Gift daripada pnStoberi.

Friday, 29 July 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Ok, entry kedua hari ni, aku baru balik makan di One Utama. Makan tempat semalam Dave Deli's. Nak cuba resepi lain pula, kata boss aku. So, aku ikut je. Habis juga sepinggan Footlong Chicken Sausage. Pi google nak tengok gambar.

Then, perjalanan balik singgah di Auntie Anne's gara-gara semalam hanya menjeling dan menghidu bau sahaja. Perut super kenyang. Lalu pula di ruang concourse ada pameran Peugeot. Dahla melekat lagi si boss dengan seorang staff lagi, Liza. Lantakla labu, mata aku dah sipi-sipi je nak tertutup ni.

Balik opis pun pungpangpungpang cerita kereta, aku dah layan blues tak sabar nak sampai opis. Masuk je opis, nampak sampul surat. Eh! aku ada order barang ke? tak ada.

Nama aku sendiri, bukala. Tadaaa.

FM Strawberi, pengomen blog kekDa.

Terima kasih kekDa. Sebelum ni, aku panggil dia kakReen. Tapi, dek kerana dia suka bahasakan diri dia kekDa maka lekatla di lidah aku, stoberi je ingat kekDa. Orangnya comel, senyumannya macam mamaLieyna, ikhlas. 

Blog kekDa. Peminat tegar strawberry. Orangnya sempoi-sempoi aje. Tengok gambar blog dia smua gambar dia tengah tersengih. Memang wanita murah senyuman ni. Hehehe.
Cantik, comel kita sangat sukaaa. Terima kasih =)

Off balik kampung.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Jangan rindu ye. Jumpa hari Rabu minggu depan. Disamping itu aku nak mengucapkan:
Selamat Berpuasa kepada semua pembaca blog hijau dan pengikut setia dan rakan-rakan baik. Semoga Ramadhan kali ini lebih baik daripada Ramadhan yang lalu dan lebih berkat. InsyaAllah.

Selamat berhujung minggu. Jaga diri ye. mmmmuuuuaaah!

Tidak seperti dulu.

Thursday, 28 July 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Beza memang berbeza. Selain status, kehadiran orang baru, suasana kediaman berlainan antara masa belajar dan sudah berkahwin, sesi penerimaan pembelajaran juga ikut sama berbeza. Aku la tu.

Anak nak masuk dua, disuruh masuk kelas tutor dengar lecturer mengajar di depan. Huh! kepala otak kerja malayang entah ke mana. Memang tak concentrate langsung. Hilang daya tumpuan. Cuba jugala, apa yang dapat. Balik opis hilang semua segala mak nenek koding. Kali pertama attend training cenggini. Teruja sebab suasana berbeza daripada waktu kerja biasa. 


Minah free hair bercekak putih tu, HR baru je melapor diri. Pertama kali berjumpa, aduhaiii mulut dia. Peramah habis. Aku panggil dia Mas je. Sebelah lagi Fenli, hari-hari berurusan dengan PSI, chitt-chatt. Kali kedua bertemu disebabkan opis jauh-jauh, tu yang sangat jarang bersua muka. Peramah kat PSI bila jumpa tak kenal. Hahahaha.

Mujurla ada kawan, jadi bila dah 2 hari masuk kelas Microsoft Excel-Advance jadi seronok pula walaupun nampak je gaya memberi tumpuan penuh, bila disuruh buat sendiri, menggelabah. Akula tu. Penerimaan dah tak sama dengan zaman belajar dulu. Zaman belajar, memang hari-hari masuk kelas. Buat latihan bagai. Tumpuan penuh.

Masuk training ni, tumpuan ye ye je tapi otak ingat nak makan je, belum lagi nak cerita itu ini dengan member sebelah, ye la jarang berjumpa. Bila dah jumpa macam tak cukup-cukup jam nak berborak. 

Bila balik opis sendiri, huaaa terbayang-bayang suasana training. Aku rasa kena tukar suasana la opis ni. Baru terasa bersemangat.
Dua hari di Phileo Damansara 1, kena bayar parking cecah RM40. Huh! claim jangan tak claim. Cekik darah.

Kosong.

Wednesday, 27 July 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Semakin sepi pula blog hijau ni. Update jugala, mencari cerita untuk menceriakannya semula. Rasa macam melalui zaman kejatuhan pula. Blankla makcik ni, kehilangan kabel transfer handphone. Menci sungguh.

Aku semakin pelupa. Huaaa. Kabel transfer entah mana aku letak then semalam abi tanya bil Celcom dalam peti surat. Ya, aku dah ambil bill-bill tu malangnya dek lupa tah mana tempat aku letak. Sebabnya, barang yang bernama kertas memang tak boleh dinampak oleh Oni, nanti dia buat gumpalan dan buang dalam tong sampah.

Minah tu memang rajin sikit part-part yang berkaitan dengan tong sampah ni. Sampaikan baju kotor pun dia tersalah, pergi buang dalam tong sampah. Sabar je la.


Sejak bawa perut 7 bulan ni, ades sakit pinggang sudah bermula. Sampai rasa macam dah tua bebenar sakit badan sana sini. Tapi, jalan tetap jalan. Shopping tetapla shopping. Ha'ala baju baby belum beli lagi. Alamak. Rasanya, kena cari sekarang sebab takut-takut dia pun ikut jejak langkah kakak dia.

Merasakan kelasakkan dia dalam perut yang selalu kick dan smack mak dia ni, harap dia sihat dan aktif walaupun mak dia tak cukup tidur dek kerana kick dan smack. Tak padan kecik. Minggu depan dah puasa, habisla mak dia kena layan amukkan dia. Belajar berpuasa ye baby. Kakak Oni dah terlepas.

Tak sabarnya nak tunggu Jumaat. Adus.
Nampaknya kena shopping online, sebab tak larat nak berjalan. Hehehe.

Harapan yang sudah tertunai.

Tuesday, 26 July 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Nak update semalam, tapi seharian duduk bergelap. Sebaik je balik daripada lunch, elektrik di bangunan 1TechPark tu macam apa. Nak kata hujan, panas terik kemain. Pakej pula tu siap air-cond skali shutdown. Hampeh betul, rasa macam kena panggang je.

Yang bos aku sibuk belajar makan buah salak. Hah! bergosip dalam gelap. Satu kerja tak boleh nak buat. Pukul 5.30petang aku ajak budak baru tu cabut. Hahaha. Diala, aku memang balik pukul 5.30petang.

Ok dah, shoot cerita. Ni aku nak tayangla apa yang tertunai tu kan. Orang sibuk dengan iPad2 la, Galaxi la, gadget tu, gadget ni yang memang harapanla aku nak mendapatkannya. Jadi, dengan gigihnya tanpa bantuan abi, aku mendapatkan barangan yang sangat diidam-idamkan. Tadaaa.

Medela Swing.

Rasa nak buka terus test je. Sekarang ni aku mencari masa yang sesuai untuk aku projek di opis nanti. Hehehe, aku jadi jakun macam Oni pula. Aku dapatkan set ni daripada isteri kawan abi. Sama-sama ahli perkep. 

Ada web, jika mahu bolehla berurusan dengan mamaQstore tanya la sampai dia bosan. Sudi melayan anda bila-bila masa. Dan, aku berharap agar cita-cita aku untuk breastfeed 2nd baby ini akan kesampaian. Terasa ingin benar menjadi yang paling tegar. Insya-Allah.
Jenuh simpan duit untuk mendapatkannya, harusla digunakan dengan sebaik mungkin. Insya-Allah. Ada sesiapa nak hadiahkan rompers baby boy? wakakaka. Aku sedang menyimpan wang lagi ni. Hrmmm.

Roti.

Friday, 22 July 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Rindu aku? hihiii. Semalam dah masuk opis semula, sunyi tanpa gelak tawa kawan di opis Phileo.

Bila kemalasan tahap maksima hanya buat panggilan telefon dan order. Tunggu pesanan sampai, siap-siap pergi mandi dan kemas rumah sikit-sikit. Dan tadaaa.

Roti sardin, roti telur dan roti pisang.

Menu simple malam tadi, ooo bukan ana yang masak tapi mamak kedai depan rumah yang buat. Kuali leper pun aku tak ada, buat lempeng pun baru sekali menjadi, ada hati nak buat roti tebar-tebar ni ye. Cait.

Roti sardin untuk Oni, roti telur untuk abi dan roti pisang untuk aku. Oni ambil setengah je, setengah lagi abi makan, aku masih terhegeh-hegeh siapkan itu dan ini, abi dah pun setel sekeping roti telur, konon bagila setengah sardin tu kat aku, haih! takdenya, semua masuk perut dia.

Aku menikmati roti pisang dengan nikmat. Lama sungguh tak makan. Pertama kali berkenalan dengan roti pisang, part-time Guardian Bukit Bintang. Dek kerana jemu makan nasi, seorang kakak bernama kak Hamidah mengorder roti pisang.

Berkerut dahi aku mendengarnya, tapi merasa juga. Sedap, untuk hari seterusnya aku la penggemar tegar roti pisang di foodcourt Bukit Bintang tu sehinggala memaksa pembuat roti di kedai makan berhampiran rumah sewa pun aku paksa dia buat roti pisang.

Nampak je muka aku daripada jauh dah tau roti pisang dan milo ais. Hehehe, kenangan. 
Rezeki baby makan roti pisang. Lepas ni memang itu je la yang aku aim.

Jangan rindu.

Tuesday, 19 July 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Hari ini dan esok:
  1. Aku tak ada di opis One Tech.
  2. Aku tak buat blog walking.
  3. Aku tak main game FB.
  4. Aku tak makan dengan bos.
  5. Aku tak gosip dengan PA.
  6. Aku tak makan roti bakar.
  7. Aku tak minum susu.
  8. Aku tak jumpa slipar, bantal dan katak hijau.
  9. Aku tak memandu.
  10. Aku tak jengah blog.
Sebab? aku ada training di Opis Phileo Damansara 1. Daaa, tinggal tapak kaki ye, nanti aku buat kunjungan balas. Mmmuah.

Oni yang jakun.

Monday, 18 July 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Oni jakun, lupa pula snap picture orang jakun. Actually, lebih kepada teruja. Awal pagi Sabtu abi dah tinggalkan dia, kerjala macam biasa. Hujung minggu dengan family tapi abiii? Aku masak sup daging untuk Oni, makan tak cukup sepinggan. Berebut-rebut dengan dia, seronok.

Ahad, sepanjang siang pun kat rumah. Oni asyik tengok tingkap je, nak ajak jalan la tu. Aku pula dah ketagih main game FB. Mengadap daripada pagi membawa ke tengah hari membawa ke petang, dek kerana remote Astro aku dah bengong, maka siaran Star Movie pada hari tersebut adalah Toy Story, sepanjang hari. Nak muntah aku dibuatnya.

Jam 8.30malam, abi ajak ke Downtown, Cheras. Sampai-sampai je, semua masih gelap. Urusniaga belum lagi bermula. Hrmmm, perjalanan diteruskan, katanya nak pergi makan dahulu akan tetapi terus sahaja masuk parking Danau Kota.

Happening wei, aku pun turut sama jakun macam Oni. Bukan deretan gerai menarik perhatian Oni tetapi bulan. Taktau la apa yang dia tertarik sangat dengan bulan yang kebetulan menyinar cantik. Agaknya dia teruja bila bulan tu mengekori dia ke mana aja dia pergi.

Mencarikan kasut sukan Oni, woh! sepasang sampai RM45, nak pengsan aku dengar mujur bukan duit aku yang terbang. Kalah harga skirt kembang yang aku beli. Kemeja aku pun lebih murah daripada kasut dia. Sempat aku merembat dress yang biasa aku jeling kat blogshop. Dapat sehelai dress untuk raya, mujur harganya sama dengan kemeja aku. Kekeke.

Balik rumah dah dekat jam 12malam. Oni? gasakla dia mencuba baju dan kasut baru. Aku dah mamai-mamai keletihan. Sudahnya, bila aku bangun pagi tadi tersadai kasut tu sebelah bawah sofa, sebelah bawah meja. Haih! lantak. Balik kerja la aku ngemasnya.
Dah senang bawa Oni pergi berjalan, dia suka jalan sendiri. Tapiii bila dia penat. Huaaaaa, nak dukung je la kerjanya, umpan apa pun dah tak jalan.

Pemeriksaan Anternatal 4

Friday, 15 July 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Awal-awal malam aku dah pesan pada abi supaya bangun awal, bila dah sekali datang awal makanya nak lagi datang awal berkali-kali. Atas nasihat mamaMikhail aku puasa daripada pukul 10 malam sebelum sebab kena minum air gula pada hari semalam. 

Macam biasa abi akan hantar sebelum dia pergi kerja. Agaknya disebabkan dia off so mindset dah fikir nak bangun lambat maka biasanya dia berhati-hati akan tetapi pada pagi semalam dia melanggar motor dihadapannya secara tidak sengaja. 

Terkejut aku mujur motor depan tak apa-apa sebaliknya sayap motor abi yang patah dan agak teruk. Mamaila tu, berangan. Disebabkan PPUM tak jauh mana, makanya perjalanan diteruskan. 

Ditinggalnya aku di Klinik Ibu Mengandung, PPUM dan rutin biasa pun bermula. Tak ramai sangat waktu awal pagi begini. Aku mencari kakak yang aku jumpa masa check-up sebelum ni mungkin dia masih belum sampai.

Kencing: Normal =) Berat: 47.9kg =) Tekanan Darah: 103/53 Hb
Ohooo berat aku turun sikit daripada check-up lepas. Ayak. Lepas aku check tekanan darah, fail aku hilang pada pandangan mata. Aik? rasanya baru je aku nampak fail aku atas kaunter. Dalam dok kalut-kalut, rupanya fail aku sudah pun berada dalam bilik doktor.

Apadaaa. Belum lagi aku habis pemeriksaan rutin, fail dah pun di tangan doktor. After check sana-sini, tanya itu dan ini, aku ke bilik lain untuk minum air gula pula. Bersediakah aku? Anggap je makan aiskrim.

Lupa lak nak snap gambar air gula warna oren, haaa berperisa sikit. Sebelum ni warna putih tapi memang agak azab jugala nak habiskan. Hampir-hampir je nak terkeluar semula, cepat-cepat menenangkan hati. Lepas minum kena puasa selama sejam. 

Sementara puasa, aku yang memang tak bawa paper tak bawa sebarang bahan didatangi seorang daripada UM sendiri untuk membuat kajiselidik. Daripada tak buat apa, bosan keseorangan aku layan sehingga sejam berlalu tanpa sedar. Lebih banyak ketawa daripada bercakap.

Dan memang tak rugi pun membantu pelajar membantu orang. Sebaik kaji selidik selesai dia memberi aku sedikit cenderahati. RM10 aku dapat dengan hanya melayannya selama sejam. Hanya dengan air liur dan berkongsi sedikit pengalaman. Apa salahnya. Rezeki.

Cenderahati daripada PPUM.

Balik daripada check-up, aku melantak nasi kerabu lauk kerang. Sedap betul. Habis licin. Abi ajak pergi tengok transformers 3D. Huaaa. Best-best. Suka-suka. Kita ke Mid-Valley. Habisla satu hari aku tidak ke tempat kerja. Hehehe.

Gift daripada mamaMikhail.

Thursday, 14 July 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Lain yang aku tunggu, lain pula yang sampai kepada aku. mamaMikhail punya kerja. Puas aku selidik puas aku bertanya, dia tak mengaku. Kitorang memang selalu bergtalk. Hooo, takpe-takpe. Setelah puas bergelak sakan, memang dapat tahu akhirnya, kotak besar di bawah ini datang daripadanya. Memang sungguh tak dijangka.

 Hadiah hariulangtahun untuk aku dan Oni.

Aku fikir, sekalipun aku beli baju memang belum pernah dapat kotak sebesar ini. Bila aku buka, hambik ko, segala macam benda ada. Tapi tak berani nak keluarkan, kat opis kan, malula. Bila sampai rumah, terus je aku hulur buku pada Oni.

'mamaaa, antekkk. anteknyaaaa' riuh mulut dia sambil terus selak-selak buku pemberian mamaMikhail. Biasanya dalam lift dia pemalu tapi dek kerana teruja sampai terlupa nak jadi pemalu.

Buku mewarna, penghias dinding, kek coklat, kerongsang dan shawl. Sungguh terharu aku dibuatnya.

Bila aku buka je kotak, tuang semua isi di dalamnyaaa. Respon teruja lebih kedengaran 'waaaaaah' memang kena dengan situasi. Nampak pula kek coklat 'mamaaa, mamam. uuummmph!' ooo budak ni memang pandai berekspresi la.

So siapa nak kek coklat orderla dengan mamaMikhail, serius sedap. Oni sampai makan ulang-ulang. Aku kena cover sikit sebab nak pergi checkup hari ni. Then, tak sampai sehari aku terpaksa simpan ABC 123 tu kerana sudah berterabur seisi rumah.


Aku mengucapkan terima kasih yang sangat banyak dan rasanya masih belum mencukupi kepada mamaMikhail atas pemberian ini, dan kitorang sangat gembira menerimanya. Tersengih sampai membawa ke mimpi. Terima kasih.
Kita berbudi, orang berbahasa. Kita memberi, orang merasa. Kita puas hati, sama-sama gembira.

Murah rezeki.

Wednesday, 13 July 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Ok, hari ini happy sebab esok pergi checkup. Hehehe, pssst ajak abi pergi tengok transformers best ni. Hari ini happy sebab dah habis ganti puasa. Hureyyy, insya-Allah puasa penuh nanti. Wiii.

Balik kerja semalam, pergi pasar membeli barang dapur. Peti ais sudah kosong, macam-macam ada. Tengah asyik memilih terpandang roti gandum, makan dengan jem strawberi sedap ni. Main ambil dan bayar tanpa ingat nak beli jem.

Bila dah packing barang nak pergi kerja, tengok-tengok takde jem. Dek kerana tugas menghantar Oni diambil oleh abi makanya boleh mulakan perjalanan awal dan singgah di BHP sekejap demi mencari jem strawberi.

Sampai destinasi, banyak pula kereta yang berada di situ, selalu lengang je. Aku nak parking sekejap je pun, tapi staff BHP tu dok pandang-pandang kereta aku, ke depan-ke belakang dengan ruang yang kecil sudahnya aku teruskan perjalanan. Buat apa berhenti kalau hati tak tenang, nak memilih pun hati tak senang.

Singgah di Shell sebelum sampai ke opis. Banyak je parking, pilihla mana mahu. Malangnya, jem yang dicari tiada di sana. Dah alang-alang singgah bershopping, beli je la apa yang ada. Jem perisa pandan, bolehla. Esok-esok, buat roti kapit bakar. Alamak kecur liur.

Bila sampai opis, Haliza (my new team-mate) dah menanti depan pintu, awal pula dia hari ni. Seronok bila ada geng, boleh cakap melayu puas-puas. Takla mati kutu, diam tekun berkerja semedang. Sarapan bersama, dia hulur aku kuih ketayap. Awal pagi, nafsu makan kemain lagi. Murah rezeki pagi ini.

Malam tadi, lepas masak aku masuk tidur, badan aku letih tak terkata. Hahaha. Aku makan pukul 12malam, lepas makan aku jemur baju dan kemas rumah dan sambung tidur.

Terima kasih abi sebab tolong layan budak ni sampai dia tidur. Hehehe.
 Terima kasih juga kepada kawan-kawan blogger, kerana memberi semangat dan kekuatan. Korang memang best, korang memang membantu memulihkan semangat. Sesungguhnya, aku memang percaya, kehidupan tanpa sahabat ibarat mati tanpa diketahui orang. Terima kasih.

Umi ada dengan Oni.

Tuesday, 12 July 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Masih dalam keadaan emo-emo-emo lagi, selagi tak sudah membaca mana-mana artikel berkenaan si bersih tu. Tambah-tambah, hari ini aku puasa. 

Malasla nak ulas panjang-panjang, kalau tak puas hati sangat dengan tanggungjawab polis, sudah. Kalau kena ragut ke, kena rompak ke, setel sendiri. Takpun pergi report kat bomba ke, doktor ke. Menolong kena kritik, tak menolong lagi kena kritik. Haih! Nak macam mana pun taktau le.

Hari-hari bergayut kat tingkap menanti abi.

Kan Oni kan? kita kat rumah ni, tahan geram je tak dapat pergi jalan-jalan. Tak dapat makan sama-sama ngan abi. Nak balik kampung jumpa tokMama memang jauh lagi harapannya. Oni pun jemu asyik tengok muka umi je. Abi pun tak 3G call sebab sibuk sangat. 

Tengok muka abi samar-samar je sebab dah mengantuk. Takpe Oni, kita jangan sedih-sedih. Biarla orang nak kata apapun sebab dorang ada hati, dorang ada mulut. Kita je yang faham macam mana tugas dan tanggungjawab abi tu. Bersabarlah, jangan menangis ye.

Kau Di Hatiku- Zainal Abidin
Jangan menangis bertenanglah. Peganglah tanganku dan digenggam erat.
Ku melindungi dari apa yang datang. Berhentilah menangis.

Tubuhmu kecil bertenaga. Dalam dakapanku kau tenang dan lena.
Pertalian kita takkan terputus. Berhentilah menangis

Kau dihatiku. Kau dihatiku. Hari ini dan selamanya.
Kau di hatiku. Walau apa katanya. Oh... kau di hatiku.
Selamanya.

Mengertilah apa yang kami rasa. Tak berkeyakinan apa yang dikatanya.
Kami berbeza tapi di hati kami. Tiada apa yang berbeza.

Jangan kau dengar mereka tak tahu. Saling memerlu dan membantu. Di suatu masa kutahu. 

Destinasi tiba kau harus tabah. Ku kan bersamamu bersabarlah.
Di suatu masa kutahu. Buktikan bersama kau.

Selamanya. Bersamamu. Ku selalu bersamamu. Selama-lamanya
Pandanglah ke bahumu. Di sisimu selamanya.

Dedicated this song for my love Oni.

Tersentuh.

Monday, 11 July 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua.

Tiba masa aku mem'BERSIH'kan bloghijau yang bersawang nipis ni. Pagi tadi, aku memandu dalam keadaan yang di awang-awangan. Apa taknya, kebuntuan idea untuk mempublish cerita terkini dek tiga hari terperap di rumah sahaja.

Tepu otak wei gara-gara si bersih tu. Disebalik peristiwa tu, tentu banyak ikhtibar yang boleh diambil daripadanya kan? Aku tak pandai nak ulas isu-isu tu, cumanya hati nurani, jiwa ini tersentuh dengan komen-komen di FB di satu dua gambar yang telah dipost di wall.

Dan paling tersentuh sekali (ibu mengandung katakan) apabila komen-komen yang berjela di bawah gambar tersebut menyalahkan anggota polis yang menjalankan tugas. Ye, beri komen memang mudah, hanya menggunakan tangan, bila diri terasa susah tembak je la tak kira siapa yang kena.

Tanpa mengetahui bagaimana perasaannya menjadi tulang belakang setiap anggota polis tersebut. Ditinggalkan suami (merujuk kepada diri aku) seawal pagi melihat dia pergi menjalankan tugas yang bukan hanya untuk keluarga bahkan untuk negara, tidak balik ke rumah. Orang sudah beristirehat dia masih di pejabat menguruskan hal-hal kerja.

Pulangnya entah bila, entahkan makan, entahkan tidak, entahkan tidur, entahkan tidak, semua pesanan kepada orang tersayang hanya melalui sms. Siapa tak sedih? Saat dia melangkah kaki, hanya iringan doa semoga dia selamat daripada sebarang bencana. 

Hujung minggu sepatutnya bersama ahli keluarga tetapi anggota polis? tidak. Hujung minggu mereka masih menguruskan hal-hal pejabat. Bahkan sekiranya keluar bersama keluarga sekalipun tetap akan singgah di opis terlebih dahulu.

Bila bercuti di kampung, berada di rumah, telefon tangan sentiasa berdering bercerita hal-hal kerja. Kerja-kerja-kerja sehingga sampai satu tahap anak sendiri merajuk hati apabila terasa diri dipinggir. Bayang je la bila Oni seperti tak kenal dengan abinya sendiri. Apa nak kata bila seminggu tidak bersua muka.

It's ok abi, bertugas mengikut arahan menjaga keeamanan, terima kasih.

Menjadi tulang belakang kepada anggota beruniform bukanla sesuatu yang mudah sekiranya mental dan fizikal tidak segagah anggota beruniform juga. Tapi, apa boleh dibuat, demi keamanan, demi negara. Orang tersayang juga menjadi salah seorang yang berkorban. 

Terima kasih kepada abang BEN ASHAARI di atas entry ini Polis kejam! Makan rasuah ..! Aku sangat menghargainya.

Oni.

Wednesday, 6 July 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Teringat pula permainan ni dengan arwah kawan baik kat sekolah dulu, main buaya-buaya dalam longkang tepi pagar sekolah rendah. Kenangan.

Onila ni mengimbau kenangan aku, bila dia menyelongkar satu ruang tamu. Aduh, serius aku penat. Nak dimarah tak larat, tak dimarah pun dia akan tetap buat.

Biarkan je la daripada dia pun menyibuk kat dapur, melambatkan proses aku memasak. Suka benar dia turunkan semua kusyen sofa ni. Kusyen ni bukannya ringan, beratla juga untuk yang sebaya dia, ah! Oni, tiada yang mustahil.

 Say something to abi's fish. 'tish-tish'

Posing manja sikittt.

Habis semua kusyen di lantai, dia berdiri atas kerusi panggil-panggil aku sambil hulur tangan, dia nak melompat dari kusyen ke kusyen atau pun dia suruh aku kejar supaya dia boleh lompat dari satu kerusi ke kerusi lain. Pantang suruh ambil handphone, nak posing saja.

 
 Si gigih.

Time for sleep.

Memang gigih punya orang. Disebabkan masa aku dengan dia hanya pada waktu malam, memang aku akan pastikan kesemua waktu itu dengan dia, walaupun hati ni sakit tahap gaban dengan perangainya.

Anak, sakit-sakit hati pun, geram-geram pun bila ingat time nak lahirkan dia punyala sakit, takdela nak marah lama-lama. Lagi-lagi bila dia dah pandai menilai emosi mak dia ni.

Bila mak dia marah, dia buat muka kesian. Bila mak dia jeling geram, dia bagi pelukan sayang buat suara sayu-sayu. Bila mak dia daring semacam, dia buat muka comel. Ah! ada-ada je.

Aktiviti habis bila dia dah penat dan nak tidur, mulut asyik minta 'tutu-tutu-tutu' sambil bergulung-gulung dengan selimut. Dia ada bantal dan selimut sendiri, cubala bagi yang lain haram dia memang tak mahu. Aku bagi selimut warna hijau, dia buang pergi cari selimut sendiri warna biru.

Biasanya sebelum upah susu aku suruh dia kemas rumah. Rajin, dia akan buat demi 'tutu'nya. Hahahaaa.

Kisah malam.

Monday, 4 July 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Ergh, baby den ni semakin aktif. Ruang semakin sempit agaknya. Pagi-pagi dah bangun. kakakOni? itu lagila, pulas betul tidurnya, satu katil dia conquer.

Semalam petang, aku ajak abi keluar, aku nak cari hadiah untuk giveaway yang baru je selesai (terhegeh-hegeh). Then, mujur balik awal sebab tak bawa sebarang pengangkutan nak bawa naik barang-barang ke tingkat 11. Mujur lagi Oni tak tidur dan behave nak jalan sendiri. Tak rancang nak shopping pun. 

Lepas je makan malam, melayan Oni yang asyik la merengek, kerjanya nak makan coklat dan buka peti ais, walhal dalam perut dia tu dah seribu satu jenis makanan dia hentam. Aku takut dia sakit perut je.

Tengah aku membebel-bebel mengemas segala macam mainan dia dengan abi dok rileks main game tiba-tibaaa, plup! gelap. Waaaaaah, jangankan satu pangsapuri, satu kawasan Jln. Pantai Murni tu bergelap. Wahahaaa gila ar, siap lampu jalan pun tak menyala. Apa kejadahnya ini? Oni terusla merengek, takut. Minah tu kalau gelap tetiba macam ni memang dia takut.

Tambah-tambah dia memang dah mengantuk dan nak tidur. Dalam gelap dia teman aku kat dapur, buat susu dia, main bayang-bayang kat dinding ditemani lampu handphone. Dah macam tengah main wayang kulit lak rasanya.

Puasla aku teman dia minum susu sambil berkipas. Kepanasan. Susu dah habis, dianya tak tidur-tidur lagi. Aku dah ngantuk gila. Main turun naik katil, mana tak berpeluh. Atas katil habis aku di sepak terajangnya, tak tahan aku keluar baring kat sofa. Diam matikan diri, dalam gelap aku perhatikan dia cari aku sambil bawa tapawe biskut. Pergi dapur, pergi ruang tamu. Ahaaa kesian-kesian.

Lama dia terdiam di laluan tengah antara bilik dan ruang tamu rumah. Suaranya meruntun kesayuan hati, dia hampir nak menangis. 'mamaaa' mendayu suara. Ikutkan hati aku memang dah sebak gila, tahan-tahan. Perlahan-lahan sambil bawa tapawe. Dia masuk bilik semula.

Lastly, dia keluar cari aku, dia semacam tak sedap hati selagi tak jumpa aku sehinggalah lampu aQuarium abi menyala menandakan elektrik telah disambung, tapiii dia masih belum jumpa aku disebabkan keadaan ruang tamu yang memang gelap. 

'oiiit Oni' panggil aku dengan nada gelak. 'Oooooniiiiiii' dah ala-ala macam bernada seram pula. Barula dia berpaling dan memeluk mak dia. Mengomel dengan panjangnya. Bercerita dengan petahnya. Kikikiiii, aku gelak, dia pun ketawa. Sibuk dia tunjuk ikan abi. Cover line malula tu. Ngeee.

Bila kipas dalam bilik dah berpusing semula, barula dia mahu tidur. Terus je lena minta 'bobok' kat badan macam biasa. 

Dan awal pagi tadi aku bangun sahur, buatkan susu Oni, cuci pinggan dan blogwalking sekejap sebelum tidur balik. Bila bangun abi dah pun bersiap nampaknya aku kena hantar Oni. Dalam hati bangunla Oni, bangunla jalan sendiri.

So far, dia bangun dengan senyuman lebar. Yeay! tapi kena turun tangga sebab lift ikut bermasalah jika berkaitan dengan elektrik. Memang aku dah agak. Dek malas nak tunggu Oni, aku dukung je sampai bawah. Mujurla turun. Kalau naik, sah-sah aku cuti. Tak kosa.

Semoga hari aku terus berjalan dengan baik pada hari ini, makin hari makin sayang dengan Oni. Mungkin dia dah boleh diajak berborak. Masa aku terisi dengan bebelannya.

Kerana dirimu Oni.

Saturday, 2 July 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Nothing to say, just:

Happy Birthday Oni. Jom kita ajak abi pi celebrate!

Terapi Jumaat.

Friday, 1 July 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Welcome Julai, oiii dah setengah tahun berlalu. Sekejapan. Wishlisted Julai aku ialah pi shopping dan Medela Swing. Medela Swing punya fasal, sampai termasuk dalam mimpi. Hapa-hapa aja.

Ok, sebagaimana yang diketahui Hijaucantik 2nd Giveaway dah tamat semalam. Boleh buat semakan ye. Aku bagi peluang lagi untuk betulkan mana-mana yang kekurangan. Terima kasih sebab sudi memeriahkan majlis. Terharuuu.
So mari sama-sama mengadap benda yang hari-hari aku hadap, tadaaa:


Cute tak? Ngehehehe, duduk la celah tu diam-diam, aku gunakan tiap-tiap hari untuk minum Anmum Meterna. Wiii. Baru terasa bersemangat nak minum susu. Terima kasih kepada biras aku, Fizannie sebab bagi present ni. Suka-suka.

Entry simple daripada aku. Hahaaa.

 
Copyright © Diari Umi | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in