Kukuku, kuku kamu, kuku kita.

Tuesday, 14 December 2010

Salam satu Malaysia... wiii lambat sikit aku masuk bilik berita hari ni, huaaa penangan PAPADOM Astro Prima malam tadi, aku nangis kaw-kaw. Mata aku bengkak.

Filem tu memang best.

mrABi menanya aku bertubi-tubi, kalau dah polis soal siasat sampai terjawab persoalan. huh!

Disebabkan mrABi kerja balik tengah malam, peti ais pun dah kosong, dengan takde mood aku malas nak masak, ke hulur ke hilir macam orang tak betul akhirnya aku duduk depan tv dan teringat Awan Dania 3.

Kacak sungguh si Gambit ni. kuang-kuang-kuang.

Aku teringat nak cek kuku cikOni, minah ni ganas sikit. Pantang kuku panjang dia menggaru sehingga luka berdarah. Tengok muka dia banyak luka-luka kecil disebabkan menggaru.

Hobi dia lak kalau nak tidur, takde kain nak pegang dia akan korek telinga dia (pangai mak dia ni) huahaha... kalau kuku panjang, terkupas sikit kulit tu.

Sebab tu setiap dua atau tiga hari aku buat spotcheck, kuku panjang kena potong. Potong kuku kena time dia tidur, kalau tak dia nak potong sendiri. Camno tu?

Dulu jari ini hanya bersaiz sebatang lidi, huhuuu...

Kuku budak-budak ni memang cepat panjang kan? aku teringat masa cikOni bayi hari tu, dah la jari besar lidi, kuku panjang lak tu, aiii cuak betul aku nak potong, tapi nak soh mama aku yang rabun tu? mau hilang jari cikOni tu (kata mama sendiri).

Sedangkan kuku aku pun bila panjang sikit aku dah risau, apatah lagi kuku anakku itu. Ya la dia kan kuat main, korek sana-korek sini, pastu lupa nak cuci tangan, makan pulak. Boleh mendatangkan penyakit.

Aku pun dah lupa bila aku start pandai potong kuku sendiri, sebab aku rasa starting potong aku hanya pandai potong kuku belah kiri, sebab aku bukan kidal maaa. Akhirnya, bila masuk hostel, takkan aku nak post tangan kanan kat mama kot, aku belajar sendiri.

Kalau ada mood, lepas potong kuku cikOni, aku beralih potong kuku mrABi pula. Nama je kerja pejabat, kuku macam orang kerja bengkel. haih!

~)@ Kuku bersih menjamin kesihatan yang baik, bila kita sihat hidup lebih bermakna, tak gittu?


13 pasang kaki:

sarah-najwan said...

hehe..bab potong kuku anak4..serah tugas pada si ayah..hhee..

akak potong sendiri je..jika ayah potong..detail kuku tu..

kuku budak2 cpt pnjng..tu psl kene alert..nati ngan yg itam2 lekat kat kuku msuk mulut..

honeyvsbee said...

huhu bee seting hari potong kuku seminggu sekali hari senin..panjang ke pendek ka semua kena serbis tuh..ayah buat sendirikkk

Cik Jue said...

hehehe..kalau kat umah cik hubby yang suka potong kuku..jap lagi semua orang dia nak potong..

cha hadiah dah sampai terima kasih ye...

Iman's Umi said...

kita dri darjah 1 dh pandai ptg sendiri, arwah ma pn bangga juga sbb kakak kita dlu pandai ptg sebelah je. suka ptg kuku baby, sbb lembut.

E.d.Y said...

potong kuku setiap hari jumaat sebelum pegi solat jumaat..dah jadi habit

mzhany said...

hehehe, cha hany pun tak reti potong kuku baby nih. dulu kazen hany slalu je suruh potong kuku anak dia...ahaha ade ke patot suruh org takde anak potongkan...kan tak pasal2 xde jari....

Salina@IbuAqil said...

aqil pun baru dipotongkan kuku jari dia.. itupun lepas baca entry ni.. lupa nak cek kuku dia.. dr semlm ingat pastu lupa.. faktor usia sggh lar... ;op

yanti isa said...

cha.. nak tanya sikit .mrABi mu kenal tak Insp. Bahrin , wife dia Che Pah ..kawan baik abang misai .. dia pun tinggal di sana jugak tapi akak lupa tingkat berapa . Every year kami pi rumah dia .

Lana~Bulu said...

Berpahala besaq tu ch@..bila potong kuku hubby tu..hee
tahniah..

yonna said...

papadom tu mmg sedih kak! yonna tgk kat cinema masa tu.perh berjurai2 air mata. lol. nasib ada tudung boleh lap hahaa. sayangnyaaa ayah dia kat anak dia tu kan?

ch@ said...

mamaSarah:
baiknya hubby akak, mrABi akan kata 'kuku oni dah panjang' makanya... taula siapa yg kena tu. mrABi suka korek telinga Oni.

bee:
kesian ayah, tak termasuk servis.

cikJue:
bestnya, bagus tu cikJue sekali jalan. ok, hope cikJue suka.

umiIman:
anak yg berdikari, haha... kita manja, anak pempuan sorg. ngengada sikit. 1st time potong kuku baby, ngeri.

edy:
betul-betul. masa bujang2 sampai sekarang ingat potong kuku hari Jumaat. Cuma kuku baby ni cepat sikit pertumbuhannya.

hany:
ahaha... kena belajar tu. senang je, serupa kita potong kuku kita sendiri, cuma saiz jari tu comel sikitla.

ibuAQiL:
bagus, entry ni membuat org tak hilang ingatan, kekeke...

kakYanti:
akak niii, kalau komen mesti ke laut. insya-Allah nanti kita tanya, mungkin duduk blok B. lepas ni boleh akak singgah rmh kita skali ye.

pakLan:
baru kita tahu pakLan, terima kasih sebab beritahu.

yonna:
betul yonna, yonna ada buat review tak, akak tak ingatlah, akak suka yonna buat review. hehe... mak dia tu pun kelakar.

kakyong said...

kakyong dalm 1 minggu kena 2 kali potong kuku anak2.. memang cepat panjang, pastu depa suka main tanah dlm pasu... huhuu

ch@ said...

kakYong:
kan kakYong kan. kadang2 kita rasa baru je potong semalam, dah nak kena potong lagiii.

 
Copyright © Diari Umi | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in