Kedua Kali

Monday, 30 March 2009

Hi, aku ada temujanji dgn doktor hari ni, nak “check baby”. Hari ini jugak aku kena “scan” baby yg dah pun masuk 24 minggu 1 hari, mesti cute kan? Abi hantar aku sampai pintu klinik je, lps tu dia balik. Sesorang je gi “check up” kalo tak tahu bertanya la, bukan susah pun kan? Dlm hati sedey gak sebab smua org dtg dgn suami masing².

Aku kena buat pemeriksaan rutin terlebih dahulu, cek air kencing-ok, timbang berat badan-naik hanya 1kg sahaja, aiyoo :( dan cek tekana darah-ok, selepas tu aku kena naik tingkat 3 utk “scan baby”, inilah part yg paling mengujakan.

Hantar borang dan tunggu, sempat aku berbual dgn seorang ibu hamil berbangsa cina yg sdg menunggu, siap baca surat khabar lagi :). Nama aku dipanggil, siap utk melihat baby, wah! Detail btl doktor yg bertugas ni, semuanya diukur, dari kepala hingga ke kaki. Dari belah kanan ke belah kiri.

1st time aku nampak baby dalam rahim, “cute”nya dia, he’eh! Bibir dia sama macam abi la, terus teringat kat abi, rugi abi tak ikut. Jantung, paru-paru, buah pinggang, tulang belakang, semuanya sihat. Cuma, jantina baby tak nampak la. Tak pe biar surprise, kan aku nak sediakan kelengkapan serba hijau, hehe! Doktor nak tengok muka dia pun, dia tak menoleh, puasla doktor tu pusing²kan alat tuk scan tu, akhirnya mencuba dia menoleh juga, tgk umi dia, dua kali, itu pun sekejap je. Sempat jugak doktor tu menelek bibir dia, sumbing atau tak, semuanya normal. Tiba-tiba mulut dia terbuka, “ewah! Nak tunjuk kat mak dia la tu” selamba je doktor tu berkata, tersengih je la aku. Selesai sahaja scan, aku turun utk bertemu dgn doktor pula.

< 24 minggu 1 hari tumpu kpd bibir dia, sama macam abi kan?











Menunggu lagi, temujanji pun pkl 10.15pg, so mmg ada masa lagi la ni, boringnya jgn dikatala, mujur dlm beg aku byk kelengkapan, siap biskut, air, komik sinchan, paper, smua nya ada. Lantakla orang lalu lalang, nasib aku tak tidur je :) tak lama tu, ada sorang kakak ajak aku berborak, best gak dgr pengalaman org lain ni.

Bila kakak tu masuk jumpa doktor, aku pun masuk juga, bilik yg berlainan, aku kena cucuk utk elak kancing gigi. Adus! Sengalnya tgn kiri aku ni. Selepas amek ubat dan buat temujanji akan datang, aku tipon abi suruh amek. Nasib baik tak kena ambil darah lagi, huhu! Gelak je pembantu jururawat tu, bila aku kata “org kena sebelah tgn, saya kena dua belah tgn” pasrah je la.

4 pasang kaki:

| h a k i m | said...

salam antuIjau..oops..x baek la kn..
salam ya sahabat..
baby cute xtau nk ckp la..
tu baru scan pic..
esk kuar lg la comei..
taP ni atim nk bg nasehat sket dik oii..
bwa2 la insaf yer..
tgh hamil camtuh sempat lg nk belek shinChan.. aduss!!
2kar ar p pa&ma ker..keluarga ker..
shinChan n sgala yg seangkatan tu KIV sat..

* pndai jer atim kaC kaunseling kn.. susah woo nk buang sgala bagai komik yg gaya mcm dh jd secubit darah dgg kiter kn..xper2 truskn m'nikmati shinChan.

adex-aieda said...

seronokkan bila doc scan tuh...
mesti dah rasa xsabarkan...
mmg xnak tau gender baby eik...
hujau? kaler tu buleh..
tp..kalau kuning... elakkan dulu..
ni tips dr doc akak tau..
sebab nanti...senang baby kene demam kuning...heheheh

F.a.i.z.z.a.h said...

doktor ader cakap tak berat baby dah bape? heheh..

Syasya Ab Latib said...

atim;
ada kat rumah pa&ma tu, tapi kan beg dah berat la nak bwk, sinchan tu kan ringan je. sekadar hiburan je la atim :p
k-aieda;
seronok la, erm... tak tau gender la, dia sorokkan, ooo ye ke, seb bek tak brape minat wrna kuning.
k-faizzah;
doktor tak cakap pun...

 
Copyright © Diari Umi | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in