Perubahan.

Friday, 9 September 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Mata menjeling kalender entah kali ke berapa. Aish! terasa masa itu semakin pantas berlalu, semakin dikira semakin dijeling, semakin mencemburui. So far, hari ni going better sikit daripada semalam-semalam. Spotting coklat tu pun semakin berkurangan apabila tidak banyak pergerakkan.

Ni pehal skema semacam ni, hahaaa, kepala dan ingat nak cuti sok, lusa. Minggu depan check-up, scan baby dan hari Malaysia. Wah! dua minggu ni aku kerja 3 hari saje, datang kerja pun buat-buat ada kerja kasi nampak busy hakikatnya semua kerja sudah bertukar tangan.

Member-member dah start bertanya, bila mahu bercuti panjang. Aku hanya jungkit bahu. Bila eh? jangkaan due aku 14hb Oktober nanti, aku pun taktau perlu ke aku apply cuti panjang tu, ke nak tunggu sakit? eh! serius memang taktau. Apa taknya, time Oni hari tu ketuban licking kat opis then terus je member hantar pergi hospital.

Dua hari lepas tu Oni pun lahir. Tak dirancang, 35 minggu 6 hari. Betul-betul tak sabar punya budak.

Abi dah pun ambil alih tugas hantar dan jemput pergi balik opis. Hiii, walaupun merempit. Ok jugala. Kalau emergency kat opis dia boleh segera jadi ambulan. Kelisa dia boleh terbang. Kikiii. Oni pun dah berhantar dan berjemput dengan stroller. Diakan budak rajin tidur, mana la larat aku nak mendukung sekali dua. Mengah.

Aku pun dah kena berehat dengan banyaknya, dah tak boleh nak buat kerja laju-laju. Memang tak sabar nak bagi kerja siap, tapi nak buat guane. Layankan je la. Ye sangat banyak perubahan bila aku mengandung kali ke-dua ni dan yang penting aku lebih feeling. Menikmati alam mengandung dengan puas hatinyaaa.

Lepas ni, kena fikir kaedah merancang keluarga pula. Hrmmm (sambil garu dagu) ada cadangan? Buat masa ni aku nak besarkan dua orang ni dulu. Dah jadi member, baru bagi adik kat dorang then soh dorang jaga.

18 pasang kaki:

.: iEyLa :. said...

hope umi sehat slalu..hihi..
mesti Oni xsabar nak tggu adik die plak.. ;)

eima said...

35 MINGGU DAH KUAR ONI ??
RISAU PLAK BILA MISI TANYA YG1 ST PUN KUAR AWAL KE.. FAHIM 39 MINGGU....

BRGN TAK BELI LAGI NI ...HUHU

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

harap semuanya ok..nanti bersalin begitahu tau..nak datang jumpa oni ngan adik oni sekali tapi syarat dia mesti kat sini le..kalau kat koto tinggi kena tunggu balik umah hubby baru boleh pergi

mzhany said...

bg adik then suruh dorg jaga. waaa beshnye dgr huhu...kakak oni mesti pndai jaga adik nnti kan...

seronoknye cuti lama uuuu....

@e_da said...

banyakkan rehat jangan buat keje sgt.. dgrla ckp akakmu ini yg penah rasa duk wad sebulan sebelum bersalin.. hihi

mamalieyna said...

sebulan dr sekarang due nye eh..cam kak eina dl, cuti awai sket dr due, awal 2,3 hari je..sekali, dak arif takmo kuar hampir 2 weeks, so membazir cuti melepak di rumah sesaja dlm tempoh 2minggu, masuk kerja terpaksa awai dr org len, means time tu arif baru sebulan setengah..hu~

so, kalau ch@ rasa ok, better kerja je until ada tanda2 nak bersalin..hee~ tp taktau la kak eina esok camna lak gaya n rasa, nk cuti awai ke nak tnggu sakit bersalin..hee~

mamalieyna said...

ooohh take care tau~ hee~

rasp said...

dok menghitung hari dah iye...
smoga segalanya berjalan dgn lancar....
tak dpt nak bayangkan oni dah jadik kakak....
mesti loving kan dia :)

Salina@IbuAqil said...

Take care cha.. Ku doakan yg trbaik utk mu dik.. ;)

Cik Shiqa said...

akak... beranak ramai pun skang x per, muda lagik.hehehe

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

kalau yg pertama dulu awal..selalunya yg kedua pun msti awal..kata org la..kebetulan eija pun mmg camtu zaquan n ziqry dua2 lahir seminggu awal..maknanya mmg genap 38 minggu terus bersalin..

papehal selagi terdaya keje jerk..cepat sikit laluannya buka..lg cepat lg bagus kan..eija doakan moga dipermudahkan segalanya..amin

AKO @ retna said...

kejap je rs..
rs mcm br je tau cha preggy, alih2 dh nk beranak je dia ye :p

moga sume nya berhln dgn baik ye.. eh bersalin kt mana?

ch@ said...

kakRetna:
itu la, kita pun rasa mcm tu, baru je letak lilypie sticker tu.
*bersalin kat PPUM, pantang kt kota la.

Eija:
itula, perasaannya baby ni pun mcm tak sabar je nak keluar.
*ooo mcm tu ye eija, tapi kena hati2 juga tak boleh nk lasak2 sgt kan? stage ngeri ngilu dah ni.thanks eija.

shiqa:
bercakap mmg la senang dek oi, kalau semua keluar normal dan sama senangla. kalo dah ada mcm2 panyakit yg tak sama cemana tu?

ibuAQiL:
t/kasih ibu, sungguh terharuuu.

rasp:
ha'a kak, insyaALLAH sama2 kita tgk dak Oni tu survive.

mamaLieyna:
i see. masa oni hari tu mmg kerja je sampai la kes ketuban licking tu pastu terus cuti.
thanks kak.

kakEda:
ahaaa ini pengalaman juga ni. kat opis pun duduk sesaje kak. cuma, pergi blk nak drive tu yg tak konfiden.

hany:
hahaha, dah planning mcm tu, kalau ada rezeki nak 4 orang, biar ber'geng', jagala seorang 1 nnt.
*cuti lama mmg syok hany, bila naik kerja terpinga-pinga, pasal 2 bln tu mcm2 boleh jadi.

cikJue:
insyaALLAH. ahaaa, takpe nak datang sekarang pun boleh cikJue, rumah sentiasa terbuka. yg penting beritau.

eima:
ha'a, dia dah tak sabar.
sbb tu la aku mmg dh prepare smuanya awal, risau jadi kes mcm oni.

ieyla:
hahaha, thanks sayang.

Hanim said...

jaga diri lek lok cha..semoga semuanya selamat

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

35 minggu dah kuar? salah kira ke ape tu? wekekekek

akak ni lai la cha...dup dap dup dap..takde tanda nak bersalin lagi..tapi sakit2 contraction n sakit memuleh cam nak yak tu adela since last week..ehehe

gud luck cha!

ch@ said...

kakRose:
blm meletup lg akak, kita ingat dah berpantang. silap2 sebelah katil kita.

kakHanim:
thanks akak, mmg sgt menjaga diri.

♥SyilaSyira♥ said...

cha..xsabar nak abiskan kerja, xsabar nak bercuti lama..atau xsabar nak jumpa oni junior...????tapi takut tu ttp ada kan..???kita menumpang perasaan tu walaupuan lama lagi due kita ni..ekekekek

ch@ said...

syila:
teruja nak tau macam mana coro nak keluar.

 
Copyright © Diari Umi | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in