Kemeriahannya sangat terasa.

Monday, 25 November 2013

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Semenjak aku bergelar pengurus rumah tangga ini, aku bersyukur sangat sebab rumah sentiasa dikunjungi tetamu, walaupun aku bukan pakar sangat dalam masakan namun menu simple pun boleh jadi sedap bila dinikmati secara bersama-sama. 

Mereka yang mengelilingi kehidupan aku.
Aku, bondaFaizzah, cikZila dan mamaLia.

Me and kakAzi.

Beberapa minggu lalu, bonda Faizzah bersama keluarganya datang meriuhkan rumah. Bawa bersama dua orang anaknya kakakWiya dan Waiz. KakakWiya memang geng sangatlah dengan Auni. Orang dewasa bersembang, anak-anak berkejaran bermain. Memang sangat seronok. Hubungan aku dengan suami bonda Faizzah kembali baik, buang yang keruh ambil yang jernih, aku kembali menjadi insan penting sebagaimana dahulu. 

 Adli tiada geng. Join sahajalah.

Dancing time. Emak bapa sedang layan hindustan. 

Superkids.

Minggu lalu, aku dikunjungi pula oleh mama Lia, dia memang gagah dan gigih datang sendirian bersama empat orang askarnya. Orangnya sudahla kecil, bawa kereta besar, askar berderet, aku jadi gelihati dengan gayanya tu. Mulut emak-emakkan, memang meriuh. Kebetulan suami masing-masing tiada, haaa kami berdua menguruskan tujuh orang askar. Dia tolong jaga anak aku, aku tolong jaga anak dia. Memang happening walaupun rumah aku hampir-hampir karam. Menu aku hari itu ialah nasi goreng simple je, simple sangat sayur pun tiada. Aku masak juga nasi putih berlaukkan telur dan ikan goreng sahaja, kebetulan dia sampai waktu makan tengah hari, jadi sedap bila makan secara beramai-ramai. 

Seronok tengok mama Lia melayan kerenah anak-anaknya, harap aku dapat juga membantu sedikit meringankan dia menguruskan anak-anaknya. Suara aku, memang melantang je la, hahaa. 

Yang paling menggelikan hati keletah anak-anaknya, sudah siap-siap hendak balik sempat lagi ulang makan buat kali kedua, tapau nasi goreng bawa pulang lagi, aduhai seronoknya. Diharapkan mama Lia tidak serik untuk datang lagi. Aku membayangkan aku punya anak tujuh orang. Gerenti riuh rendah rumah aku, hihiks.

Kesibukkan lalulintas.

Rest time, isi minyak.

Seorang lagi aku dukung. Bestkan?

Syukur sangat, aku dapat bersua dengan kakak-kakak kesayangan aku ni, mereka sangat rapat dengan aku. Pertalian bagaimana kami mula berkenalan, sangat rumit untuk diterangkan. Berkawan dengan mereka aku memang jadi diri aku sendiri. Buatla kerenah banyak manapun, ceritalah apa sahaja sekalipun, pintalah pertolongan yang macam manapun, kakak-kakak aku sangat mudah memberikan. Apa sahaja, in shaa Allah untuk adik nan seorang ini, aku.

Semoga pertalian persahabatan ini, kekal hingga ke syurga. Syukur. Nanti kita kumpul ramai-ramai ye. 

Kehijauan.

Thursday, 21 November 2013

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Suka hijau, aku dan hijau memang sudah sebati. Macam biasa menambah koleksi sedia ada, Modular Mates hijau, hahaa. Welcome bebeh. Oh, tambah sikit je sebab MM Rectangular 1.9L empat biji memang sudah sedia ada. Tidak sabar hendak menanti MM Square 2.6L hingga 5.5L. Kasi tukar semua yang bertutup merah, muehehe. Tamak.

Semakin hari hijau semakin mengembang sayap, kabinet sedia kekal warna kayu memang aku suka ala-ala kayu. Klasik gitu. Baru-baru ini, bonda QWP dan suami telah menghadiahkan bonzai, erm...bagus juga menjadi terapi mata bila berada di dapur. Sudah besar sikit nanti, aku pindahkan dalam pasu bunga besar pula maka, akan menjana satu lagi hobi baru, muehehe.

Ok, entry ni memang aku hendak tayang Tupperware, new comer in my kitchen, that's all.

Aku suka Modular Mates. 

Suasana dalam kabinet, cecomel je rasa. 

Suasana atas kabinet, semua dalam Tupperware. Ini sahaja barang dapur aku. Simple untuk orang yang kurang memasak. 

Peneman di dapur menambah eksesori, i love it so much!

My love tupperware. Ok, takde nak letgo lagi semua aku guna. Serius, aku beli dan guna. Phew!

Untuk anak-anak KuTuppy 2014, pembayaran sudah boleh dimulakan hujung bulan ini. Kita wassapp-wassapp ok, daaa.

Formasi kerusi.

Tuesday, 12 November 2013

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Makcik sibuk bangat, sejak dua menjak ni demam drama Korea dah melanda asyik hendak melekat di channel S One sahajalah. Lupa seketika alam sekeliling. Sekali tersedar, hah! amekau. Dengan order kad, fm, dengan barang tuppy yang belum berbungkus, dengan katelog tidak berpos, dengan kerja rumah yang macam biasa, dengan anak-anak lagi, dengan ketiadaan abinya lagi, oh my gosh-oh my gosh! cecepat back to the normal routine. Sobs!

Sementara aku ralit dengan kerja, anak yang tiga tu dengan aktivitinya macam biasa. Selagi tiada yang menangis, aku biarkan aja. Yang penting kerja aku siap. 

Kesian meja makan, asyik terpisah dengan kerusi je, kadang-kadang mereka duduk pula bawah meja tanpa kerusi, khemah katanya. Dengarla kekekan ketawa, dan paling terganggu sedikit tumpuan bila dorang memanggil "umiiii...tengok ni", "umi...tengok Aie", "umi...adik Riki pandailah, dia dah besar" isk, sama je la ertinya mengajak aku main sama. Adeih!

Sandar pada sofa, rumah ulat. Bila keluar kepala pada ruang, 
"ulat keluar sarang"-jerit Auni. Dan-dan nyanyi lagu Itsy Bitsy Spider.

 Kombat. Jangan keliru Adli Arrizqi ye. 

Perangkap.
"kakak buat"-tuduh Adli walhal dia pun 2x5 juga. 

As a team. Team leader sedang tukar arahan. Ubah-ubah, alih-alih.
'jahanam kerusi meja makan aku, erm...patah nanti boleh beli set mewah sikit' - bisik hati emak. 

Kesudahannya, orangnya tengah berguling bawah meja makan sebelum menerima arahan 'kemas balik' daripada abi. Aku pusing lagi sekali, dah elok tersusun di meja semula. Dengan abi, tak siapa berani lawan. Dengan emak, emak sekali yang lawan perasaan. Sabar je la mak.

Macam ni je la rumah aku, janji aku boleh buat kerja. Muahaha...Amacam? larat tak hendak jaga anak-anak aku ni? Sorang kental, sorang cengeng, sorang kuat menyakat. Cukup la buat hari aku huru-hara.

Semakin menyerupai.

Tuesday, 5 November 2013

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Yeah, fulltime housewife in the house, hehe. Hrmmm hendak cerita tentang apa ya hari ni? eh, wordless lah jadinya kita belek gambar sahajalah. Boleh ke? jom kita tengok. Pemandangan biasa untuk membuat kerja dengan penuh ketenangan. Menjadi emak di rumah ni, tersangatlah sibuknya. Kesibukkan yang menjadikan hendak duduk sekejapan pun tidak betah.

Apatah lagi meladeni anak-anak yang sedang mengorek, mengokah, menyelongkar, memunggah, menyepah, belajarnya sangatlah banyak, explorace nya memang tak agak-agak, jadi aku tidak boleh duduk diam dan hanya menanti dorang masuk tidur barulah aku mula berkerja, no-no-no...aku sudah buat, dan aku sangat bosan. Rasa macam bazir masa je membiarkan dorang menyepah sedangkan aku tidak berbuat apa-apa langsung. 

Jadi, sementara dorang menyepah aku buatla kerja rumah aku yang sentiasa on tu. Selagi tidak mengganggu dorang bermain, selagi dorang tidak ada yang debik mendebik, maka aku on sahaja kerja aku. 

Adli baru potong rambut kali kedua, jadi rambut abi pula lepas dibotakkan tempoh hari.

Suka gambar ni, 'macam cantik je, macam comel je'.

Lihat, bersih je sekeliling bila kakak Auni tidur. 

Abang jaga adik, dari jauh aku dengar dua orang ni gelak-gelak, bila tengok dorang tengah main kiss-kiss. Best je. 

Inilah kerjaan berdua ini bila aku sedang menonton tv. Hrmmm...

Duduk bersantai di ampaian belakang menghadap longkang. Bila emak di dapur, dia minta bukakan grill pintu dapur sambil makan-makan lagi. Tengok kucing, tengok burung kadang-kadang tengok hujan turun. Aku akan perhatikan dari dalam dapur.

 Atas pangku aku, baru selesai mandi. Arrizqi mengejar Adli. Orang sudah mulai terkeliru dengan dua orang ini, apatah lagi emak memang sengaja pakaikan baju sama. Hiks...

Kebiasaanya, yang rajin sangat munggah mainan, ialah Auni. Adli dan Arrizqi lebih kepada apa yang ada sahaja. Baru-baru hendak mula belajar, memerhati dan me'memory' sahaja apa kakak Auni buat. Tunggula next year, kakak Auni ke sekolah. Hrmmm...

Ha'a sebenarnya hendak tepek gambar je tadi tapiii? hiks. Memang tiada gambar Auni, sebab tune dia lain sikit daripada hero dua ni. Aunikan lain daripada yang lain. Ihiks. 

 
Copyright © Diari Umi | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in