Hobi lama muncul kembali.

Tuesday, 30 November 2010

Salam satu Malaysia. Cemana hari ni? oih Monday blues ka... ayokkk today is Tuesday la.

Agak mengantuk aku hari ni, alaaa sendiri cari pasal. Takde orang suruh, padanla muka. Akibat kelewatan tidur gara-gara Chinmi. Cute nama dia.

Sangat kuat ok. Bila aku start je baca, terasa tak nak berhenti. Setiap satu siri komik ni mendebarkan buat rasa tak sabar nak tau penghabisannya.

Almari dah penuh.

Marila dapatkan di pasaran, mrABi sanggup habis beratus ringgit tuk collect komik-komik ni. Sanggup lagi pergi beli cash dari kilang cetakkan terbabit. Huiii...

Kalau aku suka kumpul baju, mrABi? suka kumpul natang ni la. Anak Sateria merupakan salah satu siri kesukaan aku. Lupa segala bila dah start membacanya. Kuikui.

Dulu, aku pun suka kumpul komik ni tapiii komik aku mestila ada art lelaki-lelaki kacak dan pempuan-pempuan comel. Citer semua romantik je, loving-loving. Hehe... aku suka komik Gempak Starz, comel belaka.

Sejak dah nikah, aku dah malas nak baca. Tak sesuai ngan umur satu hal. Beralih kepada novel pula. Lebih mahal. Muahaha. Tambah-tambah, pernah aku baca sambil tunggu bas tepi lebuhraya, semua orang bajet aku budak-budak.

Bila aku kata, nanti sampai rumah asben ambil kat LRT, hahaaa buntang biji mata diorang tak percaya. Mulala sesi interview. Macam mana aku boleh kawen, muka macam budak baru lepas SPM. Haih! no... no... no...

~)@ Marila kita isi masa dengan membaca, tak kira apa jua bahan bacaan. =)

Donut.

Monday, 29 November 2010

Salam satu Malaysia. Dah sarapan pagi ke? Hihihi... bagus, untuk mengelak sakit jantung ambilla sarapan pagi ya.

Di opis aku ada satu je kedai makan, makanya di situ sarapan pagi, di situ makan tengah hari dan di situ jugala minum petang. Kalau aku rajin aku turun pergi beli sarapan, hrrrmmm kena pula hari pertama berkerja bersusun kuih muih atas kaunter.

Dalam tray ada makanan berat. Kekadang termenung juga aku depan kaunter tu, taktau nak makan apa. Melampau sungguh kan? haha...

Kenangan sungguh.

Pada satu hari, tah kenapa aku teringat akan donut, bukan akakDonut ya. Aku amek donut dan letak sambal nasi lemak. Tercengang kakak jaga kaunter tu. Dua kali dia tanya aku nak confirm sambil geleng2 kepala. Tiga kali aku kata ya.

Sejak pada tu, setiap kali ada donut, dia dah tau nak buat apa.

Terimbau kenangan masa sekolah menengah dulu, bila masa rehat selalu berkejar ke kantin untuk donut letak sambal dan mi bandung. Yummi-yummi, memang the best la. Duduk kat bangku panjang ramai-ramai, dalam suasana hingar makan.

Tak payah tengok jam, tunggu le loceng berbunyi, habis la waktu rehat. Terkenang betul bila tengok Lagenda Budak Setan. Kekadang aku tuang kelas, melepak sampai waktu rehat, lepas rehat baru masuk kelas. Keke...

Kelas aku ditingkat 3, mana ada lift. Naik tangga le. Kekadang satu hari kena ulang-alik pergi lab, berganda-ganda manjat tangga. Bestnya kelas tinggi-tinggi ni, cikgu selalu tak masuk. Tu yang memasing tumbuh tanduk.

Aku biasala, pantang takde cikgu aku pergi bersior. Mengurat anak teruna orang. Hahaha... sembang-sembang petang gitu.

~)@ Rindu la nak pakai baju sekolah. Huhu.

Rumah macam padang.

Friday, 26 November 2010

Salam satu Malaysia.

Hahaha... Jumaat wei esok dah cuti, kerja aku melambak-lambak, berganda-ganda banyaknya. Pening aku. Cuba juga handle dengan membuat jadual.

Sebab tu bila aku balik rumah aku memerlukan suasana yang tenang dan bersih. Bila melangkah masuk je tiada bau hanyir (sisa makanan tong sampah penuh), dan tidak porak peranda.

Apakan daya. Suami ku muda (pulak da) sama macam aku (perasa pulak) so masing-masing masih lagi mengadap komik, game xbox, kalau mengemas ikut mood. Time rajin bersih gila, time malas... tunggu la ada masa kang kemas. Haha.

Sudah lapang, kemas sekejap je.

Sejak cikOni pandai memanjat aku terpaksa membuat pemantauan, takat panjat almari TV, sofa, meja tea... takpe lagi, part dia panjat meja makan, huaaa aku memang sangat pantang. Aku tak suka dia 'mengemas' atas meja tu. Aku rasa macam kurang sopan bila dia berada atas meja.

Lepas aku snap pics ni, terus cikOni tarik kerusi tu rapat ke meja makan, dan...

Dan langkah keselamatan terpaksa di ambil, kerusi dilarikan dari meja. Dia sangat suka kalau ada sebuah kerusi hampir dengan meja makan, sekelip mata dia dah ada atasnya. Haih!

Tapi terror-terror cikOni pun, dua kali dah dia tergolek ditimpa kerusi. Macam biasa la, nangis sikit je, panjat balik semula.

~)@ Sebab tu dari dulu aku suka rumah lapang-lapang. Hihi...

Year-end performance review.

Thursday, 25 November 2010

Salam satu Malaysia.

Dah tiga kali aku isi borang ni.

Kali pertama isi, aku tak paham langsung bentuk dan gayanya. Banyak dibantu pnIzma dan enMizzi, borang nya pun pnIzma yang print-out kan. Kekonon aku busy sangatla kan? takde maknanya ok.

Mau taknya, kerja aku sebelum tidak cecah pun setahun, ada cecah pun ngam-ngam setahun aku dah beralih arah. Inila satu-satunya kerja yang paling lama aku bertahan.

Kali kedua, faham la sikit. Pun sama, pnIzma tolong print-outkan. Haha... aku memang pemalas. Review depan bos pun matang la, speaking sepatah dua kata jangan kan tidak.

Kali ketiga, semua kena buat sendiri. Huaaaaa... padan muka aku. Mujur dapat cikJeanne yang perihatin. Maklumla, department aku ni major lelaki. Jadi cikJeanne yang print-out kan tuk semua staff. Haha... best-best.

Dan bila masa berjumpa face to face with my bos, dia nak aku taip semuanya semula. Tak nak guna pen, huiyoo. Then terpaksa tunda kerana aku gigih menyiapkan segala mala report tertunggak.

Akhirnya bila tiba masanya, aku pun face to face dengan form semuanya berkomputer. Aku tak harap sangat gaji aku naik tinggi melambung-lambung, janji aku dah luahkan semua yang terpendam kat hati aku ni. Puas hati aku.

~)@ Aku masih begini tetapi kerja aku berganda lagi sedangkan gaji aku tidakla tinggi. Haih! cukup makan sudah.

Kuali free.

Wednesday, 24 November 2010

Salam satu Malaysia.

Tersebutlah kisah antara aku dan dia di satu hari yang betul-betul sunyi dan busan. Pening kepala aku memikir nak makan apa pada tengah hari tersebut.

Nak masak nasi berasnya kehabisan, masak lauk apatah lagi. Memang tiadala gamaknya.

MrABi kata petang baru keluar pergi beli barang dapur. Dekat je Carefour Bangsar South. Pampers, susu cikOni pun sama habis. Wah! bulan yang betul-betul kering.

Mundar mandir aku kat dapur, semua jenis biskut aku dah makan kasi perut kenyang, malangnya tetap nak juga makan lagi, ermmm... tiba-tiba mata ini terpandang mi megi, hoooraaay buat penyambung lapar. Jadila ada tiga bungkus.

Potong bawang merah, bawang putih, cili dan dua biji telur. Masakla megi di dalam bukan periuk tetapi kuali percuma dari Giant hasil daripada pengumpulan pelekat rm2.99 (kalau tak silap) untuk satu pelekat.

Yummm... yumm... nampak cam sedap gila...

Ini pun nak cerita, saja nak tayang kuali free. Lagipun, ini kali pertama aku masak megi guna kuali macam ni, selalu guna kuali gak tapi yang biasa tu, ada dua telinga.

Pernah tak terjadi bila semua barang dapur habis, peti ais jadi kosong gila. Hahaha... selalu je jadi kat aku, bila aku malas pergi pasar.

Lepas maghrib baru pergi bersior kat Carefour. Alaaa dekat je. Bukan jauh sangat. Sekelip mata peti ais penuh kembali.

~)@ Sesekali nak juga bermalas-malasan kan? Hihihi... yang baik je ikut. Yang tak baik jangan dibuat.


Cerita cuti: Kenduri kawen.

Tuesday, 23 November 2010

Salam satu Malaysia... ehem-ehem, lepas Monday blues. Eh? ada Tuesday blues kah? Haha... Jangan amalkan, kang satu kerja pun tak jalan.

Disebabkan planning mrABi pulang ke KL hari Sabtu, makanya hari Ahad dapatla kami menghadirkan diri ke rumah dua pengantin baru. Serentak hari yang sama.

Disebabkan mrABi dan cikOni yang tak bangun-bangun walaupun jam telah melewati 12pm makanya aku dengan rela hati masak untuk makan tengah hari. Sedang aku berdentum-dentum menumbuk cili untuk sambal kicap, mrABi bersuara.

'umi masak ke?'
'ho la... ngape?'
'kata nak pergi kenduri'
'habis tu, tak bangun-bangun, lagak macam taknak pergi je'
'siaplah, kita pergi sekejap' tetap tak bangun dari tilam.
'umi dah siap masak pun'

Sesi mengejut anak dara tu, memang tersangatla susah. Padahnya tak tidur malam, camtulah. Sudahnya mrABi yang kejut sehingga berjaya. Aku dah tak kuasa.

Nak menyampaikan rumah pengantin yang pertama, di Bandar Baru Bangi, dia sambung tidur lagi. Bila dah sampai tak reti diam. Terpaksa makan bergilir dengan mrABi.

Tercekik-cekik aku makan, sebab menengokkan cikOni yang macam orang tak cukup jalan. Tetengah panas terik, dia boleh ke hulu ke hilir, nak dipimpin tak mau, nak dukung dia nak turun, haish gila berjalan.
Selamat Pengantin Baru
kepada pasangan
Wani dan Redhuan

Ayah kepada Wani merupakan kawan aku, masa kat MiMOS Smart Computing (tempat aku praktikal) kiranya pangkat bapa kepada aku. Senior. Ingat pula dia untuk menjemput aku yang memang dah lama takde kena mengena ni.

Terperanjat dia tengok aku datang dengan sengih-sengih. Anak dia pun ingat kat aku, haha... adeiii malu ai.

Sekejapan aja, kepanasan tahap maksima. Terus ke Dewan Kajang, pengantin kedua, kawan mrABi. Aku rasa adik angkat dia kot, dok panggil Abg Wandi and akak Syasya sampai cikOni pun dia kenal. Mesti la sentiasa keep in touch ngan mrABi kan?

Selamat Pengantin Baru
kepada pasangan
Shara dan Sharizal

mrABi yang mengikut kehendak cikOni.

cikOni yang serabut. macam cikOni lebih besar dari aku je. adeiii!

Tak makan pun sebab dah kenyang, melayan cikOni berjalan satu dewan. Balik, singgah rumah kakDila, bila sepupu berjumpa. haih! haru rumah kakDila sekejap.

Hujung-hujung tahun ni ramai yang naik pelamin. Bulan depan lagilaaa... pasti bersusun.

~)@ Nak pakai baju apa bergi kenduri ni, semua baju dah dipakai. Adeiii!


Selamat kembali bertugas.

Monday, 22 November 2010

Salam satu Malaysia, wiii selamat kembali bertugas. Tarik nafas... lepas. Tarik nafas... lepas.

Hambek, penangan lama sangat bercuti, memulun cuti habis-habisan. Tercari-cari kerja terakhir yang telah ditinggalkan. Huahaha... padan muka ai.

Well, Raya Haji tidakla semeriah Raya Aidilfitri, macam mana pun tetap ada lauk favourite, ayam masak merah mama kegemaranku. Dan tetap juga aku mengenakan baju kurung baru. Melaram sakan.

Ayam masak merah, rendang daging, lodeh, ketupat tetap habis kerana keluarga aku masih lagi mengamalkan bertukar-tukar juadah. Seronok sekiranya dapat tetangga yang sporting morting kan.

jom ikut Oni pusing rumah tokMama.
Baru belajar pakai siper jepun sebenarnya. jakun.

Sepanjang raya aku duduk rumah aje, bila lagi nak berulit dengan rumah tempat membesar lama-lama, (iya-iya je, padahal duduk asrama) aku membantai tidur sepenuh hati. Muahaha...

Hari berikutnya pun sama, melingkar ala-ala terkena serangan jag-leg, kuikuikui... cikOni lagila bergembira ria bila ada orang layan dia main, celik mata je tokPapa bawak jalan, celik mata je tokMama bawak jalan, celik mata je mrABi bawak jalan, celik mata je pakSu Is bawak naik motor. Sonang hati aku.

Amek angin petang...Align Center

Malamnya papa ajak makan kat luar, orang masih cuti raya gaknya makanya kesemua kedai favourite tidak buka, akhirnya mcD menjadi pilihan. Raya-raya makan mcD. kehkehkeh!

Hari berikutnya... Jumaat. Seharian kat Bandar Kota Tinggi. Amek laptop papa, pergi baiki kereta papa then balik rumah melepak kat rumah kawan mama, balik rumah lagi, papa ajak pergi Bukit Besar. Huahaha... berjalan sakan weih!

Align CenterBukan angin petang ye,tapiii tengah hari tegak...

Berjalan banyak pun, cikOni still tak penat-penat. Aku pun tak tau la apa rahsia dia pakai. 10 ribu langkah sehari, aku rasa cikOni la yang mencapai target. Aku yang menengoknya naik letih, dia still... selamba aja. haish!

Bangun juga masak jam 2 dan 3 pagi. Adeiii... teror sungguh.

Sabtu, seawal pagi dah bertolak balik KL untuk mengelakkan merempuh hujan di sebelah petang. Habis sudah waktu cutiku di kampung, and now sesi mengorek semula kerja terakhir yang ditinggalkan. Ayakkk...

~)@ Berkorban cuti untuk memiliki masa cuti yang berkualiti. Yeay! aku sukaaa...

Salam Aidiladha.

Tuesday, 16 November 2010

Wiii, salam satu Malaysia, haaa dah petang-petang ni, semua dah tak fokus ye. Sabar-sabar, sikit jam je lagi.

Aku pun dah over excited, malam ni bertolak balik Johor, suka-suka.

Jadi, kepada semua yang telah tersesat membaca entry ini, aku mengucapkan (ceh macam pengisytiharan pulek)

SALAM AiDiLADHA - 1431
"semoga kalian sentiasa dirahmati dan diberkati di sepanjang cuti hari raya haji ini.
jangan lupa diri ya, dan berhati-hati di setiap langkah, malang tidak berbau.
kita jumpa hari Isnin nanti."

~)@ Sedapnya sup cendawan, ohhh...

Gift daripada Eija.

Salam satu Malaysia. Ya, aku tau semua orang mood dah ke laut. Sok raya kan? Baju, rumah semua belum siap berkemas, malam ni dah nak balik kampung.

So sebelum aku terlupa, last week aku dapat gift dari Eija aka sweetmama, sungguh tidak kusangka, gift terbang dari seberang, Padang Indonesia. Walau kaki ku tidak jejak ke sana, akan tetapi sweetmama tatap ingat akan diriku.

Aku cuma nak pisang sale je, tu pun kirim. Nak ku bagi duit, katanya nanti la dulu. Takut tak dapat cari. Aku pun taknak la susahkan dia, orang nak pergi bercuti, sibuk pula kita mengirim.


Jadi, dengan baik budinya, seikhlas hatinya. Dia memberi aku pisang sale dan fridge magnet. Benda free, takkan la nak tolak kan, nak pulangkan balik pun rasa malas. Hihihi... TERiMA KASiH Eija, kita sukaaa...

Dikesempatan ini juga, aku mengucapkan:

SELAMAT HARi RAYA AiDiLADHA
kepada
Semua yang tersesat di rumah hijau ini. Semoga kalian tidak makan daging banyak-banyak, kang mudharat pula.
Jangan lupa diri ya, kita jumpa naik cuti nanti.

~)@ Cuti dah approved. Yeay, mesti UV aku jatuh merudum ni, oit. Lari topik dah tu, berkorban la sikit :p

Gift daripada Ain.

Monday, 15 November 2010

Salam satu Malaysia, haaa buat apa tu? cheer-cheer, sok lusa nak raya dah.

Baju raya dah prepare? huhu, baju raya aku 3 pasang smua dah siap. Miahaha bayar je belum. Oni punya ada sepasang. Wiii...

frame gambar berangkai dan getah rambut bersama sampah sarap. hehe...

Rabu minggu lepas, ada orang bagi hadiah kat aku, hehehe. Aku dah tau aku dapat hadiah tu, tapi empunya blog tak bagi tau apa hadiah yang akan diberinya, surprise katanya.

[Full entry] tentang gift ni.
Salam Ain,
Teruja, terharu bila ain tempek gambar akak kat blog. Akak komen blog Ain bukan sebab cenderahati ni ye, sebab akak memang suka kongsi pengalaman akak dengan Ain, bila ada entry Ain, cerita Ain lebih kurang dengan cerita akak, sebab akak pernah melalui zaman kehidupan macam Ain juga. Jadi, tak salah dan tak kisah rasanya akak berkongsi.
Ain reply:
Wsalam dear,
ain memang ikhlas nak bagi cndrahati ni utk akak sbagai pengomen tegar...heppy bila baca komen2 akak..
yupppp lbh kurang sama..so, apa2 story boleh rujuk akk dulu kan ;P..
ada rezeki boleh bsua muka plak..tak jauh pun kita ni kak..hehe
harap akak sudi terima pemberian ain yang tak seberapa ni yea..
Tiada kata nak ucap melainkan sebaik-baik perkataan TERiMA KASiH, sesungguhnya inila penghargaan yang bermakna buat diri aku.

~)@ Aku takde adik perempuan, bila ada yang lebih muda dari aku mengaku aku ini sebagai kakak sendiri, oh... aku sungguh terharuuu.

Mimpi itu indah, tapiii...

Friday, 12 November 2010

Salam satu Malaysia, yeay esok cuti, lusa cuti, tulat cuti, tunggeng MC, lepas tu MC lagi, lepas tu holiday celebrating Hari Raya Korban. Banyaklaaa hari nak cuti!!! jangan berangan ok.

Cuti aku sudah approved, wiii... ok shoot, masuk entry sebenar.

Dah lama aku dok mengintai seorang jejaka ni, untungnya badan kalau dapat berborak dengan dia macam orang lain, tapiii aku segan sememangnya aku syok sendiri. Huuu... bila dia jalan depan aku aku jeling, bila dia gelak kuat-kuat aku gelak pelan-pelan, sebab... dia tak banyak cakap tapiii kalau dia gelak, kelakar. Bila berselisih dengan dia aku tunduk pandang lantai, dia pun sama jugak, haish!!!

Satu hari, dia datang ke meja aku lalu... kedengaran la irama lagu cinta 7 days by Craig David...

Cait!!! potong stim betulla... benci-benci, kenapa la time ni jam loceng ni nak bunyi. Huaaa... mimpi indah itu tiada kesudahan. Berkecai-kecai hilang tanpa bayang. Sedih betul. Dan bermula la episod realiti kehidupan.

Wakaka... ampun-ampun. Itu hanya mimpi, toksahla berandaian yang bukan-bukan.

So, itula irama jam loceng aku, snooze 4000 kali pun, lagu tu juga. Tukarla berjenis-jenis handphone pun itu jugala iramanya. Nostalgia lagu tu, sebab itu lagu kegemaran my bestie Zila aka cikAQies.

Craig David kejut aku bangun tido. Suka dengar susunan irama dan melodinya. Lain dari yang lain. Bila dia nyanyi je, teringat masa bujang dahulu. Celik mata tengok-tengok, Zila dok share sebantal dengan aku, celik-celik mata tengok, bantal peluk biru aku celah kaki dia, bantal pink dia tah mana-mana pergi. Kadang-kadang sampai tahap tertukar tempat tidur.

Kalau masa sekolah dulu, papa ajar tepuk bantal. Terlebih dahulu baca pendinding, Surah Al-Fatihah, Surah 4 kul, Ayat Qursi dengan doa tido. Kalau nak bangun pukul 6, tepuk bantal 6 kali. Zaman aku takde handphone. Duduk asrama.

Sumber google: http://lolalempicka.blogspot.com

Ada sorang kawan, jam loceng bunyi azan. Aku ni jenis cepat terjaga, kalau tidur biasa-biasa. So jam 3 pagi bunyi azan, apa jadahnya. Suspen jap. Rupanya jam loceng, untuk study waktu pagi. Huhu. Haru.

Zaman dulu punya jam lagila kan? semuanya besi, gila bingit kalau bunyi. Jamnya kecil aja, bunyiknyaaa... itu pun ada yang tak bangunkan? haha.

Sejak jadi mak ni, sejak dah berkerja, dah berdikari jam loceng dan aku memang tak dapat dipisahkan.

~)@ Takde jam loceng yang betul-betul jam kat rumah aku ni.

Rasa macam terpaksa.

Thursday, 11 November 2010

Salam satu Malaysia. Weee, sudah Khamis sok Jumaat then cuti...

Terlebih dahulu nak ucapkan:

Selamat Ulangtahun KELAHiRAN kepada ABG SHAiZHAR
= semoga sentiasa dikurniakan kesihatan yg baik dan rezeki yg berlipat ganda, boleh merasa sama =
dikau sentiasa menjadi sumber inspirasiku, yezzaaa.

Errr... aku ni, seorang yang cepat kesiankan orang, lagi-lagi dah lepas bersalin ni lagi la cepat je tersentuh.

Nak ikut (follow) ke tak ya? Sebenarnya aku agak keliru dengan fungsi butang follow ni, siapa boleh bantu aku menerangkannya dengan details?

Sebab bagi aku fungsi butang follow ni merupakan list blog yang aku suka. Tanda aku akan datang blog itu sekiranya update atau untuk mendapatkan sebarang info.

Serius, bila aku dah tekan butang follow, aku memang tak mengharapkan langsung empunya blog tersebut memfollow aku, terpulang kepada dia. Kerana aku percaya, jika kita berbuat baik kepada seseorang, orang akan membalasnya.

Aku juga tak sampai hati nak suruh orang follow rumah aku yang jauh nun di pinggir hutan ni, terpulangla kepada orang yang tersesat sampai ke rumah ku ini. Kerana, rumah ku ini hanya dipenuhi dengan catatan harian yang kadang-kadang orang kata 'ala... itu pun nak cerita?' tidak seberapa.

'Saya dah follow awak, jom follow saya' eh? ni yang aku tak reti nak jawab ni. Terasa kena paksa ni... Adeh!

Jangan lupa ya, setiap orang mempunyai cara sendiri untuk menarik minat orang lain datang ke blog sendiri. Bagaimana persepsi orang di luar sana tentang follower, terpulangla kepada diri masing-masing.

Kalau contest or GA tu, takde kena mengena ngan entry ya. Sebab tahu, contest or GA tujuan utamanya untuk mencari kenalan, untuk menambah sahabat. Maksud lain? hehehe, boleh fikir sendirikan?

Ini hanya pandangan aku sahaja, jangan pula ada terasa, jika terasa juga, telekla apa yang tidak kena.

~)@ Happy blogging, bila la aku nak buat GA ni... huaaa...

Selamat datang ke rumah baru.

Wednesday, 10 November 2010

Salam satu Malaysia, 10.11.10 - cun tarikh ni. eh! nak pergi mana tu? betulla ni masih bloghijau di pinggir hutan tu.

Penat kutip bunga nak tampal kat header tu, sudah la kamu cha. Interprame, bukan semua kamu serah pada tangan seni WhiteyMommy tu ke?

Hehehe, blushing-blushing.

Ala-ala wordpress tak? memang la tak sama tapiii ni version WhiteyMommy, aku rasa inilah template yang akan kekal lekat. Ermmm... mungkin tidak! hahaha...

Eeee aku suka la, simple as the simple life temanya. Hidup happy-happy jangan moody-moody, blogging happy-happy jangan dengki-dengki.

Ok dah-dah jangan nak lelebih, yang berkenan tu p la jengah WhiteyMommy, laptop dia dah laju, complete kriteria, complete draf lagi cepat progressnya.

Terima kasih sha... mmuah! bau ikan. Hihi!

~)@ Daun sana, daun sini, rindu sana datang sini ;) ini warna tema pelamin patutnya, tapiii tak dapat... di sini akhirnya.


Tak tahan la macam ni.

Tuesday, 9 November 2010

Salam satu Malaysia.

Pagi ni mata aku bengkak, jadi beruang panda. Rasa bagai di gam-gam. Macam mana aku nak buat lagi aku tak tahula.

Aku perhatikan, dah dua minggu macam ni. Susahla kalau hari-hari pun macam ni, aduhaiii anakku.

Anakku stunt-woman.

Dia punya kegembiraan dapat bermain antara jam 2 hingga 5 pagi amat berbeza dengan waktu-waktu siang. Dia hanya seorang bermain, masuk keluar kotak mainan, panjat turun sofa, on off on off remote TV dan astro, berlari masuk keluar bilik, berlari keliling meja, merangkak naik turun tilam.

Waktu itu, bagaikan waktu siangnya, waktu dia bermain. Mata segar, berpeluh-peluh masam, bergelak, menjerit, membebel, macam mana aku nak tidur lena?

Dah letih baru la dia lelap, wawawa bakal bergaji 5 angka ke anakku ini, berjaga waktu malam?

Macam mana aku nak bagi dia letih waktu siang? biasala kan, kalau dah lelap pukul 5 6 pagi, memang harapanla dia nak buka mata waktu siangnya. Aku tak nak bagi dia tidur waktu siang? mahu dia mengamuk mengantuk.

kakSarah, kakYanti, kakNani, kakIzan minta bantuan, minta bantuan. Hihihi!

~)@ Aku tak mahu jadi beruang panda. Huaaa...

Papan kenyataan.

Monday, 8 November 2010

Salam satu Malaysia ;) sihat ke? maklumla, cuti Deepavali sama-sama beraya juga. Makan maruku banyak.

Hari cuti blog aku pun cuti, bukan apa aku habiskan masa dengan membelek blog cikOni, dengan blogwalking. Serius, aku bosan gila. mrABi tak bawak pergi jalan. Kitorang pergi pasar malam dua hari berturut-turut.

So tiadala cerita menarik melainkan yang biasa-biasa aja.

Sejak PA baru, Jeanne ambil alih tampuk pemerintahan, papan penyataan yang tergantung di dinding menjadi penuh warna-warni. Bagus, dia menjalankan tugas dengan sebaiknya. Cakap je apa permasalahan yang bersangkut paut dengan kerja, gerenti. Anda mendapat layanan 1st class.

Bukan itu yang aku nak cerita, akan tetapi dengan rasa bestnya, gambar aku masa annual-dinner tempoh hari sudah terpampang di situ buat julung-julung kalinya.

Makcik dah start gila glamour lak ni, hihihi. Sekali sekala.

Selama ini, hanya memendam perasaan aje la tengok gambar diorang lekat kat situ, gambar bos pun di situ dan akhirnya gambar makcik juga sudah naik di situ. Weee... suka-suka.

Gambar aku bersama dengan pemenang pakaian terbaik pada malam tersebut, Chua Kim Fai. Satu department dengan makcik. Kami datang secara bersama dengan tidak sengaja.

Menunjukkan sangat gembira pada malam tersebut. Ada iras kakak ngan adik tak? kakAtie, nama anak dia sama dengan cikOni ;)

Makcik menang moto, eh? eh?

Muda tak? Remaja tak? percayala kakJie pregnant 5 bulan anak nombor 7.

~)@ Kesimpulannya, tak sumbang pun bila menjadi sebahagian keluarga kaum lain ni, berkerja di bawah satu bumbung yang sama. Diorang sangat pedulikan kita yang butuh pertolongan. Kitakan satu Malaysia.

Semalam ke pagi ini.

Thursday, 4 November 2010

Salam satu Malaysia, apa? dah hari Khamis? owh, sungguh pantas.

Semalam, dapat baju baru 4 helai, 2 hijau, 1 ungu dan 1 biru. Dapat pula 2 helai shawl yang sangat tak terduga. Baju tu beli sendiri la.

Motif cerita: Bila kita suka dengan seseorang, bila kita setia dengan seseorang, bila kita baik dengan seseorang, makanya orang akan menghargai dengan apa yang kita lakukan, tanpa kita sedar.
Terima kasih Ann-Wardrobe. Terharu.

Semalam petang, balik kerja ambil cikOni, dia berjalan sendiri. Sangat laju, sangat pantas. Asyik berlari sana-berlari sini sampai tertinggal lif. Meaning, tunggu lif dah lama tapi tak sempat naik.

Motif cerita: Kena sabar banyak-banyak, sebab lepas tu lif lain sampai, keadaannya kosong dan lengang. Boleh bernafas dan tidak berhimpit.

Semalam petang, masuk rumah, rumah tunggang langgang. mrABi & adik ipar tengah tengok TV, baca komik tanpa buat apa-apa. Rasa macam nak nangis. Penat kerja tak hilang lagi. Aku pun kerja juga. Ambil anak, nak masak pula lagi.

Motif cerita: Sabar lagi, kemas dengan perasaan sakit. Aduhai. Bertenang. Masuk bilik cari diari, termenung. Keluar pergi dapur & masak.

Semalam malam, indahnya kehidupan. Bila melihat cikOni gembira berlari sana-sini dikejar mrABi, oh! macam dalam novel.

Motif cerita: Biar cikOni penat, biar dia tak bangun masak malam-malam.

Semalam malam, cikOni nangis tak berhenti. Nangis-nangis-nangis. Dia sakit perut. Aduhai sayang umi, sabar ye. Aku sapu minyak pada perutnya. Urut satu badan. Beri dia susu suam sedikit panas. Dia tidur.

Motif cerita: Anak perlu diberi layanan 1st class.

Pagi tadi, termenung depan almari, berfikir mahu pakai baju apa. Baju sudah terlampau banyak.

Motif cerita: Jangan tamak. Bila tamak pun tak jadi apa-apa. Pening lagi ada.

Pagi tadi, sms mrABi tanya nak isi minyak kat shell minyak warna apa, merah ke, kuning ke. mrABi reply 1.85, oh minyak apakah itu? dengan pandainya aku bertanya. Kuning kot. Adehhh, sudahnya tak isi juga sebab kerana bekho menghalang perjalanan.

Motif cerita: Jangan berangan bila isi minyak. Perhati dan ingat warna gagang palm minyak bila kena turn mengisi. Aduiii.

~)@ Yeay, esok cuti. HAPPY DEEPAVALi kepada semua yang menyambutnya. Kitakan satu Malaysia ;). Aku terlupa sebenarnya.


Macam mana nak jadi kakak ni.

Wednesday, 3 November 2010

Salam satu Malaysia. Aku lambat bangun hari ni, muahaha. Mimpi best, tapi masih sampai opis pada tepat waktunya.

Hari ni tak macam dua hari lalu, kepala sakit gila, tapiii semua report sudah setel kasi hantar. Hari ni aku ceria, peneman (PakNil) aku je mengalami tekanan. Tapi dah diceriakan oleh Rey & Hanif, thanks all.

Malam tadi, ada orang buat baik pada aku. Dia memberitahu aku bahawa impian aku akan menjadi kenyataan tak lama lagi. Dengan syarat, aku setuju untuk menjadi rakan kongsi kepadanya. Buat masa sekarang, dia perlu menyediakan proposal untuk disemak dan disiasat oleh aku.

Aku bakal boss weih, huaaa... gila ar. Duduk rumah goyang kaki, bisnes jalan, jaga anak. Argh! bermimpi memang best. Insya-Allah, semoga semuanya dipermudahkan =)

Anakku, cikOni.

Macam mana aku tak rindu kat dia bila dia tiada? satu malam je, jumpa benda baru dia jadi kreatif. Nak marah ke, nak gelak ke?

Aku memang tabik spring kepada ibu, emak, mummy, mama, ummi yang mempunyai anak kembar lelaki/perempuan, anak 5, anak 3 even anak 2 sekalipun. Sedangkan aku yang baru satu ini, aku dah rasa macam beranak banyak.

Umur 1 hingga 5 memang detik penting untuk anak membesar, biarlah rumah jadi tongkang pecah, biarlah rumah porak peranda selagi tidak merbahaya, bebaskan anak bermain dengan apa yang dia suka.

Kerana daripada bermain inila, menjana minda menjadi lebih kreatif, menjana segala otot pada tubuh badan menjadi lebih sihat. Kan seronok melihat anak gembira.

Baldi atas tilam, semua benda dia nak masuk dalam. Termasukla empunya diri sekali. Tergolek-golek baldi tu disepaknya, digulingkannya. Bingit. Jadi bakul pergi pasar, selit di tangan. Besar baldi dari orang.

Jumpa tudung saji, tak lama tudung saji jadi bot atas tilam, teroleng-oleng. Heaven. Dia angkat bawa ke hulur-ke hilir dengan segala jenis mainan ada di dalamnya.

Entah berapa kali jatuh, berapa kali tergolek. Dia masih lagi bersemangat, langsung tak dengar tangisan. Kental. Diam bila tengok iklan di TV aje.

Tak mampu dah aku nak berkata-kata. Jangan membayangkan apa-apa. Ngeri memang ngeri.

Tengah malam, macam biasalah. Masak atas tilam. Pantang pergi dapur, almari aku dipunggahnya.

~)@ Aku sangat gembira.

Kotak mainan makin besar.

Tuesday, 2 November 2010

Salam satu Malaysia.

Dah dua hari aku mengantuk gila, macam biasa la kena memerhatikan budak extream ni main. Kalau tak, tah mana-mana dia parking kang.

Sepatutnya barang ni sampai hari Jumaat, dah sampai tapi opis aku halfday, dengan baik hatinya dia hantar lagi sekali hari Isnin, itu pun kedatangannya tidak ku sambut, sedar-sedar ada atas meja.

Aku ingat saiznya sederhana aje, rupanya dua kali ganda saiz kotak mainan cikOni yang asal. Mujur ringan, aku angkut semua sekali naik rumah.

1st time aku punggah barang dia dalam tu, dia masuk sekali. Duduk dalam kotak dan mainan selama beberapa minit. Kali kedua dia pergi mengendeng kat kotak tu, tengok? macam manala barang mainan tak cepat punah.

Gasakla... mujur juga kotak tu fleksibel dan tahan lasak. Owh, mana aku beli? tuuu kat kedai, Aivee Emart tu le. Mana lagi =)

~)@ Time to work. Tataaa...

Bila makcik melaram.

Monday, 1 November 2010

Status pada hari kejadian, aku? Royal Bintang Hotel, dinner. mrABi di Bukit Perdana, berkerja. cikOni di MiD Valley, main boling. Huru-hara, semua busy dengan agenda tersendiri. Haha.

Aku over excited pada malam kejadian, gila tak excited. Sebagai aktiviti balas dendam sebab mrABi tak bawa pergi mess-nite, aku melaram sakan. Haha, kebaya hijau satu-satunya pada malam tersebut. Dah la hijau, striking pulak. Ada makcik kisah? makcik sukaaa.

Aku pun ada suami mithali la, mrABi sudi menghantar dan mengambil aku pergi dan balik Royal Bintang, hahaha vangga-vangga jalan atas karpet merah, ala-ala menghadiri malam anugerah bintang fofular gittu. Sudah perasan.

Inila makcik =)

Habis sopan aku berjalan, naik pulak tangga, dengan selendang, heel, clutch, argh! bergaya punya fasal, redah kasi pecah. Tak sia-sia, aku disambut oleh boss aku sendiri, mrFoo. klik-klik, flash kamera ada di mana-mana, waaaaah!!!

Dihantar ke meja oleh cikPA Jeanne, seksi betul dia. Alaaa dinner kan, apa sahaja la janji kena dengan tema. Aku tak duduk dengan geng Teknikal, tapiii aku duduk semeja dengan team Melayu yang kecil. Haha, bengong la bila komuniti yang kecil ini membuat kecoh, dah rasa melepak kat kedai mamak. Bising.

Geng semeja dari kiri: Shah, Shamsul, Aidil & Fareez. Berdiri: Roslan

Geng semeja lagi kiri: Shafa, kakTi, Roslan, kakJie & makcik

Senak perut ketawa, ketawa, ketawa. Ada sahaja topik. Mengata orang memang best. Tak reti duduk sebelah meja COO, CEO, CTO dan segala C dan O la. Pedulikan.

Tahun ini, sekali lagi aku bertuah. Tengah dok ketawa layan perut, nama aku di panggil, lucky draw. Tahun sudah aku bawak balik DVD-Player, walaupun brand kureng, lama juga perkhidmatannya aku guna sebelum remotenya punah di tangan cikOni. Tahun ni, aku dapat tempat panggang ala hotel. Haaaa saper nak pinjam meh sini.

makcik bertuah nakkk...

Lepas acara penyampaian anugerah, beberapa game, luckydraw dan bergambar, interframe sana sini. Sesi mabuk-mabuk pun dah mula, aku call mrABi soh ambil. Berenggeh aku bawak lucky draw tu. Demi boss.

Meja teknikal department, see? makcikla wanita melayu terakhir di situ.

Interframe atas pentas, big boss makcik yg kiri, boss makcik berdiri sebelah makcik =)

Bagi aku annual dinner kali ni aku sangat enjoy. Maklumla aku dah mula kenal orang sana-sini, tahun sudah aku masih malu-malu, sebab baru lagi.

Bagi aku annual dinner kompeni, tak sama dengan makan dengan suami di hotel yang lebih kepada suasana romantik. Ketawa puas-puas, makan puas-puas, possing puas-puas dengan kawan-kawan.

~)@ Sekian sahaja malam melaram makcik. Siapa kata, kebaya makcik dah sempit? ini kebaya masa makcik tunang ye. Guna semula. Sila percaya, kerana ini adalah benar.


 
Copyright © Diari Umi | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in