Salam Ulangtahun.

Saturday, 31 December 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.


Order di CreativeChoc

Handmade.

Norerwandi bin Sumardi
31.12.2011

Selamat Ulangtahun Kelahiran-27 abi!

Daripada:

Umi - Oni - Aie.

Nota: Ceritanya nanti je la. Heheee.

Header.

Friday, 30 December 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Cantik tak header hijaucantik? ahahaha, habisla hijau mata kelabu gelap pengunjung bloghijau ni. Ekekeke, tahun baru ni tukar header je yang larat, nak tukar sekalian perabot malas lagi tak ada idea. 

Tak sempat nak mikir idea dah kena cepuk ngan Oni, ergh! so tukar header je mudah. Designer biasa yang buat, Sha Whiteymommy, mostly dah kenal dengan dia kan? ahahaha. I like.

Selamat berhujung minggu kepada pembaca setia blog hijau ni, selamat tahun baru juga, selamat balik kampung sekali. Aku gak yang jadi penunggu setia kat KL ni, huih! Sabar je la.

Esok beday abi, baru nak masuk 27tahun, haish! makcik gak yang tua dahulu. Dalam surat beranak Aie umur bapa 26tahun umur ibu 27tahun, dalam surat beranak Oni pun sama juga 24 dan 25tahun. Lepas ni kena rancang elok-elok kasi sebaya. Ahahaha.

Yeay, Maharajalawak ini malam. Suka-suka.

Terima kasih Bumble Bee.

Thursday, 29 December 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Melaram bukan main lagi, bergaya dengan kereta, siap bawa diary bagai tapi setia menggalas Autumnz Cooler beg berisi 3 pack ice beku dan dua botol kosong Bumble Bee. Ye, itula empunya hijaucantik.

Bila masuk lift jumpa orang, orang pandang-pandang macam pakai baju tak cukup kain, salah ke bawa beg susu ni? ehehehe. Tepat jam 11.00am - 12.00pm aku hilang ke surau mengutip hasil tenusu.

Satu hari di surau, terjumpa dengan geng yang berlainan kompeni, berlainan tingkat, berlainan negara tetapi sama-sama menyusukan anak, berkumpul kami bercerita tentang perangai anak masing-masing. Memang seronok bila bercerita, tak endah dah orang lain yang keluar masuk-keluar masuk.

Ceritanya bermula apabila Dhita menyatakan dia belum pam susu dan breastnya bengkak gara-gara tak bawa botol untuk simpan breast milk. Kesian dia, aku beritau perah masuk dalam cawan je la. Mamet. Bercerita berdegar-degar, rupanya dia tak pandai kaedah tu. Haih! kawan aku ni. Then, lepas tadah tu nak buang ke susunya.

Kejang kejap aku dengar? buang? dah penat-penat mamet takkanla buang. Simpanla macam biasa sementara dalam bekas bertutup. Dia tak percaya susu yang diperah dengan tangan itu boleh diminum sebagai mana susu yang diperah dengan pam, tidak bersih katanya.

Puas jugala aku bersyarah gaya-gaya orang macam dah pakar sangat je kan. Terkebil-kebil dia dengar aku bercerita pasal menguruskan breastmilk. Akhirnya dia menyoal aku.

"banyak sya tau pasal breastmilk, belajar di mana? kita siap masuk kelas bayar sejam RM 120" aku senyum sambil betul-betulkan tudung. Dia menunggu aku bersiap kerana aku menawar diri untuk meminjamkan satu Bumble Bee kepadanya. Aku memang ada simpan siap-siap kat opis, berguna jika susu aku terover dos.

"Google je, tengok video, blogging, share dengan kawan-kawan, then PPUM ada kelas anternatal cerita fasal susu ibu. Terkejut dia then terus kita borak-borak fasal tempat kerja untuk menyampaikan ke pintu opis aku.

Bila aku dah beri, dia bertanya macam mana nak pulangkan, aku just pesan masukkan dalam beg telekung aku di surau jika tidak bertemu. Maklumla, waktu pergi bersolat ni lain-lain. Nasib-nasib sahaja dapat berjumpa. 

Kebetulan kami berjumpa sewaktu dia mahu pulangkan semula, siap nota dan sepasang kasut untuk Aie lagi. Thanks Dhita. Aku bagi pinjam pun sebab aku tahu macam mana susah bila tak cukup gadjet. Murah rezeki aku, murah rezeki Dhita.

Taktau la aku si mok coro ni muat atau tak akan kasut itu.

 
My Bumble Bee and a pair of Aie's shoes with a note.

Kerana terpaksa.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Petang semalam, balik kerja macam biasa dengan hati riang tak terkata sebab daripada pagi membawa ke tengah hari dan petang segalanya berjalan dengan baik. Sehinggala balik kerja, start enjin kereta tak mahu hidup.

Ah sudah! start lagi, dan lagi, dan lagi, ayorkkk cemana nak balik ni. Call abi as orang yang pakar sikit, dan itu kereta dia. I pinjam je. Dia on the way daripada Perak. Mintala tolong pak guard, katanya. Pak guard? errr... majority berbangsa bukan Melayu.

Malas nak minta tolong punya fasal, aku try-try-try dan try start enjin Waja tersebut. Aku rasa batery hampir nak kong mungkin. Akhirnya, berkat doa dan usaha, enjin berjaya di hidupkan macam biasa, nerves pula nak memandu pulang, berdoa lagi berharap agar dipermudahkan.

Dan selamat sampai rumah, jalan pun tak jammed. Going smooth je. Aku berharapla agar pagi tadi berjalan dengan baik juga. Sebaik sahaja menghantar bala tentera ke kem dorang, aku start Waja macam biasa. Ho'o same like yesterday. Then, terus call abi. Dia masih lagi tidur kot, dan menariknya dia offer bawa Kelisa.

"are you sure abi? betul ke ni?" ahahahaa, 
"habis tu macam mana?" nada memang tak ada rasa nak offer diri menghantar aku.
"errr, betul ni bagi umi bawa?" acah aku lagi.
"bawa je la, sama macam bawa Waja, auto juga tu" katanyanya dan aku terbayang alangkah rocknya aku memandu kelisa sporty tersebut.
"tunggu kejap abi bawa turun" dan aku terus menyuruh dia bawa ke parking Waja, pasal tak confident nak turun jalan parking nan sempit itu.

Wuwuwu, bestnya. Kereta kecik, cermin sisi besar, bunyi ngaum-ngaum, rasa macam bawa kereta mrBean. Payah gak nak men'serasi'kan tekan breake dan minyak, lagi satu signal proton belah kiri, produa belah kanan, haru jugak la. Dah setengah perjalanan baru ok, itu pun aku berhenti jauh-jauh daripada kereta di hadapan, dan terasa betul bila orang belakang nak cium montot Kelisa. 

Very the sporty, wowowooooo...

Part paling best masuk parking, hahaha. Tak payah corner jejauh tapi aku still kena ambil side juga. Itu buah hati abi ooooooo, jangan sagat-jangan sagat. Alhamdulillah, semuanya lancar. Suka-suka. Boleh pandu lagi, next time. Masa abi tengok aku pergi dengan Kelisa mesti hati dia berdoa tak sudah-sudah kan? ahahaha.

"kerna terpaksa, aku melepaskan mu,
kerna terpaksa, aku turut kata hati
gementar tubuhku dengan keputusan ini
biarpun seram ku teruskan jua" - abi nyanyi dalam hati.

Muahahaha. Sayang abi.

TAHNIAH mama Lieyna.

Wednesday, 28 December 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Sedang kusyuk berbalas email, tiba-tiba isyarat sms kedengaran, aku mikir abi yang membalas sms aku pagi tadi. Rasa pelik sikit sebabnya, dia biasa bangun dah agak tengah hari, hiiii rupa-rupanya.

"Assalamualaikum, saya dah selamat bersalin normal awal pagi tadi 28.12.2011, jam 1.19am. Baby boy, seberat 3.1kg. Alhamdulillah"

Yes, that's it. Penantian kakak aku berakhir sudah. TAHNIAH buat kak Ieyna aka mama lemah lembut aka mama Arif Haidar aka empunya blog Dunia Kami atas kelahiran cahaya mata keduanya seorang hero. Sama wajah dengan abang long Arif katanya, adik beradikkan?

Tunggu la, hero kesayangan ramai yang dinanti tu di blog Dunia Kami. Alamak, takde calonla nak jadikan hero tu menantu. Ahaks! Dekat-dekat je dengan kak Nad aka mama ZN ;) TAHNIAH untuk mama gojes berdua ok.

Selamat berpantang dan selamat breastfeeding dengan jayanya. Gembiranyaaa aku.

Selepas yang pertama.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Untung menjadi anak pertama bila mendapat semua yang dikehendaki. Aku ialah anak pertama. Satu-satunya anak perempuan. Jadi, aku tahu macam mana perasaan dan kedudukan Oni yang merupakan anak pertama. Apatah lagi Oni merupakan cucu pertama. Kasih sayang padanya lebih sedikit daripada yang lain-lain.

Aku tak tahu apa perasaan menjadi anak kedua. Aku juga taktau perasaan adik lelaki aku, satu-satunya. Kami hanya dua beradik, jadi dia juga beruntung sebagai mana aku. Sulung-bongsu. Pada aku, dia lebih rapat dengan mama dan aku pun rapat dengan mama. Tapi disebabkan aku perempuan yang sudah berkahwin, makanya aku sudah di bawah tanggungjawab suami.

Uiii panjang nar mukadimah. Skema lak tu. Hahaaa. Semalam, aku basuh baju kotor macam biasa, eh? ada ke orang basuh baju bersih? tuang je sebakul tu dah tiru gaya abi gamaknya. Malas nak asing-asing, Aie dah start menyanyi. Bila part jemur, terasa banyaknya stokin si Aie ni.

Penuh satu ampai kecik tu. Rupanya bercampur dengan stokin Oni. Dalam banyak-banyak stokin tu, hanya ada sepasang sahaja yang betul-betul milik Aie selebihnya Oni yang punya. Masa tu aku macam tersedar akan nasib Aie sebagai anak nombor dua. 

Kini milik Aie.

Dan aku tak rasa menyesal pun sebab tak belikan stokin baru untuk Aie. Kerana, stokin Oni kesemuanya unisex (gara-gara aku taktau jantina Oni, dah keluar baru tau pempuan), ada juga aku sarungkan warna pink kepada Aie. Hanya warna, apa ada kisah sangatkan? daripada aku hentam semuanya warna hijau. Tak memasal semua jadi sesumpah.

Dan lagi, sekarang ni Aie dah pun sarung stokin yang lebih besar sedikit. Aiii dak ni membesar dengan jayanya. Belum lagi di bawa untuk cucuk 2 bulan, kena tunggu abi, kena tunggu gaji pasal aku cucuk di swasta sahaja.

Sekali lagi, beruntungnya Oni bila aku beli baju baru untuk Aie, Oni pun mesti dapat juga. Maknya suka benar men'sedondon'kan dorang disokong penuh oleh tok mama sendiri. Bergalak la bershopping. Now, mostly, barang-barang dorang dah ada yang sama. Macam aku dengan adik juga, mama suka sedondonkan.

Tunggu Aie besar sikit, aku nak selongkar mainan Oni yang telah disorok dengan jayanya. Hahaaa. Mesti dia teruja tengok mainan dia yang banyak tu. Mostly, boleh guna lagi. Berjimat selagi boleh.

     
                Aie 3 month                                                                                             Oni 4 month

Aku, Auni dan cuti.

Tuesday, 27 December 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Happy 3 month Aie.

Cuti 3 hari, aku hanya di rumah sahaja. Cuti berhari-hari pun aku masih juga di rumah. Hehe. Makin besar, makinla banyak yang Oni explore. Aku tukang perhati, menemani, melayani apa yang dia mahu.

Hari Ahad lepas, aku meletakkan kepercayaan aku kepadanya agar dia behave untuk teman aku ke pasar. Biasala, aku tidak rela dia minta dukung bila ke dua tangan aku penuh barang-barang dapur nanti.

Selesai mandi dan bersiap, aku tinggalkan Aie dengan abi dan aku turun gi kedai bersama Oni. Dalam pada riuh mulut aku nak keluar rumah baru aku perasan dia dok pegang patung kucing Slyvester kepunyaan aku. Ehehehe, aku memang sayang patung Slyvester tu. Walaupun dia jahat asyik nak makan twetty bird, tapi dia comel.

"Auni jangan cicirkan awww tu ye, umi sayang awww tu" sambil angguk-angguk dia peluk patung tu kuat-kuat. Alaaa comel betul. 

Sampai di kedai, dia hanya ikut belakang aku, setia sambil peluk patung kucing. Aku pun jeling dia sekejap-sekejap, tapiii melihatkan dia memang sedang menunggu aku, aku pun pilihla barang yang hendak dibeli.

"Ummiii, ikan-ikan" katanya sewaktu melintasi kotak berisi ikan segar. 
"Pandai, jom jalan. Tengok bawah, ada tangga tu" masuk je kedai, matanya terus pandang jajan. Adeh! memang tak boleh elak bila dia dah pegang. Ambilla Oni, ambil. Janji tak menangis. 

Oni tak nangis, Oni tak merengek, cuma yang aku kesian orang lalu sebelah dia mesti orang usik pipi dia. Kalau pekerja kedai tu memang peramah, boleh dikatakan kesemua pekerjanya suka bertegur siapa. Biladah kena usik, Oni buat muka cebik. Cepat-cepat peluk aku.

Dua plastik penuh kiri dan kanan. Aku pesan pada Oni, jangan minta dukung. So far, dia sangat baik. Lepas ni boleh bawa dia pergi kedai lagi ;) Akan tetapi, bila balik ke rumah, perangainya bertambah lagi baik. Lebih-lebih dia suka mengemas. Buat aku fed-up nak tolong dia kemas.

 Heaven betul.

Aku hanya mampu melihat.

Jadiii, aku biarkan ajalah sampai mata dah tak selesa, baru aku kemas semula. Sampai satu tahap, aku terfikir nak suruh abi beli sofa baru aja. Yang hanya statik tak boleh disepah-sepahkan. Hehee.

Dan cuti kali lepas, aku berjaya mencari satu siri drama Taiwan yang sekian lama aku mencarinya. Saban duduk depan laptop, mesti aku Google. Aku tak sure, sama ada kak Azi atau AQies ada menonton siri drama ini. Cer korang Google dan layan La Robe De Mariage Des Cieux atau Heaven's Wedding Gown. Aku layan You Tube je :D Suka-suka.

Hidangan besar.

Sunday, 25 December 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Ehehehe... semalam, Jumaat. Aku tau dorang akan keluar awal jika ada party makan-makan. Sedang aku asyik mengunyah biskut ringan [ada ke?] mata jeling jam kat skrin monitor. Alamak, dah lambat. Cepat-cepat mengambil kelengkapan untuk pergi berjuang.

Pam hasil tenusula, apa lagi. Biasanya aku buat setengah hingga satu jam. Tapi, dek kerana makan, dek kerana dah terlambat daripada biasa, aku ambil masa tak sampai setengah jam Lucky me, sebab hasilnya tetap dapat 5oz juga :) aku buat projek kat surau je. Then, bila nak masuk opis semula PA aku dah tekan loceng makan-makan.

Ambil segala kelengkapan dan turun. Mostly staff masih di lobi bangunan. Tanpa teragak-agak sebuah kereta Honda Accord, berhenti di hadapan. Jeng-jeng-jeng, aku dipelawa oleh PA yang duduk dibahagian hadapan. Uiii, lapangnya kereta ni, bersihnyaaa. Pemandunya pun handsome. Aduh! aku gak bisa keluar daripada kereta ini.

Destinasi di tuju One Utama, pertama kali aku jadi pendiam bila naik kereta. Liza disebelah asyikla membebel, banyak benar ceritanya bagaikan tak habis-habis. Aku dah tak boleh nak fokus, di depan PA berbual dengan big bos, Andrew yang memandu, bos kepada bos aku, Raymond. Jakun aku naik kereta mewah macam ni, langgar lubang pun tak rasa. Huhuuu.

Sampai di destinasi, aku dah menunjukkan kebuluran. Mana taknya, baru lepas pumping tak sempat nak minum air. Pokok hiasan jadi mangsa. Bekas bos aku pun tumpang sekaki gelak melihatkan kelaparan aku ni.

TGI Friday, pertama kali aku masuk dan makan. Aku mahu cuba sama ada kena atau tidak makanan dengan tekak Melayu Jawa ini. Duduk sopan-sopan, ambil port paling hujung dan paling jauh daripada big bos dan asisstant-assistantnya. Biasalah, nak interframe, nak makan banyak-banyak, nak buat huru-hara.

Mujur aku tak jadi order ayam, tekak aku kata Pasta. Pasta, ye aku pun dah lama tak makan pasta, apa salahnya mencubakan? Penyediannya agak lambat, sampaikan satu menu ke satu menu tu aku rasa nak gigit meja, nak gigit kerusi. Jenuh. Perut jangan di kata, macam-macam bunyinya.

Sup ni, ok je. Pastanya yummi-yummi-yummi.

Bila sup pembuka tidak begitu masuk dengan tekak, aku menanti Pasta sebagai main course. Pasta bla... bla... bla.... bla... ada lagi nama belakangnya. Dua orang je yang order, aku dengan ex-bos. Cepat je tangan aku ni terangkat, dan cepat aja garfu ku capai. Inila bagusnya tengok kartun agent OSO,dia ajar macam mana nak makan pasta. Eheheheh. Cucuk, pusing-pusing-pusing, ngapppp. 

Pergh, memang aku suggest. Sedap. Aku dah tak kira, perut lapar atau tak sebab memang mebeles. Mujur pinggan tu besar dan memang habis licin dikerjakan dek aku. Cuma tomato banyak benar, aku kurang gemar tomato yang dimasak ni, lembik-lembik.

Habis sepinggan pasta, aku sauk french fries Coniece yang duduk setentang dengan aku. Kesian amoi ni, order lain, dapatnya lain. Telan tak telan je aku tengok dia makan. Terkejut amoi ni bila dia tengok gambar Oni dalam kamera. Ahahahaha. Dia fikir, Aie adalah anak aku yang pertama. 

Liza, Coniece dan King. Macam budak-budak dorang ni.

 Gambar atas: ex-bos, big bos dan assistant-assistantnya.
Gambar bawah: Jason dan aku.

 Makan 2nd round, kawan dengan budak-budak, aku pun dah terikut jadi budak.

Present for me.

After makan-makan, terus balik dengan kereta yang sama. Ehehehe, kita tengok siapa yang cari pantry dulu bila sampai di opis nanti. Sambil mata-mata aku dah jeling Liza. Minah ni, badan kecik tapi makan dia, melebihi aku. Memang super dasyat.

Then, bila balik opis semula, lagi-lagi minah ni cemburu dengan present yang aku dapat. Besar wei. Hahaaa. Aku pun excited nak buka. Tak sabar. Sampai je rumah, terus campak barang-barang pergi ambil anak-anak dulu. Hujannya, sangatla lebat. Jangan lift buat hal sudah.

Selamat Hari Natal kepada mereka-mereka yang menyambutnya. Aku duduk rumah je, berguling dengan anak-anak. Oh! makan-makan dan present di atas sempena hari Natal, opis ni memang satu Malaysia, semua perayaan disambutnya bersama. Aku tumpang gembira sahaja.

Tiba-tiba ada entry hari Sabtu. Ekekekeke.

Oni.

Friday, 23 December 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Yo, today is Friday. My mom message, ask me confirm tak, nak balik kampung malam ni. Aku blurrr. Then, reply message, bila masa lak we all kata nak balik Johor? eh, bukan anak derhaka. Aku taktau la kot-kot abi ada kata ngan dia nak balik malam ni. Abi tak cakap apa pun. 

Baju pun tak packing. Aku tak jumpa abi pun. Jumpa time aku dah bermimpi-mimpi. Nak cakap cemana, mamai-mamai tu kan. Dia kata balik, balikla. Dia diam, aku derk je la. Eh, bukan ni aku nak cerita. Ahahaha.

Apa lagi, kisah anak dara aku tu la. Anak dara yang sedang membesar dan belajar. Memang kena kontrol marah, kontrol mengeluarkan perkataan-perkataan yang tidak baik dan kontrol aksi-aksi yang kurang sopan. Uiii! memang cepat pick-up ini budak. 

Seronoknya dengan Oni, bila hantar dan ambil dia. Aku dah tak lagi sunyi, bila dengar dia membebel, menyanyi, menegur orang. Sudah dapat beza mana satu abang, mana satu kakak dulu main hentam semua orang jadi kakak, termasuk mak dia sekali.

Bila nampak orang yang agak-agak warga emas, pantas je mulut tu, 'haiii nenek' ehehe, janganla terasa ye, dia memang macam tu. Bila berpisah, 'babai kawwan, babai nenek, babai aunty, babai lift' habis la semua yang ada kat situ dibabainya.

Paling aku suka Oni agah Aie. Aie tak macam Oni masa kecik, Aie peramah dan cepat senyum. Memang dia ikut aku yang suka sengih tak tentu fasal. Cuma, orang tetap tak percaya Aie tu baru je 2 bulan. Ahahaha, kepala tegap, badan tough, muka ensem (nak jugak), bajet dah 5 atau 6 bulan.

Part paling touching, bila Oni perkenalkan abi dengan umi pada Aie. Ceh! macamla Aie tu fahamkan. Tapi, aku layankan aja. Oni pun salah satu mentor yang boleh Aie jadikan contoh. Terharu bila Oni duduk sebelah Aie, tepuk-tepuk dengan mulut riuh.

Oni: Adiiikkkk, ni kakak. (tunjuk diri sendiri). Tu ummi, Tu abbi - dia suka sabdukan huruf mim dan ba :D
Umi: Siapa nama yang kakak tu? - sambil jejeling Oni.
Oni: Niii [oni] la (tunjuk diri sendiri lagi)
Umi: Adik comel tak? 
Oni: Omelll [comel]. Kakak antek, andai [cantik, pandai]
Umi: Perasannya kakak tu kan? - terus dia lepuk mak dia. Malu. Akakakakaka. 

Bila aku nak pergi kerja, memang wajib salam abi dengan satu kiss. Tengok-tengok, Oni pun ikut juga. Ahahaha, kalau abi sendiri minta kiss, jarang dia nak bagi. Macam-macamla Oni ni. Tapi, aku selute betul dengan mata dia. Tahan tidak tidur daripada 3.30pg sampai ke Subuh.

Memang dia tak kacau aku tidur, tapiii celik je mata macam nak pengsan tengok betapa tunggang langgangnya rumah. Adoiii. Aku kena belajar tahan mata dengan Oni. 


Aku rasa sejak dua menjak ni, entry aku merapu-rapu. Lantakla. Hari ini mau makan besar-makan besar.

Keluarga si hijau.

Thursday, 22 December 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

 Oni: yumm-yumm!

 Oni lagi: dah sampai tempat ni, dia taknak balik. Huhuuu.

 Oni dan Abi: yumm-yumm, abi tak malu.

 Aie: seriusnyaaa.

 Aie: ooo nak nyanyi rupanya. Pitching lari la yanggg.

Aie dan Umi: ehehehehe, nak tanya ni je, serupa? agak serupa? rupa siapa?

Daaa. Terima kasih sudi datang tengok dan komen :p wiiiiiiii.

Bila dah lambat.

Wednesday, 21 December 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Lately, aku tak cukup tidur. Tidur pun dan macam ayam, tidur-tidur ayam. Sekejap sedar, Aie nak nyusu. Sekejap sedar Oni tengah ber'kemas' rumah. Sekejap sedar, rasa lapar pula. Sekejap sedar, Oni membuang. Macam-macam hal. Boleh dikata, aku tak tidur hingga ke pagi.

Pagi tadi macam orang bingung, pergi snooze lagi bila dah pukul 6. Hahaha, hambik ko langsung lambat. 

Bila dah lambat, banyakla benda skip-skip buat. Baju pun tibai pakai yang tak payah iron, bila dah sarung rasa macam buruk lak.

Bila dah lambat tambah-tambah Aie dah celik, huaaa. Macam lipas kudung tak kena ridsect lagi la jawabnya. Aku seram nak biar Aie dengan Oni di depan TV, pernah jadi Oni nak dudukkan muka Aie. Haih! mujur aku nampak, kalau tak, mau meraung anak teruna aku tu. Aie ni dah la sedikit gembeng.

Bila dah lambat, skip mandikan Oni [sebab dia dah bangun]. Takpela, minta mak mandikan. Mak pun ada bibik. Upah Oni biskut je, bagi dia tak kacau adik.

Bila dah lambat, babai la kepada semua benda yang hendak di bawa. Tu la kan? apa salahnya dah ingat malam tadi, terus je packing. Nak ambil kamera, nak bawa kabel hphone sebelum pergi kerja. Sampaikan nak ambil sos nasi goreng pun lupa.

Bila dah lambat, rumah pun tak sempat berkemas. Oni pergi punggah semula kotak mainan dia sebelum keluar rumah. Adoiiila anak. Kusyen sofa pun aku main campak-campak je. Aku tak suka bila balik kerja rumah tunggang langgang. Badan yang dah letih, bertambah letih jadinya. Sebab tu aku suka kemas dulu.

Bila dah lambat, Oni lak buat perangai. Dia nak tonton TV, kartun lagi. Tak bergerak, puas aku pujuk mujurla pujukan menjadi dengan limau. Upah limau, barula dapat keluar rumah.

Bila dah lambat kunci rumah pulak buat hal. Eh! salahkan kunci pula kan, sendiri yang main jolok je sampai salah kunci. Tak nampakla, lampu koridor dah tutup. Sebelah tangan dah agak lenguh dek dukung Aie.

Bila dah lambat, Aie lak ngok-ngek-ngok-ngek nak sambung tidur lagi. Huhuuu, kejapla Aie sikit lagi je sampai rumah mak. So far, Oni pun dah ok bila sampai rumah mak, sampai tak nyempat-nyempat nak tutup pintu.

Bila dah lambat, otak pun rasa jammed sampai opis. Hari ni punya lambat, mujur tak terlupakan cooler-bag dengan mencedok nasi goreng malam tadi punya. Jimat sikit. Aku masih sampai sebelum 8.30pg sebab terlupa, jalan lengang masih cuti sekolah.

Semalam petang hujan lebat sungguh, waktu balik tu aku ikut jalan jauh tapi tak jammed. Lift pun tak buat hal. Hehehe, so smooth je macam biasa. Sekian, entry merapu hari ni. Macam dah lama tak tengok muka abi. Rindu :(

Betul-betul dah Hulk.

Tuesday, 20 December 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Dear diari, macam biasa. Kisah mak sepasang budak ini lagi. Tak habis-habis dengan kisah hari-hari kan, kisah dengan anak-anak lagi. Oh, aku masih ada si 'dia' - jangan fikir apa-apa senyum je.
Shoot cerita, pagi tadi jam 3.30pg, Oni kena paksa tidur ngan mak dia. Hahaaa. Menggunakan kuasa veto apabila dia mula menyakat Aie. Menyakat mak dia sendiri. Kesabaran mak yang makin tipis ni pun, habis. No kartun, no drawing, no playing, just sleeping Oni, SLEEPING. Kan tidur tu best. Pelik betul.

Jam loceng aku aka Aie bunyi jam 5.30pg macam biasa. Lepas susukan dia, terus aku kemas rumah dan bersiap. Oni masih tidur, nampaknya kena guna stroller dan pendukung baby untuk hantar mereka berdua.

Tak boleh naik tangga dengan stroller, jadi ke lift blok sebelah sana. Naiknya 2 tingkat je. Sampai tingkat 4, pintu lift tak mahu terbuka. Menyampah-menyampah-menyampah. Macam yang lepas lift paling hujung, kali ni lift tengah pula dan 'PANG!!!' bergegar lift tu aku sepak. Terkejut Aie yang tengah lali-lali nak tidur.

Tak buka sepenuhnya buka sikit je, aku kerah tenaga guna tangan buka sendiri. 'Damn' lift tu sepit tangan aku dan terbuka agak besar sikit. Dalam hati aku, boleh niii dan jangan ianya terturun macam yang lepas. Dengan tenaga mak budak, seorang wanita aku tarik pintu tu sebelah sambil tangan sebelah lagi tekan butang pintu buka di sisi lift. 

Bila dah betul-betul terbuka, dengan sepantas kilat aku keluarkan stroller Oni, kiranya kalau tertutup semula, ianya akan sepit stroller. Still lagi boleh keluar. Sampai rumah kak Ana, bibik kak Ana pun dah sedia depan pintu. Syukur. 

Oni dah pun celik dengan kaki bersilang dengan tangan belakang kepala. Huh! macam tuan besar gayanya. Sabar je la. Balik nanti, taktau la cemana gaya. Adoiii! 

Nak call abi, tapiii confirm dia tak angkat. Dan, kalau pun dia angkat confirm dia soh aku berusaha sendiri. Jadi, baik aku buat sendiri. Hohooo.

Cuci mata.

 
 Dulu: cikHulk.

 Sekarang: cik Hulk lagi, boleh gitu?

Nak soh tengok warna baju je sebenarnya, wakakakakaka. Larikkkk!

Bila Isnin je, blues.

Monday, 19 December 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Huhuuu, gila awal aku sampai opis tapi dok berjalan rumah (blog) orang lain dulu. Tak sabar nak tunggu baby kak Ieyna (mama Arif Haidar) & kak Nad (mamaZakwan). Aku pun teruja. Sampai opis, aku seorang je tukang buka pintu, pastu cuak pasal betul-betul seorang. Opis sebelah belum buka lagi.

Rindu kamu berdua. Sob-sob-sob. Tak sabar nak balik.

Sekarang ni keluar rumah pun awal gara-gara Oni. Pagi tadi aku fikir dia tidur macam orang normal, rupanya pukul 5.30 pagi susukan Aie, dia minta susu juga. Siap berair mata punya touching. Tepuk-tepuk, mata macam nak lelap semula, auta je. Cergas cari remote TV dan Astro dan kartun macam biasa. Hrmmm, aku pun takde dah istilah nak sambung tidur balik. Terus bangun kemas rumah.

Aie siap membuang sekali, siap susu dan bersihkan dia aku tinggalkan dia dengan abi, aku ngan Oni pergi mandi. Minah ni la, kalau mandi tak mahu keluar besen selagi tak kata 'ada gonggok keluar ikut lubang air' wakakaka, padan muka Oni.

Macam biasa Oni ni perlu di upah untuk berjalan sendiri, umpan dengan HoneyStar, dan hari ni aku kerah dia naik tangga. Nyata, dia naik lebih laju daripada aku. Alaaa, dia bawa tapawe makanan je, aku ni ngan Aie ngan beg, sah-sahla slow. Naik dua tingkat, sampai rumah mak (pengasuh) dia terus aja bersila depan TV. Anakku-anakku.

Aku pergi kerja macam biasa. Kerja ngejar lampu hijau je hari ni, mana tak awal. 

Gara-gara jadual waktu tidur Oni yang tak betul, dia terlepas nak tengok tok mama, tok papa dan paksu dia balik semalam. Then pagi tadi masa kemas tempat tidur, dia nampak bantal tok mama dia guna, asyikla 'mama-mama-mama' - panggilan pada tok mama. Kesian pula aku tengok.

Balik nanti aku taktau cemana gaya. Katanya lift di blok pengasuh ni rosak. Hrmmm, mujur Oni dah biasa turun naik tangga. Excercise. Tiba-tiba rindu pada Aie dan Oni. Huuu.

Jam 3 pagi.

Friday, 16 December 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Mengantuk gara-gara perubahan drastik daripada Oni. Kes nak menyalahkan anak la ni kan, hahaaa. Takla, cuma aku tak paham perubahan yang minah ni buat. 

Aku sendiri dah tak reti nak adjust waktu tidur dia ni meskipun ada abi. Apa tidaknya, petang aku ambil daripada rumah pengasuh, dia ok. Main-makan, main-makan, berlari, bergurau sampai rumah pun main-main-main, sampai one part senyap.

Aie tension kakak lebih interframe.

Jam menunjukkan 10pm atau 11pm biasanya, dia dah belayar. Sambil jari jemari memintal selimut roti kirai. Aku betulkan, setkan tempat tidurnya baik-baik then bagi susu, srooot-srroooot-srooot habis peluk botol susu dan tidur.

Aku kemas rumah, FB dan aman sekejap, selagi Aie masih tiduran. Buat apa yang boleh dibuat sementara dorang tidur. Sampaila aku sendiri betul-betul masuk tidur sambil menyusukan Aie. Fine.

Jam 3pg, Aie menyusu. Dan plingggg... Oni dah takde di tempat tidur. Aik!!!
'ummmmmiiiiii....' tu dia, suara segar belakang aku. Ataupun, dia buat aksi terbang terjah aku yang tengah susukan Aie daripada belakang. Uiiiks! dia buat senyum comel menampakkan gigi-gigi cantik dia tu. Aku memang puji gigi dia. Kalah gigi aku sendiri. Dengan matanya disepetkan sedikit.

Sah dan memang sah, dia tidak akan tidur sampai pagi nanti. Kadang-kadang aku tanya 'Oni ni mimpi ke? ngigau ke?' biasanya dia hulur remote TV atau astro suruh pasang kartun sebagai jawapan. Pasal aku dengan abi pernah tengok dia gelak besar sambil tepuk tangan dengan mata tertutup. Lawak gila.

Aduhai anak. Pasang je la selagi dia tak kacau Aie. 'Oni tengok TV umi nak tidur lagi, tunggu Azan ye' aku pun belayar.

Hari pertama je aku tibaikan dia dengan air sejuk. Cejuk umi-cejuk umi, tapiii tak keluar juga daripada besen mandi. Bila aku suruh keluar, 'anti jap-anti jap' - nanti kejap. Itu jam aku bodek-bodek la apa yang patut, sebab aku pula nak mandi. 

Hari kedua, aku masakkan air panas. Buat air suam. Kesian pula mandi pagi dengan air sejuk. Kalau boleh aku pun nak mandi air suam juga. Hahaha.

Hari ni, masuk hari ke-tiga. Bila aku kata, 'Oniii mandi' berlari pantas sebelum buka baju dan seluar depan pintu bilik air. Muka agak kecewa sebab tak dapat main air. Aku malas nak layan, lagipun tak ada orang tunggu Aie, so malas nak lambat-lambat. 

So far senangnya dia tak tidur ni aku tak perlu bawa stroller, dan Oni jalan sendiri. Independent. Dia pun jadi tak sabar nak keluar rumah. Tak boleh tengok adik celik 'adik-adik-adik' katanya. Aie pun dah pandai ketawa besar bila kena agah. Aiii tak lama lagi habisla aku.

Tunggu minggu depan pula, perubahan apa lagi yang Oni akan buat. Jeng! Jeng! Jeng! Disebabkan perubahan inila aku rasa macam tidak tidur je waktu malam. Tidur-tidur ayam, menjeling, memerhati anak dara tu buat kerja. Kat opis aku la manusia paling mengantuk.

Lift ni kannn...

Thursday, 15 December 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Lama aku termenung depan pc cari idea. Hahaaa, tiba-tiba teringat nasib aku tiga beranak petang semalam. Well, macam biasa tugas menjemput anak-anak jatuh kepada aku, abi belum pernah sekali pun ambil dorang balik rumah.

Macam biasa ada stroller berisi dua orang budak yang hampir cecah 15kg (tak termasuk berat stroller). Dah gelak-gelak, dah berebut-rebut mainan depan pintu rumah kak Ana aka mak (pengasuh) aku pun tolak stroller sambil borak-borak kosong dengan Oni.

Oni pun tumpang se'stroller' dengan Aie senang aku sejalan sekaligus. Aie baring dengan mulut bising menyanyi lagu biasa bila kehausan, dia baru je bangun tidur. Harusla nak menyusu. Aku dengan Oni pun tak berjaya nak berduet sama Aie. Nada suara tangisannya memang tinggi.

Lift pun terbuka. Rumah kak Ana tingkat 4, aku nak turun 2 tingkat aja. Ikutkan hati boleh je guna tangga, tapiii cemana ngan stroller ni lak kan? ok pasrah masuk lift ada seorang Tuan (pegawai polis) kat dalam tu, senyum disapa dek Oni. Aku masih lagi mujuk anak teruna aku yang masih menyanyi penuh semangat.

Oni and Aie in green theme. i like.

'berapa bulan ni Puan?' sempat Tuan bertanya. 'Dua bulan' sambil aku angkat Aie pujuk-pujuk lagi. Sampai tingkat aku nak turun pintu lift tak mau buka. Niii yang aku lemah ni. Aku sepak pintu lift nan tersebut. Pun tak mau juga. Then, Tuan offer diri nak bukakan pintu.

Sama-sama berkerah kat dalam tu, Aie masih lagi tak diam. Muka Oni pun dah berubah, dia jadi cemas. Bila pintu terbuka, tengok-tengok aku kena panjat naik ke lantai. Lift tu dah turun sedikit. Aku panjat naik dengan mendukung Aie. Tuan tu membantu aku menaikkan stroller bersama Oni di dalamnya. Muka Oni dah mencemik.

Oh selamat, terima kasih Tuhan. Berkali-kali aku berterima kasih kepada Tuan tersebut. Dia pun ikut keluar daripada lift, seram katanya. Walhal, dia mahu turun ke tingkat yang lebih bawah.

Aku terus ke lift blok sebelah pula, dengan Aie yang tak diam-diam. Haih! mamat ni tak sabar-sabar. Mujur lift rumah aku berjalan seperti biasa. Bila Aie meraung dalam lift, terasa bergema-gema. Hahahaha! konsert Aie. Nasiblah.

Aku, Aie ngan Oni dah kepanasan. Oni pun dah start joint the Aie konset, korang niii memang tau. Suka buli emak korang together-gether. Sampai rumah terus sua breast kat Aie. Huh! diam dan sambung lena sekejap, kasi can emak menonton drama Tentang Dhia. 

Pagi ni, aku hantar bebudak tu tanpa stroller. Oni tak tidur daripada pukul 3pg sampai Subuh. Dia sendiri nak pergi mandi, aku buatkan air suam kasihan juga dia kesejukkan. Leka dia main air dalam besen aku iron baju kerja. Aie? membuta dengan abi la apalagi.

Setel segala kelengkapan, aku dukung Aie dan Oni berjalan sambil mengunyah kismis. Berharap lift tak buat hal macam semalam. Tengok lift semalam, kesian memang dah stuck terus. Hahaaa. Sampai rumah kak Ana, Oni dah tak ingat mak macam biasa. Aku terus turun ikut tangga sahaja. Hahaha! sekian terima kasih.

Pelbagai beg serbaguna.

Wednesday, 14 December 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Alkisah bermula apabila, terpaksa mengangkut pelbagai jenis beg yang berisi segala kelengkapan, beg pumping, beg baju anak-anak, beg bekal dan juga beg kerja. Itu belum termasuk kelengkapan untuk pulang ke kampung, bagasi, beg susu, beg mainan dan beg bekalan ole-ole.

Sebagaimana maklum segala jenis beg ini disiapkan rapi oleh insan bernama emak atau isteri. Sekiranya berlaku sebarang kekurangan maka emak atau isteri ini jugalah dipersalahkan dengan muncung yang panjang.

Dek kerana aku bekerja, rumah pula tinggi melangit dan perlu menghantar si teruna dan dara [jika abi operasi] makanya banyakla yang perlu diangkut. Pertama kali, dengan langkah kurang bijak, aku kerah bawa semua sekali, Aie aku sandang depan, beg baju teruna dan dara beg sandang belakang, beg pumping dan beg kerja sandang tepi then tolak stroller berisi si Oni.

Struggle dan memang tiada segaris senyuman pun terukir kerana dah lambat dan terasa macam kena dera. Ini perlukan perubahan. Sadis, kalau begini hari-hari. Memang aku tak gemuk la jawabnya.

 Beg kerja: ada yang lebih besar lagi. Lama tak beli beg baru :p

 Beg kerja sekarang, ala-ala pencil case sekolah menengah + diari.

Daripada beg kerja besar, aku berusaha mengecilkan sekecil-kecilnya. Sehingga boleh tumpang beg baju si teruna dan dara. Ada juga cadangan supaya meninggalkan persiapan baju stok untuk seminggu. Aku nak buat, tapiii aku macam tak sampai hati nak biar baju mereka tinggal di rumah pengasuh.

Lagipun aku lemah part mengira stok baju, even aku hendak balik kampung sekalipun aku meminta abi mengira berapa helai yang patut bawa. Memang, daripada aku bujang sampai sekarang masih lagi meminta bantuan orang mengirakannya. Pada aku, kalau boleh satu almari nak diangkut.

Ok dah merepek, kantoi kelemahan. Oleh kerana beg kerja yang berisi bukan-bukan menjadi sekecil-kecil beg, maka aku dapat pengurangan di situ. Sekarang, aku hanya sandang tepi beg pumping berisi ais-pack, di mana pumpingnya aku tinggal di opis. Salah satu taktik untuk bagi Aie direct breastfeeding. Muahahahaha.

Kalau kena hantar teruna dan dara, aku sumbat semua dalam beg baju dorang. Ngeee. Ringankan? Aku jadi lega bila ada abi, abi hantar Oni. Aku hanya hantar Aie dan galas beg belakang naik tangga dua tingkat (rumah pengasuh hampir dengan tangga).

Beg baju teruna dara ke pengasuh atau beg susu dara ketika bersiar-siar.

Bila keluar berjalan, beg galas ni jadi beg susu Oni. Beg baju dan drypers harus comel lebih sedikit. Dan beg aku hanya tumpang beg dorang. Dulu terbalik, Oni tumpang beg aku. Dah berdua, baju spare pun bertambah, drypers bertambah, jadi harus emak mengalah sebab yang kena bawa pun emak juga.

Beg yang menjadi kegemaran emak teruna dara ketika berjalan.

Disebabkan emak agak suka melawa, maka emak belila beg lawa. Hehehe! beli menggunakan hujung jari je. Kedai favourite aku sila lihat sidebar eh ;)

Sekian sahaja al-kisah tentang saiz beg yang pelbagai, boleh diguna pakai apa sahaja. Hihiii. Beg bekal warna hijau, alaaa tupperware tuuu. Beg pumping atau cooler bag berisi ice-pack, Autumn brand punya yang kecil. Google je :p 

Tepu tahap karma.

Monday, 12 December 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Pecah rekod, cuti enam hari aku hanya berguling dengan anak-anak. Pergh! memang aku tak dapat bayangkan bila aku betul-betul duduk rumah menjaga anak-anak satu masa nanti. Parah, tahap kebosanannya melebihi batas biasa. 

Biarpun, menguruskan anak-anak, masak, mengemas rumah, mencuci baju dan sekalian kerja berkaitan rumah aku buat, kebosanan tetap datang bertandang, lelebih lagi bila anak-anak berkelakuan sangat baik dan tidak menyusahkan emak, mereka hanya tidur. Tepu, lepu, beku semua pun ada.

Paling kesian bila tengok anak dara nan seorang itu, asyikla tengok pintu, bila dengar bunyi orang buka lock pintu lekas-lekas dikatanya abi. Haish! paling tragis bila ada drama abi nak pergi kerja, dia menangis depan pintu. Time ni emak juga yang mengalir air mata.

Belum lagi tengah dok main-main, dok gelak-gelak, asyikla sebut abi. Aiii! kasihan Oni. Abi balik pun, zzzzzzzz je sebab dah letih. Bila Oni zzzzzzz abi pun pergi kerja. Tunggang langgang jadual dibuatnya. 

Mujurla semalam ada Mikhail datang rumah, ye anak kak Eda aka mama Mikhail tu la. Datang nak tengok Aie katanya, dapat juga tengok budak berdua tu digandingkan main bersama. Aku dah kata, tang-tang ni mesti Oni jadi pembuli. Di arahnya Mikhail ke sana-ke mari mengikut kehendak hati perempuannya. Anak teruna mama Mikhail sangat pemalu. Apatah lagi, dipasangkan kartun, melekat sepasang matanya pada televisyen sahaja.

Bila Mikhail balik, Oni buat perangai semula. Semua serba tak kena, ini kali aku pun naik hantu sekali, ahahaha rumah jangan dikata, berkemas itu pun takat cecampak je masa tetamu datang, bila tetamu pulang, huru-hara, haru-biru dikerjakan dek Oni, aku biarkan aja. Malas. Kemas karang, dia bongkar semula.

Cecepat aku mesej abi, pening tengok suasana rumah. Macam biasa kata nak balik tapinyaaa malam juga sampai rumah, time anak-anak dah lali lalok. Aku jadi tak faham dengan jadual tidur si Oni ni, malam tidur jam 11 malam pun dia  boleh bangun 2,3 pagi. pastu karang azan Subuh baru tidur. Haih! payah.

Jangan buli emak korang ni. Karang makin kurus.

Dan hari ini, sehari lagi kami bersama-sama. Kesian-kesian. Detik ni, saat ni memang aku tak hairan kenapa anak-anak lebih rapat dengan emak masing-masing. Emak masih ada masa menguruskan anak-anak walaupun berkerja.

Ampunla, aku membebel di hari Isnin ini, Monday blues juga rupanya emak Oni, Aie ni. Kekeke! Bila nak pergi Cameron Highlands niii. Jeles, tengok orang pergi bercuti. 

Terlupa ambil gambar masa mama Mikhail datang, seronok sangat bercerita. Rugi-rugi.

Merah jambu dan biru.

Friday, 9 December 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Ahahahaha pelik bila aku sebut merah jambu aka pink. Ye, aku memang kureng dengan pink. Aku pencinta hijau sesangat. Akan tetapi, apabila mendapat sepasang cahaya mata, aku makin dekat dengan merah jambu.

Terasa suka je nak sediakan baju seorang merah jambu dan seorang biru. Wiii, pandai abi pilih baju untuk adik dengan kakak. Sama design tapi berlainan warna. Macam tu juga dengan botol susu. Actually, botol susu biru Pureen ni untuk Oni juga. Bila dah ada dua dan nak sedondon jadila biru milik Aie, merah jambu milik Oni.

Serasi bersama gitu.

Oni suka bila tengok botol biru untuk adik. 'ameee (sama)' sambil tunjuk botol susu Aie dengan botol susu dia. Bila sudah minum Oni suka susun botol sebelah botol Aie. Sweet betul anak daraku ini.

Aku dah boleh terima merah jambu. Hahaha. Syukur, Allah kurniakan aku sepasang cahaya mata cinta ini. 

Kan aku dah kata, bila Oni bangun daripada tidur dengan sengih kerang busuknya terus aja dia me'landing' atas Butterfly Playgym Aie. Dan lelepas tu, memang jadi milik dia semula la. 

Apa nak buat, hari-hari sebut abi-abi-abi dan abi. Abinya pun tah memana perginya. Aduhaiii jangan menangis ye emak Oni. Nanti abi Oni balik.

Turun temurun.

Thursday, 8 December 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Maafkan emakmu Aie, bukan tak mampu nak beli baru, tapiii apakan daya. Gaya kehidupan di bandar besar begini membuatkan emakmu terpaksa mencatu-catu budget. Walau macam mana pun, emakmu ini berusaha untuk berikan yang terbaik walaupun daripada bekas kakak Oni.

Mujur aku dah cuci bersih, simpan dalam plastik. Bila mamat ni besar sikit, maka boleh digunakan kembali. Yehaaa. Dan same like Oni, Aie pun suka dengan cik matahari. Comel gaknya bunga matahari tu.

 Butterfly Playgym macam tak sesuai ngan Aie je kan? Lantakla janji diam.

 Hellooo sunflower, Aie here. Teruja.

 Seronok tengok dia senyum.

 Apa la yang diborakkan tu kan?

 Love this photo so much. Love ur smile Aie.

Thank you sunflower ;)

Kakak Oni belum bangun lagi, malam tadi tah pil apa yang dia makan, tidurnya jam 6 pagi tadi. Puas aku pujuk suruh tidur, mata dia kemain segar suruh pasangkan kartun. Mujur dia tak kacau adik dia. Taktau lagi cemana gaya bila dia tengok aku pasangkan Butterfly Playgym ni untuk Aie.

Lepas sesengih dengan bunga matahari, Aie pun lelap. Senang betul anak bujang aku ni. Ahahaha. 

Semakin boleh sesuaikan diri, semakin boleh menerima hakikat. Aku semakin ceria. Alhamdulillah, thanks God. Seronok menyediakan kelengkapan pink dan biru. Tiba-tiba, aku agak suka dengan pink. Hihiii.

Oni dan Aie.

Wednesday, 7 December 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Hari ni aku sampai opis awal bangat. Before 8am, kalau boleh nak hari-hari cuti sekolah, sebab jalan lengang.

Kali ni pasal anak-anak hamba nan berdua itu. Sorang dah makin petah bercakap, sorang dah pandai senyum sesengih bila kena agah. Yang pasti, sang bapanya senantiasa non-ado di rumah melihat perkembangan mereka berdua ini. Nasibla aku sebagai emak mereka kan? Tunggang terbalik, pung-pang-pung-pang dengan emaknya membuatkan mereka pasrah sahaja.

Bila disedondonkan. Mesra dan serasi.

Macam stail emak-emak je si Oni ni.

Tengok gambar di atas, itula sang Oni bila sang Aie menangis. Oni orang pertama pergi dapur, pergi dan sekadar menunjuk botol susu dan peti ais. Susu Aie dalam peti ais. Ahahaha, kalaula dia pandai sediakan susu untuk Aie, sah-sah badan aku menjadi berganda-ganda besar akibat hanya goyang kaki sambil menonton Masterchef Malaysia.

Sekejap je, tengok mata Oni dah ke mana? kartun dia.

Alaaa auta je semua tu, itu time mood sayang adik datang, bila mood swing segala mala tentang adik dia buat dek je. Paling-paling, dia bagi selebuk kat Aie gara-gara, aku tidak melayan dia sebagaimana aku melayan Aie. Bila selebuk kat Aie, aku pun selebuk kat Oni semula. Ahahaha, emak tak tahan sabar dah.

Bila Aie dah diam, aku layan Oni macam layan Aie, dia tak terima pula. Maluuu gitu, orang dah besar kan, pangku pun dah tak muat. So layan dia melukis, mewarna, lawan bercakap dengan dia, pot-pet-pot-pet tak henti. Ini je la radio aku setiap hari.

 Ikan Oni, siap buih-buih lagi. Ahahaha.

Warna sikit-sikit je, pastu main. Kenal pun, warna hijau, coklat dan kuning.

See, ini lukisan Oni, ada rupa ikan tak? katanya fish. Ini dia sendiri yang warna. Tapi agak tak aci sikit sebab, dia tak suka warna kawasan besar-besar. Warna kawasan kecil je, pastu main. Kira okla kan untuk umur dia yang belum 3 tahun.

Oni pun dah pandai kupas buah limau sendiri. Akibat teruja sangat nak makan limau, sanggup tak tunggu aku kupaskan. Kalau limau oren sangkis tu, memang kena potong guna pisau. Itu aku la kena. Macam aku kata, bila mood ok, cukup tidur dan makan rumah aku bersih di kemasnya-cara diala. Pinggan, mangkuk, botol susu dia dan Aie yang kotor, dia campak dalam sinki.  Sampah buang dalam bakul. Bila mood dah KO, janganla minta diharap, takde maknanya. Oni buat don't know. 

Bila tengok dia layan Aie, main tangan Aie, kiss-kiss pipi Aie, main babacak dengan Aie. Eh! aku rasa dia sudah besar benar dan sesungguhnya Oni tak sabar nak bermain kombat-kombat dengan Aie. Alaaa Oni, cepatnya kamu membesar. Rasa baru je umi teman kamu di hospital sebab kena kuning, haishhh!

Eh, ni dah cerita pasal Oni je kan? Aie cuma pandai buat senyuman menggoda saja. Menggoda orang sekeliling nak minta ngempeng. Ngeee.

Setelah mengimpikan akhirnya mendapat.

Tuesday, 6 December 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Satu dua tiga empat, empat Avent aku mendapat.

Akhirnya, keinginan memiliki botol susu berjenama ini menjadi kenyataan. Hurey! ye aku tak berapa mampu untuk membelinya sendiri, ini kerana wang yang aku ada lebih menjurus kepada perkara yang lebih penting.

Arakian bermula cerita apabila PA opis aku menanyakan, apakah yang aku inginkan untuk diberi kepada baby baru iaitu Aie bila dia sudah keluar. Dan, pantas sahaja aku berkata, belikan aku botol susu mahal yang paling besar, tidak kisah la brand apa sekalipun.

Ehehehe, seminggu pertama aku naik kerja, hari-hari ada bungkusan kiriman buat aku. Ahahaha, menaikkan kecemburuan mereka-mereka ini. Jeanne datang kepada aku membawa 3 biji botol Avent 260ml. Ahahaha suka makcik nak!

Ada tiga, dan aku telah membeli sebiji lagi untuk mencukupkan 4 biji. Adilla untuk Oni 2, untuk Aie 2. Lama aku bercita-cita, akhirnya aku memilikinya. Tapiii, dia punya puting botol, amboiii kalah harga sehelai jeans emak dorang. Apatah lagi aku membeli 4 unit sekali gus. Pengsan.

Disebabkan Aie masih belum 3 bulan, walaupun dah semakin gelojoh menyusu, tapiii aku akan rasmikan dan buat penyeleggaraan untuk penggunaan sebaik sahaja Aie mencecah 3 bulan. Segala mak nenek botol susu lain akan di agihkan ke rumah pengasuh pula. Bijak betul emak dorang ni, kat rumah guna yang cecantik je. Ahahaha.

Eh, nak hantar kat rumah pengasuh tak boleh brand Avent, pasal mostly dak-dak kat situ ada botol susu rupa ini juga. Karang dorang main tukar-tukar suka sama suka pula. Lagi-lagi Oni, dia memang tak kisah walaupun minum or makan bekas orang lain. Semua dia sebat bila dihulur.

Hrmmm, apa lagi nak beli eh lepas ni. Gilalaaaa. Aku tengok dua bundle drypers size L dan dua bundle drypers size M yang besar-besar kat rumah tu, menakutkan. Rasa macam membuka kedai runcit gamaknya. Mujurla toiletaries boleh share kan, kot tak? pengsan.

Geram tengok baju di Anakku, mempunyai design yang agak serupa tapi satu kemeja untuk lelaki dan gaun untuk perempuan warna purple. Aduuuh jatuh cinta, tunggu omak gaji ye anak-anak. Omak pasti akan belikan. Ehehehe! Aku suka mensedondonkan anak-anak aku. Suka tengok kakNani aka mama kembar 3 mensedondonkan kembar tiganya.

Oni paling untung, beli baju Aie mesti nak beli untuk Oni juga. Ahahaha, nasibla labu. Emak korang ni suka je bershopping :p

Pertemuan kali ini.

Monday, 5 December 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Sabtu lepas, ala-ala reunion pula jadinya apabila tiga keluarga datang bertandang ke rumah aku. Huh! waktu malam juga mereka sampai. Macam dulu-dulu juga zaman belajar, hampir kesemua aktiviti berjimba-jimba aktif sewaktu hari malam. 

Jiwa muda katanya. Agak penuh rumah kecil aku memuatkan mereka-mereka ini. Datang hanya untuk melawat Aie. Oni paling gembira, ramai kawan, Aie tidur daripada orang datang sampaila mereka pulang. Bila semua dah  pulang, barula biji matanya celik, siap gelak-gelak bila diagah. Clever Aie.

Berkumpul kali ni, best juga masih ada sesi kena mengena, perli memerli, bersenda suami isteri, usik mengusik antara satu dengan yang lain, memang tak berubah. Terasa bagaikan satu ketika dahulu, berkumpul sambil pekena nasi lemak panas. 

Suami bertemu suami, yang memang sedia kenal tak jadi masalah, berbual daripada duduk bawah, duduk di meja makan, dan duduk di bawah semula. Makin malam, makin meriah, makin riuh rumah aku di lantai paling hujung. Rasa ceria sikit.

Bila jam hampir ke jam 12mlm, mata anak-anak pun sudah mulai memberat, perangainya pun sudah bertukar lemas minta tidur, barula mereka beransur pulang. Tiga keluarga sahabat bagaikan tidak mahu melepaskan detik pertemuan berharga ini. Ini sahajala sahabat yang aku ada ke sana ke mari duduk di KL ni.

Buat pn Izma dan en Kmie, selamat menyambut orang baru ye. Kami doakan anda dipermudahkan proses bersalin nanti, buat pn CT dan en Batu, jangan serik datang rumah pinjam kitorang ni. Begitu juga pn Zura dan en Shah, korang memang sentiasa segar dalam ingatan kitorang. Macam-macam hal, kita dah tempuh sama-sama. Jangan marah, kitorang mengikut jejak korang pula :)

Ye, mereka sahabat zaman aku belajar. 

Dulunyaaa...

Zaman berjimba-jimba: cikIzma, aku, cikZura dan cikCT.

Sekarang...

puan CT aka akak
puan Izma aka Eima

dan

puan Zura aka Zurek
Daripada facebook Zura. Ampun buk, gue cilok u punya family potrait ;)

Dan gambar family aku, hehehe tak ada lagi la. Belum sempat nak buat family potrait lagi. Masing-masing kebusyan, lagipun tunggu la Aie dah pandai senyum melebar nanti, baru cun.

 
Copyright © Diari Umi | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in