Teman setia.

Thursday, 30 June 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Aku memang jarang menyatakan ketiadaan mood sebagai entry blog. Sebab bila takde mood, mood ke laut  atau tiada idea aku akan buat menda lain, contohnya handmade card atau pun tadaaa.

Keluaran Edukid Distributors Sdn. Bhd. Salah satu naskhah daripada 4 series.

Kalau dah mengadap buku ni, memang aku tak buat kerja lain dah. Bak kata bos aku, lupa persekitaran. Ampun bos. Aku nak menghabiskannya secepat mungkin, boleh beli buku lain. Hihiii.

Aku suka buat puzzle ni sebab memang boleh hilang stress. Maklum je la main tak payah ikut emo perasaan dan kekadang aku boleh tertidur tanpa sedar. Kalau dah tidur tu memang tak sedarla kan.

Aku memang buat daripada belakang, taktau kenapa, mungkin pengaruh komik. Baca suratkhabar/ majalah pun mesti daripada belakang. Habit.

Lagi, bila aku buat puzzle dalam ni, aku lupa nak guna pc. Bila dah guna pc, mata aku pun rabak secara automatiknya bandwith pun boleh jadi tinggi. Jadi, ia boleh mengurangkan penggunaan bandwith aku untuk bekalan main game FB esok-esok hari. Wakakaka.

Jadi, selain menjelajah blog shopping-shopping, buku puzzle ni pun boleh jadi terapi untuk aku hilangkan stress. Siapa nak, boleh cuba cari buku ni kat mana-mana kedai ye. Memang ada je terjual. Hihiii.

Aku tak pandai main Sudoku.

'Hijaucantik 2nd Giveaway'

POSTER 20.06.2011 hingga 30.06.2011

Hanya cerita biasa.

Tuesday, 28 June 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Terima kasih kerana masih setia. Acceh.

Ahad lepas abi ajak jalan. Ye la, setelah air mata wife kesayangan dia ni gugur akibat ke'stress'an maksima. Gila cembeng, emo. Janji dapat jalankan? Macam biasa, dia tanya nak pergi mana. Dalam kepala rasa nak jejalan kat Taman Putrajaya tapiii hujan. Sudahnya, 'pergila mana pun, asalkan jangan balik rumah, jemu' boleh gitu? itula yang keluar daripada mulut aku. Ngeee.

The Mines, macam biasa. Bila lalu je bangunan shopping mall tu, ma'oiii baaanyaaaknyaaa kenderaan. Memang sah-sah tak boleh nak masuk. Abi terus ke Jusco Cheras Selatan. Sama juga, kenderaan sungguh banyak. Tapi aku memang suka Jusco tu sebab besar.

 Peringatan untuk umi, jangan boros.

Tak shopping sangat pun, aku belum gaji. Melayankan anak dara nan seorang itu bermain. Abi je yang shopping. Tapi dapat gakla baju untuk ''kembar'' aku yang mengembang dengan baik punya ni. Abi belanja. Hiii. Dia pun teruja ikut sama memilih.

Masuk Popular, aku hanya menjeling susunan novel yang bertingkat-tingkat. Gila banyak. Rambang mata nak memilihnyaaa. Huiii, sampai Oni pun tak mahu keluar daripada  situ. Huiii.

Tarikh hari ini aku bersanding, tiga tahun lepasla. Hiii, semalamkan hari ulangtahun perkahwinan aku pun membuat permintaan kek coklat, abi layankan je. Ikutkan dapatla pergi pasar malam setiap Isnin di Universiti tu, tapiii aku kelewatan. Ada benda urgent. Makanya abi je yang pergi.

Elok aku parking kereta, dia bersama anak daranya pun balik daripada pasar malam. Comelnyaaa Oni, hahaha. Puji anak sendiri. Rindu membuak-buak dengan dia. Tak ke mana-mana pun, menikmati kek blueberry daripada abi je. 'Errrmmmm dap' - kata Oni.

 Bluberry Secret Recipi.

Oh! ya, segmen review blog semalam, sudah habis ye. Bersambung untuk akan datang pula. Blog yang tak tersenarai, janganla berkecil hati pula. Aku pick-up blog mereka yang tersenarai sebagai pengomen tegar pada bulan Mei yang lalu. Insya-Allah nanti aku buat lagi. Maklumla, memetik kata mamaMikhail, nak review blog mesti berkenalan dan rapat dengan empunyanya sekali. Baru terasa dekat di hati, tak gitu?

Terima kasih kerana membaca.

Blog ke blog 3.

Monday, 27 June 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Hiii bertemu lagi kita pada sesi akhir sesi jelajah blog edisi hijaucantik.

BLOG KETUJUH, mendapat tempat di hati aku. Empunyanya menggelarkan diri ummi seperti aku. Dia merupakan bunga antara 5 kumbang di rumahnya. Istimewanya, antara kumbang tersebut merupakan kembar. Aku suka blognya kemas dan penggunaan bahasanya sangat tersusun, sehingga aku beranggapan pemiliknya berkerjaya seorang guru. Bila berbicara soal hati, dia mengarang entrynya dengan penuh teliti, dia sangat menjaga penulisannya supaya orang tak tersentuh hati. Ingin tahu selanjutnya, jom singgah.

kakIzan kata:
kak izan suka dtg ke hijaucantik kerana.... suka dgn warna blog ni yg mmg hijau dan menyedapkan mata memandang. lagi2lah puan blog ni a.k.a cha sangatlah peramah dan suka tinggal komen kat blog kak izan dari dulu lagi. dah rasa cam kita ni cam dah kenal lama kan cha kan... cuma kadang2 kak izan je yg tak tinggal jejak kat sini. jangan marah aaaa.... dan lagi, mestilah sbb nak tau cerita kakak oni yang cute ni! macam2 kisah anak dara cha yang sorang ni. kalau dekat mau di cubit2 pipinya tau!

BLOG KELAPAN, warna pink. Tak lama lagi mesti empunyanya buat rombakan blog. Sebab? permata hatinya sudah bertambah seorang lagi. Harus dia mengabadikan di sidebar blognya. Sweetmama, entry blog penuh dengan kisah harian, blog emak-emak. Membebel adalah keutamaan. Bukan mengeluh, bukan menunjuk, hanyalah catatan semata-mata untuk hari muka. Betul tak Eija?


Eija kata:
eija msti nak singgah blog hijau ni..sbb empunya blog hijau yg mmg friendly..buat kita senang nak berkawan..w/pun hanya di alam maya..lagipun eija suka baca kisah cha dan cikoni ..:))

BLOG KESEMBILAN, simple as a simple me. Menggunakan bahasa blog yang simple dan humble. Empunyanya pun suka warna hijau sama dengan aku. Suka membaca dan mengomen hijaucantik secara terkumpul, pun sama dengan aku juga. Tunggu entry banyak, barula pergi datang membaca. Aku suka benar tengok anak perempuan dia, gebu betul. Mak dia takla segebu mana, larat pula tu mendukung si anak. Tulang makkan? memang tulang besi.

Kata Syila:
Kita suka baca setiap entry awak, dan klo terlepas kita akan pastikan kita baca setiap satu entry yang terlepas tu. Cara penulisan awak pula sgt bersahaja dan kadang² bebelan yang panjang berjela. Hihihi. Suka tgk CikOni..suka baca cerita tentang dia.
Suka juga panggilan awak buat anak perempuan awak iaitu CikOni..mcm klasik bunyinya..lain dari yang lain.
Dan kita ingat lagi walaupun awak bukan orang pertama komen blog kita tapi awak antara blogger yg sgt support blog kita. Thanks ye
Walaupun kita berdua tak pernah jumpa, tak pernah kenal...tapi kita rasa sangat dekat dengan awak.
Blog awak juga satu²nya blog yang kita akan buka setiap kali nak blogwalking. Wajib tu. Sbb kita tau awak akan pastikan setiap hari ada entry sekurang²nya 1 dan entry pada sabtu ahad sgt jarang dipost kan...???betul x..??
Kesimpulannya, kita mmg suka jejak blog Hijaucantik sbb tuan punya blog merupakan best friend yang kita temui sepanjang berblog. Semoga hubungan kita berkekalan ye...
Insyaallah ada rezeki..moga² kita dapat dipertemukan..Amin.
Macam tu la petikan daripada entry di blognya. Makinla hari-hari aku nak terjah ke sana ;). Macam biasa 3 blog terakhir ini aku nak beri frame yang boleh tahan cantik untuk dihias di blog masing-masing, jika sudi ye, tak paksa.


Ok, sekian sahaja aku bercerita serba sedikit blog-blog yang memang aku pengomen tegarnya. Kita mengomen sebab kita suka. Betul tak? Oh ya, aku juga nak minta maaf, jika aku tak memenuhi kriteria-kriteria me'review'. Aku pun baru berblogging maaa. Ye ke? bukan-bukan. Ini kerana aku adalah aku, aku dengan cara aku.

Pada yang aku tak review tu, janganla kecil hati ye. Aku suka berjalan membaca blog ke blog, kita kan geng. Mungkin lain kali. Terima kasih sebab berkawan dengan aku walaupun kita tak pernah bersua.

Blog ke blog 2.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Hiii! kita bertemu lagi di sesi khas istimewa hari istimewa juga.

Kita teruskan sesi menjengah kawan-kawan seangkatan dan sekegemaran. Aku memang tak jemu nak bercerita tentang apa yang aku suka.

BLOG KEEMPAT, aku kategorikan dia sebagai orang bisnes, kenapa? sebab kandungan blognya penuh dengan RM-RM-RM, aku ingat dia dan aku gemar mengomennya (tengok entry gak). Pertama kali aku nak pasang Nuffnang dan Heartbeat, memang blognya la tempat aku merujuk. Kadang-kadang sampai aku takde kerja semua entry lama miliknya aku baca. Ngeee. Lariii. Lelebih lagi tengok anak perempuannya bergaya dengan kamera, owh! sungguh dia memang comel.

Anje berkata:
suka blog hijau ni sebab cat rumah ni sama colur cat rumah blog kita tu, sedap mata memandang, suka baca citer pasal oni yang bijak tu then repek2 umminya, dah nama pun blog mak2 mesti la mak2 yang suka baca, namun ape kan daya sejak akhir2 bz melanda, so kureng masa nak BW lagik sikit nama kita nak terkeluar carta, namun hargai penat lelah cha untuk bagi cenderhati, suka2 lepas ni kejap sattle kena mantapkan balik BW, kalo hujung bulan + awal bulan menag bz giler2...

BLOG KELIMA, wajib aku singgah. Blognya sangat kemas dan mudah dibaca. Bahasa emak-emak membebel. Pertama kali berkenalan sebab dia ada buat contest sempena hari ulangtahun kelahiran anaknya, then Oni tersenarai di tempat ke-enam. Semakin hari semakin sayang, rasanya kalau dapat bersua depan mata, mau aku peluk-peluk-peluk dia sebab aku suka orang badan taf-taf ni, mudah mesra. Betul tak cikJue? raya nanti nak pergi rumah cikJue la, ceh nak tunggu raya jugak tu. Kekeke.

Kata diakan:
entah tak pasti tapi cik jue rasa kalau tak baca blog hijau ni rasa tak lengkap..kalau dah telepas cik jue akan godek sampai dapat baca kembali.....
suka dengan cha n baca kisah oni yang sama2 perangai farisyah masa sebaya dengan oni....baca cerita oni ingat farisyah masa kecik....sebab masa farisyah kecik tak buat blog lagi....
lagi pun suka buka blog cha sebab tak payah loading lama2....jadi jimat masa....hahahaha....
apa2 pun ikhlas cik jue katakan...

"SAYA MEMANG SUKA BLOG HIJAU NIE"

BLOG KEENAM, blog emak-emak juga. Empunya blog ni, kerjanya membebel aja. Baik kat blog, berGTalk, pesanan ringkas mahupun panggilan telefon. Kadang-kadang pening aku melayannya. Dia menjadi tempat aku bergayut setiap hari, kami berGTalk tau. Kalau dia takde, serius memang aku sunyi. Walaupun aku tak pernah berjumpa dengan dia. Kitorang saaangaaat banyak persamaan. Daripada bilangan ahli keluarga, tempat asal, perangai sang suami masing-masing, hehehe. Itu orangnya, part blognya, pun cer tengok sama tak dengan aku? hehehe, yes kami macam kembar. Aku suka dia membebel. Pssst suara dia sweet tau.

Dia suka bloghijau sebab:
Saya Suka datang ke blog hijaucantik mestilah sebab ianya HIJAU..warna feberet saya...

banyak persamaan antara saya dan tuan punya blog hijau selain kerana kami sama citarasa warna hijau.. saya suka baca bloghijau kerana cara penulisannya... tak jemu membaca..lain dari yang lain.. blog hijau ada budak comel notty bernama ONI.. dan mak dia yg cute bernama CHA.. suka sama2 mengarut, merepek, share idea.., kongsi masalah suka duka ngan dia... hari2 tanpanya adalah sunyi hidup saya kerana dialah teman rapat alam maya sy...hihi

Dah selesai, tiga blog terlibat sila gantung photo ini di blog masing-masing ye, jika sudi la. Minta maaf sekiranya ada kekurangan. Ye la, aku dengan cara aku. Macam mana kriteria blog masing-masing, itu hak masing-masingla kan? aku takde halnya.


Blog ke blog 1.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Hari ini aku akan mengadakan segmen khas sempena hari istimewa aku dan pasangan hidup yang ke-tiga. Syukur-syukur. Dengan ini, aku yang sememangnya tidak akan jemu untuk sentiasa menghargai mereka-mereka yang menghargai juga.

Kenapa mereka suka datang ke blog aku, dan kenapa aku juga sangat suka ke blog mereka di bawah ini. Awak datang kepada saya, saya datang kepada awak. Hehehe, itu ringkas benar. Mari-mari.

BLOG PERTAMA, seronok membaca keluh kisah kakak seorang ni, pandai memasak, pandai menjahit, pandai menghias rumah. Senyumannya memikat hati apatah lagi melihatkan anak teruna dia nan seorang itu, mahu jatuh kasih aku dibuatnya. Oneday, aku akan terjah ke rumahnya untuk merasa laksanya. Ingat laksa ingat la blognya maka ingatla akan orangnya.

Kata kakIeyna:
"saya suka terjah blog hijaucantik seriusly sebab kaler blog ni yang sungguh menawan kalbu, hijau yang mendamaikan, sesuai betul dengan nama blog HIJAUCANTIK ! serius dulu awal2 mmg terpikat dengan kaler hijau cantik ni..hee~ then tentunya sebab cikOni, suka tengok n intai telatah budak comel tu..tambah pulak bila tau, empunya blog ni, adalah geng PERKEP..hee~ lagilah teruja nak kenal lebih rapat...tmbh pulak lagi empunya blog ni jenis prihatin, kreatif dan seangkatan dgnnya..so, mmg rasa nak kena terjah selalu lah.. kdg kalau free, takde n3 baru pun, mai terjah jugak...tp kdg takde masa, ada n3 baru tak perasan plak..ngee...sowi..

kesimpulannya " saya suka terjah blog Hijau Cantik"..mmg cantiklah~

BLOG KEDUA, sempoi. Pertama kali aku pergi ke blognya kerana sebab terpikat dengan gambar profilenya. Anak beranak sedondon hijau. Bahasa blognya, simple dan kadang-kadang entrynya pendek sahaja. Ada seorang anak teruna dan seperti blogger pertama sedang hamil anak kedua. Pertama kali juga, datang mengomen dengan menggunakan bahasa diri 'aku' yang pada mulanya aku anggap tak sopan, tapiii tidak lama kemudian, aku pun jadi suka gantinama itu. Rasa seperti dekat dengan dia.

Kata Eima:
kenape aku dtg tiap hari²?? aku dtg sebab blog ko mmg aku set dlm pala otak utk jengah tetiap hari...suka baca pasal oni + baca sal ch@. suka semangat friendship ch@...suka tgk ch@ yg sgt kreatif dr segi artwork + tulis entry even slalu entry die mmg panjang berjela² aku sure akan baca sampai abis

BLOG KETIGA, pemiliknya saaangat comel. Berpangkat adik aku, ye dia memang muda pun, hidup bujangnya ala-ala kehidupan aku masa dulu-dulu, bercinta, bertunang, berkerja, berkawan, seronok ke blognya kerana lagu. Bila baca entry, feeling dengan lagu rasa macam membaca novel sambil mendengar radio. Terasa mengimbau kenangan lama gitu. Ah, seronoknya kehidupan. Betul tak Ain?

Kata Ain:

ain dah anggp akk seperti akk ain sndiri..walau tak pernh bsua tp dpt rasakn kekuatan hbngan pshabatan tu dgn akk..
*hrp sgt dpt dok bsmbang dgn akk real 1 ari nanti* ;)

best baca cerita akak n pasal telatah cik oni, mngkin lpas ni kisah adik cik oni plak..terhibur mmbacanya ^__^

akk adalah isteri pd suami yg bkerja unit unfrm, insyallah lpas ni ain akak jd seperti akk, so.. boleh kongsi pndapat..kekuatan ktbhan n ksbran mnjd isteri pd suami yg bekerja masanya tdk menentu..hihi

akhr skali *tambahan* boleh dpt gift kreatif comel ni dr akk..hehehe.

Macam mana? puas hati membaca? tiga la dahulu. Oh tiga pemilik blog di atas, bolehla gantung ke, frame ke, tandatangan aku kat bawah ni di blog masing-masing. Suka aku nak tengoknya hari-hari bila datang ke blog korang nanti.


Kalau ada yang tidak berkenan dengan cara aku, minta maaf ye. Aku insan lemah. Daaa.

Seketika bila bersama.

Thursday, 23 June 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

'Anak itik tokwi mandi dalam kolam, sakit apa tokwi sakit sendi tulang'


Mak dia punya kerja, layankan aja. Sekali pandang, comel. Dua kali pandang, eh! comelnya. Tiga kali pandang? oh! memang comel.

Bebey kesayangan Oni.

Umi: Oni nak susu ke, nak makan?
Oni: mamam (makan)
Umi: ok

Umi: Oni nak nasi ke, nak biskut?
Oni: skut (biskut)
Umi: ok

Umi: Oni dah makan vitamin?
Oni: lum. tak. (belum, mintak)
Umi: ok

Umi: Oni jom cuci yak.
Oni: ndiii (mandi, sambil buka baju)
Umi: cuci yak je, bukan nak mandi
Oni: tutuk (busuk)

Umi: tu fish (tunjuk aQuarium)
Oni: tish, nkan (fish, ikan) sambil tangan on suis lampu akuarium.
Oni: haaa. tersengih puas hati nampak ikan dengan jelas.

Umi: Oni jom tidur.
Oni: maaa maaa, tutu (mama, susu)
Umi: ok, tunggu kejap.
Oni: mammaa, bebey. (mama, baby) suruh bawa teddy bear dia skali.
Umi: minum susu dulu, nanti umi bawa naik katil.

Oni. Hadiah yang tidak ternilai harganya.

Ok, dia sudah dibuai mimpi. Terima kasih sudi baca ;)

Kenangan baju kurung.

Wednesday, 22 June 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Hiii.

Rupa-rupanya, bila aku berbalas SMS, aku berFB agak ramai juga yang membaca bloghijau ini. Masing-masing berkata 'aku baca blog kau. 'aku suka baca blog kau. 'hari-hari aku masuk blog kau. Rata-ratanya kawan sekolah.

Bukan aku tak suka berFB, tapi tak puas rasanya nak cerita kat status FB tu dengan ayat panjang-panjang.

Mengimbau kenangan aku sekolah, 5 tahun aku duduk asrama. Tingkatan 1 hingga tingkatan 5. Ye daripada berstatus junior sehingga senior.

Nakal? takla, aku budak baik. Aku memang malu-malu je bila nak buat salah. Aku meninggalkan sekolah bersama rekod yang bersih. Walaupun keputusan aku ok-ok aja.

Pagi tadi, bila aku buka almari baju aku tiba-tiba aku teringat, baju kurung seragam masa asrama. Tak ingat mana letaknya, tapi ada sepasang kurung biru memang aku pakai sampai aku belajar di ADTEC Shah Alam.

Selain baju seragam asrama dan seragam sekolah, kitorang ada juga baju seragam tingkatan. Pelik tapi benar, setiap tingkatan ada baju kurung tersendiri, yang dipakai setiap Jumaat. Baju ini pun aku dah lupa mana aku letak.

Lima tahun, daripada duduk celah ketiak mak sampaila boleh berdikari sendiri, semua aktiviti dibuat bersama kawan-kawan, entah macam mana setelah 3 tahun bersama dengan kawan-kawan setingkatan maka wujudla Ribena Junior Study Room (RJSR).

Mula-mula masuk asrama, pergi study boleh pakai baju bebas, then tak lama kemudian diperketatkan, pergi study perlu memakai baju kurung. Nampak lebih bersopankan.

Bila dah senantiasa berbaju kurung, maka stok pun harusla banyak. Paling syoknya, RJSR suka buat kerja sama-sama. Oneday, kita merancang untuk pakai baju kurung warna merah, makanya sesi pinjam meminjam baju akan berlaku. Bila terkena hari berbaju hijau, almari aku kosong, baju aku habis kena pinjam. Pergi makan, duduk sebaris. Geng RJSR.

RJSR ni, kadang-kadang boleh buat gila. Satu hari lain, kita pernah memakai baju lain bersama kain lain. Hahaha tukar suka sama suka, yang penting mesti kena kontra. Katala pakai hijau, kain harusla merah, atau selain hijau. Kena kontra habis dengan warna baju lepas tu pergi makan.

 Geng RJSR 1999 - 2001
Outing sama-sama pergi makan KFC.

Menggamit kenangan betulla baju ni, aku baju batik aku sampai koyak rabak aku pakai. Hahaha.
Gambar fail: Ex-SMKTH Facebook upload by Norfadzilah Shafiee aka Snowhite

Orang tengok pelik je. Buat selamba, itu la trademark RJSR. Buat hal ehwal sendiri.

Oh, bila aku kenangkan, memang sungguh best. Kalau sekarang disuruh pakai macam tu, mau aku tak nak. Malu.

Mama yang manis.

Tuesday, 21 June 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Sebaik sahaja abi pulang daripada Ipoh, dia berhasrat nak balik kampung halamannya. Ahaaa, ini peluang baik untuk pergi ke rumah Eija. Aku ni simpan hasrat je, tapiii tak menjadi-jadi kenyataan. Selepas aku menghantar pesanan ringkas berbaur sedikit berjauh hati, dia ok je menunaikan hasrat aku.

Lepas makan tengah hari, siap aku berkemas lelebih kurang, kita pun bertolak. Dia menyuruh aku menelefon Eija, gara-gara agak was-was akan kedudukan rumah Eija. Then, selaku GPRS setiap butir bicara Eija, aku ulang cakap pada dia. 

Alaaa kalau dah memang orang kampung sana, bak kata Eija sendiri 'dia mesti tau punya' sekejap je dapat cari walaupun rumahnya terpelosok jauh. Pertama kali menatap orang bernama Eija ni, dia memang sweet sampai tak sedar aku kata dia comelnyaaa. Patut ZiQri yang dapat comel tu, ini mak ZiQri pula yang dapat. Hahaa.

Kami suka berlaga cakap. Dua-dua nak bercerita, rasa macam tak cukup masa je. Sempat la anak dara aku tu, tengok mmmbeeekkk, tengok aaaauuuu, tumpahkan air, panjat sana, tonggeng sini kat rumah tu.

Gambar fail: Aku dan Eija. Pandai ZiQri posing, Oni? rambutmu masuk lubang hidung umilaaa.

Menatap wajah little zaQuan sebijik. ZaQuannya pergi ikut papa dia tournament bowling. Buah mangga yang Eija hidangkan sampai hari ni aku terbayang. Sedap dan manis. Aku rasa dalam rumah mak Eija tu semuanya sweet-sweet. Hehehe. Terima kasih Eija. Layananmu meninggalkan kesan kepada diriku ini.

Lepas balik daripada rumah Eija terus aku balik batu 19, melepaskan hajat si Oni mandi sungai belakang rumah makcik abi. Tujuan abi tu mandi sungai, dia nak kumpul batu sungai, nak tangguk udang or ikan letak dalam aquarium dia. Hrmmm, minat datang tiba-tiba, layankan aja.

Seawal pagi Ahad, abah sekeluarga ke Gopeng, Perak. Menghantar adik lelaki abi berkursus di sana. Kita semua pulang ke KL awal daripada biasa sebab abi nak masuk kerja. Sekian laporan waktu cuti minggu ini. Hiii. Daaa.
Eija, kawan maya pertama aku jumpa. Pertemuan blogger pertama la kiranya. Huhuuu.

Cara dia menggembirakan hatinya.

Monday, 20 June 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.
Bersua lagi kita dalam rancangan bersama empunya hijaucantik, umi journal. Tiba-tiba. Teruja aku nak taip entry ni. Entry lepas, aku ada kata kejutan daripada abi, mamat ni memangla suka bebenar buat aku terkejut.

Aku tak fokus, hari apa masa tu tapi malam. Dia hulur RM1ribu pada aku, wow! bagi aku nak bershoppingkah? aku dah gembira je ni. Memangla aku terima tapi kepala penuh tanda tanya.
'nanti, dia hantar. Tak malam esok, malam lusa. Takut abi kerja' persoalan masih tak terjawab.
'terima apa? banyaknya rm ni?' terpinga-pinga.
'abi beli mesen basuh, hahahaaa' berseri-seri muka dia menjawab sebelum dia menyambung.
'beli 10kg terus' lepas tu dia hulur lagi RM1ratus.
'apa pula ni?' dalam kepala otak aku yang masih lagi bengong. Mamai.
'ni duit umi, bagi pengasuh sementara tu' jawabnya bila dia tengok bini dia macam orang tak betul je. Penangan tengok duit banyak depan mata.

Abi beli mesen basuh baru, automatik sepenuhnya dengan basuhan 10kg. Antara faktor yang memungkinkan dia membelinya adalah.
Satu: Part cuci baju memang dia, kalau aku perati, memang dia hentam masuk semua, takde nak asingkan, nak terbalikkan, nak rendam ke apa. Dia tibai semua, 6kg mana la muat untuk 3 orang punya sekali gus.
Dua: Dia malas nak buat kerja banyak kali, sebab mesen lama yang separa auto. Kena bilas, masukkan di spin, tunggu air, bla-bla-bla.
Tiga: 10kg, memandangkan anak nak masuk dua maka baju pun akan bertambah banyaknya.
Empat: Aku baru je mengadu, tempat cuci baju tu dah tak boleh takung air. Airnya akan surut dengan sendiri. Ok, dia dah beli baru, aku pun senyum je.

Ahaaa, selain mesen basuh dia juga telah membeli penyimpan air panas automatik. Memang dah lama dia mengidamkan natang ni. Daripada belum nikah lagi. Sangat mudah bila aku di dapur. Lepas ni, siap macam-macam air dia order daripada aku. Sebelum ni, dia suka ngejakan air termos Oni. Malas nak jerang air.

Sedang aku berfesbuk, mesen basuh sampai bersama pemanas air. Then, tak lama kemudian abi balik. Mujur aku tak mati terkejut, dia bawa akuarium bersaiz kecil. Walawei, mana nak letak lagi ni? Muka time masuk rumah, tak payah kata, tersenyum sipu-sipu. Tergelak-gelak dia tengok aku tercengang. Biar je la dia ngejakan akuarium tu. Satu set ye, siap ikan bagai. Dah siap maintenance dia pergi kerja.

Then, malamnya dia balik. Muka makin berseri.
'esok on radio guna remote ye. abi dah tukar uminya radio kereta tu' woih! mata aku terbeliak.
'banyaknya duit abi, dapat durian runtuhkah?' dia geleng kepala.
'buat loan lagi?' dia geleng lagi.
'habis tu?' diam takde jawapan, takpe esok-esok dia beritahu la tu. Tunggu lama sikit memang baru dia beritau aku.

Our new gadgets in our home. Aku suka je :p

Atas meja ada duit baki2 yang dia bagi pada aku. Part duit dia, memang aku jarang nak usik.
'duit apa tu?' tanya dia. 'baki duit abila, kalau tak nak bagi umi je' aku jawab. Hiii.
'ambikla' terus aku ambik masuk tabung Oni. kuikuikui.

Berapa banyak kejutan, disebalik berita gembira yang telah aku khabarkan kepadanya. Mungkin hatinya senang bila apa yang dia hajat semuanya tercapai. Jangan dia kata takde duit nak balik kampung sudah. Memang aku sekeh kepala dia.
Aku anggap ini rezeki anak-anak. Alhamdulillah. Aku terima dengan hati terbuka. Rasa nak shopping baju la pulek. Kuikuikui.

Ini yang buat aku gerun ni.

Friday, 17 June 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Baru tadi aku dapat tahu daripada seorang kawan. Tiba-tiba sahaja dia menanya aku nama suami kepada kakak kesayangan aku, kakAzi. Aku pun ingat-ingat lupa nama suami kakAzi, sebab aku biasa panggil dia dengan panggilan abang kecik je.

Then, aku jawab jugala persoalannya walaupun tak berapa konfiden. Then, kawan aku tu suruh aku baca Harian Metro ada gambar abang kecik.

Aku tau, ini mesti kes yang kakAzi ceritakan hari tu pada aku, aku pun tengah mencari ayat terbaik untuk dijadikan entry. 

KakAzi dah bersalinkan NaQib Adam pada 19 Mei lalu, rupa-rupanya ada kisah yang di bawa pulang  semasa berpantang. Aku memang sering bertanyakan khabar kakAzi melalui SMS, memang baru sahaja dia ceritakan detik sewaktu dia berpantang.

Huaaa, ngeri-ngeri-ngeri. Aku pun bagaikan dah terikut fobia nak bersalin. Oh! tiiidaaak.


Panjang lebar kakAzi bagi nasihat kat aku, dia sudah pun membuat laporan polis, tapi pihak hospital tidak mahu mengaku. Memang aku dapat bayangkan betapa sakitnyaaa bila kain tu berada di dalam. Aduhhh.

Alhamdulillah, kakAzi semakin sihat sekarang ni.

Pemeriksaan Anternatal 3

Thursday, 16 June 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Tertunggu-tunggu berita dari aku ye. Hiii. Sambil update ni sambil layan slot cerita cinta di TV3. Alololo sweetnyaaa.

Yeah, aku tekad. Kali ni aku nak pergi awal. Tak sanggup aku nak menunggu lama-lama di PPUM yang semakin tengahari semakin sesak keadaannya. Boleh muntah jika tidak tahan. Aku bersiap sama waktu dengan aku pergi berkerja hantar Oni dan abi hantar aku ke Wad Ibu Mengandung, PPUM.

Uiks pipi ke pau tu? on 7:12am 16.06.2011

Siap roti, biskut, paper, buku, air semua dalam beg, hahaha! aku lebih bersedia pada kali ini. Sampai-sampai ambil nombor giliran, 0018. Jeling nombor sekarang baru dua nombor. Huyeee!

Macam biasa pemeriksaan rutin. Sungguh fresh rasanya pagi ini. Pagi yang sungguh ceria.
Urine: Normal =) Berat: 48.7kg =) Tekanan darah: 109/69 =)
Sebaik sahaja selesai pemeriksaan aku diminta untuk ke bahagian scan di tingkat 3. Huiii tak sabar nak jumpa baby. Sedang asyik menunggu, datang seorang kakak duduk di sebelah aku, pantas borak-borak-borak. Selidik punya selidik, haih! satu kapal. Dia di Desa Aman 1. Terus lekat bersama-sama. Sonotnya.

Sampai turn aku, sesi berkenalan dengan baby, hallluuu baby umi. Umi here wana to see u. Alhamdulillah, my baby is a boy. Cumel je dia membuat regangan kedua kaki. Baby membesar dengan sihat dan normal hasil daripada Anmum Meterna. Wiii! Ketuban cukup, uri di tempat yang sepatutnya, tumbesaran juga seperti ukuran.  Cuma kedudukan, kepala masih di atas dan tak berapa nak aktif, dia masih tidur. 

Baby in umi womb. Wana see kakakOni soon.

Balik semula ke tingkat bawah untuk sesi berjumpa dengan doktor. Para ibu mengandung sudah pun ramai, ruang semakin sempit. Aku menjeling jam. Huih! selalunya aku masih sibuk berurusan di kaunter, hari ini serba mudah.

Sempat aku membaca paper, mengisi perut, membuang isi perut dan akhirnya bersua semula dengan kakak yang aku berjumpa tadi. Berbual lagi, rasanya nombor dia dan aku tidak jauh beza. Kongsi pengalaman. Seronokla kakak ni. Peramah.

Tiba-tiba je nama aku kena panggil di pembesar suara. Wahaha, macam mana aku tak perasan giliran aku dah tiba. Asyik sangat menyembangnya. Hasil pemeriksaan pap-smear aku juga normal. Next check-up aku kena minum air gula, waaaaaaaaaa. Semuanya sihat dan berkeadaan baik.

Selesai berjumpa doktor, aku ke kaunter utama untuk temujanji seterusnya pada 14.07.2011, dan mengambil Obimin di farmasi. pemeriksaan selesai awal daripada waktu biasa aku pergi.

Sedang aku menunggu abi datang, aku berjumpa lagi dengan kakak tadi. Sama waktu pula, dia juga menanti suami. Temujanjinya untuk pemeriksaan akan datang juga sama dengan aku. Hihiii, boleh pergi sama-sama.

Macam biasa, balik daripada temujanji aku ke pejabat pos, aku ke kedai cenderahati, aku ke kedai hardware, aku ke pasar. Macam-macam benda aku borong, mujur abi bagi duit tadi. Hihiii. Petang ni, nak ke farmasi pulala, bawa Oni jalan. Nak beli puting botol susu, botol air dengan vitamin dia. Harap tak hujan.
Terima kasih abi, sebab melayan umi hari ini. hiiii. Sedang menunggu surprise daripada abi ni.

Sudah tidak susah.

Wednesday, 15 June 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Sihat? aku ni perut takla besar sangat lagi tapiii mengahnya kemain. Dah tak boleh nak jalan laju-laju. Semput.

Demam Oni dah semakin ok, senang hati bila empunya diri dah senang diberi ubat. Rela hati je serah diri. Baru je sebut, 'jom Oni makan ubat' dia dah berlari ke dapur. Awal-awal hari tu, pantang nampak abi bawa picagari, dia dah berlari menyorok belakang aku. 

Boleh pula main babacak. Adegan kejar mengejar dalam rumah. Bila ubat dah dalam mulut, sendiri dah merasa dan menelan, 'hrrmmm dap. tak!' (hrm sedap, mintak!) sambil buat muka menunggu, harap-harap abi akan beri lagi.

Dan sekarang, beri ubat kepadanya sudah tidak susah. Dia akan rela hati mencari bantal dan baring. Berila ubat apapun, dia suka je. Senang.

Lebarnya tapak kaki Oni, dulu besar dua jari umi je. Sedang makan ubat.

Susahla umi bila Oni merajuk macam ni. Oni nak apa sayang?

Sesekali merajuk.

Tuesday, 14 June 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Tajuk tak boleh go je. Hahaha, tapiii ada kesan kalau buat dengan syarat tak buat selalu. Kena sesekali je. Bila dah selalu, nanti taktik tak jadi. Opsss! Ngeee.

Bila hari cuti je, mulala mood aku entah ke mana, apatah lagi bila sepanjang hari hanya di rumah, memangla aku melancarkan mogok. Kebosanan. Apatah lagi bila orang yang di ajak berjalan tu, tak mengajak aku joint aktivitinya, sekalipun aku boleh joint sudahnya aku gak yang lotih. Alasan tak boleh belah. Hahaaa. Sabtu mogok, Ahad aku di bawa berjumpa geng.

Haaa, rupanya bila dah berkumpul ni, tembelang sang suami pun pecahla. Bila isteri tidak merancang, sang suami pula pasang rancangan. Pandai-pandai cipta alasan buat isteri untuk bawa isteri keluar tetapi isteri tak joint dengan suami. Macam mana tu? Hahaha.

Dikumpulnya isteri di salah sebuah rumah kawan sendiri. Haaa, bila isteri sesama isteri berjumpa, jadi-jadila sembangnya kan. Awal pagi semua dah kena bangun, nak ikut suami punya fasal rela je la kan. Aku orang pertama datang bertandang ke rumah orang, hahaha. Pening-pening Oni kena bangun pagi. Dan diikuti pnUmmi juga pnZiha.

Juadah pertama, nasi lemak. PnUmmi yang beli. Tuan rumah buat air je. Aku makan dua bungkus. Muahaha. Lepas tu duduk menyembang, melayan anak, menyembang, tengok tv, ketawa, makan-makan-makan. Hadoiii.

pnUmmi dan pnZiha sedang melayan anak. Adam, Nurin dan Oni. Tidur berjemaah.

Bila dapat panggilan telefon, tengah hari membawa ke petang. Sesi menidurkan buah hati masing-masing. Selaku tuan rumah, pnDahlia sibuk pula ke dapur menyediakan juadah tengah hari. Tengah best-best bergotong-royong, gas habis. Aduiii, takpe pnLia, kitorang ok je. Sila teruskan misi masak tengah hari ye. Hahaaa.

Tidak lama kemudian, sibuk sedang menjamu selera, suami pulang membawa bau. Abi siap mandi lagi. Hahaha, kaum isteri sudah tersandar kekenyangan. Kaum suami pula ambil giliran makan tengahari. Detik paling best bila tnAzizi, suami pnDahlia buat udang masak kicap. Huiii, tengok daripada jauh je la sebab aku dah kenyang gila. 

Oni dan Nurin, dua kali mandi. Rapatnya mereka bila mak dan paknya dah nak balik.

Dapat pula ikan tenggiri basah daripada mereka berdua sebelum pulang. Terima kasih pnDahlia dan tnAzizi. Terima kasih juga kepada pnUmmi atas tajaan sarapan pagi. Juga kepada pnZiha, enaknya puding caramel mu itu. Huuu, sedap dimakan bila hari panas. Aku je datang berlenggang. Ngeee. mood tengah swing.
Ini la kesan daripada kemogoan pada hari Sabtu, hahaha. Ingatkan aku je, rupanya isteri yang berkumpul ni pun punya cerita yang serupa dengan aku. Kuikuikui. Inila, bila berpasangan dengan orang beruniform =) eh gambar tuan rumah lupa snap. Kuikuikui.

Menyotong.

Monday, 13 June 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Hopefully, no Monday blues ye. Just for budak sekolah je. Hahaha, anak pengasuh akula tu, mood cuti lagi. Macam aku dulu-dulu.

Ok Khamis lepas punya kisah, cerita lama gittu. Semangat kejiranan masih ada di tingkat 11, blok A, pangsapuri aku ni. Selain, mereka membantu aku menjaga Oni (pengasuh Oni balik kampung, bercuti) selama satu minggu dan mungkin juga berkat aku berpuasa ganti pada hari tersebut, kawan mrABi itu telah memberi aku satu plastik ikan segar.

Bila dah kecoh-kecoh di luar pintu, tidakla aku menengok isi dalam beg plastik tersebut. Dah, katanya ikan jadi aku fikir memang ikan la.

Sampai rumah, hasrat hati nak masak tapi dek melayan kerenah si Oni, hampir-hampir je aku terlepas waktu berbuka. Aku call je mamak depan rumah. Hantar milo ais dengan nasi goreng kampung. ABi pun balik lambat. Best-best.

Lepas makan, barula aku uruskan plastik yang amat berat daripada jiran tadi, 'burrr aku teraburkan dalam sinki, OMG. Bukan takat ikan malah ada sekali sotong, sotong segar, besar dan menggamit naluri rasa nak buat giveaway aja. 

Aku baru je beli sotong, tambah dengan sotong lagi. Bertambah banyakla jadinya. Nak ku beri jiran depan rumah, tiada berorang kerana pulang ke kampung. Jiran sebelah rumah, memang tiada berpenghuni. Begitu juga dengan rumah depannya. Waaa. Mahu bawa pulang ke kampung, ABi sibuk kerja. Jadi, aku hanya bersihkan dan simpan di peti sejuk beku.

Sotong dan kepala sotong, eh? kepala ke kaki?

Hari pertama aku masak sambal, hari kedua ABi reQuest sotong salut tepung. Menggagau aku cari resepi, mujur jadi. Tak sempat snap gambar pun, ABi kasi bersih. Habisla alahan aku baru je nak baik. Hari-hari menyotong.
Sangat berterima kasih dapat berjiran dengan yang memang baik ini. Tidak sombong langsung, peramah.

Queen control.

Friday, 10 June 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Huyeee, mari tepuk ramai-ramai esok cotiii. Wiii.

So, agenda esok rasa nak pergi tengok baby baru Eija. Tapi belum menyuarakan hasrat pada mrABi, orangnya pun tak jumpa-jumpa lagi. Jumpa tapiii tak sempat nak berbual dan bersembang. Dekat tapi jauh gitu.

Dua hari lepas, mrABi tanya aku 'mana ketip kuku?'. Aku diam kejap, berfikir. 'Ada kat tempat sangkut kunci tu' terus menuju dan dapat. Tak lama lepas tu dia tanya lagi aku 'mana bateri baru yang beli banyak hari tu?'. Muncung aku menghala ke almari di sudut rumah. 'Tuuu, pintu paling atas sekali' jawab aku sambil baca novel.

Seterusnya malam tadi, dia balik kerja lalu memberi Oni duit syiling untuk masuk tabung. Oni ada tabung baru. Setelah mencari pusing keliling ruang tarmu, 'ada tak? mana tabung Oni?' mrABila tu yang tanya. 'ada dalam bilik komik, dia buat main tadi' jawab aku yang tengah mamai. Oni dah tunjuk bilik, tapi dia tak pergi tanpa teman sebab gelap.

Tak lama lepas tu ada lagi soalan yang keluar, 'mana ubat Oni, umi?'. Sambil mencari-cari. 'tu ha sangkut kat pemegang almari tu' aku jawab mata tengok SpongeBob dah tengah malam buta. 'antibiotik takde ke?' mrABi tanya lagi. Aku dah jeling dia, 'tak ada, doktor bagi tu je, sesema dengan batuk. Ubat demam dalam peti, ada yang baru tapi kat rumah pengasuh' jawapan lengkap. 

Pagi ini aku baru terfikir, semua isi rumah aku tau. Nampak sangat, bila mrABi tanya aku terus je bagi jawapan. Cumanya, kadang-kadang aku lost juga, lagi-lagi bila dia tanya barang yang aku tak pernah tau. Daripada sebesar-besar barang sehingga sekecilnya.

Adakah ini namanya Queen Control. Tapi kalau aku suruh dia menyimpan barang, sama juga tempatnya, tempat biasa aku simpan barang. Cuma tak berapa kemasla. Sakit mata bila tengok. Hahaaa. Kalau barang-barang dia, biasanya aku suruh dia simpan sendiri. Hrmmm.

Kalau boleh, selagi ada ruang selagi tu la dia nak letak barang kasi penuh. Haih! aku suka rumah lapang. Takpe ke eh? Tiba-tiba aku terfikir ini pula. Walhal dah duduk sebumbung lama.

Penjejak terbaik bloghijau.

 POSTER hingga 10 Jun 2011
Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua.

Hari ini dengan rasa tidak sabarnya aku ada sesuatu untuk penjejak terbaik yang datang ke bloghijau. Faham sahajala, bloghijau ni bukan ada apa-apa sangat pun. Nuffnang tu pun tiba-tiba dah tak berkibar, means dah ME la tu.

Tapi tidak mengapa. Dengan rasa seronoknya, aku mahu berkongsi sedikit cenderahati untuk mereka yang rajin menjejaki bloghijau pada bulan Mei 2011 ini. Kenapa Mei? Mei adalah hari ulangtahun aku maaa, sudah lupa ka.


Tengok ni? design semua lain-lain. Kenapa 9? suka hati makcik la kan, nak bagi berapa banyak pun. Hahaha. Semalam juga siapnya, sampai patah-patah mata pen aku demi melukis ini. Habis reta opis aku kerja kan. Then, ini kadnya sahaja. Cenderahatinya tunggula sampai kat rumah nanti.

9 penerima cenderahati ni, adalah mereka yang tersenarai di bawah.


Tak nampak? pergila cari kanta pembesar. Nombor 9 dengan 10 tu, tamak betul. Ampun Ain, next time guna satu ID je ye, terpaksa aku naikkan jadi 11. Maka terselitla nama Anje. Oh ye, nama ni aku ambil sehingga 30hb Mei sahaja ye. Terima kasih.

So kepada penama di atas, sila menjawab persoalan yang sentiasa bermukim di kepala dan hatiku ini, sebelum aku menyerahkan cenderahati masing-masing.
Mengapa anda gemar menjejaki hijaucantik? Suka datang kehijaucantik kerana ................................................................
Aku tak kisah nak jawab macam mana dan di mana, di komen boleh, di email pun boleh. nsahida@gmail.com. Sertakan sekali nama dan alamat untuk penghantaran ye. 

Hehehe, apa? aku tak ikhlas? aku ikhlas, tapi aku sahajala nak tahu kenapa gemar sangat menjejak ke sini.

Oh ye, assignment ni hantarla as soon as possible seminggu daripada sekarang, supaya aku boleh prepare untuk sesi penghantaran pula.
Sayang korang ketat-ketat. Hihiii. Senyum-senyum.

Anugerah indah ciptaan Tuhan.

Thursday, 9 June 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Perjalanan hari ini smooth, sebelum jam 8.00 pagi aku dah sampai opis. Aku puasa hari ni, semoga dapat bertahan sehingga buka nanti.

Actually, masa mrABi mengajak aku pergi Taman Jaya, PJ ni aku malas. Sedang menghabiskan sesi menggosok baju kerjanya. Dalam kepala masih berfikir nak pergi ke, taknak pergi. Tengok Oni tu, kesian pula asyik mengeram je dalam rumah.

Demi Oni, gagah jugala bersiap sebab ajakan kali kedua mrABi lebih menarik perhatian, pasar malam. Ngehehehe.

Dah tak susah bawa Oni ke taman ni, sebab dia dah tahu mana satu tangga, mana satu gelongsor, mana satu bahaya dan mana yang tidak. Dalam pada tu, kasihnya ABi katakan mengekor je la ke mana aja anak daranya berpergian.

Mak dia dah duduk je, bawa perut. Menikmati alam, menikmati anak-anak lain yang berlari, memanjat, menjerit, ketawa, bergaduh, menangis, berebut, oh sungguh indah mereka ini semua. Bisa membuat hati gundah menjadi tenang.

 Baju daripada makNgah, baru mahu pakai dah singkat rupanya. Aku suka dia pakai ringkas macam ni, tak sememeh. Hihihiii, lagipun nak pergi bersukan. Nanti kita beli kasut sukan Oni ye.

 ABi forever katanya. Baru je berpeluang main buaian. Confident sikit aku dengan buaian seperti ini, takla risau jatuh janji Oni pegang kuat-kuat. Eeeiii, mak dia sendiri gayat bila ayun tinggi-tinggi.

 Oni dah jelajah semua gelongsor yang ada kat sini, daripada yang paling rendah, sehingga yang paling tinggi. She is my brave daughter. Esok-esok boleh ajak adik main kat sini ye. Jangan Oni tinggalkan adik sudah.

 Here, my sweet-sweet-sweet daughter. Ada macam budak 3 tahun tak? Hihiii.

Balik daripada Taman Jaya, kita ke pasar malam, mata Oni nak hantar isyarat nak lelap je. Badan dah la melekit gila. Mak dia ambil peluang borong selagi terdaya walaupun kaki macam dah tak boleh nak bergerak je, mujur orang tak ramai. Mungkin cuti sekolah.
Big thanks to ABi, take turn jaga Oni bila dia ada di rumah. Mak dia boleh bersenang lenang :p

Emergency leave.

Wednesday, 8 June 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Pagi semalam, sama-sama kempen tak boleh tidur dengan mrABi, gara-gara Oni. Ye malamnya aktif melompat-lompat, berlari-lari sana sini, tunjuk itu dan ini. Menjelang Subuh, dia gelisah. Aku yang tidur sebelah dia jadi tak puas tidur, berguling sana-sini tahap nak jatuh katil.

Rasa badan dia, panas. Ho'o dia sudah demam, dan batuk pula mula datang, part tak tahan dia muntah atas katil. Oh myyy, mata aku dah jadi segar. mrABi bagi makan ubat, mujur dah senang nak makan, lepas tu tak mahu tidur atas tilam, dia mahu aku peluk sampai pagi. Huwaaa.

 Cepat sembuh Oni, umi takde kawan gaduh.
Oni nak besarla umi, rileksla.

Emak mithalikan, sayang anak. Peluk, pujuk, lama-lama dia tertidur. Yang sorang lagi pun nak juga dimanja. Adududu, sabar ajalah. Sudahnya, aku emergency leave gara-gara kelewatan. Then, mrABi suruh bawa jumpa doktor.

Rutin harian bermula, tunggu Oni bangun. Pergi klinik, pergi kedai, pergi pasar. Oh! ini bukan cuti suka-suki ni. Mujur Oni tak buat hal, baik je, ikut je mak dia, dia takut dengan orang yang dia tak kenal. Paling tak tahan kena tunggu dia main dengan kucing, walawei perut emakmu ini sudah lapar benar.

Aku masak sup campur aja, semua bahan sumbat dalam. Hahaha pemalas. Lenguh kaki berdiri lama-lama kat dapur. Belum lagi sakit tekak jadi hulk, dengan Oni tu. Aku sabarkan aja, simpan suara untuk akan datang, bila dah bertambah askar lagi seorang.

Mujur cuti aku ada banyak lagi, aku memang jarang cuti. Sebab, bos aku baik, kerja aku tak stress, partner aku ok, report aku mostly siap awal bulan, aku nak cuti kena ikut mrABi, then aku tau aku sangat memerlukan cuti bila sesuatu yang tak dijangka berlaku seperti ini, anak sakit, pengasuh balik kampung, atau hal-hal yang biasanya tak berlaku, akan berlaku.
Seronok tengok bilangan hari cuti aku banyak, hehe. Tapiii MC aku menyusut. Takpe, aku pun sangat jarang disinggah penyakit. Kerja tak stress :)
Hari ni, Oni duduk lagi di rumah jiran aka kawan mrABi, hopefully dia tak buat perangai. Oni memang baik.

Pagi yang blues.

Monday, 6 June 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Mengantukkksss.

Benci tau, pepagi hari dah buat hal. Lift rosak, ibu mengandung ni nak gak selit. Mujur tak dukung kakakOni, dia akan dihantar mrABi ke rumah kawan mrABi sendiri, same floor minta tolong jaga seminggu sementara pengasuh, kakTi bercuti.

Jumaat.
Pergi tengok baby kawan mrABi tu, entah bila wife dia pregnant aku pun tidak sedar. Tau-tau bersalin aja. Anak 1st sebaya dengan kakakOni, Aina. Anak yang baru lahir ni bakal sama dengan adikOni pula, kebetulan.

Dia pun taktau aku pregnant, hahaha. Pun sama, tak nampak juga. Berjaya menyorok perut dibalik baju besar. 

Sabtu.
Bawa kakakOni pergi taman. Menikmati anugerah ciptaan Tuhan. Aku duduk aja di tepi kerana sudah tidak larat benar mahu mengejar anak beranak, mrABi dan kakakOni tu bermain. Habis satu gelongsor gergasi tu di panjatnya. 

MrABi masih kena ikut dan memerhati, kerana dia suka meletakkan dirinya supaya mudah ditolak orang. Then, balik singgah pasar malam. Jalan-jalan cuci mata. KakakOni semakin baik.

Ahad.
Kenduri di Gombak. Seronok jumpa pakcik, makcik belah mrABi ni. Kerja aku, duduk makan-makan-makan dan makan. Barula orang detact aku pregnant, tapi semua terperanjat bila aku kata sudah 5 bulan, kuikuikui.

Agaknya, kalau ada peluang masing-masing nak mintak aku selak baju check perut. Akibat kepanasan yang maksimum, kepala aku pun dah weng-weng, selepas acara bersanding mrABi ajak balik. 

Balik rumah, masing-masing balas dendam tidur. Nyaman sungguh. Ok habis dah kisah cuti aku. Gambar? hihiii malula nak letak. Sebenarnya, aku tak bawa kabel transfer. Macam tak lengkap je kan? Okla, keadaannya sama je situasi, pergi tengok baby, pergi taman dan pergi kenduri. =)
Selamat Hari Ulangtahun Kelahiran buat ZAQUAN (sweetmama), semoga kamu menjadi anak yang baik dan mendengar kata orang tua mu. Juga kepada ZETTY ABD AZiZ (kawan tempat belajar) semoga kau dikurniakan kesihatan yang baik untuk menjalani ibadah harian.

Hobi kakakOni.

Thursday, 2 June 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Senak perut, asyik kerja nak mengunyah je. Asam, coklat, biskut mau naik lagi 2kg tengah bulan ni.

KakakOni dah ikut pangai mak dia, suka buku. Buku yang ada sticker plus colouring book. Habis meja tulis, lantai, sofa, peti ais, tapawe, dinding, kerusi meja makan, laptop mak dia jadi mangsa sticker. Janji tak conteng dinding sudah, walaupun ura-ura sudah ada.

Tengah best-best mak dia layan WordSearch atau baca novel, seronok dia dengan aktiviti disamping mulut macam murainya. 


See? this is my hand. Habis kena tampal. Bila lekat dengan bulu roma, tak ke sakit. Anakkuuu. Esok-esok mesti dia ajak adik dia buat aktiviti sama macam ni kan? eee tiba-tiba aku jadi tak sabar pula, nak bertukar hulk. Habisla korang dua beradik.

Bila dia tidur, rasa senang hati sikit. Mengemas rumah selaju-lajunya. Mengadap blog semahu-mahunya. Itu je masa yang aku boleh agihkan. 

Suka aku tengok dia tidur peluk Blue Willie ni.
Selamat Ulangtahun Kelahiran buat papa aku, AB LATiB bin TOHALUS. Katanya nak beli laptop baru, wow!

Kulit perut dah merekah.

Wednesday, 1 June 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Aduiii geramnya, tangan tak henti menggaru kulit perut. Balik karang mesti merah-merah, huaaaa gatalnyaaa tak tahan-tak tahan. 

Si kecil dalam ni semakin melasak ke main, saiz perut aku dah besar macam kakakOni 7 bulan, padahal baru masuk 5 bulan. Cukup suka buat tendangan padu ikut suka hati dia. Paling aku tak tahan time aku mahu tidur, si kakak sibuk nak me'wresling' si adik pun join sekali, sudahnya mak dia tak cukup tidur. Adus.

Itu belum lagi bapak diorang masuk campur. Pengsan aku, memang time tu rumah aku gempak gempita bagai ada sepuluh orang di dalamnya. Jerit-pekik-gelak-ketawa. Seronoknyaaa walaupun badan aku rasa macam nak patah 8.

Kulit perut aku ni nipis sangat gaknya, aku nak garu kuat-kuat takut melarat. Habisla nanti kulit perut aku dah tak cantik dan pecah-pecah. Nasib baik dia kat dalam di alas dengan baju kan? kalau tak, eish segannya.

Masa mengandung kakakOni dulu pun, merekah juga. Bila dia dah keluar, kawasan tu bertukar warna tompok-tompok hitam, berkeruping. Eish! dah macam kudis kering aku rasakan. Nak menangis bila tengok. Mujur ada seorang mengesyorkan aku Bio-Oil. 

Mula-mula aku sapu macam takde effact je, rupanya kena tunggu betul-betul kering, dan sapu perlahan-lahan, oh! impressive kerupingnya tanggal dan kulit aku kembali putih dan cantik. Terima kasih bio-oil.

Aku tak suka krim cecair yang PPUM bagi, aku sapu sekali je, tapi dia buat kulit aku bertambah kering. Mati rasa, krim macam bedak sejuk. Aku lebih kepada krim klinik panel. Nampaknya kena pergi klinik la macam ni. Sah-sah bila aku sapu kakakOni pun tiba-tiba 'atal-atal, ubat' sambil tunjuk tempat ubat. Eiii! pantang.

Teringat dulu-dulu, cikAQies rajin sapukan krim bila dia temankan aku masa mrABi tak ada, sekarang ni kalau suruh kakakOni, mau dia sapu entah di mana-mana. 
Hari ni pulun kerja seorang diri. Huaaa. Nak pinjam tangan.

 
Copyright © Diari Umi | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in