Aidilfitri 2013.

Sunday, 18 August 2013

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Syukur, Aidilfitri tahun ini amat sederhana tetapi kemeriahannya tetap dirasa. Aku juga gembira melalui hari-harinya walaupun sejujurnya terasa sedikit kecil hati namun rasa yang sedikit itu terubat dengan keletah anak-anak.

1 Syawal 1434H disambut penuh kenyukuran.

Auni berubah total apabila tidak lagi berperangai tidak mahu bersalam. Mungkin dia sudah sedikit matang dan memahami kemeriahan hari raya, pakai baju cantik, cari kawan bila bertandang ke rumah orang, makan gula-gula banyak serta duit raya.

Tahun kedua Adli berhari raya sudah pandai berlari, melompat, makan-makan-makan. Muka jangan kata memang terpeta raut garang dan nakalnya, namun begitu Adli tetap menjadi pujaan hati semua orang dengan perlakuannya yang tersendiri. Baik dia atau pun Auni sangat menjaga diri dan mendengar kata. Lasak budak-budak, itu perkara biasa.

Si peramah Arrizqi, oh tuhan...sesungguhnya dia memang seorang yang pembawa rezeki dan rahmat Allah. Jika Adli menjadi pujaan ramai, Arrizqi pula romeo hati ramai. Dia punya aura membuatkan orang jatuh suka dan rela untuk menjaga dia. Punya sikap ramah dan suka ketawa emak, punya gigi besar emak, punya mata cantik dan most important dia sangat behave seperti Adli dan Auni yang tidak susahkan orang. Walaupun aku yang menjaganya sendiri namun bila orang lain take over, dia tidak ada masalah. Main-main-main. Dengan semangat jitunya, melihat abang dan kakak main, Arrizqi sudah boleh turun tangga dengan cekap dan berjalan dengan lebih kerap. Perkembangan yang lebih cepat daripada Adli.

How cute they are... abi punya kerja.

Menggayakan kaca mata bersama baju tradisional keluaran Jkid. Dah macam pentas peragaan pun ada.

Tahun ini beraya di Hulu Langat, agak sunyi dan hening kerana hujan turun pada Syawal yang pertama. But, habis juga melawat makcik, pakcik, nenek yang tinggal sekeliling kampung. Menjelang petang barula mencari jalan pulang sebelum bersambung sebelah malam.

Keesokkan paginya terus bergerak balik Johor serentak keluar dengan mertua yang pulang ke Terengganu. Aku hanya sempat memandikan Auni dan Arrizqi sahaja, Adli yang masih tidur mandikan di RnR waktu abi berhenti untuk tidur seketika. Tidak lama aku sampai keluarga bonda QWP datang ke rumah mama. Syukur, pertemuan ini berlangsung dengan suasana cukup mengharukan. Insan yang selama ini jauh sudah kembali kepangkuan. Kemeriahan Syawal kali ini terkesan juga dihati aku. Tersentuh melihat anak-anak kami mesra bagaikan mereka bersua hari-hari. Bergelak ketawa walaupun hati emak bapanya bergalau dengan perasaan berbaur. Buang yang keruh, ambil yang jernih. Tutup buku lama buka buku baru. Ini pertemuan pertama kami selepas peristiwa jauh hati, makan hati, patah hati dan kecil hati beberapa tahun lalu. Tidak pasti, apakah yang aku seorang yang berperasaan begini? hrmmm...

That's it, kami bertemu. Link blog bonda QWP lihat sidebar bloghijau. Lama menyepi blog bonda. Pertemuan pertama kakakWiya dan Auni.

Hari seterusnya beraya lagi, rumah makcik, pakcik dan kawan-kawan pihak Johor pula. Habis satu hari dan macam biasa trio tetap sedondon walaupun pakaian di sponsor tok papa dan tok mama. I love sedondon. Yeah! Masih lagi ada yang bertanya darimana datangnya Arrizqi. Ngeee... Soalan cepuemas kenapa emak tidak besar-besar dan tua sedangkan trio sudah besar. Adeih!

Dua hari selepas itu, kami kembali ke Sg. Buloh. Sempat singgah di Negeri Sembilan melawat kawan opis abi, team Perkep je ada, kawan abinya kerjala. Giliran berhari raya di rumah sendiri pula. Jemputla datang, aku sudah di rumah untuk menyiapkan order handmade card untuk pelanggan. Kecil-kecilan aja, promote quilling tu kan? Dan, tiba-tiba berminat hendak jadi duta tupperware. Wiii...jom-jom beli tupperware.

Jom tengok apa yang aku ada:

Tok papa dan tok mama pun dah terpengaruh sedondon, ngeee...

Like always baju daripada cuties gergous, Arrizqi je daripada tok papa mama.

Ni pun sama dengan yang atas, Arrizqi daripada Anakku, baju Adli.

Sama juga daripada cutiest gergous. Adli tidur masa ni, sama dengan Arrizqi.

Hero-hero dalam hidup aku, love they all damn much!

Cuti raya ni memang pusing area Selangor dan KL sahajalah. Saudara mara sebelah abi memang merata. Seronok juga bila orang asyik lupa anak aku sudah tiga, hiks. Tau-tau sudah pandai jalan. Bersyukur sangat-sangat Syawal tahun ini boleh aku kata sangat istimewa dan penuh kemeriahan.

Dua tahun aku pakai baju brand Puteri daripada AEON, best dan selesa.
Dengan Arrizqi tu, baju kakIzan aka cikMot. Merasa pakai shawl radiusite. Beli sendiri, memang tidaklah.

Eh, tuan tanah nak interframe juga, ingat gambar masa hendak puasa hari tu, haaa masa 1 Syawal berat aku 46kg, turun. Menjelang je raya pesta makan penuh semeja, orang yang nampak aku kata aku gemuk, hahaa. Yang penting baju aku boleh muat S size lagi. Muehehe. Ingat aku diet? tak ada maknanya.

Ini saja cerita raya 2013 aku, simple sajakan? Tahun pertama beraya dengan gelaran pengurus rumah tangga, aku rasa teruja juga.

15 pasang kaki:

Kenangan SKPT2 said...

Selamat Hari Raya Cha .

@e_da said...

Suwettttt sgt2 semuanya termasuk ummi yg vogue...

Masya said...

lama menyepi entry padat cerita raya anak beranak... hati galau ketepikan.. yg penting anak-anak happy ... cha pun senyummmmm sokmoo....

Nad MamaZN said...

Suka!

Mama Kembar 3 said...

Selamat hari raya cha! Sronok tengok pics your kids, comei! Posing ngan spek mata tu dah ala ala model baju Jkids dah hehehe

syawalsimpsons said...

best,..terbaik....sayang la klo ko bgtau awai2..aku dah singgah sg sibol...kkikikikki....yang best auni ni baju tak mo kalah...kebaya ko..kikikiki....tema sama ngan aku ni

Fizah said...

ahah..so many cerita..comel belaka!! bila mai melaka? hee

Jue a.k.a Ibu 2F said...

meriah ...
suka tengok aksi mereka bertiga...

Sweetmama said...

mmg cute sgt ketiga2nya..

ok la yg penting happy..:)

Suzie Aleeya said...

raye sakan lerr...suke tgk pic nko n rizki,cute ssgt :)

~Siti Hajar~ said...

Slmt Hr Raya Cha...Maaf zahir & batin..

Yg best raya ni anak2 la kan, pakai baju cantik2, kita ni tumpang je ha dorg...hehe

eima said...

cerita penuh ... syoknye ... ko nye berat dah naik ... best nye ..aku tak penah cecah lagi 46 tu

ch@ said...

KakYanti:
Selamat hari raya utk akak jg.

Kak@Eda:
Tq2. Umi vouge ek? Malula canni.

SitiHajar, SisYana:
Tu la, ikut hati melara, parahla beraya.
Happy for them.

Eima, KakNad:
Tq2. Tiap tahun cerita raya satu entry je.
*berat aku turun 50kg-46kg. Huuu...xdpt bertahan.

KakNani:
2thn beraya dgn bj Jkid. Kita perasan gmbr ni pun dh lps raya.

Sue:
Line tenet hampeh, bls msg guna IG, lmbt la.
Tau2 ko dh blk Penang. Terkilan jg aku.
Baju Auni tu, xjmpa grey. Bj aku ada grey...tgk2 beli kaler hitam je la.

Fizah:
Nnt i tanya driver then i roger k.

KakEija, KakJue:
Raya kami simple je kak. Takde nak berhari-hari sgt. Dapat jg la aura beraya tu.

Suzie Aleeya:
Aku nmpk berisikan? Arrizqi tu jd penarik org nk tgk dia.

PUANSTOBERI said...

comey ah kak long auni berbaju kebaya. hihihi...

mama lieyna said...

Salam aidilfitri cha n family..

Ok la tu, meriqh raya dgn jalan2 sanasini...

Best betul tgk anak2 sedondon gitu..hari2 sedondon..meriah.. :-)

Msg2 ada tarikan tersendiri kan..
Bagus la diorang senang nak dgn sesiapapun, anak2 biasanya mak jaga sdiri diorang tak nak sgt dgn org kan, berbeza dgn mereka..good girl n good boys lah..

 
Copyright © Diari Umi | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in