Sikap sendiri.

Monday, 24 January 2011

Salam satu Malaysia.

Huiii awal pagi dah buat aku gelabah. Ngeng betulla. Mana taknya semakin menghampiri hari ke lesen penuh semakin buat hati jantung badan berdebar-debar.

Ada je yang buat aku rasa nak langgar kereta-kereta terbabit. Ya aku masih P, jangan la sesuka-suki hati dan perasaan main potong line aku. Even, aku lesen penuh sekalipun, tak ke bahaya buat macam tu.

Pertama, keluar simpang meluru. Kot dah lambat pun jangan la pentingkan diri kan? kalau dah meluru tu mana nak ingat pasang lampu isyarat. Mujur je tak dilanggar sebuah teksi dan mujur juga aku ni memang bawa 50km/j je. Huiii ngeri.

Kedua kat traffic light, tiba-tiba aku kena hon dengan sebuah motor. Oih! aku rasa masih waras lagi melihatkan trafic light tu berlampu hijau. Pelik.

Ketiga, macam yang pertama kereta keluar simpang terus naik jalan kanan, dah naik baru nak pasang lampu isyarat. Bukan aku yang hon, tapiii kereta belakang aku yang honkan. Ha laaa, dah nampak aku pasang isyarat ke kiri. Hiii.

Keempat, fikir macam kereta tu kecik la kan, tak fikir kereta aku ni lebar. Mana muatnya aku nak menyelah. Walhal tu memang jalan aku. Aku dah bagi jalan tu, jalan je la. Terhegeh-hegeh lagi pula.

Tu la kan sikap pemandu sendiri yang boleh mencetus kemalangan jalan raya. Tak payah nak salahkan jalan yang rosak, tak payah nak salahkan jalan yang sesak. Kalau memandu ikut kelajuan yang ditetapkan, teliti dengan keadaan sekeliling, pasti selamat.

~)@ Aku tak juga tekan hon, huhuuu. Ada macam penasihat pengguna jalan raya tak? Ngeee.

15 pasang kaki:

Ibu Iman said...

sy pun bkn jenis yg suka hon2 org walaupun mulut membebel kalo org buat onar...

Cik Jue said...

samalah cik jue pagi tadi..tetiba kereta kat depan tukar lorong nasib baik cik hubby slow tapi rapat jugaklah cik hubby brek...kalau tak....

Hidayah said...

saya lau bawak keta mesti nak hangin sbb saya tak terer hehehe tp mmg tak suka main2 hon punn

Imaan09 said...

saya eksiden 1 bulan sebelum dapat lesen penuh..huwaaaaa.. harap ch@ bleh dapat lesen penuh dengan jayanya!!

bunga_ros said...

ada gaya la cha..!! hehe.. ati2 yek.. smg cha dilindungi selalu & .. Amin..

EiJa ZaQuaN said...

hehe..eija ni pulak ade lesen..tp x berani nak bw..

mana x nye lepas SPM dh ada lesen..pastu smbung study kat penang..xde kereta..smpai skrg ni lesen renew jerk tiap2 tahun..bw x berani..huhu

dilazfamily said...

sabo jerlah. ada setgh org sekarang bawa kete memang cam tu. semoga ALLAH melindungi cha

ch@ said...

mira & hidayah:
kita serupa.

cikJue:
kalau takkk, bercium la dgn rela hati.

imaan09, kakRos & dilla:
mcm nak kena ambik test lagi skali pulak, insya-Allah kita sentiasa beringat. tak berapa hari je lagi.

eija:
itu yg tak mahu tu, mujur husband eija ok, kalau mrABi tu habis telinga kita bernanah kena perli.

sarah-najwan said...

akak jenis bw kete mmg berhemat..hhehee..

tapi jika ada yg bw mcm xikut rules, suka suki nk belok, nk msuk xbg signal...akak mmg la..mulut berkumat kamit marahkan org..

xpe cha..lama2 nati akan biasa..

zura@iwan said...

kdg2 ada pemandu yg rasa depa tu terrer sgt..duk hon2 org...cm depa je ada hon...huh...

pstt; emosi la plak di sini....thks follow blog kita..kita follow u blk ye...

Farra Dhelina said...

aduii hangin je kannn..sabo je lahh

ch@ said...

mamaSarah-najwan:
dah dua tahun kak, kadang2 rasa nak tampal buku panduan undang2 kt tingkap kereta.

zura@iwan:
kalau kitakan, seandainya kita tak salah, kita hon balik semula. sibuk je nak hon2 orang.

farra:
dua tahun dok bersabar, pasni aku nak hon org pulak. wakaka.

mamalieyna said...

aduhai..bab2 ni yg buat kakakmu merasa lg senang gantung lesen kt rumah ni.ngee...mmg tu lah..sikap pengguna sndiri..mmg takmo ikut peraturan! hari2 jd penumpang pun (akak ler), sama naik anginnya bila tgk mereka yg takmo ikut peraturan nih! hisssh seb baik tak jd apa2 kan...

*luv Syahnia* said...

geram lor ngan pemandu yg suke2
je drive cm dienya jln..

sabar2..cik ain mau
jd pmandu bhemah cm akak gak ;)

ch@ said...

kakIeyna:
tapiii akak terror merempit. ngeee.

ain:
betul, kita budak baru belajar ain.

 
Copyright © Diari Umi | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in