Pengisar oh pengisar.

Tuesday, 26 October 2010

Balik rumah, macam biasa. Bersemangat je nak memasak, lagi-lagi bila melihatkan peti ais penuh dengan segala macam bahan mentah. Tapiii...

Adalah sangat down bila mahu gunakan mesin pengisar a.k.a blender. Mungkin harganya tak setanding dengan brand lain yang mahal makanya dia hanya menjalankan tugas ala-ala aje. Frust, bila aku biarkan bahan-bahan tumis dikisar dengan waktu yang lama, tetapi bila aku keluarkan, seketul-seketul-seketul bahan yang dikisar tidak lumat. Bunyi jangan katala, satu flet boleh dengar.

Rela dan tak, aku gunakan juga lesung batu. Pemberian Pa'an. Memangla aku tak berapa nak kisah dengan menumbuk lumat akan tetapi aku nak juga menggunakan kemampuan sang mesin pengisar. 

Jadi pelik pun ada juga, apa lagi ye nak digunakan untuk kisaran tu halus selain daripada menambah air. Ye la, menumbuk ni kan makan masa. 


~)@ Jangan sampai hilang sabar, menumbuk orang sudahla.

13 pasang kaki:

[-suziey-] said...

lor nape cenggitu..mata dia dh tumpul kot..beli je blender baru..skang dh murah dh..nk menumbuk pn satu flet bergegar nnti..ekkek:p

Iman's Umi said...

Ramuan yg ditumbuk lg sedap drpd diblender, cuma kita yg hidup di zaman moden ni nk cepat aje.

rasp said...

agaknya tumpul dah kot mata dia....
i plak suka berlesung batu...
old skul tul i nie kan...

Ibu Iman said...

tumbuk guna lesung lagi sedap cha... hehehehe

♥sYiLaSyiRa♥ said...

mesti frust sgt2 kan...klo nak bg kisaran tu cepat halus, masa mesin masukkan minyak masak ckit...cepat dan lebih senang nak halus...

Bond@ While@ said...

beli aje yg baru lah..panasonic punya ke, beli yang bley wat ais blended tu! huhuhu..

@e_da said...

mata pengisar tu tumpul kot cha.. tukar beli yang jug dia tu je

Cik Jue said...

tumbuk lagi best tapi kadang tu malas ....tu cik juelah...

ejdeejasmi said...

kak cha tambah kan sedikit minyak masak..kalau kisar cili sekali biji2 kompom hancur..ehehhehe

cha said...

[-suziey-]:
agaknya, tak selalu digunakan. wiii... awak ni, selalu je soh i beli baru tau.

umiIman:
betul², perencah sedia ada pun tak boleh lawan tumbuk asli.

rasp:
sejak pengisar jadi mcm tu, kita beralih pd lesung batu jugalah.

mira:
hantar kat mira la, cikOni pun teruja sama guna lesung batu, tau dia function lesung tu.

syila:
minyak masak ye, nnt kita cuba, belum pernah cuba lagi.

bondaWiya:
mama ada, tak nak la beli lagi, yg ni pun tak braper nak guna.

kakE_da:
ada ke kak? jual jug dia je? match ke dgn mesin nya tu?

cikJue:
senaman juga tu kan? kelentang, kelentung berlawan ngan jiran sebelah.

emi:
minyak masak ye, nnt akak cuba ye. thanks dear ;)

qellissa said...

kena beli blender baru tu cha...hihihi..cari yg baik unye..leh wat ice blended sekali..hahaha

Cik Shiqa said...

akak.. sedap ape kalau tumbuk.. biar warga flat tahu akak rajin masak dgr bunyi dentum2 menumbuk.hehehe

cha said...

Qellissa:
beli boleh, awak keluar duit la ya ;) ngeee...

shiQa:
berlawan sesama sendiri.

 
Copyright © Diari Umi | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in