Kerja pengurus rumah tangga.

Wednesday, 16 April 2014

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Mula-mula sekali, aku hendak beritahu entry ini berkisah tentang aku sahaja, aku tidak tahu apakah kerjaan pengurus rumah tangga jiran sebelah, jiran depan, jiran belakang atau lebih kepada orang lain. Hanya aku.

Masa aku tengah taip ini, Arrizqi tengah feeling korek telinga dengan kabel earphone netbook. Eh? panggil kabel ke tu? ke wayar? Best agaknya korek telinga dengan benda tu. Aku pula sendang menaip menggunakan laptop yang kebanyakan butang kekunci telah hilang. Hangin je rasa hendak menaip bila terkena huruf yang tiada butang kekuncinya tapi demi entry seminggu satu kali, aku tabahkan juga hati. Struggle.

Aku sedang menanti mesin basuh habis buat pusingan pertama, sementara ia berpusing aku sudahpun buat banyak kerja, hantar Auni sekolah, kemas rumah, dan melayankan hero nan dua ini. Hrmmm tidak tidur pula mereka berdua ni. Sarapan? aku simple je, roti atau biskut dan air panas, teh o ke, nestum ke, nescaffee ke, aku seorang sahaja pun yang makan, suami sudah pun ke pejabat (skema tak) sebelum Auni ke sekolah, dia hanya minum secawan air sahaja.

Sebaik sahaja entry ini publish, aku perlu menyidai pakaian, mandikan hero, layan mereka makan, siapkan order #hobbiesart (IG) dan menyediakan bahan untuk masak tengah hari. Keluar semula ambil Auni balik sekolah dan siapkan order lagi sambil layan Korea. Ahaaa, ye aku suka layan Korea. Oleh kerana laptop ni harap je besar dan clear malangnya gagal berfungsi dengan baik apabila aku loading drama Korea, makanya netbook yang kecil-kecil cili api ambil peranan, muahaha. Kan? nampak macam tamak sangat tak? hahaa.

Bila Auni sudah balik bolehla mengharap dia menjaga adik-adik walaupun adakalanya dia ajak adik-adik tidur sahaja. Bila dorang bangun tidur, perut lapar, aku suapkan makan tengahari pula. Aku akan bergilir dengan Auni untuk menonton tv. Pun, layan Korea juga, muahaha. Menjelang petang, aku mandikan dorang yang sudah pun berpeluh main di luar. Boleh je hendak bagi dorang mandi sendiri tetapi maklumla, bila tinggal dorang bertiga, bukan mandi sahaja wajib plus main sekali. Bila sudah main, air terbazir-bazir sebab tu la aku mandikan sendiri. Kejap je dapat duduk dalam bilik air, padan muka.

Malam, bila mood malas order sahaja dengan abi untuk makan malam, jika tidak aku still kena masak berikutan abi bukan jenis yang suka makan di luar. Masakla aku sambil layan askar nan tiga tu. Aku punggah kabinet atas dorang punggah kabinet bawah. Sakit perasaan tengoknya, tapi hendak buat macam mana.

Sebelum masuk tidur, aku kena pastikan air masak, air panas dalam kuantiti penuh, sebab bila bangun pagi mamai-mamai kena buat susu, air habis, gila stres. Bila rajin, terkemas la rumah sebelum tidur, kebiasaannya malam untuk rest sambil Korea lagi, muahaha. Abi pun da mengalah je, isteri suka Korea. So, inilah kerja aku hari-hari, perubahan aktiviti tertakhluk kepada tenaga dan peratusan kemalasan.

Baru sahaja selesai membuat 100pcs quilling fridge magnets, itu pun ada selit 20pcs means 120pcs. Phew! Dapat lagi order untuk membuat 50pcs lagi. Busy weih!

Meja kerja aku.


The best drama Korea yang aku pernah tengok. My Love From The Star, tak ke ensem alien tu? haih!

Oh ye, sebelum aku tamatkan entry meh nak promosi sikit, harga boleh nego lagi tu. Tupperware la, apalagas. Ada banyak lagi, nanti aku publish kat sini. Patut, tuppy entry hari Selasa, dah sibuk sangat semalam. Lupa. Jika berminat, emailla aku ye nsahida@gmail.com

Moh beli moh, nak bancuh kek pun boleh. Besar gila.

Lawa sangat-sangat. Harga sebenar RM41 sebiji. 
Amacam sibuk tak? hahaa. Buntu, taktahu hendak buat entry apa, kesimpulannya aku kena buat jadual dan kena patuh tanpa gagal. Kena improve untuk arrange masa dan kerja. Sini dulula, jumpa lagi nanti, daaa.

7 pasang kaki:

Nad MamaZN said...

huhu, penuh pengisian dalam sehari
kagum

syawalsimpsons said...

kagum mek aku ngan ko..mmg betoi2 supermak ni..mengalahkan keje aku kat opis..mmg tabik spring la kat ko

eima said...

fuh hebat tu .. sbb tu tak semua org org jd suri rumah sepenuh masa

Masya said...

terbaik cha, insyaallah ikut jer apa yang di tetapkan ... redha itulah yg dpt manisnya berganda² .. rezeki itu luas... tahniah mak kutu...

Sweetmama said...

bagusnya cha at least ada jadual kerja, k.eija ni kerja rumah mmg ikut mood je..

alhamdullillah bizness quilling makin maju, srnok tgk org ada kemahiran ni..

Lyaa Suriany said...

kak chaaaa.
dah ada 3 anak.
syok nyaaa.
impian lya skrg ni nk jd housewifeeeeee
nak jaga anak sndiri.
mohon di permudah kan nnti

ch@ said...

kakNad: hahaa, fullschedule mengalahkan org kerja opis.

Sue: kihkihkih, sibuk sgt2!

Eima: kena gagah mental fizikal weih, kena berganda gagahnya.

sisYana: inshaaAllah. kita boleh!

kakEija: rezeki duduk rmh agaknya kakEija, baru ada bakat terendam selama ni.

Lyaa Suriany: aha, tiga dah anak mak. inshaaAllah boleh punya, take care Lyaa.

 
Copyright © Diari Umi | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in