Hari penuh debaran.

Wednesday, 26 January 2011

Salam satu Malaysia.

Wiii, pertama sekali aku nak mengucapkan jutaan TERiMA KASiH atas segala doa kalian semua untuk aku semalam. But, aku rasa semua boleh tahu ke mana aku pergi kan?

Yaaa aku pergi menjual diri aku kepada sebuah lembaga terkemuka di Malaysia, masih terletak di KL juga. Lembaga apa? biarla dulu, kepada yang tahu diam-diam aja la, maklumla aku baru sahaja pergi untuk langkah pertama. Nasibnya juga masih lagi dalam teka-teki.

Macam biasala tema baju aku, hijau mengepit fail juga hijau. See? aku pergi temuduga la. Dah cantik-cantik merempit dengan mrABi, ikut pula belakang bas, huih! habis cair semua make up. Mujur pakai shawl takla risau sangat senget benget tudung masa pakai helmet.

Setelah ditinggal dek mrABi di tepi pagar, berjalan la aku menuju tempat temuduga, mujur la senang cari bloknya. Banyak blok wei. Aku ikut je orang-orang yang berbaju kemeja bertali leher dan mengepit fail. Hahaaa. Siap ada ibu bapa lagi tau. Sila percaya.

Aku mesti cari kawan untuk hilangkan gemuruh. Uiii serius ini kali kedua aku dapat interview kerajaan, tapiii sangat detail perdaftarannya. Siap kena timbang dan ukur ketinggian. Paling aku tak tahan kena ambil gambar pegang nombor ic yang ditulis besar-besar. Kesian aku.

Rasa macam konpem dapat je kan? ya itula yang dilalui oleh lebih kurang 50 orang calon temuduga. Habis sesi penyemakkan sijil-sijil, siap ada yang bawa dua fail sijil lagi, kagum-kagum. Banyak gila sijil dia. Ya aku terus menimba pengalaman menghadiri temuduga dari seorang kawan bernama Mas.

Dia dah pergi lebih 10 kali temuduga, harusla aku yang cetek pengalaman ni mencedok sedikit daripadanya. Tak lama aku menunggu aku diminta duduk dihadapan bilik panel, ada 4 panel dengan 2 orang penemuduga setiap panel.

Tinggg! loceng kedengaran aku baru tau sebab Mas yang cakap, yeay masa sudah time. Pintu ku ketuk, bilik sindiket bukan dengar pun kalau di ketuk, beri salam. Haih, pertama kali aku ditemuduga oleh 2 orang penemuduga dan hanya aku seorang. Sebelum ni, 3 penemuduga dengan 3 calon.

Seorang serius seorang sweet, harusla aku tengok yang sweet buat penyejuk hati.

Syasyaaa kalau dapat bercakap, macam tak cukup hari. Alaaa pasal diri sendiri semua orang boleh cerita kan. Sampai tak cukup nafas aku dibuatnya.

Isu semasa, haih kalau dah suami politik, harusla jawab politik juga. Pilihanraya DUN Tenangla. Takkan aku nak jawab Fasha clash dengan Jejai lak. Naya aku. Mula-mula je aku rasa gabra, dah lepas-lepas tu aku rasa macam berborak dengan bos sendiri pula. Wahahaaa.

Gagasan satu Malaysia, aku niii kalau ditanya pasal pendapat sendiri memang aku suka. Soklan pasal lembaga itu sendiri amat kurang ditanyakan. Asyik ketawa-bercakap-dua berbalas satu-ketawa-bercakap-dua berbalas satu. Kalau inila temuduga, ye aku nak cuba lagi.

Bila perkataan 'ok, rasanya itu saja' aku bagaikan tersedar aku sedang di temuduga. Wow! mana aku dapat kekuatan tu eh? sempat aku tarik nafas sebelum aku keluar dari pintu. Fuuuhhh!

Soalan ditanya aku jawab, soal salah atau betul tolak tepi yang penting jawapan mesti ada isi. Mesti alert dengan isu semasa yang terkini. Google sahaja tips-tips untuk menghadiri temuduga, sama je di semua syarikat.

Terima kasih kakEda aka mamaMika, yang sentiasa mengiringi dan memberi semangat, sebelum, semasa dan selepas aku ditemuduga. You are the best kak.

~)@ Macam mana? boleh hilang gemuruh tak bila baca entry ni? =)

20 pasang kaki:

ciK mOt ©™ said...

moga cha dapat post ni...

Puan Capa said...

okeh!!sure dapat kerja!!!chaiyok!

bunga_ros said...

P Bukit Aman ke dik cha..

Cik Shiqa said...

i like dis entry.. macm tu lah kita kalau d intebiu.. memula je nebes, tp bila dha d soal mcm x mau brenti plak kuarkan idea.hikhik

u a da best la akak! semoga berjaya..

Zaidah said...

zai doakan semoga cha berjaya dalam interview tu....minggu depan zai plak ade ujian bertulis untuk jawatan di Lembaga Pelabuhan Johor...doakan semoga kita sama2 dapat yer...

Salina@IbuAqil said...

Gud luck cha.. Insya'allah ada rezeki cik oni 2.. :o)

@e_da said...

hehhe kelakar lak bab KENA PEGANG NO IC amik gambo..mcm ban.... jek.. sorry cha..apapun all the best..manatauada rezki ditahun baru ni untuk umi oni sekeluarga.. hihi

eima said...

uik ...
mudahan berjaya ok ....
lembaga ape ek ...
kat kl nun ..lembaga peperiksaan ke ..lembaga lagi ek ...
ke tontora ni ?? uik nk berkawad jugak ke

Imaan09 said...

wowww..!bagusnya ch@.. best of luck k..

*luv Syahnia* said...

sis...intview mmg tak sukeww
tak leh tido mlm..takottt

tme intvw ok plak kan...
kalo dpt panel yg ok..hehe

pas intvw..fuhhh lege giler..

ppsstt/// moga akk dpt..insyallah
rezki cik oni ;)

PUANSTOBERI said...

LHDN kah ini? Hihihi..

Apa pun gud luck okeh.
50 org tu leh letakkan harapan tinggi tu. mungkin ada rezeki nya tu nati.

Dia kalo da selalu intebiu (esp kalo kat kerajaan) nati perasaan dub dab tu dah kurang la sket. Lebey kuang je intebiu nya.

Tp tpt kiterang lain sket sbb masuk skali 5 org. hihihi :D

zura@iwan said...

confident...gud2...semoga bjaya ye..

klik yr hb..

ch@ said...

cikMot, ibuAQiL, imaan09 & zura@iwan:
insya-Allah berdoa dan tawakal je sekarang ni. Terima kasih semua. Terharuuu.

puanCapa:
wah! kelihatan seperti puanCapa yg menemuduga kita. hiii.

kakRos:
tidak kak, cari yg depannya lembaga.

shiQa & ain:
dah last tu siap cakap, saya rasa saya terlebih cakap la tuan, maafkan saya jika tertinggi suara tadi, terima kasih tuan. hiii. kuar bilik muka blushing.

kakZai:
insya-Allah kak, sama-sama kita. wow exam. scared me. wish u luck akak sayang.

kakEda:
ala BANDUAN, tak payah akak yg cakap, kita pun kata camtu, kesian sungguh.

eima:
kau ni melencong jauh benar. aku yg tak cukup berat dan tinggi ni langsung disuruh balik.

puanStoberi:
ya tepat sekali, terima kasih meneka, akak kerja sana kah? alamakkk.

mamalieyna said...

hahaha...cam kelakar dlm debar lak baca n3 ch@ ni..hehe..pengalaman, mcm2 ye..hope success ya..

akak belum ada peluang ke lembaga2 ni..baru2 ni..akak g interview Gomen yang tlh pun dikorporatkan..semua in english..walaweeeh mencabar betul..dah la jiwa tak tenang dok study pasal 'tempat' tu..dh selesai 1st interview, nak ke 2nd interview dh mula fikir byk kali..hoho..rasanya takkan ke sana kot..alahaii..

hope ada rezki ch@ yee..Amin..

Gieyana said...

gd luck k..moga bjaya yer..:D

e.l.i.z.@ said...

wahhh merempit belakang bas heheh kang ada je bau bas :P
sib la pakai shawl, tak kemek kena helmet heheh

gud luck tau!

Cik Jue said...

cayalah ch@..jue doakan ch@ dapat jawatan ini...

Cik Shiqa said...

hihihhi comel je ayat

insyaallah ada rezeki :)

EiJa ZaQuaN said...

aisehh..eija terlewat nak wish good luck kat cha..

anyway hope cha dpt job ni.. :)

ch@ said...

kakIeyna:
wow fully in English, mau bengong bila habis interview tu, terbelit lidah. terima kasih akak.

Gie:
tQ awak.

kakEli:
hahaaa tu ar tu, rasa kebas satu muka. terima kasih kakEli.

cikJue:
insya-Allah cikJue, harapannya setinggi gunung, kalau dpt biar di KL.

shiQa:
ayat apa yg comel tu? tQ doa shiQa tu.

eija:
entry ni pun dah lepas interview eija, takpe. doa tu pun dah memadai.

 
Copyright © Diari Umi | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in