Hilang akal, hilang arah, hilang tujuan.

Friday, 24 December 2010

Salam satu Malaysia. huyeee esok cuti, cuti-cuti Malaysia.

Selepas makan tengah hari semalam, aku masuk bilik meeting dengan boss. Berdebar-debar jantung hati, apakah tugasan kali ini. Melihatkan dia masuk berlenggang tanpa laptop dan buku nota, hati aku lega sikit.

Maknanya mahu beramas mesra saja. Mahu face to face berbual soal hati perasaan suasana dan keadaan. Sengal ah, aku tiada scandle dengan boss sebab boss aku bimbang dengan mrABi. Asal jumpa aku je kata takut kena tembak. mrABi tu kerja tembak orang kah? hoi! jangan double meaning.

Owh aku bakal menadapat boss baru. Boss ku ini sudah tidak mampu menjaga diriku kerana kesibukkannya yang teramat. Aku faham - aku faham. Aku bukanla seorang yang suka susahkan orang. Hiii.

Ok, balik rumah macam biasa, ambil cikOni bawak pergi taman. Kuki-kuka-kuki-kuka, naik rumah. Tengok-tengok pakcik 2 orang tu tenang-tenang layan Seribu Kali Cinta. Adik ipar aku ni suka tengok cerita Melayu. Hari tu kitorang layan Asmara, sampai aku tak tau kesudahannya.

Aku jengah bakul baju kotor, dah macam ais-krim. Siapa la kena cuci tu kan? kalau dah masing-masing don't know je. Aku la tu yang kena. Aku angkat pergi basuh, tengok baju kat ampai tak berangkat. Aku la tu yang kena lagi.

Pergi dapur, keluarkan bahan mentah, masak nasi. Kesian cikOni jadi mangsa keadaan, asyikla muka garang aku tunjukkan kat dia. Macam mana kerja nak cepat siap kalau dia duduk celah kangkang aku, tarik-tarik seluar.

mrABi pergi main futsal jadi? aku la yang kena jaga cikOni kan? sabar ajala. Mujur, siap aku berperang dengan dapur cikOni tidur. Online sekejap sementara tunggu mesin siap proses cuci baju.

Dapat call dari mama, ooo-hoooiii SURPRiSE, dia dah ada kat Seremban, tengah makan-makan. Dengan papa dan adik. Ayarkkk! Dia call mrABi tak dapat-dapat sebab mrABi tengah main futsal.

Bertambah malang handphone aku kena barred akibat terlebih penggunaan. Insaf sekejap, jangan guna handphone bila nak tengok blog/FB.

Cool syasya cool. Tengah-tengah sidai baju, mrABi call suruh aku ikut Didi (adik ipar aku) ambil mama kat Bukit Jalil, diorang dah sesat barat. Mujur cikOni dah bangun. Dengan tak ready apa-apa, aku hanya bawa handphone dan air untuk cikOni, apa kena mengena tu?

Terus jadi peramah aku dengan Didi. Yelaaa, dia lelaki. Tergelak-gelak bila dia pun taktau jalan nak pergi Bukit Jalil dari rumah aku. Huahahaaa, cemana tu? Maknanya? redah je la kan? Aku memang buta jalan-jalan kat KL ni, lalu la 45 ribu kali pun, memang aku failed. Sesat. Pergi balik kerja aku tau la. kuikuikui.

So far, sampai je Bukit Jalil, Didi nampak Wira Aerobek (aku tak reti eja).
'Bukan-bukan, kereta papa tu agak tak baru' tapiii mata aku nampak papa tengah jalan-jalan kat pejalan kaki.

Jumpa juga. Bila lalu tol rm0.50, aku lost. Rupanya aku tak bawak beg duit. Bila tak bawak beg duit segala lesen ic aku? Takde. cis-cis-cis. Menggelabah cari duit syiling dalam Kelisa. Takde, baru ingat mrABi letak dalam dompet kecil. Tapiii letak kat mana taktau. Buka dashboard jumpa Smart Tag tapiii tak reti guna. Lawak Ngangkung sungguh. Mujur, mujur lagiii. Didi bawa wallet, rm0.50 aja, claim dengan abang nanti.

Gelak-gelak-gelak, sampai juga rumah. Home sweet home. mrABi tengah makan malam, jam 11.00. Jam 12.30 aku pula ambil makan malam terus tidur. Huahaha.

~)@ Sebenarnya aku marah, tapiii bila dah berlaku kejadian macam ni, hilang marah aku. Jadi tak tentu arah pula. Berfikirla secara rasional walau dalam keadaan apa sekali pun.

12 pasang kaki:

EiJa ZaQuaN said...

sudahnya bayar tol pakai ape cha..macam x abis citer jerk..

esok nak g cuti2 m'sia kat ne..?

honeyvsbee said...

haaa...dah bayar tol apa jadi ? hik2 mcm2 ko cha baru sorang anak ritu pakai kasut lain2..

Cik Jue said...

tulah sebenarnye nak marah tapi sebab ade bende dah jadi maka marah dah hilang nak tergelak je...

*luv Syahnia* said...

waduhhh kak..nsb baik tak tetggl cik oni kat umah..hihi

sama je..kdg2 dah klm kabut..suma bnda tak jadi..

tahniah bjaya pulang ke umah kmbali ..kehkeh

mzhany said...

cha, time tgh gelabah seme tak tentu arah kan...kalu hany kompom lagik kelam kabut owhhh

Whitey Mommy said...

walaupun cha tak citer habis... kita tahu kenapa cha marah... kan kita dah cakap hari tu... :) nak sembang gossip... jangan lupa buzz... hehehe nak tahu apa yang kita agak tu..:p...sabar ya cha... sebab tu kita tak suka orang duk umah kita wakakaka... walaupun berselerak dek Khalis... amat berpuas hati walaupun kena kemas beribu kali sehari...:p

honeyvsbee said...

http://beecontest.blogspot.com/2010/12/giveaway-dunia-aku-ibu-muda.html

cha bee tag cha tau..jom join

ch@ said...

eija:
ahahaha adik ipar bayar, mujur dia bawa wallet.

bee:
huru-hara rasa. thanks to tag.

cikJue:
kan-kan-kan? terlupa kita tengah marah masa mula2. lagi2 kena peluk, adeiii cepat je reda.

ain:
hahaaa mulanya ingat nak soh didi je yg pergi, tapiii takut dia tak kenal pula. so terpaksa la hangkut skali.

hany:
mmg pun. rasa tak stabil je kepala otak ni.

sha:
nak buat mcm mana sha. mrABi dah bagi kebenaran tanpa bertanya isterinya. pasrah je la kan, lagiii pun tu adik dia. Takpe, tetamu bawa rezeki =)

@e_da said...

huhuuu akak pun kdg mcm tu.. penah sekali tak bawa purse sebab kalut.. lepas tu keta minyak dah E.. fuhh nekad jugakla.. kalau keta terstop terpaksa la minta tolong sesape tepi jalan.. ehhe

ch@ said...

kakEda:
kalau dah serabut tu, mmg tak boleh berfikir. main capai2 aja.

♥sYiLaSyiRa♥ said...

hahaha...klo dah kelam kabut mcm2 leh jadi...hihihi

ch@ said...

syila:
lepas tu kalau tak komplete marah diri sendiri, nyampah je.

 
Copyright © Diari Umi | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in