Sekolah.

Tuesday, 27 January 2015

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Malam tadi, baru aku pukul canang pada group sekolah, bahawa Auni tiada masalah dengan sekolah, so far Auni memang suka pergi sekolah, tiada masalah untuk bangun pagi mahupun masalah mandi sendiri. Auni mandi pagi memang lengkap daripada atas hingga ke bawah. Well, tahun lepas memang aku yang mandikan, tahun ini Auni memilih untuk mandi sendiri.

"saya dah besar", katanya.

Padi tadi routine macam biasa, kejut Auni, siapkan Auni, Auni tidak mahu minum pagi melainkan ambil Qaseh Junior sahaja. 

"taknak minum banyak, nanti perut saya sakit", katanya. Lagipun di sekolah memang ada disediakan minuman pagi sebaik sahaja masuk sekolah dan waktu rehat jam 10pg pun akan makan lagi sekali. Sebab itulah, aku tidak sediakan bento2 ke namanya. Bila empunya badan buat permintaan baru aku buatkan.

Oh, Auni juga sudah tidak lagi minum menggunakan botol susu, sejak botol susunya hilang aku sudah malas hendak beli yang lain. Belikan sahaja botol yang ada penyedut tu, itu pun tidak sampai satu hari sudah jahanam dikerjakan. Sebenarnya, aku sudah pun jumpa semula botol susu Auni sengaja aku tidak beri padanya, muahaha. Kejam? tidaklah, bukannya aku tidak beri Auni minum susu pun.

Ooook....key, berbalik pada babak pertama tadi, aku menunggu sahaja Auni keluar daripada kelas. Eh, lambat pula dia keluar hari ni sedangkan kawan-kawannya yang lain sudah bertempiaran keluar mencari haluan. Selalunya Auni paling pantas dan lekas sekali, sebab tu aku suka menunggunya dalam kereta sahaja. Tunggu punya tunggu, punya tunggu...dan nampak dia keluar menuju kereta. Muka merah, tersedu-sedu.

Aik! aku muskel, bertubi-tubi aku tanya soalan, cepugangsa, cepuemas, cepu-cepuk semua ada. Langsung Auni buat tidak peduli. Menangis-menangis, Adli dan Arrizqi terdiam gegas lari ke tempat duduk belakang kereta. Temperature Auni bila menangis memang akan mendadak naik, untuk elak disakiti mereka berdua relahati duduk dibelakang dan memerhati. Pelik juga melihat kakak menangis tidak pasal-pasal.

Bila sampai rumah aku masih lagi menunggu jawapan, lama juga Auni hendak menjawab soalan aku. Akhirnya aku mengadu pada tn Erwandi, hehe. Aku memang cenggini, bila tidak puas hati aku mengadu dengan tn Erwandi. Mendengar nama sahaja Auni lekas menjawab...

"sebab kawan-kawan tinggalkan saya" looorrrr, itu sahaja? sebab itu sahaja? mesti Auni lambat berkemas, kawan-kawan semua sudah keluar kelas. Sabarjelamak. Semoga dia hendak ke sekolah lagi esok hari. Adeilaaa.

Wefie sekali sebelum gi sekolah.

 
Next day wefie, hahaha.
When I say I miss school, I mean my friend and the fun. Not the school :)
Mereka kata, Auni iras aku. Bila sudah iras, biasalah...tak geng. Ada je yang tidak kena, tapiii kami boleh jadi geng bila outing. Pegang tangan, makan suap-suap. Lari-lari di shopping mall. Best. Ahahahaa quote tu kelakar, so jumpa lain kali, daaa...

Bestfriend 360 days.

Thursday, 22 January 2015

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Lagu 1: Aku tanya apa khabar....? semua :)
Lagu 2: Awak kat mana? awak-awak kat mana?

Awak....(sambil dengar lagu sahabat by Najwa Latif)

Without you...semacam rasa ada yang tidak kena
Without you...waktu asyik berlaga
Without you...segala urusan menjadi huru-hara
Without you...nampak kosong isi nota
Without you...aku buntu.

     With you...rasa suka dan ceria
     With you...rasa duka dan hiba
     With you...rasa tidak jadi siapa-siapa
     With you...rasa gila-gila
     With you...aku tahu aku siapa.

Respon you...kaku dan rela
Respon you...endah tanpa berkata
Respon you...statik tanpa berbuat apa-apa
Respon you...janji aku bahagia
Respon you...buatlah apa sahaja

     We...bersama tahun ini sahaja
     We...jadi kawan baik
     We...sentiasa bersama
     We...kita-kita aja
     We...pisah after 360 hari nanti.

You...na chuae (saya suka awak)
You...saranghae (saya sayang awak)
You...simple, sempoi, superb
You...khamsakhamnida
You...my beloved 2015 diari.




Kau lah yang selalu
Selalu menemaniku
Mendengar kisah pahit manis
Hidup ku - Najwa latif

Suka pula buat entry cenggini, hahaha. Ke ada yang hendak baca entry panjang-panjang? Terima kasih, jumpa lagi. Daaaa...

Rasa.

Saturday, 10 January 2015

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Hari ini Sabtu, aku rasa hendak berehat, aku rasa hendak balas dendam dengan tidur sahaja. Aku rasa hendak mengadap cerita Korea daripada pagi hingga ke malam. Aku rasa hendak malas sahaja. Tapiii sebaik sahaja aku buka mata, aku terus sahaja dengan aktiviti seperti biasa, mandi bersiap dan turun ke ruang tamu. Bersepah dengan mainan, bersepah dengan cebisan-cebisan kertas dan makanan, tunggang langgang. Secara tidak langsung aku mengutip pinggan/mangkuk cawan yang kotor campak masuk dalam sinki. Tuperware kaaans!

Aku punggah mesin basuh siap batch pertama malam tadi punya, masuk batch kedua. Aku capai penyapu sebelah mesin, time for sweeping the floor, done. Kemas dapur, cuci pinggan mangkuk, buat sarapan dan susu trio sebab mereka sudah standby depan tv. Balik ke dapur sidai baju, sambung mandikan trio (Auni yang mandikan pun, haha. Aku pakaikan baju je!) Then, sambung di dapur, fikir menu je sudah separa senget otak aku, dapurku kosong deh!

Sambil memikir aku sidai baju 2nd batch. Nama hendak makan di luar, memang tidaklah. Nama hendak outing, wash-wash eye pun memang tidaklah, nama hendak shopping? lagilah tidak. Yes, my hujung minggu, just at home. Alaaa, namapun stay at home mum, redha sahajalah. Then, menu hari ini, nasi goreng sahajalah bersama cekodok jagung kali pertama buat, feeling sesorang. Baru 7 ketul siap, gas habis. Menduga kerajinan sungguh. Lepas tn Erwandi tukarkan gas, kisah bersambung lagi. Masak dan berangan, hahaha. Asyik bangat!

Akan tetapi, akan tetapi, akan tetapi, pabila aku ke ruang tamu, aku terkelu, aku terkedu, aku tergamam. Oh my nota tiga, my baby boo, my lovely nota tiga yang baru sahaja berusia 5 hari - diterima pada malam entry pandang-pandang telah-telah-telah diperkotak katikkan oleh trio aku. Jujurnya, aku marah, apabila melihatkan pennya sudah patah dua. Jujurnya, aku rasa hendak mengamuk-dah mula campak barang, dah mula hempas pintu, dah mula merajuk, dah mula mogok. Tetapi...aku tengah masak.

Aku tumbuk perencah nasi goreng hampir sahaja memecahkan lesung batu, dengar sebatu daripada jauh. Aku baling pinggan, aku baling mangkuk, aku hempas sudip, aku marah. Aku potong ayam, aku potong bawang hampir sahaja papan pemotong terbelah, aku geram. 

Auni datang,
"umi dah siap masak?, bau sedap ni" aku jawab,
"hendak makan, masaklah sendiri". Adli pula datang, menangis,
"umi...tu bantal busuk abang, kakak ambik" aku balas,
"biarlah, bukan bantal busuk saya" dia sambung nangis kejar Auni. Arrizqi datang tunjuk sudu dalam bekas sudu...
"thuduk umi, thuduk, nak naik atas" minta duduk atas table top. Aku jeling, 
"no, tak boleh" aku sambung masak sambil manabahkan hati mengkentalkan jiwa. Aku marah tahap trinoserous, kalaula boleh nampak api dan asap keluar daripada lubang dan liang badan aku ni, memang macam supersaiya. Grrrr....grrrr.....grrrrr....

Siap aku masak, aku dapat satu pelukan. Aku dapat satu special kiss. Ok, aku cair sudah. Tn Erwandi melayan trio makan tengah hari, aku layan drama Korea. Aku sudah tidak marah lagi, apabila dapat tengok runningman, muahaha. Tidak mengapalah nanti aku beli lain pen nota tiga tu. Simpan duit, hihiks. Fighting!

Pen nota tiga ku.

Gambar pertama daripada nota tiga. Aummmm!

Masa aku taip ini, keadaan sudah pun reda. Aku sudah boleh terima hakikat akan ke'patah'an pen nota tiga tersebut. Ada rezeki dapatla aku yang baru nanti, mana tahu still under waranty, kan-kan-kan! Tanpa pen pun, nota tiga ku masih berfungsi dengan cemerlang. Aku rasa gembira-gembira-gembira. Yeay! Terima kasih sudi baca entry rasa aku hari ini, jumpa lagi nanti. tataaa. 

Pandang-pandang.

Monday, 5 January 2015

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Hi,

Satu kali pandang, langsung tidak hairan.
Dua kali pandang, abaikan-abaikan.
Tiga kali pandang, tidak pedulikan.
Empat kali pandang, mula perasaan perasan.
Lima kali pandang, buat-buat tidak layan.
Enam kali pandang, fighting...life must go on.

Satu bulan punya pandang, sorry...not my taste!
Dua bulan punya pandang, weih! aphal?
Tiga bulan punya pandang, fight-fight-fight!
Empat bulan punya pandang, ikut-ikut...mahu apa ni?
Lima bulan punya pandang, jual mahal-mahal.
Enam bulan punya pandang, mula cari-carian.

Satu tahun kehidupan, peace...sudah pacaran!
Dua tahun kehidupan, about you and me.
Tiga tahun kehidupan, yes! our e-day.
Empat tahun kehidupan, you...you. me...me.
Lima tahun kehidupan, married.
Enam tahun kehidupan, saranghae!
Tujuh tahun kehidupan, please! no fight-fight.
Lapan tahun kehidupan, happy family ever after, in shaa Allah.
Sembilan tahun kehidupan, thank you Allah.
Sepuluh tahun kehidupan, fullhouse.
Sebelas tahun kehidupan, hardwork.
Dua belas tahun kehidupan, today is the day.

Konvo.
From 2003 to 2015.
 
born on 2009

born on 2011

 born on 2012.

5 January 2003 to 5 January 2015: Erwandi declare Syahida as his special girlfriend, and fiancee and wife. Terima kasih atas keberanian kamu meladeni hidup aku. Terima aku seadanya, in shaa Allah.

I give thanks for the day I met you and you choose me for your wife.

Appreciate. Terima kasih sudi habiskan bacaan, hehehehe. Menanti handphone baru dengan penuh kesabaran. SII daku langsung tidak dapat diselamatkan lagi, langsung padam. Jumpa lagi entry akan datang, daaa.


Cinta, Hati dan Jiwa.

Friday, 2 January 2015

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Haaaluuu, selamat tahun baru semua. Aku? biasa-biasa je, tiada celebrate-celebrate sangat pun. Still the same just cuak sikit pasal umur bakal naik satu lagi. Hari ini mood pun biasa-biasa je, disebabkan separa tegang dengan SII makanya aku pun update la blog. Selongkar sana-selongkar sini, jumpa gambar anak nan tiga ini sedang bersuka-ria dengan riang tiada taranya.

Biasalah, suka mengharu birukan emak, mereka bertiga ini sangat menggamatkan suasana. Tahun ini, mereka tambah satu umur lagi. Auni 6, Adli 4 dan Arrizqi 3 tahun. Hrmmm, besar sudah anak-anak emak. Kisah satu malam, sementara menanti emak siap mandi. Kerjaan si kakak Auni, terperanjat aku dibuatnya bila melihatkan abang Adli bertelekung. Memang terburai gelak aku. Sibuk sangat hendak meniru apa yang kakak Auni buat.

Bila sudah berjaya buat aku gelak berguling-guling (ini betul), kakak Auni buat pada Arrizqi pula. Habis semua harus menjadi kakak Auni. Comel-comel-comel.

Kiri abang Adli, kanan Arrizqi atau Auni Jr.

Abang Adli memang agak susah untuk di ajak bergambar. Terpaksa shoot sahaja dan pilih yang mana boleh digunapakai. Itula jadinya. Melainkan dia rela hati sendiri.



After dikerjakan kakak Auni, ok time untuk balas dendam, buli kakak Auni balik. Oih! memang riuh. Mujurlah katil aku tidak guna yang jenis tiang-tiang. Lompatla tinggi mana hendak. Gulingla selagi boleh guling.


Nampak baik harmoni je kan? upah bagi tengok you tube memang la senyap. Lelepas tu, mulala dia tolak dia, dia tolak dia, aku pun rasa hendak menolak sama. Aku di sebelah Arrizqi je kot, manatah meja belajar memasing.



Bila sudah tepu di rumah, tn Erwandi ajak keluar. Yeah! time for outing. Jalan-jalan The Curve. Berlari ikut suka hati, main sepuas hati, sukalah dorang. Bukan shopping sangat pun, just bawa dorang hiburkan hati sahaja.

Please don't mind the mess, the kids are making memories...

Sekian sahaja entry untuk hari ini, mungkin akan gigih update pasal perhatian sudah tidak tertumpu kepada SII, babai SII. Kepada anak-anak KuTuppy2015, harap anda dapat bersabar ye. Masalah akan emak selesaikan dengan secepat yang mungkin. Boleh email emak di nsahida@gmail.com . Kesulitan amat dikesali. Jadinya tepat 1 Januari pula tu, isk. 

 
Copyright © Diari Umi | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in