Kulit perut dah merekah.

Wednesday, 1 June 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Aduiii geramnya, tangan tak henti menggaru kulit perut. Balik karang mesti merah-merah, huaaaa gatalnyaaa tak tahan-tak tahan. 

Si kecil dalam ni semakin melasak ke main, saiz perut aku dah besar macam kakakOni 7 bulan, padahal baru masuk 5 bulan. Cukup suka buat tendangan padu ikut suka hati dia. Paling aku tak tahan time aku mahu tidur, si kakak sibuk nak me'wresling' si adik pun join sekali, sudahnya mak dia tak cukup tidur. Adus.

Itu belum lagi bapak diorang masuk campur. Pengsan aku, memang time tu rumah aku gempak gempita bagai ada sepuluh orang di dalamnya. Jerit-pekik-gelak-ketawa. Seronoknyaaa walaupun badan aku rasa macam nak patah 8.

Kulit perut aku ni nipis sangat gaknya, aku nak garu kuat-kuat takut melarat. Habisla nanti kulit perut aku dah tak cantik dan pecah-pecah. Nasib baik dia kat dalam di alas dengan baju kan? kalau tak, eish segannya.

Masa mengandung kakakOni dulu pun, merekah juga. Bila dia dah keluar, kawasan tu bertukar warna tompok-tompok hitam, berkeruping. Eish! dah macam kudis kering aku rasakan. Nak menangis bila tengok. Mujur ada seorang mengesyorkan aku Bio-Oil. 

Mula-mula aku sapu macam takde effact je, rupanya kena tunggu betul-betul kering, dan sapu perlahan-lahan, oh! impressive kerupingnya tanggal dan kulit aku kembali putih dan cantik. Terima kasih bio-oil.

Aku tak suka krim cecair yang PPUM bagi, aku sapu sekali je, tapi dia buat kulit aku bertambah kering. Mati rasa, krim macam bedak sejuk. Aku lebih kepada krim klinik panel. Nampaknya kena pergi klinik la macam ni. Sah-sah bila aku sapu kakakOni pun tiba-tiba 'atal-atal, ubat' sambil tunjuk tempat ubat. Eiii! pantang.

Teringat dulu-dulu, cikAQies rajin sapukan krim bila dia temankan aku masa mrABi tak ada, sekarang ni kalau suruh kakakOni, mau dia sapu entah di mana-mana. 
Hari ni pulun kerja seorang diri. Huaaa. Nak pinjam tangan.

15 pasang kaki:

Lelord said...

Wah bestnya dah ada aksi tendangan dr sudut ekekeke

EiJa ZaQuaN said...

heheh..dh start menggaru ke..
alhamdullillah eija 2nd preggy hari tu xde masalah gatal2 kulit merekah kat perut..masa zaquan dulu ye asik menggaru perut jerk..hehehe..

bab tendang menendang tu ye...masa 2nd preggy mmg lebih terasa..anyway take care ye cha..:)

shay said...

best pulak baca cerita ch@, rasa nak rasa sekali lagi la pengalaman tu... huhuhuhu...

Puteri Amna Balqies said...

salam..

Haaa nih mesti tangan awk gatal garu2 kan? dah agak dah,kalo saya ade dah tentu saya tepis tangan awk tuh..awk tu kalo mengaru tak ingat dunia,sampai melecet pewut tuh..

nih saya kena dtg nih rescue pewut awk nih..takpe2 t saya ade mase saya dtg yer..kite sapu BIO OIL yer..

saya gak yg soh awk beli BIO OIL tu,tapi awk kan jenis xsabar nak terus effect cepat jew..kan saya dah ajar sapu pelan2 tgu sampai kering meresap,pastu jgn usik!! ade faham?? cehh mcm mak bidan lak saya nih kan..dari kak oni sampaila adik oni..mmg tak tahu nak saba mak buyung nih..dah2 jgn garu lebey2 kang merekah lagi tahu! ikat tangan tu..

Mama Kembar 3 said...

garu jangan tak garu... rasa puas je lepas garu kan? pastu nyesal bila tgk parut heheheh

mamalieyna said...

sampai berkeruping eh, kak eina dulu takde lak, mgkn sbb kulit tebal kot..ngee...

dl just nampak belang itam jer, tp lepas bersalin, bleh ilang..hee~ skrg belum ada perubahan lgi..

waah happening yek umah, nnti kalau dh betul2 adikOni kuar sure lg happening~ ^_^

Diyana said...

hihihi.aku pn dah rs mula nak gatal perut ni..tp still bertahan lg..tak garu.just usap2..haha

*Miss Syahnia* said...

arini ain sorg2 je kat
opis..huhu

boring sgt..
meh ain tlg scara
alimunan yea ^__^

Puanbee2 said...

hai cha , best tu dah rasa baby ..selain bio oil , VCO catalyst tu pun ok juga .. :)

@e_da said...

cepat juga perut cha dah merekah kan.. yerla ummi dia cinonet anak dia membesar dgn sihat.. tu yg perut pun meregang.. sapu jek bio oil.. insya allah hilang

ch@ said...

kakLela:
sepakan sudut, sepakan penalti, semua ada kak, senak je rasa. kadang2 nampak perubahan bentuk perut tu bila time kena sepak.

eija:
masa kakakOni hari tu mmg teruk kita kena, orang tak berbadan besar agaknya, so kulit tiada lebihannya. skrg ni pun sama juga.

mamaShay:
marilah bersama mamaAimi. Aimi dah boleh ada adik tu.

cikAQies:
tehehehe, tak tahan la. gatalll.

kakNani:
ye betul tu kak, rasa legaaa bila selesai menggaru.

kakIeyna:
utk yg kita tak biasa rumah riuh ni, rasa sangat seronok. walaupun kadang2 pening kepala. merekahla kita, kulit nipis.

kakDonut:
huaaa, tak tahan dan tak puas kita kalau usap2 je, rasa nak minta bantuan garfu je bila dah rasa gatal.

ain:
akak lebih suka sorang2, aman dan tenang je, tanpa ada org skodeng2 apa akak buat.

bee:
oh sunggu saintific nama ubat tu, sejenis cream kah tu?

kakEida:
ceh, mana akak tau kita cenonet, tah-tah kita lebih tinggi drpd akak. wahahaha. bio-oil tu affect lambat la. tak sabar.

dilazfamily said...

cha sapulah losyen setiap hari, nanti dia kurang gatal.
Alhamdulillah dulu pregnant tak de gatal2 perut sebab perut tak besar dia besar tang bontot.

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

dah lama tak rasa tendangan dalam perut nie...tetiba teringat kenangan lalu

fazilzura said...

jgn garu dgn kuku , kang perut x lawo.. garu dgn sikat pun bley ... pehtu tepek minyak baby

Puanbee2 said...

ch@ bukan krim , VCO tu kapsul gel tu , bila nak pakai pecah kan je nanti bee buat review pasal produk tu memang best lah utk org yg dah kawin nih heheh

 
Copyright © Diari Umi | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in