Air.

Tuesday, 24 February 2015

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Musim panas yang melanda negara beberapa hari ini turut memberi kesan kepada emak dan anak-anak sekali. Kulit sudah pun kering, mengelupas, gatal, terasa miang-miang barulah hendak insaf mencari bertong-tong air. Sebotol air terasa bagaikan tidak mencukupi walhal lazimnya, sebotol air itu amatlah susah untuk dihabiskan. Macam tidak percaya. Anak-anak juga berbaris memegang cawan menunggu giliran di water dispenser untuk minum air. Emak pula pening melihat beraneka warna cawan yang disusun atas table top kabinet. 

Kakak Auni juga minta air masak sahaja bila ke sekolah, emak bekalkan dalam botol Princess nya, entah diminum entah tidak, buat syarat sahaja. Kebiasaannya memang habis bukan diminum di sekolah, tetapi dikerjakan dek adik-adiknya yang bagaikan teruja lain macam dapat minum air dalam tumbler kakak Auni. Sabar je la.

Emak baru sahaja selesai mengemas rumah, menyapu mengambil masa sejam dek menyapu sambil menonton drama Korea, muahaha. Itu baru bahagian anjung rumah dan ruang bawah sahaja, ruang atas belum lagi, tekak sudah mula rasa kering. Hendak minum air. Terbayang-bayang Mineral Coffee hi-O yang di bancuh awal pagi tadi, namun...semakin kering tekak emak apabila melihat, kopi sudah pun bercampur minyak masak, haish!

Ini mesti kerjaan abang Adli, sebab dia yang sukarela pergi dapur ambil tutup Tupperware biskut Arrizqi tadi. Eeeee, pilu betul melihat table top kabinet sudah pun banjir dengan minyak masak, grrr...grrr....grrr....

Batalkan niat untuk minum air, dan bersihkan dapur bersepah dahulu setelah drama Punch habis. Sakit hati dengan watak jahat dalam drama belum reda sudah ditambah dengan keadaan pikuk di dapur, choih! Bersihkan, dan bancuh air kopi semula, tambah air masak dalam dispenser serta panaskan air dalam pemanas air. Sudah siap lap sana sini, barulah lega dapat minum air berteguk-teguk. Jengah abang Adli dan Arrizqi yang sedang menggentel tanah liat. Alamak, baru sahaja emak sapu di situ tadi, membebella kakak Auni apabila balik sekolah nanti, tanah liatnya dikerjakan adik-adik, aduhaiii!

Emak sudah bilang simpan di tempat yang tidak mudah dilihat dan diambil, rupanya, abang Adli ingat akan kotak berisi tanah liat terbabit, kotak kasut kakak warna kuning. Lengkap butir-butir peribadi kotak tanah liat milik kakak Auni yang telah dijumpai di almari buku tuan Erwandi, fuh!

Berhenti main, jom kita mandi dulu. Bergegas, berlari naik tangga. Cuaca kering, abang Adli sudah tidak bising mandi air sejuk malah tidak sabar-sabar hendak mandi air terjun (shower je pun). Dia pula yang teruja lain macam dapat main air tidak seperti selalunya, sangat payah hendak mandi. Macam-macam alasan diberi, kaki luka, tangan sakit, bantal busuk basah, pampes belum penuh, alasan-alasan yang tidak masuk akal pun ada, pening emak hendak layan. Emak punya statement kekal sama, tak mandi tak payah ikut ambil kakak, t.i.n.g.g.a.l. hahahaaa.

Habis mandi, request kartun kegemaran, robocar poli atau mickey mouse, emak tinggalkan dengan tv dan sambung kerja rumah, menggeledah dapur atau update blog atau tulis diari atau ambil order atau buat art sehingga jam 11:40pg, ready to ambil kakak Auni.

Waktu petang, take turn dengan kakak Auni menjaga Adli dan Arrizqi. Kawan dah balik rumah, emak sudah boleh buat hal emak sahaja, lega bila tidak bergaduh. Tidak lega bila bergaduh. Sabar je la mak. Dengan cuaca panas membahang ini, kemarahan emak pun boleh jadi luar biasa panasnya. mempengaruhi. Jadi, sila berjaga-jaga ye.

 Projek kakak Auni.


 Projek abang Adli.


Huru-hara dalam kereta. Mainan sesaja.

Love is like water,
We can fall in it,
We can drown in it, and
We can't live without it.

Minum banyak air di waktu panas begini ye kepada yang membaca bloghijau ini. Jaga kesihatan kalian baik-baik. Sampai jumpa lagi di lain entry, daaaa. Ha'a gambar tiada kena mengena. Saje.

8 pasang kaki:

Nad MamaZN said...

tido malam pun kepanasan huhu..

eima said...

pesanan yg cukup menarik .. betui mmg cuaca panas sesangat skrg ni jg diri Ch@

Cik JuE said...

betul sekarang ni panas betulkan...

suka dengan pesanan mesra cha hahahhaha

syawalsimpsons said...

bebudak kalo dapat main tak hengat kan....yela mek malam sekarang adoi panas di buatnya..bahang sungguh

ch@ said...

Sue, kakNad: ibu mengandung lagila, cepat terasa panas. byk mnm air kakNad.

Eima: kau sama juga mek.

kakJue: hihii, Google. cari quote paling menarik perhatian.

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam cha,
saaaaakaaaaaaaaannn berprojek yer bebudak bijak2 itu he3

ch@ said...

Sha: waalaikumussalam, dorg yg tak reti rasa penat.

sal ya said...

Mmg paksa bdk2 ni minum byk plain water. Kalau minum manis pun pagi ngn ptg. Slbhnya tu air masak je. Bekal ke sekolah pn aor msk jgk. Drps dulu lg.

 
Copyright © Diari Umi | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in