Kenangan baju kurung.

Wednesday, 22 June 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Hiii.

Rupa-rupanya, bila aku berbalas SMS, aku berFB agak ramai juga yang membaca bloghijau ini. Masing-masing berkata 'aku baca blog kau. 'aku suka baca blog kau. 'hari-hari aku masuk blog kau. Rata-ratanya kawan sekolah.

Bukan aku tak suka berFB, tapi tak puas rasanya nak cerita kat status FB tu dengan ayat panjang-panjang.

Mengimbau kenangan aku sekolah, 5 tahun aku duduk asrama. Tingkatan 1 hingga tingkatan 5. Ye daripada berstatus junior sehingga senior.

Nakal? takla, aku budak baik. Aku memang malu-malu je bila nak buat salah. Aku meninggalkan sekolah bersama rekod yang bersih. Walaupun keputusan aku ok-ok aja.

Pagi tadi, bila aku buka almari baju aku tiba-tiba aku teringat, baju kurung seragam masa asrama. Tak ingat mana letaknya, tapi ada sepasang kurung biru memang aku pakai sampai aku belajar di ADTEC Shah Alam.

Selain baju seragam asrama dan seragam sekolah, kitorang ada juga baju seragam tingkatan. Pelik tapi benar, setiap tingkatan ada baju kurung tersendiri, yang dipakai setiap Jumaat. Baju ini pun aku dah lupa mana aku letak.

Lima tahun, daripada duduk celah ketiak mak sampaila boleh berdikari sendiri, semua aktiviti dibuat bersama kawan-kawan, entah macam mana setelah 3 tahun bersama dengan kawan-kawan setingkatan maka wujudla Ribena Junior Study Room (RJSR).

Mula-mula masuk asrama, pergi study boleh pakai baju bebas, then tak lama kemudian diperketatkan, pergi study perlu memakai baju kurung. Nampak lebih bersopankan.

Bila dah senantiasa berbaju kurung, maka stok pun harusla banyak. Paling syoknya, RJSR suka buat kerja sama-sama. Oneday, kita merancang untuk pakai baju kurung warna merah, makanya sesi pinjam meminjam baju akan berlaku. Bila terkena hari berbaju hijau, almari aku kosong, baju aku habis kena pinjam. Pergi makan, duduk sebaris. Geng RJSR.

RJSR ni, kadang-kadang boleh buat gila. Satu hari lain, kita pernah memakai baju lain bersama kain lain. Hahaha tukar suka sama suka, yang penting mesti kena kontra. Katala pakai hijau, kain harusla merah, atau selain hijau. Kena kontra habis dengan warna baju lepas tu pergi makan.

 Geng RJSR 1999 - 2001
Outing sama-sama pergi makan KFC.

Menggamit kenangan betulla baju ni, aku baju batik aku sampai koyak rabak aku pakai. Hahaha.
Gambar fail: Ex-SMKTH Facebook upload by Norfadzilah Shafiee aka Snowhite

Orang tengok pelik je. Buat selamba, itu la trademark RJSR. Buat hal ehwal sendiri.

Oh, bila aku kenangkan, memang sungguh best. Kalau sekarang disuruh pakai macam tu, mau aku tak nak. Malu.

18 pasang kaki:

@e_da said...

kenangan sekolah memang indah.. kalu boleh nak ulang semula kan.. ehhehe tp kalau ulang bila lak kita nak tua.. ehhehe

Puan Capa said...

hehehe..mana satu puan cha pun tak tau dah..nampak sama je..hehehe

saya dulu kain je..baju still baju putih sekolah..kain jenis trend nak kata batik pun tak..tp bila outing orang tau..hah!budak sekolah tu la!

mamalieyna said...

Aduuuh kalau dok asrama mmg byk kenangan kan..tp kak eina takde kenangan tu, umah dkt je..huu~

Diyana said...

oho...baju rasmi batik outing!!so sentimental.hehehhee. akak pun tingat baju akak dulu2..btul tu,klu disuruh pakai skrg,tak mo aaa..

PUANSTOBERI said...

haha. bebudak asrama sure ada baju batik2 tu kan.
akak dulu tak smpat nak pakai sbb da nak kuar hostel (form 5) baru sekolah buat baju tu. kalo tak kiterang kain je lain sket, baju putih.
Owh..memori..memori

Mama Gee said...

mmg hebatlah kalo leh pakai baju lain kain lain tu....tabik spring kt cha and the geng...


anyway...cha yg mana satu ya? heeheh

zaidah said...

waktu sekolah memang satu memori yang tak bleh dilupakan,....seronok...

alexa yussida said...

hehe say duk tercari cari akk...alolololo tomey

fazilzura said...

sonok kan zaman skolah2.. bj kurung tu uniform wajib

Salina@IbuAqil said...

Memang betul cikgu cakap dulu "sekarang korang rasa sekolah tak best.. bila korang dah mula berkerja korang akan rasa ZAMAN SEKOLAH LAH YANG PALING SERONOK!!!" betul sgt2 ckp cikhu akak tu cha.. Akak rindu zaman sekolah dlu..

EiJa ZaQuaN said...

hhehe..mengimbas zaman sekolah
zaman sekolah mmg zaman yg paling best..
skrg ni mmg FB la tempat perjumpaan semula kawan2 sekolah..

ch@ said...

kakEida, kekDa, kakZaidah, zura, ibuAQiL, Eija:
betul-betul. zaman yg akan dikenang sepanjang hayat.

pnCapa:
hahaha sememeh sangat sampai tak dpt cam eh, kuikuikui. mana satu saya? masa kita duduk hostel, mmg skali outing, org dh budget dh, ini mesti bdk APKT.

kakIeyna:
hahaha, ini papa kita punya fasalla, soh duduk asramala. skolah bistarila. tabah je la.

kakDonut:
kan kak kan? soh pakai skrg, malula.

mamaGee:
hahaha, smua org kepala pun dh senget, tu smpai tahap buat kerja bkn2 tu.
* mana satu kita? mari buat kawad cam.

yus:
jumpa tak?

Nida said...

salam cha..

lama betul kak nida tak merayap sini.. oni pun dah besar..

Dulu masa first time pakai baju kurung sekolah, Kak Nida lupa nk pakai kain dalam..pastu satu kelas duk gelak sebab nampak bayang... hampeh betul..hehe

p/s: akak nk join juga ler ga yg dianjurkan

*Miss Syahnia* said...

dpt cari akk yg mana..
tomey je.. ^__^

♥SyilaSyira♥ said...

best klo imbau kenangan lama..tapi best juga ada fb...pengerat silaturrahim...syila dulu xsuka pakai baju batik sbb cepat kedut dan susah iron..huhuuhu

ch@ said...

kakNida:
kalau cikgu HEM akan kata, nampak tiang nombor 11. hahaha, rimas je rasa nak kena pakai kain dalam bagai.
**boleh je akak join. t/kasih tau.

ain:
selebetla. zaman belajar dolu2.

syila:
betulla tu, kalau iron baju batik makan berejam. komotnya sekejap je.

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

kenangan terindah tue....manalah cik jue letak baju sekolah dulu...huhuhu

ch@ said...

cikJue:
hahaha, kenapa? cikjue nak pakai balik ke? mesti cutekan? mcm bdk2.

 
Copyright © Diari Umi | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in