Rasa macam terpaksa.

Thursday, 11 November 2010

Salam satu Malaysia. Weee, sudah Khamis sok Jumaat then cuti...

Terlebih dahulu nak ucapkan:

Selamat Ulangtahun KELAHiRAN kepada ABG SHAiZHAR
= semoga sentiasa dikurniakan kesihatan yg baik dan rezeki yg berlipat ganda, boleh merasa sama =
dikau sentiasa menjadi sumber inspirasiku, yezzaaa.

Errr... aku ni, seorang yang cepat kesiankan orang, lagi-lagi dah lepas bersalin ni lagi la cepat je tersentuh.

Nak ikut (follow) ke tak ya? Sebenarnya aku agak keliru dengan fungsi butang follow ni, siapa boleh bantu aku menerangkannya dengan details?

Sebab bagi aku fungsi butang follow ni merupakan list blog yang aku suka. Tanda aku akan datang blog itu sekiranya update atau untuk mendapatkan sebarang info.

Serius, bila aku dah tekan butang follow, aku memang tak mengharapkan langsung empunya blog tersebut memfollow aku, terpulang kepada dia. Kerana aku percaya, jika kita berbuat baik kepada seseorang, orang akan membalasnya.

Aku juga tak sampai hati nak suruh orang follow rumah aku yang jauh nun di pinggir hutan ni, terpulangla kepada orang yang tersesat sampai ke rumah ku ini. Kerana, rumah ku ini hanya dipenuhi dengan catatan harian yang kadang-kadang orang kata 'ala... itu pun nak cerita?' tidak seberapa.

'Saya dah follow awak, jom follow saya' eh? ni yang aku tak reti nak jawab ni. Terasa kena paksa ni... Adeh!

Jangan lupa ya, setiap orang mempunyai cara sendiri untuk menarik minat orang lain datang ke blog sendiri. Bagaimana persepsi orang di luar sana tentang follower, terpulangla kepada diri masing-masing.

Kalau contest or GA tu, takde kena mengena ngan entry ya. Sebab tahu, contest or GA tujuan utamanya untuk mencari kenalan, untuk menambah sahabat. Maksud lain? hehehe, boleh fikir sendirikan?

Ini hanya pandangan aku sahaja, jangan pula ada terasa, jika terasa juga, telekla apa yang tidak kena.

~)@ Happy blogging, bila la aku nak buat GA ni... huaaa...

24 pasang kaki:

[-suziey-] said...

klu contest n GA penting utk dorang tau update pasal contest selain menambah kenalan...

Mama Kembar said...

agreed! biarlah kita follow sbb ikhlas, bukan sbb nak suh org follow kita gak kan..

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

tol tu kita tak leh paksa orang follow blog kita...kita pun kengkadang tak klik follower tapi kita follow & komen entry blog tu...sebab kita masukkan url blog tu dalam bloglist so kiranya blog yang harus diterjah time free...so tak menjadi follower tak semestinya tak follow...erk...paham ke ape kita cakap ni?cam berbelit je ayatnya

eiela said...

butang follow tuh untuk kita follow dapatkan info daripada blog tuh. tak suka jugak orang paksa-paksa follow, kalau bleh biarlah ikut kerelaan hati baru ikhlas orang kata.

mamalieyna said...

cha...setuju! ntah kenapa ye, eina pun pernah tertanya2 fungsi sebenar memfollow ni,kdg ada unsur paksaan..tapi pada eina, kalau mmg betul2 teruja nak follow, baru ler eina follow back! huhu..alaa kalau kita tak paksa pun, kalau orang sedar akan kehadiran kita kt blog tu, then berminat, dia akan follow back! (hal contest or GA tu, lain kisahnya kan..)

apa2pun kita buat janji ikhlas, tentu dibalas baik..^_^

oooh cantiknya rumah baru kamu! teringin nak ubah cat rumah jugak la camni =P!

Izan Ishak said...

samalah ngan k.izan. folo satu2 belog sbb suka bukan terpaksa kec ga or contest sbb nak tau update nya kan.

*k.izan baru folo belog cha sbb hijau itu mmg cantik!!

Iman's Umi said...

@[-suziey-]

Betul kata Suziey...klu join GA atau contest mesti follow utk tahu update terkini ttgnya...

cha said...

@[-suziey-]
betul.

cha said...

@Mama Kembar
yups.

cha said...

@♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥
baca komen anje sambil garu kepala, kita fhm maksud anje.

cha said...

@eiela
angkat tangan dan berkata STUjU :D

cha said...

@mamalieyna
bape kali kakIena nak tkr cat rmh. Hehe, tkr la kak, kita ttp dtg rmh akak sbb ada jejaka kacak si ayep tu, amek berkat kot-kot sangkut.

cha said...

@Izan Ishak
haaa... kita tak kisah pun kalau akak tak follow. sebab kita tau, kalau kita komen akak, akak mesti dtg sini pula. terima kasih kakIzan.

cha said...

@Iman's Umi
betul-betul.

*luv Syahnia* said...

betul2..tp takpe lah
fllow ngan ikhlas..hehe

kira cam kerelaan dalam
keterpaksaan lah..
(versi shahir af) :P

Diyana Zulkifli said...

cha tk nak order telekung mini utk cik oni ke?hehe

EiJa ZaQuaN said...

setuju sgt..x bole la nak paksa org follow blog kita..heeehehe..

cha said...

ain:
nasib baik suka shahir.

kakDonut:
lorrr kak, boleh simpan sampai dia besar ke?

eija:
rasa macam tgh buat kaji selidik pulak. masing-masing setuju.

qellissa said...

pandangan mu dan pandanganku ternyata sama..walaupon pandangan ku kabur sebab pakai spek tp ternyata kita memandangi benda yg sama( eh apa aku merepek ni...adesss)
betul tu..juz follow ur heart k..(ish xde kena mgena jugak)hahaha
psstt: apsal ckp umah cha kat ujung utan? mentang2 kaler ijo ye pastu byk dedaun..hihihi

cha said...

Qellissa:
takpe² puitis la camner pun, daku ttp memahamimu, adeh...
ye la blog di pinggir hutan, terpencil dan tidak diketahui org. hihihi (kes nak merendah diri tahap maksima)

mama rifQy said...

aa..la..betul gk tu cha!!heheee

@e_da said...

bab memfollow ni mmg betul.. kita akan follow dengan ikhlas blog mana yg kita suka kan..

alexa yussida said...

kekkeke..kte pon pnah pk bnda sama tp lame2 mcm..layan jela..:D

cha said...

mamaRifQy:
semua orang pernah rasa mungkin.

kakEda:
pandai akak, sebijak mika. eh? terbalik ke? ;P

alexa:
haha... dah taip entry ni, pasni kalau ada lagi... layan je la.

 
Copyright © Diari Umi | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in