PPUM atau Hospital Sg. Buloh?

Wednesday, 26 September 2012

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Memangla mana-mana hospital pun sakit bersalin sama ja, tapiii aku mikir apakah patut aku buat ni, macam mana hendak aku fikir lagi apabila dah membaca blog ke blog hal alkesah bersalin di Hospital Sg. Buloh [HSB]. Isk, serius cuak bila semua menaip entry tentang, kurang katil, kurang doktor, menunggu lama. Maaakkk, aku tak dapat hendak bayangkan situasinya bagaimana.

Sekarang ini, masalahnya ialah aku tiada buku merah yang selalu aku nampak ibu-ibu mengandung lain pi usung bila datang check-up di PPUM. Segala mak nenek rekod sejarah aku mengandung baik Auni atau pun Adli ataupun this latest baby semuanya tersimpan dalam fail PPUM. Ye, bila tengok fail aku tu, rasanya macam sudah beranak 5 atau 6, tebal kus semangat.

Aku punya rutin anternatal semuanya di PPUM sehingga proses melahirkan. Bila aku sudah berpindah ke Sg. Buloh nanti, hospital paling hampir ialah HSB. Aku perlu mendaftar di HSB cumanya aku tidak tahu sama ada bolehkah aku menyelit lagi untuk pendaftaran kelahiran November, akan adakah rutin check-up seperti PPUM?, perlukah aku memberitahu pihak PPUM bahawa aku menukar hospital untuk bersalin supaya rekod-rekod aku sampai ke HSB? banyak pertanyaan berlegar-legar dalam kepala ni.

Tambahan pula, maklumat yang paling terkini ialah, HSB tidak menyediakan kelengkapan pakaian emak dan pakaian bayi semasa di dalam wad. Ergh, means? kena punggah balik beg hopital yang telah aku sediakan, berangan seperti bersalin di PPUM. Di PPUM hanya perlu membawa keperluan sendiri untuk membawa bayi pulang ke rumah. Jika di tahan wad, pakaian emak dan baby disediakan. Kusut.

Jadi sekarang ni, dalam kepala otak aku ialah mengemas rumah untuk peringkat akhir fasal hari Ahad ni semua hendak kena angkut masuk rumah baru. Lepas tu, terus je pergi HSB untuk bertanyakan bagaimana untuk meneruskan rutin pemeriksaan anternatal dan bersalin di situ. Lepas tu balik kampung sebab abi kena kursus for 2 weeks. Pening.

Nota hijau: Pusing, kepala aku pusing... pening-pening. Sila jangan stres. Diam tak diam, sudah masuk minggu 34-35 juga tu. Oh, cer kekawan bagi pendapat sikit, mungkin sedikit pengalaman yang boleh share. Menjadi kesusahan juga bila... tiada buku merah :p

16 pasang kaki:

amalza abdullah said...

Better Sya stay kat PPUM je, sbb mama farisya baru2 ni bersalin kat Sg. Buloh dy pun mcm menyesal sbb mmg x ok...cucuk epidural pun smpai 2/3 kali...x ingt dah time dy citer..pastu nurse dy mcmkrng ramah ..payah nak mintak tlng ape2..mulut laser...dah tu wad A pnh jadi kena msk wad B...ni pndgn je..terpulang pada Sya la yg mana terbaik..lg pun pndngn individe je

JaSSNaNi said...

hmmmm... kat ppum or sg buluh tu.. dua2 tmpt saya tak de pengalaman.. tapi so far skrg and coming next.. saya kat hospital serdang... 2nd time kt sana.. :) doktor bagus2.. nurse pun baik..

sitiebby said...

askum cha,

sy anak pertama di hos selayang, layanan boleh tahan la. sbb kn admit seminggu. anak lmbt kuar tkut tertelan air ketuban, so baby kena cucuk antibiotik. tp satu je buat saya segan smp skrg, ms sy dok pulun nak meneran, semua docs dok dpn saya, dah la ptama kali, malu pun ada. pastu bkn stakat dok, yg student medic uitm pun join. malu jgn ckp la lps bsalin, ngadap hari2 diorang sblm discharge.
tp kalu cha prefer PPUM, lg mmg kt sana, better pilih PPUM je

Zura@Iwan said...

hmmm...x duk area sn..so x sure plak..

tp alhamdulillah kita bersalin kt hosp bersalin png...mmg service dia not bad..ada stgh yg kata teruk...mybe kita pg GL mr daddy dia..kerja gomen kan...so dpt duk 1st class..hehe..

Nad @ MamaZN said...

cha, dah start 'bercuti' ke?

nak pindah umah baru dah?

emmm, kalu ikutkan...
bile dah biasa dan selesa dgn ppum, elok la bersalin kt ppum je..
tp memandangkan cha n famili dah nak pindah..nak bersalin kat ppum tu mcm 1 kesusahan la pulak kan? sbb jauh.. (atau ok je bg cha?)

utk lebih 'pencerahan', apa kata amik masa utk tnya hospital sg buloh tu trus..bleh ke tak utk daftar bersalin bulan november?
bgtau siap2 pasal buku merah tu..

pastu, next check-up, tanya jugak pada pihak ppum pasal nak pindah hospital ni..rekod tu bleh tak dibagikan pada hosp.sg buloh?
bile kite tnye trus pada pihak yg tersebut, lagi la senang kan nk dpt jawapan...

akak takde experience bersalin kat dua2 hosp tu..tak tau keselesaan nye cemane..tp hosp klang, hosp teluk intan ngan hosp serdang ada la experience, hehehe...

balik kg nnt diskus dgn mak ayah k! :)
mana tau diorg soh bersalin kat kampung trus! hehehe
pantang trus kat sana, auni n adli ada yang jaga ^_^
jadik org johor la baby arrizqi =p

Salina@IbuAqil said...

Semoga Allah swt permudahkan segala urusan deq cha demi melahirkan adik auni & adli.. Akak x ada pengalaman yg bnyk cha.. Tp kalo cha tanya pendapat akak, better cha stay ngan PPUM sbb semua rekod2 disana & cha pon dah biasa disana.. Akak penah gak dgr pasal Hosp Sg Buloh ni.. Ada yg negatif jgk.. Apapun cha bebincang dlu.. Fikirkan yg terbaik & terus berdoa moga dipermudahkan segala urusan.. Kadang2 benda mcm ni kita susah nak ckp.. Org kata x elok tp sebaliknya.. Allah swt je yg tau.. Mohon beri petunjuk dlm buat keputusan.. Apapun doa akak sentiasa iringi cha.. ;)

eima said...

hmmmm rasa nye entah la... tatau la wei

klu ko jenis tak de masalah ok je ...
sbb waktu aku bersalin alisha aku checkup kat klinik gomen putrajaya tp bersalin kat kpmc ...minggu ke 38w br pi checkup kat swasta ... lepas 3 hari aku bersalin....hmmm tp kat kpmc gyne ckp atleast diorg nk cehck 2 kali dulu klu ok br diorg terima kes aku ... tp tak sempat 2 akli dah terberanak ...

jd kes ko ngan aku cam nk lebih kurang...aku rasala at least ade rutin checkup kat spital yg ko nk bersalin..itu dah memandai....

aku pun tak bw pun buku pink aku tu ke kpmc tu ....

Gieyana said...

sy mmg fobia kalau bab2 GH nie psl ikut luck kan..kalau kena nasib yg baik mmg service A1 dan sebaliknya....takutt psl mcm2 hal..

Dulu ms check Nureen dulu sy pegi both side..buat kad merah n private...alhamdulillah bsalin pon kt private n situasi mcm PPUM ar..hnya sediakan kelengkapan bb utk discharge jer..:-)

moga Ch@ buat pilihan yg yerbaik k..:-)

ch@ said...

Liza:
hrmmm... takpe, nnt aku fikirkan dlm sedalamnya. mana2 spital pun ada je kes mcm tu mek, cuma tak diwar-warkan ja.

JassNani:
kwn kita ada kes kat spital serdang tu, kain kasa 2 mggu tertinggal dlm vagina dia ms lps bersalin, dh jd kes mahkamah.

SitiEbby:
PPUM pun sama, byk student mcm tu. mengangkang depan dorg. so far masa tu nasib baiknya bersalin mlm, mostly dorang dah balik. masa bleeding dua tiga kali tu, mengadap juga pelatih2 doktor tu. mls.

Zura@Iwan:
ikutkan 1st class juga, GL abi. PPUM xde kelas2 tu smua, wad dia sama je. utk kita, ia masih slesa.

kakNad:
terima kasih kakNad, segala yg kakNad terangkan ni mmg sama dgn apa yg kita fikirkan. kakNad mmg menyokong. kita rasa tidak kisah bersalin di mana2 pun, cumanya nak kena tahu details satu2 spital tu dulu.

ibuAqil:
itula halnya. rekod2 tu mmg di PPUM, tapi mcm kakNad kata. Sg Buloh dgn PPUM tu, kemainla jauhnya. esok lusa org pertikai pula, kenapa tak bersalin di Sg Buloh ja, pun cukup lengkap. Lagila dkt dgn rmh. apa2 pun kita bertanya dulukan?

Eima:
kalau dah emergency nak terberanak kan? takkan la dia nak halau kita keluar pulakkn?. oh, kira tak apa la takde buku merah tu kan... mestila Sg. Buloh tau prosedur PPUM kan? hiii...

Gieyana:
Ha'a, kita pun kekadang check-up kat swasta juga. bersalin di PPUM sbb mmg dkt sgt ngn rmh skrg. esok2 spital sg. buloh ibarat PPUM dgn rmh. pasal ikut luck tu pun mmg stuju juga. ada orang tak slesa ngn PPUM, tapi kita ok ja.

mamalieyna said...

ramai dh kasi pandangan tu..

k.eina ada experiance bersalin kt hospital sg buloh, mmg sellu full je hospital tu.. nk dpt katil susah ler, walau tgh sakit2x.. tp layanan ikut nasib kan..kalau kita tak byk peel, ok je kot.. time k,eina dl, rasanya layanan ok sgt, mesra..hee.. cuma katil lmbt dpt la, dah pulak nk bsalin anak 1st, lmbt sket kan prosesnya..mmg menahan je sementara tunggu nk dpt katil tu..

apapun utk ch@ , kalau dh selesa ppum, baik ke sana.. tp ch@ pulak dh nk pindh ye, sg buloh lebih dkt.. herm.. pada k.eina kalau takde mslh apa2 time nak bersalin.. mana terdekat, terjah jer..

apapun bincang2x dgn en suami la kan, mana dia rasa terbaik..

Masya said...

kalau tanye pendapat sy baik cha stay jer kat PPUM, tp kalau x sempat sampai² mane²lah cha.. jangan dalam kereta sudah hihihihi... cha kan senang bersalin.

psl buku merah tu.. pulak kalau nak bersalin kat hospital s. buloh cubalah soh ppum yg berhubung dgn hospital sg. buloh x blh ehh... hihihihi...

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

Kalau ikutkan mmg bersalin di PPUM lg selesa n yg penting record history kita besalin semua dh ada disana, tp bila fikirkan sakit bersalin nnti mesti lg senang bersalin di hospital yg terdekat dgn rumah kita..

x sangka pulak byk negative review ttg hospital sg buluh tu ye, rasanya skrg ni bersalin di hosp kerajaan pun service nya dh ok x mcm zaman2 dulu kala kan..

Hope dpt buat keputusan terbaik..n moga dipermudahkan segalanya..

ch@ said...

kakIeyna:
masalah ketidakcukupan katil je la ye. insyaALLAH harap dipermudahkan je skrg ni. mana2 tmpt nk bersalin pun tak kisah.

Yana:
sbb itu la, hendak kena pi usha2 dulu :D

Eija:
ha'a, kawan kita ada beritahu smlm, layanan dh tak boleh kasar2 mcm dulu sbb dorg ada KPI. lynn tu tak kisah sgt, normalla kat mana2 pun.

sal ya said...

akak lagi la tak tahu. hahaha... cuma masa nak bersalinkan Azfar nurse datang tanya macam2 sebab checking kat private tp bersalin kat gov. dia orang tak ada rekod jadi dia orang kena tanya la untuk simpanan. next time around dia orang kata buat je buku merah tp nak check up kat private ok je.

Orked said...

Salam...

Bagi akak smua hospital ade positif dan negatifnya.

Akak,
anak sulung - bsalin kat PPUM
yang kedua - Hospital Sungai Buloh
anak ke 3 - hospital serdang
yang ke 4 nnti hospital putrajaya..heheh..moga2 dapat boboi
ke 5 - hospital tanjung karang...

Akk ade pengalaman bsalin 3 hospital yg berbeza, setakat ni bagi akak semua hospital adalah TERBAIK...nurse dan doktor pn BAGUS2...

Mase akk bsalin kat Sungai Buloh dulu pn mmg xde buku merah, sbb akk pn checkup antenatal kat PPUM, mmg x pernah kenal mcm mane buku merah pn...mase kt hospital sungai buloh tu la nurse tu baru buka kan akk buku merah. pas kuar spital..siap kaji ape yg ade dalam buku merah...heheh...baru la tau, ni lah buku yg org slalu perkatakan..

mse kt ppum dtg pn semata2 bawa kad nipis sekeping je kan, cma tulis date temujanji je...

anak ke 3 ni baru la akk cek kt klinik desa..mmg kad merah jd rakan baik la..

Kalu cha rase nk pilih hospital sg buloh pn ok juga..xyah pening kepala...buat macam akk..heheh...pilih lain2 hospital..jd kite dapat tau kelebihan hospital2 tu..

ok, selamat memilih..

SueZ said...

su - dua anak dekat PPUM..service memang ok and nurse baik2...cuma agak terganggu dengan budak pelatih..tp kalau depa tak join check, macamana nk jd doctor kan....

So far. PPUM ok and better pergi tmpt rekod kita ada...

kan...

su dua anak czer kat PPUM and tak sakit, cantik dia punyer belah tu...))))

 
Copyright © Diari Umi | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in