Gift daripada kakYanti.

Monday, 31 October 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Aku sudah sedia terlupa kakYanti ada minta alamat rumah. Hahaha! betulla bersalin ni, memutuskan urat peringatan. Dia pergi bercuti ke Sabah dah lama, entry blognya pun dah pelbagai aktiviti berupdate.

Gift daripada seberang laut. Hendak sampai ke sana, entah bila. 

Terima kasih kakYanti. Orang maintain walaupun beranak lima. Yang buat aku kagum, walaupun dah beranak lima, tapi cergas gigih belajar, pandai berfoto-foto tembak-menembak, sempat masak-memasak. You inspired me kakYan.

Wajah-wajah kesayangan kakYan at Kami In The House

Terima kasih banyak-banyak kakYan, dah pergian jauh pun masih ingat kita yang tak seberapa ni. Hiii, love u much - ayat nak tackle dak Akim sebenarnya. kuikuikui!


Happy breastfeeding.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Uiii, betulla kata mereka-mereka yang breastfeeding ni, breastfeeding adalah satu perjuangan. Kalau tak cekal, tak kuat memang sangat mudah mengalah. Seriusly, aktiviti menyusukan ni nampak mudah tapi apabila baru belajar memang susah.

Kecuali ada semangat dan tak mudah mengalah, ingat kenapa perlu menyusukan anak dengan susu ibu sedangkan susu formula pun terbaik. Mau tak terbaik, tengok sahajala harganya di pasaran-pasaran. Mana ada yang RM 10 ke bawah. Majornya RM 20 dan ke atas.

Itula yang menjadi salah satu alasan kenapa aku menyusukan Aie. Dugaan pertama menyusukan Aie adalah, puting luka. Oh! my, Aie sangat mengganas bila mahu menyusu. Tambah-tambah imun badan belum cukup kuat, baru keluar daripada hospital. Allahuakbar, sakit peritnya memang orang alaminya sahaja yang tahu.

Saat tu aku fikir, masakan selama menyusukan, aku pun jadi sakit macam ni, ini bukan lagi happy breastfeeding namanya. Google memainkan peranan, ye aku sedar kesan daripada perlekapan yang salah menjadikan puting luka. Belajar-belajar. 

I love ur hair Aie.

Aku kena berkeras sedikit dengan Aie bila dia menyusu. Sebab, dah dua anak bila nak menyusu badan mulut macam muncung burung, cip-cip-cip bukaan luasnya muat-muat puting, bila puting bertemu gusi makanya akan luka dan tentula sakit. Jadi, kena ajar dia buka mulut besar-besar, usik sikit tepi-tepi bibir dia, kacau pipi dia nak suruh dia buka mulut luas-luas. Aie dah berjaya.

Tiada puting atau puting rata bukanla halangan untuk breastfeeding, ye itu aku sangat percaya. Masa Oni tempoh hari, misi gagal, sebab aku lambat untuk belajar dan Oni give up, sentiasa tak kenyang, bila dia give up selalu menangis aku pun ikut sekali give up, tapi terus juga perah susu bagi dia. Aie, dia berjaya membuktikan dia memang kuat menyusu, puting rata pun dia sebat sehingga menjadi puting tanpa bantuan. Si gagah ni main hentam je janji dia puas.

Kan kelas anternatal ada belajar, bayi menghisap 2/3 tompok hitam, bukan puting semata-mata. Misi kedua berjaya. Akan tetapi, apabila sudah biasa menyusukan, bila sekali terlangkah sesi penyusuan atau pumping makanya susu cap gantung akan bertukar menjadi keju. Hah! barula betulkan? 

Itu la yang berlaku kepada aku, kelewatan menyusukan dan sesi mengepam memudaratkan diri sendiri, bengkak susu. Aduh! pilu dan hampir je aku demam. Lekas-lekas aku pam, tuam, urut dengan perut jari perlahan-lahan. Kalau sebelah je boleh di kawal, sekiranya kedua-dua belah? Tuhan sahaja yang tahu, apatah lagi bila pam susu masih keluar dengan lambatnya. Huhuuu! cabaran weh. Memang hampir putus asa, aku menangis.

3.4kg, dah pun sebulan.

Tiba-tiba aku tengok muka Aie lena, oh! anak syahdunyaaa jadi aku gagah buat yang mana mampu, mesti susu ibu. Sebulan dah berlalu, ganjak untuk tempoh dua bulan pula. Alhamdulillah, aku masih mampu membekalkan susu ibu. Huyeee!

And now, aku baru tau makna happy breastfeeding. Sangat gembira walaupun terpaksa bangun pagi menyusukan Aie dan pam. Sebabnya, kalau tempoh dia berjaga lama maka kedua kembar aku ni dihisapnya, kalau tidak, hanya sebelah dan sebelah lagi perlu di pam.

Buah hati umi, cinta hati abi.

Ini belum part kembali bekerja lagi, nampaknya memang aku kena tidur masa Aie tidur. Oni pula, nak tu la nak ni la. Ngokngekngokngek merengek. Lagi-lagi masa ketiadaan abi, huyooo hebat. Sampai tahap aku rasa cepatla besar Aie, main dengan kakak ni. Buli balik. Tapi, aku kena nikmati saat ini, yang tak akan berulang. Yang akan diceritakan kembali kepadanya satu masa kelak.

Aku teringat pesanan otai-otai, jika mahu bekalan banyak kenala rajin berusaha. Tak apa, paling pendek kita cuba 6 bulan, paling panjang 2 tahun. Sekejap je. Mula-mula memang la susah, banyak benda nak kena belajar, lepas tu bila dah pandai ajar pada orang lain pula. Kan?
Berjaya menjaga dua askar ketika abi tiada. Serius, memang macam lipas kudung. Hahaha!

Aci tak?

Friday, 28 October 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Well, meh kita cerita tentang Oni, Aie belum ada cerita lagi, melainkan minum susu, membuang kumuhan dan tidur dan menangis. Jadi, story for Aie coming soon je la. Let's know my dear Oni. Apahal speaking London pula ni. Ehehehe.

Kakak yang baik ke? dia memang baik bila angin dia ok. Celik mata, 'hai wawan! hi kawan' Hrmmm, dengan muka kelat masam busuk tu terus je cari buku mewarna dan pensil warna. Semuanya hasil layanan tok papa, tok mama dan pak su.

Daripada dia melukis garisan lurus, sehinggala jadi garisan melengkung, corak bulat-bulat dan entah binatang apa sahaja dilukisnya, usah ditegur nanti dia suruh kita pula yang melukis. Aku suka  lukiskan dia blok ABC atau angka. Tension je dia.

Abi, tok papa, pak su lebih pandai melukis, boleh nampakla gambar apa yang dipinta lukis. 'kesh, kesh. lukis-lukis' katanya. Kadang-kadang tengah pangku Aie pun disuruh aku melukis. 

Paling best bila dia buat konsert. One fine day, abi belikan dia guitar bising lagi sensitif, pantang tersentuh asyikla nak menyalak. Bunyi binatang, lagu dan juga boleh buat not lagu. Kalau kakak Wiya anak bonda atau kakLong, pattern ala-ala Yuna, yang sorang ni aku taktau nak kata, rock mungkin boleh. 

Sebabnya, tak suka sikat rambut dan suka menari, paling tak tahan bila dah konquer tv. 'Wiwi-wiwi, tunnn. tv, kartun' sakit kepala bila semua orang kena layan rancangan kegemaran dia, walhal dah tengok berulang-ulang kali. Layankan daripada dia dok menyakat si Aie.

Umur belum pun masuk 3 tahun, tapi mulut dia. Pergh! macam orang dah besar je. Lepas tu nak salam dengan orang yang dia suka je. Bila dia tak berkenan dengan seseorang, dia sorokkan tangan. Entah ikut siapa aku dengan abi pun tak ajar macam tu. Berubah la hendaknya nanti, tak mahu aku di cop tak mengajar anak bersopan.

Then, lain-lain perkembangan macam anak orang lain yang sebaya juga. Perangainya boleh dijadikan ubat ketika stress dan boleh juga jadi penyebab stress mana tidaknya, time dia tidur je dapat kemas rumah bersih-bersih, bila dia bangun tak sampai 5 minit, habis semua dikemburnya. Sabar-sabar. Bila di marah, dia pandai membodek confirm cair tak jadi naik angin.

 
 Budak kiri.

Bila dia kusyuk orang panggil pun dia buat derk je.

 Nak jadi pelapis siapa ni?

Macam ni pun boleh, bayangkan dia pegang telinga anak rusa tu then dia lompat. Hahaha! Macam nak runtuh rumah tok mama dia.

 
Ok dah tidur, akibat layan kartun jam 4 pagi. Senyap sekejap rumah.
Hahaha! tu la Oni. Sekarang dah pandai kiss Aie, sweet je.

Episod pengenalan.

Thursday, 27 October 2011


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua pembaca blog hijau. Rindu aku? Betul-betul berhibernasi, membawa diri, bak kata emak Seri, berkhalwat.

Happy 1month Aie :)

Hai kawan! That’s my Auni bila bersapa dengan orang, dah besar. Dah pandai jawab panggilan telefon, baru duduk kampung dua minggu dah naik 2kg, 2 tahun 3 bulan, 11kg. Padan mak dia tak larat nak dukung. Hari-hari makan chipsmore,wafer coklat dan air kotak susu coklat. Baik abi, paksu dan tok papa, semua volunteer beli bila keluar ke kedai.

 Rambut Oni yang tak difahami.

Tetap la nak cerita pasal Auni, hahaha! She is really special. Then, this time kena cerita pasal Adli sekali, ada sesiapa yang masih dalam kesamaran lagi, tertanya-tanya siapa Adli? Yes, my permata hati pengarang jantung nombor 3. 

Mulanya nak panggil A-ad, dengar-dengarnya Auni aku tu pelat lagi, tapi bunyi la juga walaupun sebutannya menjadi Aie. Okla kan? Kadang-kadang dia cemburu juga dengan Aie, suka sakat parking tempat tidur Aie bila nak minum susu. Bantal, tilam Aie habis kena conquer dengan Oni.

Bila suruh sayang Aie, Oni lari. Belum pandai lagi, tapi dah tahu bila orang kata nak ambil adik, Oni geleng kepala. Dia tak bagi la tu means sayang kat adik. Sweet je.

Paling best bila Aie sudah menyusu, direct breastfeeding. Aku acah dia, Oni nak nenen? Meh sini meh!’ pantas je dia cover malu. Bila tune dia lari, mulala cari pelukan sayang aku, kalau tidak memang sentiasa hilang daripada pandangan mata, lupa mak. Suka jalan dengan mama(tok mama) dan datok (tok papa). Saban kali di bawa orang berjalan di tanah.

Banyak dia belajar duduk di kampung, cakap pun dah semakin petahnya. Menjawab apatah lagi, bimbang juga aku dibuatnya masuk 3 tahun esok-esok. Mau aku kena sekolah semula untuk menjadi lebih bijak daripada dia.

Aie? Itu tak payah cerita, belum pandai beraktiviti lagi. Minum susu, tidur, berak, mandi dan paling ketara ciri-ciri suka berangan aku dah lekat pada dia. Muahaha, habis jadi romeo. Hidung mancung, ada lesung pipit, muka manis ceh! Puji anak nampak? Bukan-bukan, Cuma taktau nak kata ikut rupa siapa. Belum dapat dipastikan lagi.

 
Aie 20 hari. Tiada bedungan, asyik meneran macam Oni jugak.
 
Belum keluar dah ada orang cop buat menantu, muahaha. Tunggula Oni buat pakatan sok, hilang kisah nak buat menantu. Menangis jejerit dah sama macam Oni. Then, ada tanda sedikit kulit putih di dahi pun sama macam Oni, kalau Oni mata kiri susah buka, Aie sebaliknya. Banyak dah ciri-ciri serupa ni, habisla aku.

Cukup tak ni? Ikutkan banyak benda nak cerita, hahaaa. Karang dikata gelojoh pula. So slowly-slowly ye. Nak berblogwalk pula. Oiii! Tanggungjawab macam bertambah je ni. Hiii.
Permata hati nombor 3, Norerfan Adli. Permata hati nombor 2, Norerdina Auni. Permata hati nombor satu aku, dah tentulah Norerwandi. Hihiii. We are happy family. Eh! Apsal nama aku je yang lari jauh ni. Ngeee.

 
Copyright © Diari Umi | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in