hari ini dalam sejarah

Thursday, 1 July 2010

Bab 3

Same day 2009, aiii sorry la pada yang tak minat pada topik ni ye. Aku nak cerita juga, sebab memang dah berniat nak cerita pengalaman ni setelah cikOni ku setahun.

Kebosanan menjelma, dengan rasa sihat tapi kena duduk hospital. Alaaa tak banyak menda boleh aku buat. Pagi yg indah tapi kepala sikit pusing, tido² ayam je. Malam yg tak rasa malam. Aku suruh mrAbi belikan aku novel.

Disuruh mandi, eee aku seram betul part kena pergi bilik air ni, aku rasa ketuban aku macam dah habis. Asal buang air kecil disertakan dengan ketuban. Uhuuu... macam nak nangis je.

Tengah duduk relax, datang 3 orang doktor bertugas. Aku dengar je nurse membaca rekod yg ada kat katil. Tiba-tiba tirai pemisah katil ditutup, aiii dah tinggal aku sorang je dgn 3 org doktor. Seorang lelaki, 2 orang perempuan.

Aku disuruh baring, jeng jeng jeng... kali kedua aku diseluk bawah. Doktor perempuan, baik je dia. Tak la sesakit yg semalam. Mungkin aku dah boleh terima kot.

Diorang speaking bahasa London. Curi dengar. Hrmmm...
'betul air ketuban' yg seluk tadi mengambil sample. Warna still cantik, masih ok.
'kena tunggu dia sakit la baru boleh bersalin' yg lelaki pulak memberitahu.
'tapi dia steady je' sambung lelaki itu lagi.
'tak sakit ke?' tanya yg perempuan lagi sorang setelah hanya diam mendengar tadi kepada aku. Aku sengih sambil geleng. Buat muka selamba kodok.
'kalau dia tak sakit sampai esok, kena induce la' doktor lelaki berkata lagi. Haaa itu aku tau. Aku dah baca dalam buku. Paksa bersalin.
'dah inject matangkan paru² berapa kali?' perempuan lembut itu bertanya, jatuh hati jap aku.
'dua kali' aku menjawab dgn selamba kodok. Lelepas tu dorang teruskan tugas tinggalla aku kebosanan semula. Tapi kali ni hati terus rasa berdebar-debar.

Tengah hari mrAbi datang membawa pesanan. Novel, makanan, minuman. Dia sudah pun mengambil cuti 2minggu utk menjaga aku. Baaaiknyaaa dia ;)

Petang sikit, aku didatangi abah mertuaku (lepas nurse inject montot aku) aiii. Dia merempit datang melawat menantunya. Hehe, dia seorang saja.
'ingatkan dah sakit, rilax je ni' katanya melihat muka aku yg steady. Nasib baik ada mrAbi, kalo tak, tak reti sangat aku nak berborak dgn abah ni, walaupun dia sporting.

Petang lagi sikit, mama dan papa sampai. Pot pet pot pet mulut mama tak berhenti bercerita. Aiii aku dah kat spital pun dia tak henti bercakap. Memang la mama. Datang pula cikAQis dgn bondaWiya, ahhh 2 org ni memang aku sayang.

Apa lagi, macam hospital sendiri. Ketawa, terkekeh-kekeh. Kata orang katil sebelah menyebelah, hish! tak senonoh. BondaWiya cerita pengalamannya. Seriau je tau. Tapi, aku sayang dia sebab dia tak menakut²kan aku pun. Dia kata teran je macam nak berak. Time tu memang sakit tapi nak teran juga bagi lega.

Ahhh bondaWiya and cikAQies, i missed that momment. Masa kita bertiga huhahuha kat spital.

Selepas diorang balik, aku kembali bosan. Doktor malam datang pun, check aje. Menanya aku sakit ke tak. Aku masih geleng. Memang sah la aku kena induce esok pagi.

Malam itu, aku kembali tidak lena. Esok aku pergi berjuang hidup mati. Jantung hati kembali berdegup kencang sebaik sahaja aku disuntik untuk yang terakhir. Makanya 4 kali aku disuntik, terasa kebas je montot. Hehe.

Itu aje untuk sepanjang hari satu hari satu malam di wad mengandung PPUM.

~)@ Entry semasa akan disiar selepas pengalaman peristiwa berdarah ini. Hehe.

4 pasang kaki:

yonna said...

kakak! comelnyaaa akak!!!!! eiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii hahaha tembun je :p kak aqies dgn kak faizzah kawan baik akak ke?

ch@ said...

yonna~ ish, muka selebet ni pun comel ke yonna? tak faham btl la akak ngn kamu ni. kakAqies tu hosmate akak, kak faizzah tu kira kakak iparla. hehe.

Bonda Whilea said...

macam terover plak posing macam tu. kui kui kui..

ch@ said...

bondaWiya~ ok je, comel je :D

 
Copyright © Diari Umi | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in