Menurun.

Monday, 16 January 2012

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Hari ni, berguling lagi dengan anak-anak. Ahahaaaa, orang lain nak sambut raya, aku pula melebih-lebih bercutinya. Anyway, pengasuh aku cuti hari ni so automatiknya mak budak ni pun ikut sama. Ngeee.

Bila open facebook then nothing to do, makanya berkobar-kobar menyiapkan aktiviti kesukaan. Apa? deco-deco bilik? miahahaaa. Itu kita cerita lain kali eh, bukan apa nak mendeco atau pun mengemas bilik tu kena tunggu tuan empunya tiada di rumah, bila sama-sama mengemas hah, pepaham je la apa yang akan terjadi.

Lelepas tu, mak budak ni naik fed-up. Jadi, bila deco-deco tidak menjadi, kita bertukar ke arah yang lain pula. Ngeee....

Assistant aku dah bangun tidur.

Kembali melenturkan jemari yang dah kaku lagi kayu, pening juga nak matchkan warna-warna striking ni. Bila tak kena gaya warna jadi tenggelam dan tak cantik. Mata pun naik jejuling di buatnya. Bermula dengan cemerlang, akan tetapi bila datang gangguan yang menyebabkan fokus beralih arah, makanya bermula sesi bubuh-membubuh janji siap.

Camnila aku bila menurun. Dah tak peduli sekeliling.

Siap? ahahhaa, belum siap. Bila rasa dah nak siap, pergi pula mencari bahan lain. Gali-gali, jumpa pula yang lain-lain, menyebabkan nak buat sedikit muka surat menjadi banyak pula, semua pun nak di bubuh. Tunggu je la ye.


Inila akibat main belasah buat tiada perancangan mahupun draft. Belasah aja. Melayankan Oni sebelum terhasilnya rumah.

Oni: uwat umah, ummi uwat umah [buat rumah, umi buat rumah]
aku: ini warna apa Auni? - tunjuk kertas warna biru.
Oni: biyuuu [biru]
aku: pandaiii. Ini warna apa? - tunjuk kertas warna merah jambu.
Oni: fink [pink]
aku: pandaiii Auni, ini warna apa? - tunjuk kertas warna hijau.
Oni: jau [hijau] 
aku: haaa, pandai pun, niii warna apa? - tunjuk kertas warna kuning.
Oni: jau [hijau]
aku: eh? ini warna kuningla. 
Oni: jaaauuuuu [hijau]
aku: ok, tak payah pergi sekolah. Dah pandai. hahaaa.

Aku tak puas hati, aku dekatkan kertas warna hijau dan kuning, ooo patutla tak banyak beza sangat warnanya. Warna striking di bawah cahaya lampu kalimantang. Lalu aku pun melayankan dia buat rumah. Siap ada qulling tu, aku baru nak belajar buat. Susah ohhh. Beginner, ok la tu. Tools pun takde aku belasah guna lidi aja. Ngeee.

Aku nak buat apa? miahahaaa. Cer teka apa bendanya tu kan? Handmade card? ooo bukan-bukan, itu karya di opis je bila kesunyian. Kat rumah tak boleh, sebab ada yang membantu.

Hari ni aku cuba struggle siapkan ye, makanya bolehla aku buat tayangan di blog hijau ni. Ahahaha... saje la menghabiskan kertas. Wiii... Minggu depan cuti seminggu, yabedaaa-beduuu.

14 pasang kaki:

Lifesaver Hamzah said...

ala2..comel...buat rumah lagi..hehehe

Masya said...

tak sabar nak tgk hasilnya bile ditanyangkan nanti.. mesti cantikkan....

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

comel rumah dia...oni mesti kretif mcm umi dia lepas nie

@e_da said...

perghh rajin tul adik aku ni... buat cecantik ya.. bagus oni tak mengacau sgt.. kalau mika abis dah kertas tu atas lantai..

awak cuti ekkkkkkk bosan la sy.. huhu

mamalieyna said...

amboi projek apa la gamaknye tu..rajin tul..

pandai dah kakak Oni, takyah g skolah ye, dh pandai..ihiks..

eima said...

wahhh klu besar oni bleh wat kemas gitu .. oni mmg talented la .....fahim nk pegang pen pun tak brape kemas lagi....

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

bagus menurunkan ilmu kekreatifan kpd anak.
Oni mmg bijak ler, Zaquan hafal kaler trafik light jerk..hijau merah 2 kaler tu paling dia igt...hehehe.

x sabar nak tgk hasil deco2..:))

eB ezrin said...

cuti? nak jugakkkkkkkkkkkk ")

Nida said...

cantik juga rumah tu walaupun main pakai belasah..:)

Salina@IbuAqil said...

phewittttt!! cantik tuh.. ;)
kalo bg kat akak ntah jd apa le gamaknya.. ;p

mzhany said...

pasni mesti oni pun kreatip mcm umi dia gak ni ;)

ch@ said...

puan capa, kak nida, ibu aqil:
melayan oni.

yana:
taktau la org kata apa nnt. pulun menyiapkan time dorg tido.

kak jue, hany:
hihik, itu... kena tggu dan lihat.

kak eda:
miahahaaa. tak mengacau? habis stengah kertas i lebur ke dia, gunting, conteng, koyak.

kak ieyna:
baiknya projek kak. ngeee.

eima:
rumah ni aku yg buatkan, sibuk nar nak menyibuk. uiii ramai dah orang puji dia pegang pen. mcm dh skolah.

eija:
ok la tu, at least dia tahu juga warna2. setiap kali ada warna yg menarik perhatian, mmg kita update kat oni.

eB:
jom-jom.

PUANSTOBERI said...

Owh...ai da merasa satu 'air tangan' mama oni n aie nih. Hikss

ch@ said...

kekda:
hehe, tu pakai aci redah je kekda. pasni nak guna kertas mahal je.

 
Copyright © Diari Umi | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in