Kuali free.

Wednesday, 24 November 2010

Salam satu Malaysia.

Tersebutlah kisah antara aku dan dia di satu hari yang betul-betul sunyi dan busan. Pening kepala aku memikir nak makan apa pada tengah hari tersebut.

Nak masak nasi berasnya kehabisan, masak lauk apatah lagi. Memang tiadala gamaknya.

MrABi kata petang baru keluar pergi beli barang dapur. Dekat je Carefour Bangsar South. Pampers, susu cikOni pun sama habis. Wah! bulan yang betul-betul kering.

Mundar mandir aku kat dapur, semua jenis biskut aku dah makan kasi perut kenyang, malangnya tetap nak juga makan lagi, ermmm... tiba-tiba mata ini terpandang mi megi, hoooraaay buat penyambung lapar. Jadila ada tiga bungkus.

Potong bawang merah, bawang putih, cili dan dua biji telur. Masakla megi di dalam bukan periuk tetapi kuali percuma dari Giant hasil daripada pengumpulan pelekat rm2.99 (kalau tak silap) untuk satu pelekat.

Yummm... yumm... nampak cam sedap gila...

Ini pun nak cerita, saja nak tayang kuali free. Lagipun, ini kali pertama aku masak megi guna kuali macam ni, selalu guna kuali gak tapi yang biasa tu, ada dua telinga.

Pernah tak terjadi bila semua barang dapur habis, peti ais jadi kosong gila. Hahaha... selalu je jadi kat aku, bila aku malas pergi pasar.

Lepas maghrib baru pergi bersior kat Carefour. Alaaa dekat je. Bukan jauh sangat. Sekelip mata peti ais penuh kembali.

~)@ Sesekali nak juga bermalas-malasan kan? Hihihi... yang baik je ikut. Yang tak baik jangan dibuat.


23 pasang kaki:

EiJa ZaQuaN said...

hehe..maggie mmg sedap dimakan time2 lapar..br feel.

[-suziey-] said...

menyelerakan btl meggie tu..dimasak plak dlm kuali free..hiks..slalu masak dlm periuk:p

sarah-najwan said...

megi pom sodap..memang selera aje..

Bee @ honeyvsbee said...

ai saper bg koli tu..kirim salam kat dia ckp bee pom nakkk..hahaxx

e.l.i.z.@ said...

alamak...nampak sedap la megi niii...

umah k.eli selalu je xde benda nk mkn hahah..sbb k.eli xreti masak..so mmg xbeli apa pun lauk..biskut kering n buah2 ada la utk kunyah² heheh

ann @ hatiberbunga said...

selalu!
kekononnya ada la alasan takmo masak. kuang..kuang..kuang.. :P

p/s: tetiba teringin makan megi. hihi..

*luv Syahnia* said...

ain kat umah sewa..
mls masak..menu snang dan cpat
knyg dmakan..megi n bege pakcik
kat bawah kuartes ni..fuhhh sodap =)

Anonymous said...

menarik jadinya masak megi dlm kuali..ngee..sllu dlm periuk tak nmpk sgt isi..=P

terus terliur ni..haha..

~eina@mamalieyna

ch@ said...

eija:
time hujan pun best. terbayang megi ayam, yummi-yummi.

[-suziey-]:
try masak dlm kuali, lagiii la rasa smua perencah nak taruk.

kakSarah:
tgk oni mkn lagiii laaa berselera.

bee:
hahaha redeem kupon. dpt 100 lbh kupon tkr dgn kuali. giant la yg bg.

kakEli:
kita pun tak pandai masak, tapiii bila tak masak rasa macam bersalah pulak. istri tidak masak. hehe.

kakAnn:
hahaha taktik isteri kan kak kan?

ain:
kawan akak rajin masak, akak suka basuh baju je. haha... sorg lagi member tkg kms rmh.

kakIeyna:
cuba la masak dlm kuali, lagi cpt.

Cik Jue said...

best jugak sekali sekala makan maggie...

♥sYiLaSyiRa♥ said...

tambah menyelerakan bila megi dimasak guna kuali baru....hahahaha

Bee @ honeyvsbee said...

ohh giant bee budak tesco..wawaw paling dekat ..

Ogy said...

nampak sedap..tp memang sedap pun kan? ngeeeeee

ch@ said...

cikJue:
best, isk terbayang megi ayam kat rumah.

syila:
nmpk kemeriahan warna dlm itu megi.

bee:
kita mana-mana pun boleh, tapiii biasanya mmg giant lah.

mamaGee:
yups, tepat sekali.

mama rifQy said...

nampak sgt best maggie ituuuu..husband me sgt menggilai maggi

Cik Shiqa said...

cepat d masak, sedap di makan. lgi2 ngn kuali yang free.hehe shiqa ada gak makan megi bila tahap kerajinan masak sgt rendah :)

ch@ said...

mamaRifQy:
sama dgn mrABi, kita kureng sikit, bila dah kekeringan barula cari megi.

shiQa:
masa bujang dolu2 sama je, ssh gila nak tgk syasya masuk dapur. dah kawen ni kena la rajin masak utk suami. tambah2 mrABi tak suka mkn kat luar, biar la tak sedap pun ttp akak kena masak. huhu...

@e_da said...

buat la ala-ala makan kat food court makan dalam kuali tu sekali.. lg syokk... heheheh idea gilerr namanya hahah

ch@ said...

kakEda:
itu kena kuali kecik kak, yg ada dua telinga, kita pnh mkn mcm tu. rasa mcm tak sopan pun ada.

alexa yussida said...

megiii pon sodaappp:)

Cik Shiqa said...

akak, walau x sedap, mr.Abi tetap puji sedap. betul x?hehehe best ny dah tawen.hakhakhak

ch@ said...

SHiQA budak gataiii... haha...

Masya said...

terliur tgk maggie tu..

 
Copyright © Diari Umi | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in