Apalah Medela Swing tanpa Membrane.

Thursday, 12 January 2012

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Pergh tajuk, macam nama bahan kimia lak kan?

Aku jarang nak update fasal breastfeeding kan? Ehehehe, so far semua going smooth je. Aku bukan lagi breastfeeding tegar tapi Aie masih lagi minum susu aku. Sebelah malam dan hari cuti, dia adalah pendamping terbaik dan my bantal peluk with my breast. Best sangat peluk Aie yang bau asham tu.

Then, aku masih lagi mengepam sewaktu bekerja, mencuri masa sebelum keluar lunch. Shoot the story, semalam aku hendak pumping macam biasa. Setelah semua palam plug tercucuk rapi aku duduk bersila ala-ala beryoga hendak memulakan pam.

Corong Medela Swing aku dekatkan dengan breast macam biasa. Eh-eh-eh? kenapa macam takde suction ni? Erk... aku telek lagi Medela Swing kesayangan aku tu, harta paling berharga untuk diri sendiri. Belek-belek-belek, jelas kedengaran bunyi suction. Sekali lagi aku temukan corong dan breast, no respon sebagaimana tadi.

Dah mula nak stress. Belek lagi sekali.

Ok dapat punca, puncanya salah satu part untuk pam berfungsi seperti biasa telah hilang. Part yang aku rasa malas sangat nak ambil tahu tentangnya. Tidak penting pun. Inilah yang dinamakan, bila ia sudah tiada, baru kita tau hendak menghargainya.

Inila membrane, kecil sahaja. Nipis pula tu.

Barula aku menyedari, betapa pentingnya membrane (kata my dealer) ini, walaupun ianya nipis, lembut dan kecil. Tiada membrane, Medela Swing tidak boleh menjalankan aktivitinya. Maka aku meneruskan menggunakan teknik marmet. Hasilnya tidak segalak menggunakan pam, tambahan lagi aku sudah pun datang bulan.

Oooohhhh! Lekas aku berkongsi cerita dengan my dealer. Katanya sparepart untuk membrane memang ada dalam kotak Medela Swing malangnya sekalian isi rumah aku kumbah (tipu), namun tidak dijumpai.

Dan dengan baik hatinya, my dealer nak kasi satu yang baru. Aku gigih mencari membrane yang lama, tilam, bantal aku kemas. Berkat usaha mencari agaknya, maka aku jumpa empunya diri di bawah tilam Oni dan Aie. Hrrrmmm, dah boleh agak siapa yang main pam ini ketika ketiadaan aku malam semalamnya.

Dan lagi, disamping aku mencari membrane, aku telah menjumpai sparepart corong. Agak berbeza sedikit dengan yang biasa aku guna. Macam biasa aku bertanya kan pada dealer lagi, katanya itu corong soft, kalau guna tidak mendatangkan kesakitan dan lembut.

Inila corong yang soft tu, lembut bagai di kata. Malu-malu ia berfungsi.

Ok, boleh cuba. Pada hari ini, sesi pumping aku sangat mendatangkan kegembiraan. Jika Aie menyusu pada jam 6 pagi aku susah untuk maintain 5oz tetapi tidak pada hari ini. Wiiii...

Bekalan bila aku busy.

Sekian sahaja entry pendek daripada empunya hijaucantik. Pendek ke? Ahahahaha. Terima kasih yang penting, hargai la sesuatu atau mereka yang pada asalnya dianggap penyibuk dan remeh, tanpa mereka hidup ini tiada serinya.

Terima kasih kepada Oni juga sebab menghilangkan membrane ini tanpa sengaja sehingga ditemui kembali. Jika tidak aku akan menjadi seorang yang tidak menghargai. Ehehehe.

 Budak overdos. Coro demok. Sekarang pakai Drypers kakak Oni saiz L. muahahaha. 
Aie, kuci-kuci-kuci....- kata Oni.

11 pasang kaki:

.: iEyLa :. said...

alolo...comey nye baby...

Lifesaver Hamzah said...

Alo alo alo...

tapi memang betul.kalo takde membrane tu, memang tak berfungsi.


yg benar,

ex ibu menyusu anak.haha

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

laaaaa sabar jela mak cik cha ni eheheh
membrane tu penting tuu

akak guna ameda, membrane dia lain..tapi yg akak kene jaga ialah valve..

abistu selama ni cha tak gune ke corong soft tu? tak sakit ke dik masa pam takde ni? huhu

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

Sama la kita cha w/pun bknla BF tegar tp Ziqry merupakan pendamping malam, nak mengemping jerk setiap malam, dh dpt botol pun nak gak susu ibu..hehee

xde pengalaman mengepam susu pakai pam, selama ni guna teknik marmet jerk..

mak aih..size L dh..mmg very the bambam..Chumell la..terasa mcm nak picit2 pipi ngan lengan dia lg la..heheh

@e_da said...

ooo itu mendanya.. aie budak demok.. besonya awak pakai pampers saiz L sama mcm abg mikhail yg berumur 2 tahun lebih.. awak sedut susu mak awak byk2 ek... kurus kering mak awak.. hihi

Gieyana said...

dah bambam anak ko..comel..:)

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

tembamnya budak nie..dah saiz L..
best je dengan pengalaman org BF..tak pernah merasa dan teringin ingin merasanya.....

Masya said...

tak pernah merasai lagi guna BF mcm ni... dan amir pun dulu menyusu sampai 4 bulan jer.. lepas tu dah mmg xmoo menyusu badan.. dan susu pun dah kering...

nanti kongsilah lagi cerita psl BF ni.. dan kongsilah jugak cerita pengalaman berpantang kali ni.. sebab dulukan cha bersalin operate.. yang ini normal, mesti banyak bezakan.. (^__^)v

anisalya said...

dah pakai size L ek? cpt sgt besar aie nih. hahaha... tu la, setiap opart dlm alatan mengepam mmg penting. kalau tak ada mst tak blh nak pam punyalah.

ch@ said...

ieyla:
:)

puan capa:
betulll. huh, siap ex tu, ekeke. lekas beri adik kpd uwais.

kak rose:
ye kak, kita tak guna pun corong soft tu sbb pam Pureen kita sebelum ni takde pun corong soft. ngeee. mana den tau.

eija:
marmet ok bila time utk perah tu panjang dan tidak rushing. sbb kita dah set masa, so guna pam lbh mudah.
tu ar psl, nmpk lega muka dia bila pakaikan size L.

kak eda:
share pampers kakak dia. muahahaha. tu ar tu, smg dia terus men'demok' akibat medela.

gieyana:
tak larat wei nak dukung. kalo ko yg dukung mau mintak urut. lenguh.

kak jue:
mak dia sama tang pipi je. ahaha.
insyaALLAH ada rezeki akak nanti, sama2 kita berusaha dan berdoa k.

yana:
fully sampai 4 bulan tu, kira superb la drpd kita dh tertewas di bulan kedua. mujur ALLAH bg lagi rezeki walaupun Aie dah mnm fm.

eh, nak tahu juga ke? hiii, hrmmm baiklah nanti kita share, tapiii stail kita la ye, kita ni simple2 aja.

anisalya:
boleh kita tau nama sebenar akak? hiii nama panggilan ke? anisalya ni nama anak2 kan?
tula pasal kak, memandang remeh je rupanya sgt penting.

nur elida said...

Kt mn nk beli corong tu?

 
Copyright © Diari Umi | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in