthday!

Oh tidak lupa juga emak hendak mengucapkan selamat hari lahir kepada kawan blogger, kawan instagram, kawan tupperware, kawan korea, kawan emak selama-lamanya Suraya yang merupakan emak kepada Syawal, Izz dan Mirza. Juga kepada anak kawan Instagram emak, kakZura, happy birthday abang Irfan semoga kalian diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezeki selalu, insyaALLAH.

Sekian dahulu entry hari ini,six flying dragons da start, jumpa lagi. Daaa...

Assignment Zalora.

Tuesday, 13 October 2015

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Nota tiga aku belek, depan belakang. Aku sentuh-sentuh skrin secara rawak, klik sana-klik sini sehingga terklik nsahida@gmail.com. Ya, akaun email aku sendiri, banyaknya spam. Delete mana-mana yang tidak patut sehingga terbaca tajuk yang buat aku teruja serta tertanya. Menarik. Isi email aku buka, tadaaa.


Ala, bukan keluar peluh sangat pun, cuma gerakkan jari jemari sahaja, klik-klik-klik tapi makan dua hari juga aku memikir, patut  atau tidak patut aku terima. Ya, aku terima. Terima kasih pada Zalora yang sudah sediakan isi penting apa yang patut aku buat untuk kolaborasi ini. Tambahan pula tuan Erwandi baru sahaja bershopping dengan Zalora Malaysia. Katanya, Zalora banyak less. 

Then, inilah assignment yang Zalora sediakan untuk aku siapkan. Lipstick. Aku pasti harus ada yang pelik apabila melihatkan entry bloghijau bertukar jadi di luar kebiasaan, Now, aku sedang menanti parcel hasil daripada kolaborasi ini. Best-best! I is sukaaa.



Mudah sahajakan? Oh ya, pada masa yang sama bagaikan jatuh ditimpa tuah sebaik sahaja aku publish entry yang berharga rm100 (lipstick) aku menerima cek daripada Nuffnang. Terima kasih Nuffnang, sudi-sudilah penuhkan tabung aku lagi, miahaha. Tuah datang lagi apabila tuan Erwandi pelawa membawa kami ke Zoo Negara, huyeee! Syukur rezeki datang tanpa sengaja. Alhamdulillah.

Terima kasih Zalora, terima kasih kawan-kawan, terima kasih semua, jumpa lagi entry seterusnya, Fighting! 

You don't always needs a plan. Sometimes you just need to breathe. trust, let go and see what happens. - Mandy Hale.

Lipstick.

Friday, 9 October 2015

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Kelihatan cantik dan sempurna adalah idaman setiap wanita, baik kecantikan dalaman mahupun luaran. Selain daripada pemilihan pakaian yang bersesuaian, rupa paras juga merupakan aspek yang terpenting bagi hampir semua kategori wanita, yang bertubuh ramping, bersaiz gempal, berkulit cerah mahupun berkulit gelap. Pembayang mata, pemerah pipi, bedak compak, celak dan paling tidak ketinggalan pentingnya ialah lipstick atau gincu merupakan pelengkap untuk wajah yang diidamkan. Makanya untuk entri kali ini, kita akan berkongsi sedikit info mengenai warna lipstick yang bersesuaian untuk wanita yang berkulit gelap. Mari-mari, mereka yang berkulit gelap, usah gentar untuk menjadikan bibir anda setanding cantik dengan mereka-mereka yang seangkatan.






Bagi wanita yang berkulit gelap, adalah penting untuk anda mengenakan solekan atau make up yang bersesuaian agar penampilanan anda tampak lebih menyerlah. Antara warna lipstick yang dicadang paling bersesuaian adalah seperti berikut:


1) Coklat gelap.



Pilihan warna lipstick terbaik untuk semua wanita berkulit gelap ialah coklat gelap. Warna coklat gelap akan memberikan anda tampil dengan solekan yang ringkas tetapi masih mampu menarik perhatian orang ramai.


2) Merah.



Ahaaa, mesti anda berasa takut untuk mengenakan lipstick warna merah yang terang seperti ini, terasa bagaikan kecantikkan bibir anda yang lebih mendahului namun merah itu lambang keberanian, usah gentar. usah takut. Oleskan sahaja dengan rasa berani. Warna merah ini akan menjadikan anda kelihatan si seksi dan menggoda! auuummm.


3) Fuchsia.

Warna fuchsia ini tergolong juga dalam warna terang. Ya, wanita bertona gelap sekalian, sila jangan takut untuk oles bibir anda dengan warna fuchsia, kerana ia memberikan anda elemen misteri. Anda si misteri akan menarik perhatian untuk orang mengenali anda. Bersedia ya! 


4) Margenta.


Warna terang lagi khas untuk wanita berkulit gelap dan menyukai merah jambu. Anda sudah lama berkenan tetapi terasa-rasa bagaikan tidak sepadan. Jangan bimbang, anda berani oles makanya  anda lebih menyerlah. Margenta ialah alternatif terbaik selain warna merah. Mereka setanding.


5) Natural.




Yang terakhir ialah, warna ringkas, warna kegemaran semua pastinya, warna natural. Bila-bila masa untuk anda tampil ringkas tetapi elegan, inilah padanan warna paling sesuai, natural. Cantik bukan? berkenan bukan? apalagi, sila jangan gentar untuk cuba. Sayang bila sudah beli tetapi hanya tersimpan. Kejelitaan anda kebanggaan anda juga.

Semua wanita mempunyai kecantikan dan daya tarikan yang tersendiri, tidak mengira apa pun warna tona kulit anda dan bagaimana cara untuk anda menghargainya. Namun untuk wanita berkulit gelap, adalah penting untuk anda mengenakan solekan atau make up yang bersesuaian agar penampilan anda lebih menyerlah. Diharapkan contoh-contoh liptick di atas dapat membantu anda membuat pilihan yang berani. Sekian sahaja sedikit perkongsian daripada penulis. 

A woman, is most beautiful when she smiles. - Beyonce 

Cahaya Kesyukuran Keadilan.

Wednesday, 7 October 2015

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Awal pagi yang luar biasa, terjaga dek kebisingan tuan Erwandi bersiap untuk ke opis. Cuti sekolah, mata pun bijak untuk memilih tidak terjaga namun aku gagah untuk bangkit, tuan Erwandi perlukan semangat pagi ini, beliau ada interview. Hari itu aku bersiap mengemas rumah untuk pulang ke kampung, well esoknya merupakan sambutan hari raya korban.

Askartiga biasalah, sentiasa ceria dan riuh bila nampak tuan Erwandi depan mata, apatah lagi kak Oni sudah mula bising-bising, "bila hendak pergi rumah tok mama". Ataupun, "cuti sekolah ni saya hendak pergi rumah cik Su la". Abang Aie pun sudah reti merungut, "abang bocan la umi". Kemain lagi kan...? yang aku pelik bila tuan Erwandi ada di rumah, tidak pula dorang bertanya terus. Why me? Balik sahaja beliau ke rumah terus berbisik pada aku.

"ada belikan Aie set robocar poli, hendak bagi sekarang kah?" 
"no, simpan dulu bagi masa birthday dia nanti" aku menjawab dengan tegas. Ini part yang aku sayang sangat dengan tuan Erwandi, beliau sentiasa mengetahui apa yang selalu ada dalam kepala aku. Betul, aku memang hendak hadiahkan Aie set robocarpoli menjelang ulangtahunnya yang ke empat nanti. Senyap-senyap tuan Erwandi sudah belikan. 

Perjalanan yang biasanya empat hingga lima jam ke Johor mengambil masa lebih panjang berikutan yang memandunya ialah aku, kekeke, 110km/jam ikut peraturan lebuh raya dengan penuh skema. Tambahan pula aku puasa, termasuk sekali masa berhenti berehat. Jadilah daripada dua-duanya tidur di RnR lebih baik aku yang memandu, sekurang-kurangnya memendekkan jarak perjalanan. Lepas berbuka, tuan Erwandi kembali memandu terus sampai rumah tok mama. Hampir ke tengah malam, haha.

Mama sudah siap menu hari raya korban, that's my mom, sentiasa bersedia. Pagi raya yang biasa-biasa sahaja, melepak, makan, pakai baju raya, melepak lagi, makan, pakai baju raya. Esoknya barulah berjalan ke rumah onyang askartiga, entah macam mana onyang pun pergi beraya- tiada di rumah. Singgah pula di rumah nenek saudara askartiga- adik mama. Alhamdulillah, sampai juga hajat makan bekalan bersama-sama, hehe.

Aku rasa sudah naik berkilo-kilo. Balik rumah nenek saudara, tok papa and tok mama sudah bersiap sedia dengan kek untuk Aie. malam tu juga celebrate birthday boy meskipun date sebenar jatuh pada hari Ahad. Seronok bukan main, dapat robocarpoli. Tok papa belikan baju sepasang seorang, belikan bola sebiji seorang, meriah-meriah! Then, hari Isnin baru bergerak balik rumah sendiri, Aie juga sudah bising-bising, "bila hendak balik rumah kita ni umi". Budak ini, cakapnya makin petah, makin pening aku dibuatnya. Mentanglah sudah dapat banyak hadiah. Sabar je la.









Gambar raya tiada, sudah cantik-cantik dorang main gusti-gusti pula. For abang Aie, 
Happy 4th birthday, you changed the world as soon as you entered in. Time flies so fast you become a lot stronger and bigger but you will always be by baby. Happy birthday 27092015

Sekian entry untuk hari ini, jumpa lagi entry akan datang. Daaa... Pendek tak entry ni? ke panjang jugak? hahaha.
 
Copyright © Diari Umi | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in