Kisah kita aje. Abang.

Monday, 29 September 2014

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

"Rama-rama itu terbang bebas tetapi menghiasi dinding
Teratai itu terapung cantik tetapi akarnya tak mencapai dasar
Matahari itu megah memancar sinar mencerah alam semesta
Bulan itu berseri limpahan cahaya mendamai hati
Kucari diri dengan kesabaran yang pasti"

Mencari diri daripada Noor Aliza Mohd Asmi-2006 
Bicara tanpa suara, Antologi Cerpen Dan Puisi.

Hrmmm, bermadah nampak? hiii. Sejak dua menjak ni kan, hobi baru membaca sajak. Nampak macam poyo je kan, oldschool. Lantak, aku sudah mula suka. Well mana tahu, tiba-tiba jadi penulis sajak pula-dah berangan. 

Ok, lupakan pendahuluan yang agak mustahil untuk masuk di akal mari teruskan dengan cerita kisah realiti kehidupan. Baru-baru ini, dua hari lepas seorang yang tidak mahu dikenali dengan namanya, telah menyambut hari ulangtahun yang ke tiga. Abang Adli, menyambut hari ulangtahun kelahirannya awal sehari, abi trio punya kerjaan, berikutan dia berkerja pada hari yang sama dengan tarikh ulangtahun abang Adli maka dirai awal satu hari. Tidak kisahlah.

Gembiranya, abang Adli sudah pandai tiup lilin-saja suka-suka, pengaruh kartun banyak sangat. Sudahnya Arrizqi yang makan lilin, hahaaa. Trio yang sudah pandai makan sendiri, makanya aku berikan mereka pinggan warna-warni satu seorang. Pinggan IKEA sahaja, colourful dan paling penting plastik. Pinggan, cawan dan sudu semua cap IKEA. Cantik, mudah dikendalikan, mudah untuk dibaling-baling dalam sinki, boleh dibawa buat main pondok-pomdok juga. Murah tetapi kerjanya efisyen.

Hadiah untuk abang Adli ialah kereta control. Beli semalam hari ini jahanam, moto seorang kanak-kanak yang belum pandai menjaga harta sendiri dengan baik, Arrizqi. Ye, abang tu tersangatla menjaga harta-Adli ialah seorang yang sangat pandai menjaga mainan. Arrizqi paling kerap memunah, apabila Arrizqi geram, baling. Apabila Arrizqi main dengan betul, pun baling. Apabila Arrizqi berebut dengan abang atau kakak, balingannya akan bertambah mantap. Macam manalah mainan tidak rosak. Berbeza dengan kakak Auni, nama sahaja ketenangan. Bila mainan di tangan dia menjadi ratu modified. Pakar ubahsuai yang tidak boleh disangkal. Sedangkan diri dia pun boleh menjadi kerusi, apatah lagi mainan yang pelbagai fungsi akan transform kepada pelbagai-pelbagai-pelbagai fungsi yang kesimpulannya, rosak.

Demi daya pemikiran yang kreatif dan inovatif. Demi aura kesenian yang berkembang. Demi sel-sel otak yang aktif berhubung, aku biarkan sahaja. Alaaa, apa hendak dikisah, masa kecil aku pun sama. Aku penjaga mainan sebab aku perempuan, bila aku beradik semua mainan punah di tangan lelaki manja tu, hahahaaa-ini diakui oleh mama aku sendiri. Jadi, bila beranak pinak yang melebihi mama aku makanya layankan sahaja walaupun pandangan mata aku melihat objek di hadapan berubah saiz dengan cepat selari dengan aura amarah. Sabar mak, sabar.

 Teruja. Semua sudah tidak sabar.

Cahaya kesyukuran keadilan.

Bersemangat bila soal makan. Makan-makan-makan.

Untuk abang Adli, semoga abang terus sihat dan kurangkan sedikit sakit manja tu ya, ihihihi. Semoga abang Adli membesar bagaikan juara. Umi sayang abang Adli ketat-ketat. Sekian sahaja bebelan untuk hari Isnin, jumpa lagi di entry lain. Salam sayang...daaa.

Ulangtahun kedua Adli. [Cahaya kesyukuran keadilan.]
Ulangtahun pertama Adli.[Entry terakhir.]

Menghabiskan masa.

Wednesday, 24 September 2014

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Cara emak menghabiskan masa, macam biasa layan drama Korea atau baca novel atau buat art atau tidur. Ahah! yang terakhir tu sangat best kebiasaannya dibuat ketika abi trio berada di rumah, take turn please.

Cara anak-anak emak menghabiskan masa? hrmmm...hrmmm...(menggumam) nak taip atau tidak ni, aku rasa pastinya semua orang tahu bagaimana anak-anak atau kanak-kanak menghabiskan masa lelebih lagi cuti sekolah. Dorang memang sangat membuli emak, konker tv, konker fikiran emak, konker ruang rumah, konker suara emak, konker kesibukkan emak, bila ada tiga yang sedang membesar bersama, gabungan tu menjadi luar biasa hangatnya.

Projek cuti sekolah? untuk anak-anak, just stay at home. Untuk emak, mulala pening kepala, fikirkan menu, fikirkan aktiviti, fikirkan emosi anak-anak, fikirkan rumah, fikirkan suami, fikirkan kampung halaman, fikirkan bla...bla...bla...namun bila tekanan emosi tidak dapat dielakkan, emak nangis dalam hati dan membebel-bebel-bebel sampai bertukar jadi hijau, haha.

Hasil daripada aktiviti cuti sekolah kali lepas, Auni sudah pun masuk bilik tidur sendiri, aku tidak sangka pula dengan rela hati dia mahu tidur sendiri-sendiri. Oi! terasa aku sudah tua la, anak sudah berjauhan dengan aku-ceh statement macam anak duduk tempat lain. Lepas ini, kena tunaikan janji untuk lebih mem pink kan biliknya. Almaklumlah, basic cat untuk bilik hijau belaka, haha. Mahu cadar pink, mahu langsir pink, mahu tikar pink, adeih!

Adli, dalam proses latihan ke tandas, dia tidak mahu dipanggil Adli atau Aie, dia membahasakan dirinya "abang". Siang bebas pampers, sudah berjaya hampir satu minggu. Teruk jugalah hendak melayan sakit manja yang ada pada dia. Seluar yang biasanya boleh buka sendiri, tiba-tiba jadi tak boleh nak buka, baju yang biasanya sesuka hati pandai buka tiba-tiba boleh jadi isu air mata pula. Geram saja aku menengoknya. 

Arrizqi pula yang melebih-lebih, tahu-tahu tidak berseluar, tahu-tahu pampers sendiri sudah dalam tong sampah padahal baru sahaja ditukar. Dia buat kerja sendiri, eeeee kecik besor-kecik besor je aku tengoknya. Arrizqi si kaki bodek, pandai sungguh part pujuk memujuk. Sejak pandai cakap berpatah-patah ni, dia berlawan dengan abang Adli. Kejap dipanggilnya abang, bila geram dia panggil Aie sahaja. Marahkan kakak Auni pun sama, Ni...Ni... Bila baik panggil kakak. Aku memang perhatikan Arrizqi dan Adli bila tiba bergaduh. Arrizqi suka ajak abang bergumpal, abang tak kacau dia pun dia saja cari lawan, ambil bantal busukla, rampas basikal abangla, kadang tengah baring dia saje je bergolek-golek tindih badan Adli. 

Adli, bila dia tengah ralit tengah asyik main atau buat aktiviti memang jangan di kacau, sama ada dia balas balik atau dia menangis cari emak, dia cengeng sedikit banding yang lain-lain. Bila Adli menangis, memang Auni tidak akan layan sangat. Arrizqi nangis, Auni akan tolong, haha. Tapi bila main, memang Auni lebih suka ajak Adli, kalau ajak Arrizqi, Arrizqi tak mau Auni akan dapat cop gigit. Kakak borek adik rintik, tu la dia. Pangai sama betul. Kental. Kena marah buat bibir terbalik, kejap je buat muka, dia main angkat-angkat kening pula, eeee memang minta kena picitla.

Satu hari tu, tahap kebosanan melampau aku bawa pergi taman main. Amboih tak cukup tanah memasing berlari sakan, habis seluruh pelosok taman dijelajah tiga beradik tu, cukup masa aku ajak balik pasal emak nak layan Korea pula, turn emak. Auni sudah ambil tugas mandikan adik-adik, aku hanya tunggu dengan baju bila semua habis mandi, haha. Senang kerja emak. Makan pun masing-masing sudah tidak mahu bersuap.

"saya nak makan sendiri"-Auni
"takpe, abang boleh buat sendiri"-Adli
"nak-nak-nak"-Arrizqi. "umi suap Arrizqi"-emak.
"nanak!" sambil geleng-geleng kepala. So, lepas makan emak la kerja lebih sikit, macam biasa, haha.

Then, menjelang petang bila barang dapur sudah menyusut mulalah emak pening kepala. Memikir, apa hendak di buat. Ke kedai, malas. Cookies, melempeng, nasi goreng, jejemput bilis, kek milo choc chip, habis keluar skill emak yang selama ini tersimpan. Anak-anak tengah membesar, kena layankan. Bila tak dilayan, sendiri yang stres balik semula.

Ruang tamu rumah agak bersih sedikit sebab mainan semua sudah dipindah masuk bilik Auni, makanya seram juga bila tiga beradik tu di atas, risau dorang main benda-benda yang tidak ingin aku lihat, aku tawakal je la dengan barang-barang yang hanya tinggal botol kosong sahaja, huhu. 

Macam biasa, konker tb. Terpaksa aku buat jadual masa tengok tv.

 Lelaki da macam pempuan, pempuan da macam lelaki. Adli, Arrizqi, Auni. 

Lagi. Basikal roda tiga inila yang selalu jadi aktiviti rampas merampas. 

Beratur. Tunggu turn ambil kek yang baru keluar kukusan.

Jujurnya, menjadi seorang pengurus rumah tangga ini, tidak sama seperti yang dilihat dalam televisyen, punya maid, punya driver malah aku sendiri yang buat semua tugas-tugas nan tersebut walaupun aku manager, muahaha (nak jugak). Apapun, aku ok je. Tidak ok pun ok saja. Ok-ok saja, gittu. Oh! maaf entry tentang my trio again. Jumpa lagi di lain entry, daaa. 

Dicabar.

Thursday, 18 September 2014

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Sejak laptop out of service, aktiviti art aku pun macam perlahan je. Aku pun sudah mula hendak dijangkiti penyakit M. Bila sakit M mula menyerang memang apa pun tidak boleh, makanya aku hanya duduk atas sofa sambil makan-makan-makan dan makan dengan mata menumpukan penuh perhatian kepada, televisyen, hrmmm...One 393 la apalagas. Pagi sejam, petang dua jam, malam tiga jam, bahahaha. Korea-korea-korea. Oppa!

Ok, disebabkan makin lama sakit drama Korea ni makin merebak makanya aku cuba juga buka sesikit, selongkar kertas-kertas art semula. Korek sana korek sini dan bagaikan tahu-tahu aku tengah menggubah, menampal kelopak bunga, terdengar bunyi isyarat Wechat masuk. Bunyi suara burung itu hanya orang-orang tertentu sahaja yang menggunakannya selain ahli keluarga. Mesej daripada kenalan aku semasa di Kilang semikonduktor, Kelana Jaya, kakYani.

Dia mencabar aku supaya aku belajar membuat guestbook untuk dihadiahkan kepada pasangan pengantin sepupunya. Erk! aku tercekik. Jujurnya, aku memang tidak pernah melihat guestbook, aku tidak pernah menandatangani guestbook, malah untuk membuatnya memang langsung tidak ada dalam kepala berikutan otak aku telah pun diset dengan, susah.

Untuk memudahkan aku, kakYani mencadangkan aku hanya membuat muka depannya sahaja, buku guestbook disediakan sendiri olehnya. Aku berfikir dengan perasaan cuak dan tidak yakin. Ergh! aku punya skill quilling art tahap beginner je, dengan gam merata, dengan bentuk yang entah apa-apa, dengan quilling typography masih dalam proses pembelajaran. Aduhaiii!

Ok takpe, aku teruskan dengan kelopak bunga dicantum menjadi bunga sambil otak merangka apa yang patut ada pada muka depan guestbook. Buat research dengan Google. KakYani kata, buat bulat tampal bunga, amboi senang sungguh bunyinya. Ok, orang buat bulat kita bulat jugalah. Aku guna mangkuk dengan apa pun tak fikir, aku terus buat nama pengantinnya. Mula tu nak ikut hukum tutorial betul typography, nampak bentuk huruf. Malas pula aku nak lukis blok huruf tu, lenjan sahajala janji ter'eja' namanya, muahaha. Macam yang dilihat, aku gulung dan tampal je, main agak-agak. Tanpa komputer, tanpa pembaris. Bila nama sudah siap, datang pula idea-idea lain, yang menjadikan seperti gambar tertera, bingkai-bingkainya, adunan warnanya, kerawang-kerawangnya, semua aku bubuh dan letak. KakYani kata, aku terlebih rajin, huahaha.


 Cantik tak-cantik tak?

Selain muka depan guestbook dia minta aku quillingkan belon, sepasang pengantin pegang belon untuk diframekan. Dia send aku gambar berkomputer tanpa quilling yang diframekan sebagai contoh. Dia lukiskan juga draftnya. Aku pening, sebab laptop aku out of service untuk aku print gambar pasangan pengantin tu. Waktu semakin suntuk, berbekalkan handphone aku google, tiru, lukis atas kertas dan quillingkan mana yang patut. Gila ketui.

Quilling balloons, haaa gambar pengantin tu la yang aku lukis sendiri. Bila tengok dengan HD memang kantoi la guna pen. 

Inilah rupanya, sudah lengkap untuk dihadiahkan kepada pasangan pengantin. kerja tangan aku dihargai, aku rasa terharu sangat-sangat.

At the end, aku berjaya juga menyiapkan keduanya mengikut citarasa kakYani, so far. Eh, cantik juga rupanya karya aku setelah siap dengan lengkap. Cun seh! terima kasih kakYani sebab mencabar aku membuatnya. 

Amacam, cantik tak-cantik tak? hihiii, saja mau perasan lebih.

Pembukaan.

Monday, 15 September 2014

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Aku meregang jari jemari, setelah sebulan berehat daripada menaip di papan kekunci, kini aku memulakan semula. Badan aku laraskan dengan selesa untuk menaip entry yang bakal panjang buat tatapan pembaca setia bloghijau cantik ini. 

Entahla, di mana harus aku mulakan. Entry sebelum ini, hanya mempunya tiga komen sahaja, makin lama trafik makin menurun, berharap akan naik semula sebagaimana semangat aku untuk kembali ke alam maya bersama bloghijau cantik ini, fighting! Aku harus mulakan dengan sesi melawat blog ke blog, mulakan semula mencari teman dan kawan dan pembaca setia yang saban hari menanti entry terbaru, menanti khabar berita daripada aku, menanti apalagi keletah tiga askar aku yang sedia aktifnya-apasalahnya hendak mempoyo sekejap.

Aku menggunakan laptop pemberian suami, HP berikutan laptop Compaq aku totally out of service. Cakera keras, organ penting laptop sudah kong ibarat jantung manusia yang mengalami strok teruk. Harddisk kong, sila ucapkan selamat tinggal kepada segala mak nenek ibu saudara pakcik saudara data dan maklumat di dalamnya. Beratus keping gambar, berpuluh template projek, bersusun draft cerpen terbengkalai semuanya dipaksa untuk lupakan buat selamanya. Tutup buku lama, ikat ketat-ketat, terus bakar tanpa kesan dan buka buku baru, mood baru, cerita baru paling penting semangat baru.

Mengeliat, sambil otak berfikir apalagi yang patut aku taip. Hari ini merupakan permulaan cuti sekolah, Auni sudah pun pelik kerana aku mengejek 
"kenapa Auni tak pergi sekolah hari ni?" dengan muka separuh hendak menangis dia diam sambil membelek buku matematik yang separuh isinya telah pun disiapkan. She love math so much. Tambah tolak, mengira bahasa melayu, bahasa inggeris, kiraan menaik, kiraan menurun, bagaikan di hujung jarinya sahaja cuma sedikit malang apabila, dia menulis arah nombor terbalik, aku menggandakan usaha untuk dia menulis arah nombor dengan betul. Mungkin kerana dia Kiri Dari Lahir, kidal maka semua arah nombor pun terbalik, moga-moga enam tahun nanti dia boleh kuasai arah nombor dengan betul sebagaimana dia menguasai arah huruf dengan betul. 
"kenapa umi tidak siapkan dan hantar saya ke sekolah?" dia bertanya kembali apabila aku sudah pun leka dengan kerja lain.
"Auni cuti sekolah satu minggu, Auni duduk rumah sahaja, buat latihan" aku menjawab sambil menekan-nekan butang remote astro. Sebaik sahaja aku menukar channel kartun dengan channel kesukaan aku, drama korea aku dengar Auni menangis. Ni la part yang aku malas bila Auni ada di rumah, kami akan berebut remote astro, grrr-grrr-grrr....

Itu belum masuk part dia membuli balik Adli, Arrizqi, isklaaa. Memang gempar rumah dengan suara mereka bertiga, aku mengerjakan dapur dorang memunggah ruang tamu, aku kerjakan ruang tamu, mereka punggah tingkat atas pula, pergh! berasap rasa. Baik Auni, baik Adli mahupun Arrizqi. Mereka akan sepakat dengan terbaik. Bila senyap sahaja di tingkat atas, aku kena bersegera naik meskipun tengah memasak, kerana mereka sudah mula memanjat almari pakaian mereka dan...dan...dan....punggah keluar semuanya. Diulangi dengan jelas punggah keluar semuanya, semua baju yang sedia berlipat cantik dan bersusunan elok untuk mudah diambil. Aku sudah terkena dua kali, lipat semula, susun semula, satu almari phew!

Bila kata anak-anak, letak barang tinggi mana pun bila sampai sel-sel otak mereka berhubung, makanya mereka akan berfikir secara kreatif untuk mencapai juga barang yang diletak tinggi. Almari solek master bedroom hanyala terbina daripada papan biasa sahaja, bukan jenis terbina terus lekat didinding, mereka gegarkan sahaja dengan kaki maka, botol-botol ringan di balik cermin akan jatuh. Satu botol minyak rambut, satu botol losyen habis dikerjakan. Satu bilik berbau wangi semerbak, lantai melekit dilap dengan teddy bear besar yang berbulu tebal. Wangi katanya. Teddy bear baru lepas mandi. Hrrrmmm...baiklah anak-anak jom kita pergi mandi.

Mandi bertiga, lain pula kisahnya. Bagi sebuku sabun, hanya berbaki setengah sahaja, selebihnya berbuih bilik air, beri pula ubat gigi dengan harapan menggosok gigi, habis sahaja gosok gigi, berus gigi di jadikan berus lori mainan. 
"acuh lori, umi" kata Adli. Huuuu...
Bagi ubat gigi pada Arrizqi, habis dikunyah makan begitu sahaja.
"hmmmm, dap umey dap" kunyah-kunyah tiub ubat gigi. Aduhaiii anak-anak. Korang memang terbaik.
Bila ada hero, kebanyakan ibu, emak akan mula pening kepala termasuklah aku. Bila Arrizqi sudah hampir sama dengan Adli, sesi buli balik bermula. Adli pukul, Arrizqi pukul, Adli tarik, Arrizqi tarik, Adli nangis, Arrizqi akan menguasai secara veto. Begitula selalunya sebelum Auni masuk campur, Konon kakakla meleraikan adik-adik. Cara dia meleraikan, taktik rampasan diguna kepada adik, sudahlah rampas adik akan dapat cakar rimaunya, hadiah khas, huaaa. Manalah aku tidak pening meladeni kerenah mereka, aku akan berasa lega apabila kesemuanya tidur. Akan tetapi, berkehendakkan semuanya tidur, merupakan satu perkara yang agak mustahil. Biarlah Adli atau Arrizqi sahaja yang tidur, keadaan jadi lega sedikit.

My love, my heart and my soul.


Auni pun dah macam boy, lepas ni takyah potong rambut lagi.

Apapun, aku tetap berasa bahagia menjadi pengurus rumah tangga sepenuh masa. Melihat mereka, membesar, berlawan cakap, bermain bersama, makan bersama, mandi bersama, sudah cukup buat penat aku hilang sebentar. Aku masih tidak terfikir untuk berkerja semula. Aku senang begini, aku senang hidup dengan biasa-biasa sahaja. Terima kasih kepada suami aku yang menjadikan aku begini, impian setiap wanita (betul ke?) hiiii...

Sekian sahaja entry pembukaan untuk aku kembali bersama dengan bloghijau, suka tidak ni? panjang bukan? puashati? hiiii, terima kasih sudi berkawan dengan aku, terima kasih masih setia. Salam sayang ketat-ketat. Jumpa lagi nanti daaaa... 

 
Copyright © Diari Umi | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in