Cahaya Kesyukuran Keadilan.

Wednesday, 7 October 2015

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Awal pagi yang luar biasa, terjaga dek kebisingan tuan Erwandi bersiap untuk ke opis. Cuti sekolah, mata pun bijak untuk memilih tidak terjaga namun aku gagah untuk bangkit, tuan Erwandi perlukan semangat pagi ini, beliau ada interview. Hari itu aku bersiap mengemas rumah untuk pulang ke kampung, well esoknya merupakan sambutan hari raya korban.

Askartiga biasalah, sentiasa ceria dan riuh bila nampak tuan Erwandi depan mata, apatah lagi kak Oni sudah mula bising-bising, "bila hendak pergi rumah tok mama". Ataupun, "cuti sekolah ni saya hendak pergi rumah cik Su la". Abang Aie pun sudah reti merungut, "abang bocan la umi". Kemain lagi kan...? yang aku pelik bila tuan Erwandi ada di rumah, tidak pula dorang bertanya terus. Why me? Balik sahaja beliau ke rumah terus berbisik pada aku.

"ada belikan Aie set robocar poli, hendak bagi sekarang kah?" 
"no, simpan dulu bagi masa birthday dia nanti" aku menjawab dengan tegas. Ini part yang aku sayang sangat dengan tuan Erwandi, beliau sentiasa mengetahui apa yang selalu ada dalam kepala aku. Betul, aku memang hendak hadiahkan Aie set robocarpoli menjelang ulangtahunnya yang ke empat nanti. Senyap-senyap tuan Erwandi sudah belikan. 

Perjalanan yang biasanya empat hingga lima jam ke Johor mengambil masa lebih panjang berikutan yang memandunya ialah aku, kekeke, 110km/jam ikut peraturan lebuh raya dengan penuh skema. Tambahan pula aku puasa, termasuk sekali masa berhenti berehat. Jadilah daripada dua-duanya tidur di RnR lebih baik aku yang memandu, sekurang-kurangnya memendekkan jarak perjalanan. Lepas berbuka, tuan Erwandi kembali memandu terus sampai rumah tok mama. Hampir ke tengah malam, haha.

Mama sudah siap menu hari raya korban, that's my mom, sentiasa bersedia. Pagi raya yang biasa-biasa sahaja, melepak, makan, pakai baju raya, melepak lagi, makan, pakai baju raya. Esoknya barulah berjalan ke rumah onyang askartiga, entah macam mana onyang pun pergi beraya- tiada di rumah. Singgah pula di rumah nenek saudara askartiga- adik mama. Alhamdulillah, sampai juga hajat makan bekalan bersama-sama, hehe.

Aku rasa sudah naik berkilo-kilo. Balik rumah nenek saudara, tok papa and tok mama sudah bersiap sedia dengan kek untuk Aie. malam tu juga celebrate birthday boy meskipun date sebenar jatuh pada hari Ahad. Seronok bukan main, dapat robocarpoli. Tok papa belikan baju sepasang seorang, belikan bola sebiji seorang, meriah-meriah! Then, hari Isnin baru bergerak balik rumah sendiri, Aie juga sudah bising-bising, "bila hendak balik rumah kita ni umi". Budak ini, cakapnya makin petah, makin pening aku dibuatnya. Mentanglah sudah dapat banyak hadiah. Sabar je la.









Gambar raya tiada, sudah cantik-cantik dorang main gusti-gusti pula. For abang Aie, 
Happy 4th birthday, you changed the world as soon as you entered in. Time flies so fast you become a lot stronger and bigger but you will always be by baby. Happy birthday 27092015

Sekian entry untuk hari ini, jumpa lagi entry akan datang. Daaa... Pendek tak entry ni? ke panjang jugak? hahaha.

2 pasang kaki:

eima said...

ayie makin kurus ..dah tak bambam mcm dulu ....
\happy birthday ayie

ch@ said...

eima: ha a, mkn da pandai demand. kerja hendak main ja. thanks manja.

 
Copyright © Diari Umi | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in