Baik-baik sahaja.

Tuesday, 7 January 2014

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Hari ini, kali pertama Auni bangun sendiri. Bangun dan rela hati hendak mandi, hendak gosok gigi sendiri, hendak sekolah dengan semangat berkobar-kobar dengan hidungnya yang sedikit tersumbat. Dia masih bersemangat, kena layankan dengan cepat sebelum drama queen terjadi.

Aku buatkan susu dia mengemas begnya dan bersiap, teringat dia berkata dua hari yang lepas "macam comel je, macam cantik je, macam comel je" mana dia dengar aku tidak tahu. Dan, hari ini dia ialah seperti kata-kata tersebut. Hari ini dia rambutnya berikat dua dan bersepit pink. Masuk kelas, susun kasut, bersalam dengan aku, ambil kerusi sendiri dan duduk. Bila tengok dia behave macam tu, lega rasa hati, aku pula yang sayang hendak lepaskan. Semoga dia baik sahaja hari ini. 

Aku pun pulang awal daripada semalam. Semalam? hahaa. Best juga rupanya bila ke pasar sendirian. Sediakan sahajalah wang secukupnya. Lepas hantar Auni, aku ke pasar dan akan bermulala rutin begini dua hari sekali atau tiga hari sekali melihat keadaan. Mudah, jika abi ada untuk menunggu Adli dan Arrizqi yang masih tidur di rumah. 

Adli rindu tapi taktau nak kata. Kena macho. 

 Saja emak nak interframe juga. Masa ni angkut semua trio pi sekolah.

 Emak membawal je kerjanya. Lepas hantar Auni, gi pasar.

Balik hantar Auni, mengadap blog dan buat kerja rumah seperti biasa. Uruskan yang dua lagi, uruskan kain baju kotor, uruskan hal-hal harian. Sediakan bahan-bahan untuk masak dan masak nasi sebelum ambil Auni jam 12 tgh hari. Lepas ambil Auni, merayau lagi jika berkesempatan. Habislah, emak kaki jalan. Hero dua tu pun kemain suka bila diajak ambil kakak. Baik je perangai.

Balik ambil Auni, masak ala masterchef dan back to normal rutin as before. Petang tiada apa sangat, sebab Auni pun akan tidur sebaik balik sekolah. Waktu tidurnya sudah back to track, syukur sangat semuanya baik. Bila disuruh tidur dia akan tidur. 

Perubahan besar jadual apabila aku bangun awal dan bersiap awal pagi, sebelum Auni. Feeling kena pergi kerja macam dulu-dulu je, then hantar anak ke pengasuh, ihiks. Alah bisa tegal biasa, malam siapkan order pagi bangkit macam tiada apa-apa, jangan mata jadi panda sudah! 

Dua beradik yang tinggal tu? setakat ni, dorang pun baik-baik aja. Adli pun tidak kisah sangat kakak tiada, sebab bangunnya dia jam 10-11pg malah Arrizqi yang kebiasaannya bangun dahulu. Cumanya, akula yang tidak berhenti membuat kerja. Berterusan dan bersambung-sambung. Sedang aku menaip ni pun, dalam kepala merangka pelan hari ni. Phew!

Trio yang aktif kemain, duo yang cantik tu ngikut je.

Aku berharap semakin hari perjalanan kehidupan aku semakin baik, inshaaALLAH. Terima kasih kerana membaca, aku kongsikan sedikit perubahan jadual kehidupan aku secara rambang sahaja. Jumpa lagi nanti, entry tah bila-bila, daaa. Nanti aku blogwalk ye, lama juga tak blogwalk secara meluas ni. Isk!

Hari ni punya gambar? takde, muahaha. nanti orang jemu lak emak je yang over.

10 pasang kaki:

Cik Puan Rara said...

lahai muka maknyaaaaa,mcm remaja gittew.selamat pagi!

eima said...

ko ni mmg nampak muda kan .. untung la en abi tu kan .. hihi

auni comey ngan kemas betui la

Nad MamaZN said...

Bagus auni ni
Dpt aura sentiasa positif dari mak dia :)

Fizah said...

wah yg gmbr last tu...tailong besar sudah mari maa...ha ha

mama lieyna said...

In sha Allah.. dipermudahkan urusan sehari2x :-)
Untungla boleh drive kan, akak pun kena asah pemanduan ni, baru boleh plan benti keje..ngee.. tp lmbt lg loor...

*belum pindah nilai lg, jauh plk nk travel hari2 kan..kena keje lg, mgkn time arif masuk std 1 kot.. :-).. amin.. tak sabar nk pindah sebenooonye..

Zura@Iwan said...

good auni..
senang keja umi dia..

tenang kan gi pasar bersendirian..
boleh aje beli apa saja..hikss

umi dorang yg mmg nmpk awet muda..hehe

Masya said...

macam ni lah anak mak ... peragai mesti mcm mak.. senang hati mak ..

:: Mrs.SyahNia :: said...

wahh kakak auni dah skolah yea..

ch@ said...

CikPuanRara:
haha, 30 dah.

Eima:
aku ikat rambut dia guna getah biasa tu, sakitla kot. kalau guna getah biasa, blm pergi skolah smua dah hilang.

kakNad:
harap sampai la bila2 mood positif emak ni.

Fizah:
berkat menimba ilmu drpd kakak yg pergi sekolah.

kakIeyna:
InshaaAllah dipermudahkan utk akak juga. takpe kak reski masing2 ada di mana2.

kakZura:
ihiks tq kak, dah 30 thn ni. isk!
btl, seronok pergi pasar sesorang, ambil je apa yg dimahukan. hahaa.

sisYana:
btl2 bagus...!

ch@ said...

Ain:
mcm tu la nmpk nya.

 
Copyright © Diari Umi | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in