Kedua Kali

Monday, 30 March 2009

Hi, aku ada temujanji dgn doktor hari ni, nak “check baby”. Hari ini jugak aku kena “scan” baby yg dah pun masuk 24 minggu 1 hari, mesti cute kan? Abi hantar aku sampai pintu klinik je, lps tu dia balik. Sesorang je gi “check up” kalo tak tahu bertanya la, bukan susah pun kan? Dlm hati sedey gak sebab smua org dtg dgn suami masing².

Aku kena buat pemeriksaan rutin terlebih dahulu, cek air kencing-ok, timbang berat badan-naik hanya 1kg sahaja, aiyoo :( dan cek tekana darah-ok, selepas tu aku kena naik tingkat 3 utk “scan baby”, inilah part yg paling mengujakan.

Hantar borang dan tunggu, sempat aku berbual dgn seorang ibu hamil berbangsa cina yg sdg menunggu, siap baca surat khabar lagi :). Nama aku dipanggil, siap utk melihat baby, wah! Detail btl doktor yg bertugas ni, semuanya diukur, dari kepala hingga ke kaki. Dari belah kanan ke belah kiri.

1st time aku nampak baby dalam rahim, “cute”nya dia, he’eh! Bibir dia sama macam abi la, terus teringat kat abi, rugi abi tak ikut. Jantung, paru-paru, buah pinggang, tulang belakang, semuanya sihat. Cuma, jantina baby tak nampak la. Tak pe biar surprise, kan aku nak sediakan kelengkapan serba hijau, hehe! Doktor nak tengok muka dia pun, dia tak menoleh, puasla doktor tu pusing²kan alat tuk scan tu, akhirnya mencuba dia menoleh juga, tgk umi dia, dua kali, itu pun sekejap je. Sempat jugak doktor tu menelek bibir dia, sumbing atau tak, semuanya normal. Tiba-tiba mulut dia terbuka, “ewah! Nak tunjuk kat mak dia la tu” selamba je doktor tu berkata, tersengih je la aku. Selesai sahaja scan, aku turun utk bertemu dgn doktor pula.

< 24 minggu 1 hari tumpu kpd bibir dia, sama macam abi kan?











Menunggu lagi, temujanji pun pkl 10.15pg, so mmg ada masa lagi la ni, boringnya jgn dikatala, mujur dlm beg aku byk kelengkapan, siap biskut, air, komik sinchan, paper, smua nya ada. Lantakla orang lalu lalang, nasib aku tak tidur je :) tak lama tu, ada sorang kakak ajak aku berborak, best gak dgr pengalaman org lain ni.

Bila kakak tu masuk jumpa doktor, aku pun masuk juga, bilik yg berlainan, aku kena cucuk utk elak kancing gigi. Adus! Sengalnya tgn kiri aku ni. Selepas amek ubat dan buat temujanji akan datang, aku tipon abi suruh amek. Nasib baik tak kena ambil darah lagi, huhu! Gelak je pembantu jururawat tu, bila aku kata “org kena sebelah tgn, saya kena dua belah tgn” pasrah je la.

Rombongan Perkahwinan

Saturday, 28 March 2009

Cewah, beria je tajuk nya, aku gi kenduri Izma, beliau merupakan “ex-classmate”, “ex-roommate” , “ex-housemate” dan juga “officemate” kpd aku, punya la bermakna ada kawan macam dia. Aku rasa ini kali ketiga aku attend kenduri kawen kawan² secara beramai-ramai. Selalu tu pergi selamba katak je, meredah dgn abi.

Antara ahli yg telah mem”follow” aku dan abi ialah, Five, Pali, Semah dan Sham (Dobot) turut serta Zura dan suami (Shah) serta anak (Piya) yg tlh sedia menunggu di rumah Izma. Sampai di rumah pengantin, Semah seperti biasa dgn kelaparannya, tak kurang juga abi dan kawan² terus shj menuju meja makan. Sedang kami riuh rendah bertanya khabar antara satu dgn yg lain, dtg pula Lan (Jantung) bersama kawannya.

Antara topic yg agak hangat pd tgh hari itu ialah, kereta polis (borak² antara Shah dan abi <- dua² PDRM), kereta Sham yg tlh bertukar kereta baru, khabar kawan² yg lain terutama persoalan perkahwinan CT (Akak) bersama pasangan Batu, khabar perkahwinan Liza dan Amir serta Dai’en bersama pasangan yg bakal berlangsung selepas ini. Tidak lupa juga kempen Earth Hour.

Setelah bertukar-tukar cerita kami yg wanita ini, pergi menerjah Izma yg sdg bersiap, haru sekejap bilik pengantin tu, sempat juga la meng”interframe” dgn jurukamera Izma, trimas. Kitorang beransur pulang selepas bergambar, dan berharap akan bersua lagi :p

Kepada Izma; selamat pengantin baru, semoga berkekalan hingga akhir hayat.

Pulang dari Semenyih, aku dan abi terus balik Langat utk membawa kereta Waja abi yg tlh dipinjam oleh abah selama seminggu. Selepas aku solat Zohor, kami beransur pulang. Aku memnadu Kelisa, Abi memandu Waja.

Malamnya, abi mengajak ke pasar malam, mencari makan malam. Aku meminta abi membelikan seluar pregnant dan aku beli sehelai baju. Hihi! Trimas abi.
< Piya, Shah, Abi, Pali & Five
< "interframe" Zura&Piya, Izma, Sham & Semah
> ahli rombongan sebelum bersurai

Pertama Kali

Tuesday, 3 March 2009

MySpace Semalam, abi teman g buat check up, rasa takut, tiada pengalaman pula, erm tengok je la apa yg akan jadi, tidak tahu kan boleh bertanya. Awal pagi dah bersiap, bersemangat. Sampai je PPUM, kaunter Klinik Ibu Mengandung pun belum buka lagi :p orang dah pun ramai yg menunggu giliran masing².

Selesai hantar borang, nama pun dipanggil diminta ke bilik B, mana pula nak cari ni. Nasib baik ada abi. Dlm bilik B, check air kencing, terus je duduk kat abi, blm smpt duduk tetiba terdengar nama disebut kuat, ho-oo rupanya lps check air kencing kena timbang berat, mana tau! lps timbang berat check tekanan darah, pastu tunggu nama dipanggil.

Sedang asyik borak-borak ngan abi, diminta dgr penerangan tentang susu ibu, anugerah Tuhan yg tidak ternilai. Rasa sebak datang tiba-tiba semasa sesi penerangan tentang kebaikan, faedah, kelebihan semuanya tentang susu ibu. Agaknya, bosan abi menunggu, dia nak balik ke officenya, bagi je la dia balik dulu kasihan juga pada dia. Takpe lah.

Sedang menanti giliran utk pengambilan darah, nombor giliran disebut utk berjumpa dgn doktor terlebih dahulu. Gementar. Ditanya itu dan ini, smuanya soalan yg sama, berapa kali mahu tanya pun tidak pasti. Jawablah selagi terdaya, disuruh duduk cha duduk, disuruh baring cha baring. Best dapat dgr bunyi dup dup dup dup dup..... bunyi jantung baby, cukup tuk menyatakan bb sihat. Lepas jumpa doktor, tiba utk doktor ambil darah. Cuak!

Tengok org lain steady je, kita pun steady juga la, tidak sangka pulak ada masalah. Darah tak mahu keluar. Sudahla jarum nya besar, bergerak-gerak cari point nak minta darah kuar. Sakit! Berdenyut-denyut huhu! Itu tgn kiri. Bila dah tidak mahu keluar, tgn kanan pula yg kena. Susah juga dia nak keluar (degil darah ni!) akhirnya nak menangis tgk darah tu masuk dalam botol. Org lain kena sblh tgn, cha kena dua² belah tgn, kebas dan lenguh.

Habis sudah urusan di bilik B, cha amik ubat then buat appointment utk check up akan dtg. Kena pula naik tingkat 3 utk appointment scan bb. Tak pe, utk bb cha buat smuanya. cha nak dia sihat dan sempurma sepertimana umi dgn abi dia. Selesai sudah urusan, call abi. Abi dtg amik cha and kitorang pun balik rumah.

Terasa sgt letih, mcm tak mampu nak melangkah. Dari pagi sehingga tengah hari, akan datang cha nak lbh bersedia hehehe! Itula pengalaman pertama cha di Klinik Ibu Mengandung. Walaupun agak menakutkan tapi sgt menyeronokkan. :p MySpace

p/s: tak sabar nak beli baju tuk bb. smuanya nak kale hijau hahahahaha :p
 
Copyright © Diari Umi | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in