Rahsia buku lama 2.

Thursday, 13 January 2011

Salam ceria semua, huh tersungging-sungging senyum baca blog sendiri ye. Happy blogging ya.

Ok sekali lagi aku nak interframe hasil karya hak cipta aku seorang. Sambungan kisah buku lama yang dijadikan kenang-kenangan untuk ketenangan masa tua. Acceh.

Kalau edisi lalu, tentang masa sekolah. Edisi ini buku masa belajar di Advance Technology Centre (ADTEC) atau Pusat Latihan Teknologi Tinggi, Shah Alam. Disebabkan pelajar perempuan batch 1/2004 hanya 28 orang, maka terhasilla buku ini.


Makan dua hari juga aku menyiapkannya, hanya memerlukan 5 helai A4, stapler, sebatang marker, pensel dan pen hitam dakwat basah. Cendawan memang wajib lukis. Aku suka lukis usop sontorion tapiii macam lari tema pula. Hiii.

Berguna tuk hantar kad jemputan kawen atau kad raya. Sebab mengekalkan ciri-ciri buku autograph.

Buku seterusnya, buku untuk budak-budak kelas seramai 25 orang, aku khususkan untuk budak lelaki sahaja yang hanya 15 orang.


Buat memory ni rumit sikit. Kena berfikir pantun untuk mengaitkan 25 orang dan 2 orang pengajar. Print out gambar, potong gambar ujang, gabungkan. Pantun kena dengan gambar dan serasi dengan karektor 25 orang pelajar pula. Haaa baper kali kena fikir tu?

Sebaik sahaja buku ini dihasilkan hari terakhir berada dalam kelas, gigih aku mencari 15 orang pelajar lelaki untuk minta alamat. Gila tak malu. Hahaaa.

Rupanya, buku ini paling mendapat perhatian, siap ada yang reQuest nak fotostat. Tapiii tak sempat. Aku memang sengaja bawa di saat akhir sesi pembelajaran.

Sumber utama penyumbangan idea menghasilkan buku ini adalah, daripada majalah sekolah dan juga buku dibawah ini.


Khas untuk pelajar tingkatan 5 sesi 2001. Sidang redaksi berbesar hati menghasilkannya. Wiii. Ini bukan aku yang buat, aku terlibat je dalam penghasilannya, tangan seni yang lukis itu empunya Ummi Zarith Syuhada. Letfhand write. Kreatifkan?

Dan macam biasala buku ini akan aku hangkut ke mana sahaja aku pergi. Aku tak lupa update alamat kawan-kawan yang paling terkini, mostly dah berumah tangga kan.

Rahsia buku lama 1.

~)@ Terkenang-kenang zaman muda-muda. Ahaks =)

21 pasang kaki:

ciK mOt ©™ said...

bestnya jadi orang kretip ni kan...huhuhu

@e_da said...

memang ada talent la cha ni.. boleh jd karikatur...

EiJa ZaQuaN said...

bagusnya cha..
berseni rupanya cha..
kreatif & berseni ..
lawa btol lukisan kawan cha tu..
mmg terus teringat zaman sekolah dulu mmg majalah ujang popular...

Ati Masrif said...

wah..berbakat lah cha ni
bolehlah lukis pic kak ati ala2 kartunkan...

rasp said...

perggghhh memang kreatif la!
suka tgk :D

sarah-najwan said...

kreatif awk cha..
ADTEC shah alam ni nyaris tmpat suami akak akn keje dulu..hhee..
hubby akak keje ILP..

**akak nk tanye..cocoa collagen tu mana nk dptkannya..rega berapa?..tq cha..

eima said...

aku nk lukis bunga pun aku tak reti ...hahah sgt kretip la ko ...
cam abg aku ... sgt berbakat ...

Cik Jue said...

ch@ memang kreatif ...betul bila ingat balik zaman sekolah..huhuhu rasa nak sekolah baliklah..

ibu_BatRiSya @wardah said...

suka tgk org kreatif n rajin mcm cha nih..sbb akak xserajin itu..yela mungkin xminat kut...kalu minat, rajinle..tul tak?

mamalieyna said...

kam0 mmg kreatip!

akak dl ada gk lukis2 tiru kt majalah ujang..blues untuk aku tu..buat sample tuk tulis surat..haha//

sayangnya tk simpan semua kenangan tu..

syok aa ch@ still simpan semua ni..^_^

♥sYiLaSyiRa♥ said...

uih...kreatifnya cha nih....tapi kan klo dah otak mcm cha mmg digalakkan masuk pertandingan blog yg ada menganjurkan contest entry2 menarik...mcm mama zharfan tu..antara yg kreatif..

ch@ said...

cikMot:
hahaaa kadang2 tengok kad2 yg terjual kat pasar raya, terfikir why not kalau buat sendiri? dari situ la dtg idea byk.

kakEda:
karikatur kita tak pandai kak, lukis muka usop pun sebelah je reti. hahaha.

eija & cikJue:
mengimbau kenangan lama gitu, zaman sekolah bestkan? kita suka baca gila-gila.

kakAti:
boleh, setakat ni kita pernah lukis gambar mrABi dengan Fitri kumpulan nasyid UNiC tu.

rasp:
thanks akak. tapiii kita tetap suka header blog akak.

mamaSarah-najwan:
suami akak ILP mana sekarang?
** skrg ni byk je jual kat kedai2 kecantikkan. rm60 tuk tiga kotak. kira rm20 sekotak.

eima:
tapi awak berbakat dlm bidang lain. kan kita punya kelebihan masing2.

kakWardah:
betul. kena ada minat. kalau dah minat, macam2 idea akan datang dlm kepala.

kakIeyna:
kita mmg suka simpan benda2 yg memori ni. sampai satu tahap dulu, jakun punya pasal kita still simpan tiket bas, LRT, komuter. ada lagiiii tapi kat Johor.

syila:
sayanggg kita tak pandai susun ayat supaya menarik. kita pandai buat kad2 macam ni je la. hihiii.

Cik Shiqa said...

smart la lukisan tu. terkenang dulu ada wat kartun2 untuk kelas.hehe kat mana dah simpan. teringin plak nk cari smula tgok gambr2 akak tu

Mama Kembar 3 said...

kreatif laa cha! bestnya nengok...

ch@ said...

shiQa:
hah p korek smua tempat. kalau dah bakar tu tak dapat la nak tolong.

kakNani:
hehe. buatnya pun best.

alexa yussida said...

creative!!!
dah la pic2 ujang cantik2 kan kak zaman dolu dolu..laani tataw la sbb dah tak beli..hehe

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis said...

wah cantiknya lukisan tu, kreatip sungguh cha wat sendiri ek...tangan seni betul la

ch@ said...

yus:
betul, majalah ujang tu makin nipis dan mahal. lawaknya pun dah kurang kick. cuma maintain berwarna la.

anje:
hehehe, yg last tu member sekolah. dua yg atas tu mmg saya punya kerja. hobi takde kerja.

*luv Syahnia* said...

cayalah kak..
tak sangka..dlm klmbutan ada
kesenian.. ;P

ch@ said...

ain:
ini kira seni ke? hihiii *blushing.

PuanBee said...

wah cha ....erm masa tengok kad gift cha hari tu pun dah agak dah cha nih rajin orang nyer..rajin buat benda2 nih..haha kreatif..bee jgn haraplah...

 
Copyright © Diari Umi | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in