My lovely enemy

Friday, 23 July 2010

Lebih dahulu aku nak ucapkan;

Selamat Ulangtahun Kelahiran - 48
kepada
pnSALOMA binti BASAR
pada
23hb Julai 1962 - 2010
~ semoga terus menjadi mama yg paling tip top dan gojes, kakak doakan semoga diberikan kesihatan yg baik serta dikurniakan rezeki yg melimpah utk kita sama² menikmatinya ~

miss u, love u soooooo much mum!

love : kakak sekeluarga

Dialah segalanya bagi aku, kawan baik, kawan luah perasaan, kawan berperang mulut, kawan bermasam muka, kawan menangis, kawan bercakap, kawan berkebun, kawan memasak, kawan utk segala²nya.

Mengajar aku mengaji sehingga khatam, membaca, mengira, menulis, mewarna, sehingga aku berjaya menyertai banyak pertandingan dan menang. Haha, so dialah guru terbaik.

Menghantar, mengambil aku pergi dan balik sekolah. Datang mengambil kad laporan peperiksaan setiap kali hari terbuka, menghadiri hari penyampaian hadiah anak perempuannya nan seorang ini. Huuu terharu weih, sebak.

She is my bestfriend

Naik sekolah menengah, yezzaaa... yippi² aku berjauhan dgn mama duduk hostel. Haha, suka weih langkah makin panjang. Nguahaha, terima kasih mama sebab masih mengambil berat. Hahaha balik kampung aku hanya tidur dan makan, nama nak tolong masak kat dapur. Nehi. Pemalas. Mama prepare, tanya je apa nak makan semua disediakan. Heaven.

Taaapiii aku tak suka tomyam mama, tak kick sebagaimana tomyam hostel. Haha.

Aku sambung belajar kat KL, huyeee lagiii panjang langkah aku, mcm² aku mintak. Sebab aku mmg dah tidak ada hati utk belajar. Aku mintak handphone la, mintak duit itu biasa, demand la macam², masih sama balik ke kampung aku membongkang tidur, tidur, tidur. 5 jam KL-KotaTinggi, mau tak pengsan.

Lepas tu aku dah tak ingat nak balik kampung, sebab kekasih yg kusayangi berada ni KL. Hahaha, terus sehinggala aku berkahwin. Aku kawen berlenggang kangkung aja, sebab semuanya telah dirancang oleh mama. Aku hanya pilih calon suami dan hulur wang.

Grandma yg tiptop

Aku bersalin cucunya yg pertama, mama masih menjaga aku, menangis kerana aku, susahnya aku, susah juga dia, dia masih memandikan, menyuap makan, aku ditatang sepenuhnya sebagaimana cucunya yg pertama. Huuu gila nko tak menangis dah tua² ni masih dimandikan mama. Betapa tak berdayanya aku.

Memang sampai mati pun aku akan kenang jasa mama kepada aku, sungguh aku rasa hilang bila tiadanya dia, sungguh aku bersyukur. Dikala aku susah dia masih bersama aku, walaupun aku sudah 26 tahun.

Argh mama, mama memang terbaikkk. Terima kasih yg infiniti, tiada penghujung utk segala jasa²mu. Memang akan terus kekal dlm memory.

~)@ Lagu mama dari SpiceGirls utk mama.


11 pasang kaki:

IMAN'S UMI said...

Mama awk msh muda, bru 48, arwah ma kita klu ada lg umur dia skrg adlh 63 tahun...

mrs.JamaL said...

epy berde puan saloma, semoga panjang umo

rasp said...

hepi bufday to ur mom...
jasa ibu mmg rasa tak terbalas gitu...

Wife Mr.Em ~ Ibu Mr.Aqil said...

Mama Oh Mama.. Merekalah segalanya.. Jgn memalu, ina pun masa bersalinkan Aqil (operate) masa awal2 nak mandi, mak mandikan.. malu!!!!!! Tapi emak kan, dia akan susah bila anak susah.. Dia senang bila kita senang.. Kta nantipun akan jadi mcm dia.. Percayalah...

[-suziey-] said...

happy besday to ur mom..hiks..kt pn slalu berperang mulut ngn my mom:D

ch@ said...

umiIman;
apa yg penting adalah doa anak² yg soleh. dia dgr doa awak dari sana. sabar eh.

mrs.Jamal;
terima kasih kak :D

rasp;
tQ², kan? jasanya mmg tak terhitung.

ch@ said...

pnIna;
kan? rasa mcm baby pula time tu, dh la cucu pun dia kena handle.

pnSuziey;
hahaha kalau anak pempuan sorg, mesti perang mulut punyaaa... sonok.

bonda whilea said...

happy besday mama..!!! Moga mama bahagia sentiasa disamping famili tersayang.. :)

ch@ said...

bondaWiya;
terima kasih, aminnn... ;)

Cik Shiqa said...

wah2 terlewat sikit. hepi betday to mama kak ch@. smg d murahkan rezeki n bhgia d smping fmly :)

ch@ said...

shiQa;
tQ dear...

 
Copyright © Diari Umi | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in