Kotak komen yang mesra.

Wednesday, 27 October 2010

Salam satu Malaysia, mimpi malam tadi nak mulakan setiap post baru ;)

Ok, semalam kotak komen aku telah mendapat komen, haha. Sebelum ni [-suziey-] pun dah beritahu bahawa penggunaan kotak komen cara pop-up window lebih mesra pengguna.

Alaa orang degil, aku suka je nak baca entry terus baca komen, malas nak tekan butang komen (sekali kelik pun pemalas).

Rupanya menggunakan pop-up window, orang lebih mudah untuk tinggal komen. Terima kasih sisLin. Katanya, tak payah view dua kali, pcnya 'hang'. Haha.

Jadi, dengan rela hatinya aku pun menukar guna pop-up window. Langkah-langkah untuk menggunakan tingkap pop-up.

Dashboard > Settings > Comments > Lihat sebelah kiri tu ye > Comment Form Placement > Tanda pada Pop-up window > Save

PakLan pernah mencadangkan agar aku tidak menggunakan verification word, kerana lebih mudah untuk orang tinggal komen, tak perlu ada banyak pintu nak masuk. Hehe.

Akhir-akhir ni juga, banyak blog yang mengadakan contest and giveaway terlupa untuk memesrakan kotak komen mereka dengan adanya verification word ini.

Aku adalah manusia pemalas nak menaip verification word ni, hiii... ampun-ampun. Kadang-kadang, aku dah baca entry blog tersebut, sampai butang komen dah taip banyak², post ada pulak lagi kena taip huruf² ni. Lantas aku caw aje. Aku tak rajin wei.

Langkah-langkah untuk mentiadakan verification word ini adalah seperti berikut:

Dashboard > Settings > Comments > Scroll ke bawah > Show word verification for comments > Tandakan NO > Save

Senangkan? Semuanya terpulang kepada individu itu sendiri, orang menegur kita kena terima secara terbuka, untuk kebaikan kita juga kan?


~)@ Aku dah mula terpikat dengan penggunaan Comment Love, sebab komen balas terletak di bawah komen itu sendiri. Nanti aku godeklah.

14 pasang kaki:

Ibu Iman said...

ya... pop up window lebih mudah... dan verification word tu menyusahkan! hehehehe

Zaidah said...

zai pun gunakan pop up window...klu word verification tu kekadang bila ade blog yang guna...klu malas tinggalkan ajelah...

shay said...

sebelum ni kita pakai commentluv juga tapi ada yang kata leceh nak letak komen dia... tu yang kita tukar tu...

*luv Syahnia* said...

thankss kak ch@
sbab akak lah yg sarankan ain
tak payah guna vrfcation word tu

memang lecehhh
kak godek2 g t leh kongsikn ilmu ngan cik ain ;P

mamalieyna said...

YEEE YG NI MESRAAAAAA..HEHE..OOOH KOMENLOV TU RASANYA AGAK LECEH..TAK MCM POP UP WINDOW NI..^_^..PANDANGAN JE..HEHE..

Cik Shiqa said...

betul akak, shiqa pun dah tukar gak :) guna pop up.

cha said...

mira:
baru tau, ramai orang suka.

kakZai:
spesis kita juga, tensen bila... verification tu dah taip tapi salah, kena taip lagi. grrr...

mamaShay:
erm... erm... (sambil menggaru-garu dagu)

ain:
godek² yg termampu aje ya.

kakIyna:
orang kedua kata leceh, tak jadi la nak guna. blushing kena puji.

shiQa:
bagus-bagus, blog shiQa lagiii la, sarat segala widget. ngeee...

Puteri Amna Balqies said...

awk nih rajin bebenor berblog yer..

[-suziey-] said...

yessss i like...baru la best nk mengkomen..ekekek:p btl bila mesra pengguna..org akn rajin masuk n baca blog kita serta tinggal jejak..kadang bg idea..xgitu:)

cha said...

ziela:
i love blogging.

[-suziey-]:
sekarang... baru tahu. terima kasih awak! ;)

Wife Mr.Em~Ibu Mr.Aqil said...

cha, comment love 2 mcm mana cha?!! akak x paham..

cha said...

ibuAQiL:
menariknya cuma, akak tinggal komen di blog kita, then bila kita balas komen tu kedudukannya akan berada di bawah komen yg akak tinggal tu. ok tak? hehe. leceh sikit la guna komen box tu.

Cik Shiqa said...

hehe saje je nk comel kunun, tu yg mnimbun widget.

cha said...

shiQa:
widget shiQa ngan akak, siapa paling banyak? hahaha...

 
Copyright © Diari Umi | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in