mashed-potato

Thursday, 13 May 2010

mashed potato versi umiOni

yuhuuu...tanya aku mana ada mashed-potato paling sedap. dah tentulah dengan rasa sedapnya aku kata DaveDeli's punya. hehehe! kesedapannya terasa-rasa kat hujung lidah, rasa nak je pergi OneUtama tu terjah DaveDeli's hari², tapi...hohoho! belum tengah bulan dah tak larat mau bayar.

ini mashed-potato versi aku...hehehe! oni kata sedap. sebab dia boleh habiskan sebiji kentang bila aku membuatnya.

Bahan-bahannya:
1- kentang
2- lobak
3- kiub pati ayam utk kesedapan.
4- cawan utk melenyek.

Cara membuatnya:
1- rebus kentang dan lobak bersama pati ayam (kredit to pnIzma kerana memperkenalkan kiub pati ayam ini kat aku) sehingga lembut.
2- setelah semuanya pasti sudah boleh dilenyek, lenyek sehingga hati puas maka gunala apa² benda yang boleh dibuat lenyek, cam aku aku gunakan montot cawan ni, hahaha! lebar dan mudah.
3- bolehla bagi pada anak yang sudah 8 hingga 9 bulan.

Peringatan:
Pastikan anak tidak mempunyai apa² alahan ye, sekiranya ada alahan, maka tidak haruslah memberinya lagi.

Oni aku, so far so good. semua dia makan. paling aku tak tahan dia suka kepada benda² yang seperti tali, bukan dia kisah wire ke, kabel vakum ke, benang ke, agaknya ni la balasan aku suka sangat pada spegetti masa aku pregnant dulu.

So kepada sesiapa yang mahu mencuba, selamat mencuba.

~)@ bila anak tak habis makan, maka makanan itu emaknya la yang kasi habis. so kenala buat sesedapkan? mana tak kembang ;) @(~


15 pasang kaki:

My Lil' Princess, My Hubby, My World said...

Ok gak ek drpd boring2 Iman makan nasi+lauk+sayur (blended), blh cuba ni, sllu yg KFC punye, byk dia makan. Agaknya baby2 ni mmg gemar wayar kot, coz Iman pn ada kegemaran tersebut.

ch@ said...

umiIman -> cubala, Iman mesti suka :D

Ibu Kimie & Balqis said...

blh try ni kasi kat balqis

yonna said...

suka kfc punya jugakkkkk! hahaha. penah gak rasa nak buat tp kang kuah tak sedap. menyesal je T__T

ch@ said...

hanim -> boleh ;p

ch@ said...

yonna -> kfc punya, kadang² kuah dia masin sgt. DaveDeli's punya best. lemak selemaknya ;)

Nida said...

Amboi.. dah jadi chef sekarang ni ye..hehe

LanaBulu said...

kalau dah pandai tu eloklah..nanti boleh jamu anak2 maksu tu..bila depa umah ch@..nanti

LanaBulu said...

kalau dah pandai tu eloklah..nanti boleh jamu anak2 maksu tu..bila depa umah ch@..nanti

DDrfauziah said...

Salam singgah ukhwah dari Kak G. Ceria2kan hari anda. :)

Misi seminggu ini: Singgah2 memanjangkan silaturrahim & bertanya kabar. :)

Lbh best bila ikut selera sendiri kan?

ch@ said...

kakNida -> hehehe ada perut yg perlu diisi kak ;)

ch@ said...

pakLan -> insya-Allah, boleh aje, pakLan nk joint pun boleh ;)

ch@ said...

DDrfauziah -> salam perkenalan akak, btl tu, lbh sht dan selamat ;)

Anonymous said...

Just want to say what a great blog you got here!
I've been around for quite a lot of time, but finally decided to show my appreciation of your work!

Thumbs up, and keep it going!

Cheers
Christian, iwspo.net

ch@ said...

Christ -> tQ² :)

 
Copyright © Diari Umi | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in